Ångermanälven (sørsamisk: Jeanoe[1] eller Raentele[2]) er en 490 km lang elv, som flyter gjennom nordre Sverige. Det er Sveriges tredje mest vannrike elv (485 m³/s) og har et nedslagsfelt på 31 864 km²[3].

Ångermanälven
Kart
Ångermanälven
64°39′03″N 16°30′08″Ø

Pelle Molins maleri Namforsen.
Moforsen kraftverk, Sollefteå, drives av vannkraft fra elven
Ångermanälven i Faxälven, en av elvens viktigste sideelver

Kildene til Ångermanälven ligger ved Børgefjell på grensa til Norge. To forskjellige elver løper sammen nordvest for Sollefteå. Ved den nordre elven ligger stedene Åsele og Vilhelmina som to av de større steder nær elven. Strömsund er et av de større stedene som ligger ved elvens søndre løp.

Den flyter gjennom Lappland, nordre Jämtland og Ångermanland og har mange store kraftverk. De viktigste fossene er Nämforsen, Forsmoforsen, Nässundforsen og Granvågsforsen. Den munner i Bottenhavet nord for Härnösand.

De viktigste sideelvene er Vojmån, Fjällsjöälven og Faxälven.

Nedstrøms Junsele (ned til Bottenhavet) kalles Ångermanälvens dalføre ofte for Ådalen. Nedenfor Nyland i Kramfors kommun danner Ångermanälven en lang, bred munningsvik med to kjente broer: Sandöbron og Högakustenbron.

Oversikt over sideelver rediger

Sideelvoversikten nedenfor går fra munningen i havet til kildene. Respektive vassdrags kildeelver betegnes med (*):

Referanser rediger

  1. ^ «Ortnamnsregistret Jeänuo, se Jeanuo». ortnamnsregistret.isof.se. Besøkt 22. mars 2023. 
  2. ^ Hasselbrink, Gustav (1985). Südlappisches Wörterbuch. s. 1061. «Ränd'ele V (Hk) Flussname 'Ångermanälven'.» 
  3. ^ «Län og hovudavrinningsområden i Sverige» (PDF). SMHI. november 2002. Arkivert fra originalen (PDF) 28. september 2018. Besøkt 14. september 2018.