Eidsfjorden (Vesterålen)

Eidsfjorden (nordsamisk: Nuorrevuotna) er en fjord i Vesterålen i Nordland. Fjorden er 25 kilometer lang og den danner et skille mellom den østlige og den vestlige delen av Langøya.[1]

Eidsfjord i Vesterålen
Guvåg ved Eidsfjorden
Bildet er tatt fra Oshaugen i Eidsfjord. Bak og litt til høyre ser vi det kjente landemerket, fjellet Reka. Bildet er tatt 19. juli 2003.
For andre fjorder med samme navn, se Eidsfjorden.

Fjordens navn kan ha betydningen «fjorden med de mange eider». Disse er: eidet mot Sortlandsundet over Holmstaddalen, Vikeidet mot Vikosen i Sortlandssundet, Frøskelandseidet mot Steinlandsfjorden og Lifjorden, eidet mot Romsetfjorden, Skjellfjordeidet mellom fjordarmen Bjørndalsfjorden og Skjellfjorden, og eidet mellom fjordarmen Olderfjorden og Ånnfjorden.

Størstedelen av fjorden er i dag i Sortland kommune. Denne indre delen ble overført fra Hadsel til Sortland i 1963. Den ytre østre delen hører fremdeles til Hadsel kommune. Den ytre vestre delen av fjorden tilhører kommune. Botnen av Bjørndalsfjorden, aller innerst i den vestre delen av Eidsfjorden, tilhører Øksnes kommune.

Innerst i Eidsfjorden ligger Frøskeland, som er knutepunkt for flere veier i området. Fylkesvei 820 passerer den indre delen av fjorden på vei fra Sortland til Bø. Fylkesvei 821 tar av på Frøskeland og går mot Øksnes. Det går også fylkesvei fra Frøskeland via Holmstad og Slåttnes til Sandnes (ved Hadselbrua). I vest når veinettet i Bø fram til Guvåg ytterst i Eidsfjorden.

Historie rediger

Eidsfjorden var tidligere kjent som en fantastisk sildefjord. I siste halvdel av 1800-tallet var sildefisket så godt og aktiviteten i fjorden så stor at stedet Sildpollen hadde den nest travleste telegrafstasjonen i landet. Dette var bakgrunnen for at Den Indre Sjømannsmisjon ble stiftet.

Det finnes to kirker i Eidsfjorden. På Holmstad i Sortland ligger Indre Eidsfjord kirke. På Grønning i Hadsel, lenger ute i fjorden, ligger Grønning kirke (også kalt Ytre Eidsfjord kirke).

Et kjent landemerke på vestsiden av Eidsfjorden er fjellet Reka på 605 moh.

Størstedelen av Eidsfjordens vestside er i dag fraflyttet. Men flere gamle hus blir fremdeles vedlikeholdt og brukt som fritidshus. Dette er den eneste delen av Sortland kommune som ikke har veiforbindelse.

Kjente personer fra Eidsfjorden rediger

Referanser rediger

  1. ^ Eidsfjorden på Norgeskart.no fra Statens kartverk