Per H. V. Schreiner

norsk manusforfatter
Per Schreiner
Skråblikk Skandinavia - NMD 2014 (14136748724).jpg
Født8. oktober 1965[1]Rediger på Wikidata (55 år)
OsloRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Forfatter
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata
Utmerkelser Amandaprisen for beste filmmanus (2006), Kanonprisen for beste manus (2006)Rediger på Wikidata

Per Schreiner (født 8. oktober 1965) er en norsk forfatter og dramatiker. Han har skrevet manus for kortfilmer, hørespill og spillefilm. Schreiner samarbeidet ofte med regissør Jens Lien. Tre av deres samarbeidsprosjekter har vært tatt ut til ulike programmer under filmfestivalen i Cannes, deriblant spillefilmen Den brysomme mannen.

Han mottok Ibsenprisen i 2004 for sin hørespilldebut med Den brysomme mannen. NRK Radioteatret, P2-teatret, hadde premiere på stykket 16. november 2003. Hans hørespill Tilbake til Tuengen allé vant i oktober 2004 Prix Europa Radio France-prisen for radiodramatikk under Prix Europa 2005 i Berlin.

Han mottok Amandaprisen 2006 for manuset til Den brysomme mannen, men var ikke til stede for å ta den i mot.

Schreiner var en av manusforfatterne bak TV-serien Kampen for tilværelsen (sammen med Bjørn Olaf Johannessen og Erlend Loe) og mottok Gullruten for beste manus til drama i 2015.

Schreiners dramatikk kjennetegnes av en absurd stil, ofte underlige historier som behandles med et påstått alvor.

Siden 2015 har Schreiner hovedsakelig skrevet skjønnlitteratur.

VerkRediger

SpillefilmRediger

Annen dramatikkRediger

  • 1999 Stopp (kortfilm)
  • 1999 Døren som ikke smakk (kortfilm)
  • 2000 34 november (kortfilm)
  • 2000 Gamle venner (kortfilm)
  • 2000 Hver søndag hos mor (kortfilm)
  • 2000 1–6 (kortfilm)
  • 2001 Naturlige briller (kortfilm)
  • 2001 Monster, Morgenstemning, Om vennskap og Samaritanen (kortfilmer, regi Eva Sørhaug)
  • 2002 Dykk (kortfilm)
  • 2002 God jul (kortfilm)
  • 2002 Siste hus (kortfilm)
  • 2004 Etter leggetid (kortfilm)
  • 2003/2006 Den brysomme mannen (hørespill 2003 og spillefilm 2006)
  • 2004 Plutselig (hørespill, NRK radioteatret, P2-teatret, sendt 26. september 2004)
  • 2005 Tilbake til Tuengen allé (hørespill, NRK radioteatret, P2-teatret, sendt 4. september 2005)
  • 2005 Usynlig (kortfilm)
  • 2008 Tørt og kjølig (kortfilm)
  • 2011 Et langt og lykkelig liv (scenestykke, Det norske teateret)
  • 2011 Fisken og havet (kortfilm)
  • 2013 Folk som faller, 07.14 - 02.55, (kortfilm)
  • 2014 En hel uke i Holmestrand (novellefilm)
  • 2014/2015 Kampen for tilværelsen (TV-serie i to sesonger for NRK drama. Manus sammen med Bjørn Olaf Johannessen og Erlend Loe.)
  • 2016 I mørket (hørespill, NRK radioteatret)
  • 2017 Verdens mellomste fisk (kort animasjonsfilm)
  • 2017 Mit mir durchbrennen (kortfilm)
  • 2019 De første dagene (kortfilm)
  • 2019 En eller to løgner (novellefilm)

BibliografiRediger

  • 2015 Min fars fem bad, noveller, Tiden forlag
  • 2016 Henrettelse med elefant, roman, Tiden forlag[2]
  • 2017 Elster, Andresen, Dahl, roman, Tiden forlag
  • 2018 Dagen før halv tre, roman, Tiden forlag
  • 2019 Beistet, roman, Tiden forlag
  • 2020 Jegere og sankere, Tiden forlag

ReferanserRediger

  1. ^ ČSFD, oppført som Per Schreiner, ČSFD person-ID 368755
  2. ^ Ekle, Leif (14. september 2016). «Anmeldelse av «Henrettelse med elefant» av Per Schreiner». NRK. Besøkt 28. september 2020. 

Eksterne lenkerRediger


Forrige mottaker:
Wetle Holtan
Vinner av Ibsenprisen
Neste mottaker:
Maria Tryti Vennerød