Eidsfjorden (Farsund)

For andre fjorder med samme navn, se Eidsfjorden.

Eidsfjorden er en fjordarm på sørsida av Listafjorden i Farsund kommune i Agder. Fjorden ligger på nordsida av Lista. Den er fire kilometer lang og har innløp ved Elleholman, mellom Vikholmen i sør og Filleholmen i nord. Herfra går den rett østover. Den innerste 1,5 kilometer lange delen av fjorden er langt smalere enn resten og består av to poller, Indrepollen og Ytrepollen.[1] De grunne sandbankene som skiller pollene fra hverandre, og fra fjorden utenfor, ble mudret i flere omganger mellom 1887 og 1927.[1]

Eidsfjorden (Farsund)
LandNorges flagg Norge
Kart
Eidsfjorden (Farsund)
58°10′56″N 6°40′07″Ø

På sørsida av fjorden ligger bygda Elle. Langs fjorden ligger ellers flere gårder: På nordsida gardsområdet Skagen, som nå er fraflyttet. Her var mye fiskeaktivitet i gamle dager. Innerst i fjorden Duvoll og Kjørvika, og utover på sørsida ligger Knustad og Sigersvoll. Fv652 går langs sørsiden av Indre Pollen.

Nord for innløpet ligger Fedafjorden og Strandsfjorden. Fra Duvoll i fjordbotnen går Listeidet over til fjorden Framvaren på østsida. Det er båttrekk over eidet om sommeren.

Eidsfjorden ble tidligere kalt for Varen (gn. liten fjord), og var en del av en viktig ferdselsåre som gikk innenfor Listahalvøyas værharde kyst.[2]

Referanser rediger

  1. ^ a b Kristensen, Audun (1995). «Sigersvollstranda». Heimbygda - Sett og uhørt fra Sigersvoll krets. Audun Kristensen. 
  2. ^ Vere, Njål (1993). Listamålet. Eige Forlag.