Rombaksbotn

våg i Narvik i Nordland

Rombaksbotn (nordsamisk: Ruoppákbahta) er den indre delen av fjorden Rombaken i Narvik kommune i Nordland.[1]

Rombaksbotn sett fra Katterat stasjon.

Navnet betegner fjorden øst for Straumen, hvor Rombaksbrua krysser, og ni kilometer inn til fjordbunnen, hvor avstanden til den svenske riksgrensa er kun ca. 8,2 km. Den trange fjorden er klemt mellom høye fjell, deriblant Haugfjell på nordsiden samt Langryggen og Sildviktinden på sørsiden. Rombakselva kommer østfra gjennom en trang dal med har utløp i botn hvor det tidligere også var en større bosetning.

Historie rediger

  • I eldre tid lå det to gårdsbruk i Rombaksbotn.
  • Mellom 1898 og 1903, mens utbyggingen av Ofotbanen pågikk, var det en hektisk anleggsby i fjordbunnen med 500 fastboende på det meste.
  • En rekke av hustuftene ble revet vekk under en storflom i 1959 da jernbanefyllingen i Sørdalen brast og oversvømte Rombakselva.
 
Vraket av den tyske jageren «Z2 «Georg Thiele»», som ble rent på land 13. april 1940 ved Sildvik er fortsatt synlig

Skipsvrak i Rombaksbotn rediger

Den 13. april 1940, under det andre sjøslaget om Narvik, ble fire tyske jagere Berndt von Arnim, Hans Lüdemann, Wolfgang Zenker og «Georg Thiele» rent på land i Rombaksbotn. Marinegastene herfra flyktet opp anleggsveien og gjorde tjeneste under det to måneder lange slaget med erobrede norske våpen. Etter krigen ble de tre jagerne en turistattraksjon, og hver vår ble hakekorset påmalt på nytt for å være synlig fra togtrafikken på Ofotbanen. På 1950-tallet ble jagerne hugd opp, med unntak av «Georg Thiele» som fremdeles ligger med baugen i været utenfor kraftverket i Sildvik. Det spredte seg da rykter, som var uriktige, om at tyske interesser sto bak opphuggingen.

 
Folketellingen fra 1900, hvor befolkningen i Rombaksbotn er oppgitt til 383 personer, hjemmehørende i 58 bebodde boliger.

Rallarveien og «Svarta-Bjørn» rediger

Siden 1987 har Jernbanens Musikkorps i Narvik arrangert en årlig Svarta Bjørn-marsj som går langs Rallarveien fra Bjørnfjell eller Katterat og ender opp i Rombaksbotn.

Se også rediger

Referanser rediger

  1. ^ Rombaksbotn på Norgeskart.no fra Statens kartverk

Litteratur rediger

Eksterne lenker rediger