Korsfjorden (Hordaland)

fjord i Vestland

Korsfjorden er en fjord vest i Vestland fylke. Fjorden med forgreninger ligger i Øygarden, Austevoll, Bjørnafjorden og Bergen kommuner. Navnet kommer av at fjordarmene danner et kors.

Korsfjorden
LandNorges flagg Norge
Kart
Korsfjorden
60°09′43″N 5°08′29″Ø

Korsfjorden danner innseilingen mot Bergen.
Ytre del av Korsfjorden med Marstein til høyre i bildet.
Soloppgang over Folgefonna. Fiskefartøyet MS «Ringaskjær» er på vei ut Korsfjorden.

Fjorden går i østlig retning fra Nordsjøen, og den vestligste delen er i egentlig forstand et sund som skiller Austevoll i sør fra Sotra i nord, før den mot øst forgrener seg i fire. Noenlunde rett øst går den over i Lysefjorden, og mot nordøst går Fanafjorden, som begge skjærer inn i Bergenshalvøya. Mot nord går Korsfjorden over i Raunefjorden og mot syd strekker en fjordarm seg ca. 12 kilometer ned mellom Austevoll og fastlandet til Bjørnafjorden. Korsfjorden er omkring 16 kilometer lang. Til bunnen av Fanafjorden er det ca. 24 kilometer.[1]

Fjorden har innløp mellom Marstein fyr i sør og holmen Tekslo i nord. På sydsiden ligger øyene Stora Kalsøy, Hundvåko, Store Skorpa og Varden. Øst for Varden ligger det nordlige innløpet til Bjørnafjorden. På nordsiden ligger Tofterøy og øya Sotra. Mellom Tofterøy og Sotra går Austefjorden 8 kilometer nordover. Øst for Sotra fortsetter Raunefjorden nordover. Krokenes vest for Krokeide skiller Lysefjorden i sør fra Fanafjorden på nordsida.

Referanser rediger

  1. ^ Korsfjorden på Norgeskart.no fra Statens kartverk

Eksterne lenker rediger