Liste over Amanda-prisvinnere

Wikimedia-listeartikkel

Liste over Amanda-prisvinnere er en oversikt over vinnere av Amandaprisen per kategori siden den første utdelingen i 1985 med historikk for de ulike kategoriene.

Beste norske kinofilmRediger

Beste regiRediger

Beste dokumentarfilmRediger

Beste kortfilmRediger

Beste barne- og ungdomsfilmRediger

Beste barnefilmRediger

Beste mannlige hovedrolle/skuespillerRediger

Beste kvinnelige hovedrolle/skuespillerRediger

Beste mannlige birolleRediger

Beste kvinnelige birolleRediger

Beste utenlandske kinofilmRediger

Beste barnefilmRediger

Beste dokumentarfilmRediger

Beste kortfilmRediger

Beste musikkRediger

Beste fotoRediger

Beste filmmanusRediger

Beste scenografiRediger

Beste kostymeRediger

Beste maske/sminkeRediger

2020Siw JärbynSpionen

Beste visuelle effekterRediger

Beste klippRediger

Beste lyddesignRediger

Amandakomiteens ÆresprisRediger

Amandakomiteens GullklapperRediger

Folkets AmandaRediger

Folkets Amanda er blitt delt ut siden siden 2007. Prisen er Amandas eneste publikumspris hvor publikum kan være med å stemme fram vinneren gjennom nettavstemning. Klassen var i utgangspunktet ment å være en erstatning for klassen beste norske kinofilm og hadde navnet Folkets Amanda — Beste norske kinofilm. Etter protester fra filmbransjen valgte Amandakomiteen imidlertid å gjeninnføre klassen beste norske kinofilm hvor vinner kåres av en jury og i tillegg beholde Folkets Amanda som en ny publikumspris.[1]

Under første utdeling av prisen i 2007, ble ti filmer nominert ut en jury til første avstemningsrunde. Fem av disse gikk videre til en finalerunde. Fra 2008 og til 2012 var alle filmer sluppet i perioden automatisk med i første runde av avstemningen. Deretter gikk ti filmer videre til neste runde og fem av dem igjen til finalerunden. Mellom 2012 og 2019 var det filmer som hadde hatt et visst antall kinopublikummere som var med i første runde av avstemmingen. Av dem gikk fem eller tre til finalerunden. Fra 2020 er igjen alle filmene med i første stemmerunde.

En forløper til prisen het Folkets filmpris og ble delt ut under filmfestivalen, men ikke som en del av Amandautdelingen mellom 2003 og 2006.[2] Vinnere av denne prisen var Kristoffer Joner (2003), Ane Dahl Torp (2004), Aksel Hennie (2005) og «Kællæne» i Lange flate ballær (2006).

Avstemmingen er blitt arrangert av VG, som også arrangerte Folkets filmpris, fra 2007 til 2012, Dagbladet (2013-2016), TV 2 (2017-2018), Filmweb (2019) og NRK (2020). De første årene kunne også TV-seerne stemme på finalistene ved hjelp av telefonavstemming under selve Amandautdelingen.

VinnereRediger

Utgåtte kategorierRediger

Her følger en liste over priskategorier som ikke lengre eksisterer.

Beste nordiske kinofilm (Nordisk drama)Rediger

Beste dramatiske fjernsynsproduksjonRediger

Beste underholdningsproduksjon for fjernsynRediger

Beste birolle (mann/kvinne)Rediger

Beste ungdomsprisRediger

Årets reklamefilmRediger

  • 1998Naken mann (for IKEA)

Televerkets filmstipendRediger

Kassettavgiftsfondets prisstipendRediger

Amandakomiteens debutantprisRediger

Canal+ – Nordisk debutant AmandaRediger

DVD-AmandaRediger

Årets nykommerRediger

Amandas fagpriserRediger

Beste filmfotografRediger

  • 1993Snorri Thorisson, Årets Filmfotograf*, Svo á jördu sem á himni (På jorden som i himmelen), Island

I 1993 ble det utdelt Nordens Amanda, derfor er dette årstallet overrepresentert med ikke-norske vinnere.

ReferanserRediger

  1. ^ «Amandakomiteen etterkommer bransjen». rushprint.no. 2. august 2007. Besøkt 30. juli 2020. 
  2. ^ «Frøkna er blitt folkelig, hun også». adressa.no. 28. juni 2007. Besøkt 30. juli 2020. 

KilderRediger

«Amandas historie med lenke til prisvinnere». filmfestivalen.no. Besøkt 30. juli 2020.