Åpne hovedmenyen

Liste over elver i Europa

Wikimedia-listeartikkel

Europas lengste elverRediger

Av Europas hovedelver (dvs at de ikke er sideelver) er 14 over 1000 km lange:

Elv Lengde
(km)
Nedbørfelt
(km²)
Middelvannføring
(m³/sek)
Munning
Volga 3 692 1 300 000 8 000 Kaspihavet
Donau 2 860 801 463 2 888 Svartehavet
Ural 2 428 231 000 400 Kaspihavet
Dnepr 2 290 516 300 1 670 Svartehavet
Don 1 950 425 600 935 Azovhavet
Petsjora 1 809 322 000 4 100 Barentshavet
Nordre Dvina - Vytsjegda 1 774 357 052 3 332 Kvitsjøen
Dnestr 1 362 72 100 310 Svartehavet
Rhinen 1 320 185 000 2 260 Nordsjøen
Elben 1 091 148 268 711 Nordsjøen
Wisła 1 047 194 424 1 080 Østersjøen
Tejo 1 038 80 100 500 Atlanterhavet
Daugava 1 020 87 900 678 Østersjøen
Loire 1 013 117 000 850 Atlanterhavet

Forklaring til listaRediger

I lista under er Europas elver listet opp den rekkefølge de munner ut i havet. Lista går fra nord til sør, dvs fra Barentshavet, langs norskekysten, rundt Østersjøen og ut Nordsjøen, deretter De britiske øyer og Island, videre ned langs kysten av Atlanterhavet, inn Middelhavet og Svartehavet, og til slutt elvene som munner ut i Kaspihavet.

Lista er oppdelt i avsnitt etter kyststrekninger. Avsnittene er hovedsakelig definert ved landegrenser, men alt etter lengden på den aktuelle kyststrekningen kan et avsnitt omfatte mer enn et land, eller også bare deler av et lands kyststrekning. Flernasjonale elver er plassert etter hvor munningen er, hvilket eksempelvis vil si at Rhinen ligger under Nederland og Donau under Romania.

Lista omfatter kun elver med lengde over 100 km eller en middelvannføring på over 25 m³/s. Mindre elver kan finnes på tilsvarende lister for hvert enkelt land, der slike finnes.

Sideelver er sortert i orografisk rekkefølge under hovedelva, dvs etter hvor nær samløpet ligger i forhold til hovedelvas munning i havet.

Russlands kyst mot Barentshavet og KvitsjøenRediger

I republikken Komi:

I Arkhangelsk oblast:

I republikken Karelia:

I Murmansk oblast:

NorgeRediger

I Nord-Norge:

I Trøndelag:

På Vestlandet:

I Agder:

På Østlandet:

SverigeRediger

Til Skagerrak, Kattegat og Øresund:

Til Østersjøen:

Til Bottenhavet:

Til Kvarken og Bottenviken:

FinlandRediger

Baltikum og Russlands kyst mot ØstersjøenRediger

Russland (Leningrad oblast og St. Petersburg):

Estland:

Latvia:

Litauen:

Russland (Kaliningrad oblast):

PolenRediger

Tysklands kyst mot ØstersjøenRediger

DanmarkRediger

Tysklands kyst mot NordsjøenRediger

Nederland og BelgiaRediger

 
Rhinen ved Lorelei
 
Hotton, utsikt over elva Ourthe
 
Schelde i Antwerpen

StorbritanniaRediger

 
Flyfoto av Themsen i London

Kysten mot Nordsjøen:

Kysten mot Atlanterhavet og Irskesjøen:

Kysten mot Den engelske kanal:

IrlandRediger

Denne listen omfatter elver på hele øya Irland:

IslandRediger

 
Elva Þjórsá med isbreene Tindfjallajökull og Eyjafjallajökull

Frankrikes kyst mot nord og vestRediger

Kysten mot Nordsjøen og Den engelske kanal:

Kysten mot Biscayabukta:

 
Loire i Orléans

Spania og PortugalRediger

Spanias kyst mot Biscayabukta og i Galicia:

Portugal:

Spanias kyst mot Cádizbukta:

Spanias kyst mot Middelhavet:

Frankrikes kyst mot MiddelhavetRediger

ItaliaRediger

Vestkysten:

Sardinia:

Sicilia:

Det ioniske hav:

Adriaterhavet:

BalkanRediger

Dette avsnittet omfatter elver på Balkan som drenerer sørover mot Middelhavet og Svartehavet sør for Donau.

Kroatia:

Albania:

Hellas' vestkyst:

Hellas' kyst mot Egeerhavet:

Bulgaria:

RomaniaRediger

Fra Svartehavet til grensa Bulgaria/Serbia:

Fra grensa Bulgaria/Serbia til grensa Serbia/Ungarn:

Fra grensa Serbia/Ungarn til Schwarzwald:

UkrainaRediger

Russlands kyst mot SvartehavetRediger

Det kaspiske havRediger

 
Ved Volga en høstmorgen i Jaroslavl

Denne seksjonen omfatter elver som munner ut i den europeiske delen av Kaspihavet, dvs Russlands del samt Kasakhstan østover til munningen av elva Ural.

Se ogsåRediger