Åpne hovedmenyen
Geirangerfjorden er en av mange pittoreske fjorder i Norge – og ett av i alt åtte verdensarvsteder i Norge

Liste over fjorder i Norge viser fjordene på det norske fastlandet fra nord til sør. Det er 1 732 navngitte fjorder i Norge[1], og norskekysten er et av områdene i verden med flest fjorder.[trenger referanse] Listen følger kysten geografisk fra Varangerfjorden ved grensen mot Russland til Ringdalsfjorden ved Halden og grensen mot Sverige. Fjordene på Svalbard følger til sist.

Fjordene er u-daler som ble dannet av isbreenes framrykk og tilbaketrekning i nedisingsperiodene under kvartærtida, som startet for ca. to millioner år siden og varte fram til ca. 6 500 f.kr. Havet fylte dalene av ulik bredde, dybde og lengde. Den lange norske kystlinjen har flere av verdens lengste fjorder, bare Grønland har lengre fjorder enn Norge. Sognefjorden (204 km) og Hardangerfjorden (180 km) er de lengste norske fjordene. Flest fjorder er det i det langstrakte Nordland fylke, som har opp mot 300 fjorder, mens Finnmark har om lag 200. To av fjordene, Geirangerfjorden og Nærøyfjorden, står på UNESCOs verdensarvliste for naturområder.

De norske fjordene er et karakteristisk trekk ved Norges geografi. De utmerker seg ved å være særlig dramatiske med bratte fjellsider og fosser som stuper rett i fjordene. Samtidig skjærer de inn i landet og er omgitt av bebyggelse. En fjord deler gjerne navn med området den ligger ved, og deler av fjorden kan ha ulike navn. Dette kalles delfjord. Fjorder forgrener seg gjerne også der de skjærer inn i landet. Slike grener kalles fjordarmer.

Avgrensing av hva som er fjorder og hva som ikke er det, er ikke entydig, heller ikke i norsk navnepraksis. Blant de stedene i Norge som har navneleddet -fjord finnes åpne havstykker (som Vestfjorden), passasjer mellom to øyer eller mellom en øy og fastlandet, innsjøer, «ekte fjorder» som er dannet gjennom dalformende prosesser, og bredere havområder som skjærer inn i landet, slik som Varangerfjorden og Boknafjorden.

Innhold

NasjonalsymbolRediger

Da nasjonalromantikken ble dominerende i norsk kunstliv, økte sansen for den ville, dramatiske naturen: fjordene, breene, fossene og høyfjellet.[2] Samtidig økte også interessen for den norske bondens liv og levekår, gjerne i de mest isolerte, kulturbevarende strøk av landet. Fjordenes verdi som nasjonalsymbol var allerede «oppdaget» av romantikkens kunstnere og reisende fra England, Tyskland og Danmark.[3]

De norske fjordene er sentrale for turisme i Norge.[4] To av de norske fjordene, Geirangerfjorden og Nærøyfjorden, er kåret til verdensarvområder, fordi de representerer «arketypiske fjordlandskap» med «unik naturskjønnhet».[5] I 2004 og 2009 kåret National Geographic Magazines ekspertpanel de norske fjordene til verdens beste reisemål.[6]

 Her ser eg fagre fjord og bygder
som mange gamle kjemper bar.
 
A.O. Vinje, «Frå Sundnes» ved Trondheimsfjorden, 1860

De lengste fjordeneRediger

 
Utsikt over Hardangerfjorden fra et punkt over Norheimsund. Hardangerjøkulen kan sees i bakgrunnen, litt til høyre i bildet. Fjellet Samlen sees til høyre, nede ved fjorden, som et markant, trekantformet fjell. Kvamsøy ligger midt i fjorden. Bildet viser fjorden helt inn mot Ulvik og Eidfjord.

Norges 20 lengste fjorder er[7]:

  1. Sognefjorden – 204 km – Sogn og Fjordane (Målepunkt: Solund-Skjolden)
  2. Hardangerfjorden – 183 km – Hordaland (Målepunkt: Huglo-Odda)
  3. Trondheimsfjorden – 126 km – Trøndelag (Agdenes-Steinkjer)
  4. Porsangerfjorden – 123 km – Finnmark (Brennelv-Sværholtklubben)
  5. Lyngen – 121 km – Troms (Fugløy – bunn Storfjorden; målt fra Lyngstuva: 90 km)
  6. Oslofjorden – 118 km – Oslo, Akershus, Buskerud, Vestfold og Østfold (Færder-Bunnefjorden)
  7. Kvænangen – 117 km – Troms (Veiboka oppgir 72 km)
  8. Ullsfjorden – 110 km – Troms (Veiboka oppgir 75 km)
  9. Nordfjord – 106 km – Sogn og Fjordane (Husevågøy-Loen)
  10. Varangerfjorden – 95 km – Finnmark
  11. Romsdalsfjorden – 94 km – Møre og Romsdal (Bud – bunn Eresfjorden)
  12. Boknafjorden – 94 km – Rogaland (Imsen/Jarstein-Tengesdal)
  13. Laksefjorden – 92 km – Finnmark
  14. Storfjorden1) – 86 km – Møre og Romsdal (Flisnes-Geiranger)
  15. Ofotfjorden – 82 km – Nordland
  16. Tysfjorden – 74 km – Nordland
  17. Foldafjorden – 71 km – Trøndelag
  18. Tanafjorden – 70 km – Finnmark
  19. Ranfjorden – 67 km – Nordland
  20. Bindalsfjorden – 66 km – Nordland

1) 110 km medregnet Sulafjorden[8]

De dypeste fjordeneRediger

Norges dypeste fjorder er:

  1. Sognefjorden 1303 m[9]
  2. Hardangerfjorden 893 m[9]
  3. Utnefjorden 788 m[9]
  4. Bindalsfjorden 741 m[9]
  5. Tysfjorden 725 m[9] (andre oppgir 897 m[10])
  6. Vindafjorden 720 m[9]
  7. Nedstrandsfjorden 709 m[9]
  8. Voldsfjorden 693 m[9]
  9. Korsfjorden/Lysefjorden/Bjørnafjorden 689 m[9]
  10. Austfjorden 687 m[9]
  11. Storfjorden (Sunnmøre) 686 m m[11] (andre oppgir 672 m[8])
  12. Kvinnheradsfjorden 673 m[9]
  13. Hissfjorden 668 m[9]
  14. Sildafjorden 667 m[9]
  15. Lustrafjorden 658 m[9]
  16. Jøsenfjorden 648 m[9]
  17. Osterfjorden 645 m[9]
  18. Åkrafjorden 634 m[9]
  19. Økssundet 632 m[9]
  20. Vestfjorden 629 m[9]
  21. Sjona 622 m[9]
  22. Korsfjorden 620 m[9]
  23. Trondheimsfjorden 617 m

Andre dype fjorder er Nordfjorden (565 m[12]), Ofotfjorden (553 m) og Ranfjorden (525 m).

Fjordene etter fylkeRediger

FinnmarkRediger

 
Skjematisk kart over fjorder i Norge
 
Varangerfjorden
Varangerfjorden
Varangerhalvøya
Tanafjorden
 
Smalfjorden innerst i Tanafjorden
Nordkynhalvøya
Laksefjorden
 
Porsangerfjorden
Porsangerfjorden
Magerøya
Måsøy
Rolvsøya og Ingøya
Kvalsund og Kvaløya
Sørøya
Seiland
Altafjorden
 
Altafjorden
 
Langfjorden sett fra E6
Stjernøya
Loppa

TromsRediger

Kvænangen
Lyngen
 
Kåfjorden og Lyngen sett fra Olderdalen. Nordnesodden ligger litt til venstre for midten av bildet.
Ullsfjorden
Tromsø, Karlsøy
 
Nordkjosbotn i enden av Balsfjorden
Balsfjorden
Håjafjorden
Malangen
 
Rossfjorden skjærer seg inn i landet. Malangen lengre ute
 
Ersfjorden på Senja med Okshornan
Senjas ytterside
Andfjorden
 
Harstad og Vågsfjorden i sene nattetimer
 
Fra Tranøyfjorden
 
Silsand og Gisundbrua med Laksfjorden i bakgrunnen
Vågsfjorden
Solbergfjorden
Astafjorden
Kvæfjorden

NordlandRediger

Rekkefølgen på fjordene i Nordland er sørover på vestsida av Lofoten, så inn vestsida av Vestfjorden og videre sørover på østsida.

Vesterålen
 
Gavlfjorden i midnattssol
 
Nykan på nordsiden av Åsandfjorden. Fjellene som man ser er fra venstre Teisten (43 moh), Spjøten (135 moh) og Engenyken (174 moh)
 
Eidsfjorden og fjellet Ræka sett fra Frøskeland
 
Melbu og Hadselfjorden
 
Trollfjorden fra 1890-1900.
Vesterålsfjorden
Hadselfjorden
Raftsundet
Lofoten
 
Steinsfjorden med Himmeltindan i bakgrunnen
Vestfjorden
Vestfjorden – Lofoten
 
Innløpet til Austnesfjorden sett nordover nær Svolvær
Vestfjorden – Ofoten
 
Sørskjomen, den innerste delen av Skjomen
 
Efjorden
 
Stetind sett fra Tysfjorden
Vestfjorden – Salten
 
Skutvik med Sagfjorden i bakgrunnen
 
Den indre delen av Sørfolda med det gamle dagbruddet Hammarfall
 
Saltfjorden i nærheten av Saltstraumen, sett vestover
 
Svefjorden sett fra Saltstraumebrua og Salstraumen
 
Saltdalsfjorden sett fra østsiden
Salten
Helgeland
 
Træna og Trænfjorden sett fra Lovunden
 
Munningen av Sjona.
 
Dønnmannen med Skagafjorden i føregrunnen.
 
Sju søstre ved Alstenfjorden
 
Sandnessjøen og Ulvangen sett fra Løkvika på Angersneset
 
Den østlige delen av Vefsnfjorden, med Mosjøen lengst sør
 
Tjøtta ved Tjøttfjorden
 
Torgfjorden sett fra Torghatten

TrøndelagRediger

Fra Vika til Austra
Folda og Namdalen
 
Namsos og Namsfjorden
 
Seierstad ved Seierstadfjorden
Fosen
 
Stokkøybrua over Linesfjorden til Stokkøya
 
Bunnen av Åfjorden sett fra Melanakken.
Trondheimsfjorden
 
Stjørdalshalsen og Stjørdalsfjorden. Rullebanen til Værnes går utover i fjorden
 
Kart over Trondheimsfjorden
 
Trondheimsfjorden sett sørfra i Vikhammer
Trondheimsleia, Hitra og Frøya

Møre og RomsdalRediger

 
Nordmøre sett fra fly. Utsikt sørøst mot Todalen, Innerdalen og Sunndalen. De to fjordene til venstre i bildet, på venstre og høyre side av det lange, smale nesset er Stangvikfjorden (som blir til Todalsfjorden lenger inn) og Ålvundfjorden (med Meisingsetvågen inn til høyre). Fjorden til høyre i bildet er Sunndalsfjorden.
 
Surnadalsfjorden
 
Batnfjorden sett fra sørøst, mot bygda Gjemnes
Nordmøre
Romsdal
 
Utsikt over Romsdalsfjorden
 
Moldefjorden utenfor Molde
Sunnmøre
 
Utsyn over ytre deler av Storfjorden mot vest
 
Hjørundfjorden fra sør mot nord
 
Syvdsfjorden sett østover fra i nærheten av Eidså

Sogn og FjordaneRediger

 
Ytterst i Vanylvsfjorden
 
Nordfjord ved ferjestrekningen mellom Anda og Lote
Nordfjord
Sunnfjord
 
Gjelsvik i Førdefjorden
Sogn
 
Sognefjorden
 
Fjærlandsfjorden
 
Nærøyfjorden

HordalandRediger

 
Fedjefjorden en stille sommerkveld
 
Bergen sentrum med Byfjorden utenfor
 
Veafjorden sett nordover
Nordhordland og Bergen
Midthordland
 
Fanafjorden sett fra Hordamuseumet
 
Sævareidfjorden og Håvikamulen rett nord for Strandvik
Sunnhordland
 
Langenuen sett sørover fra Selbjørnsfjorden. Stord ligger til høyre og Tysnes til venstre
Hardangerfjorden
 
Åkrafjorden og Langfossen
 
Samlafjorden.
 
Kjeåsen i Eidfjord. Simadalsfjorden, den innerste delen av Eidfjorden og Hardangerfjorden, ligger nedenfor

RogalandRediger

 
Ølen og Ølsfjorden
 
Utsikt fra Bokn mot Boknafjorden.
 
Utsyn over Høgsfjorden fra Dirdal
 
Lysefjorden sett fra Kjerag
 
Gandsfjorden sett fra Sandnes
Haugalandet
Boknafjorden
 
Saudafjorden
Jæren

Vest-AgderRediger

 
Fedafjorden sett fra øst ved Orresteinen i Feda
 
Sentrum av Flekkefjord og det smale sundet som går mellom Lafjord og Grisefjorden

Aust-AgderRediger

 
Gartafjorden

TelemarkRediger

 
Fjordsystemet i Grenland
 
Grenlandsbrua over Frierfjorden

VestfoldRediger

Buskerud, Akershus og OsloRediger

 
Kart over Oslofjorden

ØstfoldRediger

SvalbardRediger

 
Kart over fjorder på Spitsbergen
Spitsbergen
 
Storfjorden på Svalbard
Nordaustlandet
Edgeøya

InnsjøerRediger

Flere norske vann har navn som slutter på -fjorden. Disse hører ikke hjemme i denne listen, men kan finnes på Liste over norske innsjøer. Dette gjelder blant andre Randsfjorden, Tyrifjorden med Holsfjorden, Byglandsfjorden, Rosskreppfjorden, Tunhovdfjorden og Slidrefjorden, samt et tyvetall andre ferskvannsjøer.

Se ogsåRediger

ReferanserRediger

  1. ^ Talt opp fra Kartverkets Sentralt stedsnavnregister (SSR) 31. januar 2018
  2. ^ Sigurd Aa. Aarnes «Nasjonen finner seg selv» I: Norges kulturhistorie; bd 4. Aschehoug, 1984
  3. ^ Oppdagelsen av det norske landskap : danske kunstnere i Norge 1780-1840. Utstillingskatalog; Baroniet Rosendal, 2001. ISBN 82-7326-063-1
    Arngeir Berg. Da Norge ble oppdaget : europeernes utrolige opplevelser og inntrykk i det mangslungne fjellandet Norge på 1700- og 1800-tallet. Cappelen, 1992. ISBN 82-02-12331-3
  4. ^ «Attraksjon 2006 report» (PDF). Innovasjon Norge. Arkivert fra originalen (PDF) 6. april 2008. Besøkt 17. juli 2010. 
  5. ^ http://whc.unesco.org/en/list/1195
  6. ^ AFTENPOSTEN 23.10.2009 Side 3
  7. ^ Det er mange definisjonsspørsmål som melder seg når man skal måle fjorders lengde. Kilde for opplysningene om «lengste fjord» er et notat fra Statens kartverk, arkivert i OTRS. Store norske leksikon fjord og NAF Veibok (2004-utgaven) har noe annerledes opplysninger. Opplysningene er ikke fullt ut sammenfallende, noe som viser hvor vanskelig det kan være å være enige om målepunktene for en fjords lengde. Tallene må derfor defineres som omtrentlige lengder. I SNL er Oslofjorden 100 km lang, i Veiboka er den 120 km. Romsdalsfjorden er 55 km i SNL og 88 km i Veiboka. Fjorder på Svalbard er ikke med i lengste-lista. Havstykket Vestfjorden (290 km langt) er heller ikke regnet som fjord her, men nevnes i noen andre oversikter.
  8. ^ a b https://snl.no/Storfjorden%2FM%C3%B8re_og_Romsdal
  9. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u «Dypeste fjorder og største innsjøer i Norge». Arkivert fra originalen 17. juni 2017. Besøkt 12. mai 2017. 
  10. ^ http://www.miljodirektoratet.no/no/Tema/Miljoovervakning/Kartlegging-av-natur/Kartlegging-av-naturtyper/Marine-naturtyper/Oversikt-marine-naturtyper/Spesielt-dype-fjorder/
  11. ^ Kartverkets sjøkart lest 18. januar 2019.
  12. ^ https://snl.no/Nordfjorden

Eksterne lenkerRediger