Fedjefjorden

fjord i Nordhordland

Fedjefjorden er en fjord mellom Fedje i vest og Fosnøyna i Austrheim i øst. Fjorden har en lengde på cirka 12 kilometer fra nordvest til sørøst og fortsetter i sørøst som Hjeltefjorden. I nord går Fensfjorden østover, mens Sognesjøen, den ytterste delen av Sognefjorden, bare ligger 10 kilometer lengre nord. Bredden på fjorden varierer mellom 3,5 og 5 kilometer.[1]

Fedjefjorden
LandNorge
Kart
Fedjefjorden
60°47′05″N 4°45′48″Ø

I tillegg til selve Fedje ligger det mange mindre øyer og holmer på nordsiden av Fedje, blant annet Innarsøyene og Holmengrå fyr som ligger lengst nord. Holmengrå har et lite fyr og en liten fyrbolig. Den er godt synlig fra store deler av Fedjefjorden med sin karakteristiske form.

Det går ferjesamband over fjorden fra Fedje til Sævrøy på østsiden, en strekning som er værhard. Både MF «Fedjefjord», som ble satt i drift i 2001 og den gamle MF «Fedje» var spesialbygde for å takle værforholdene over fjorden, men «Fedjefjord» er både høyere og større enn den gamle og har derfor oftere problem med kraftig vind. MF «Fedje» skal visstnok bare ha lagt til kai fire ganger på grunn av været i løpet av de 33 årene hun gikk.

Helt sørøst i fjorden går Hoplandsosen innover til Lurefjorden og Seimsfjorden.

Galleri rediger

Referanser rediger

  1. ^ Fedjefjorden på Norgeskart.no fra Statens kartverk