Holmstad

bosetning i Sortland kommune

Holmstad er et sted i Sortland kommune i Nordland. Stedet ligger på Langøya, i Eidsfjorden.

Indre Eidsfjord kirke ligger på Holmstad

Holmstad er i dag bygdesentrum for den indre delen av Eidsfjorden. Stedet har barne- og ungdomsskole, barnehage, grendehus, ungdomsklubb og kolonialbutikk. På Holmstad ligger også Indre Eidsfjord kirke, som ble bygd i 1970. I forbindelse med kirken er det også kirkegård

Holmstad har fylkesveiforbindelse opp Holmstaddalen, over Sortlandseidet til Sortland. Langs Eidsfjorden går fylkesvei 7636 mellom Frøskeland og Sandnes i Hadsel.

Holmstaddalen er et godt jordbruksområde med flere gårdsbruk. I dalen var det i tidligere tider en del samisk befolkning. En gammel reindriftsgamme i dalen er nå vernet.

I Sildpollen ved Holmstad var det tidligere et stort fiskevær. Da sildefisket var på det største i siste halvdel av 1800-tallet hadde Sildpollen i en periode Norges tredje travleste telegrafstasjon.

Holmstad har utsikt mot Reka, Vesterålens nest best kjente fjell etter Møysalen. Reka ligger på den andre siden av Eidsfjorden.

På Holmstad finnes idrettslaget Nord/Sprint IL. Idrettslaget har avdelinger for fotball, volleyball, svømming og gang- og turmarsj. En periode hadde Nord/Sprint seniorlag i fotball for menn, men i dag er fotballaktiviteten kun på barnenivå.

Sortland Orienteringslag har et o-kart som dekker området mellom Holmstad/Holmstaddalen, Frøskeland og Jennestad.

Øverst i Holmstaddalen ligger Ånstadblåheia alpinanlegg, det eneste alpinanlegget i kommunen.

Kjente personer fra Holmstad rediger

Eksterne lenker rediger