Hisham Zaman

Hisham Zaman (født i 1975 i Kirkuk i Irak i) er en norsk filmregissør og manusforfatter med kurdisk opphav.[4] Han er utdannet ved Den norske filmskolen på Lillehammer i 2004. Hans filmer tar for seg historier og dilemmaer av karakterer som knyttes sammen gjennom flyktningers opplevelser. Han tar for seg menneskelige temaer som kjærlighet, aksept, offer, hevn, lojalitet og ære. Han har skrevet flere av manusene sine sammen med den norske krimforfatteren Kjell Ola Dahl.[5]

Hisham Zaman
Hîşam Zaman.jpg
Født1975[1]Rediger på Wikidata
Kurdistan[2]Rediger på Wikidata
Beskjeftigelse Filmregissør, manusforfatter, regissør[3]Rediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata
Utmerkelser Grenseløs kommunikasjon (2013), Amandaprisen for beste filmmanus (2014)Rediger på Wikidata

Zamans gjennombruddsfilm Bawke vant mer enn 40 nasjonale og internasjonale priser.[6] Han har også vunnet Dragon Award for Best Nordic Film, og er den eneste filmskaperen som har blitt tildelt denne utmerkelsen to år på rad.[6]

BakgrunnRediger

Da Zaman var 10 år gammel måtte han flykte fra fedrelandet med foreldrene og søsknene.[7] Familien tilbrakte flere år som flyktninger i Iran og Tyrkia, og skjulte seg for myndighetene for å unngå arrest.[8] De fikk til slutt politisk asyl i Norge da Zaman var 17 år gammel.[8]

Zaman ble tidlig interessert i å lage film, men på farens oppfordring begynte han å jobbe som bilmekaniker for Toyota for å forsørge familien.[9] Men moren tok han med på kino uten at faren visste om det.[10] På fritiden ble han med i Oslo Kamera Klubb, og brukte leid og lånt utstyr for å begynne å lage sine egne filmer.[8]

Han snakker seks språk: kurdisk, arabisk, tyrkisk, persisk, norsk og engelsk.[11]

FilmskaperRediger

I 2001 kom han inn på Den norske filmskolen på Lillehammer, og ble uteksaminert derfra i 2004. Eksamensfilmen hans het Taket (engelsk tittel:The Roof), og den ble vist på en rekke internasjonale filmfestivaler.[12] Sammen med medstudenter laget han også kortfilmen Broen (engelsk: The Bridge), som ble tildelt Dramatikerforbundets pris for beste manus på Norsk kortfilmfestival i 2003.[13]

Flyktninger er de sentrale karakterene i alle filmene hans, men Zaman understreker at han «lager filmer om mennesker, ikke om politikk».[14] Gjennom sin vekt på personlige historier ønsker han å fremstille flyktninger og migranter som komplekse og mangfoldige individer, istedenfor en monolittisk enhet.[9]

Alle Zaman's filmer er fiksjonsfilmer, men de er inspirert av virkelige hendelser, historier og personligheter. Handlingen i Bawke bygger tildels på hans egne erfaringer som barn på flukt[15], og han har uttalt at filmene gir ham muligheten til å bearbeide vonde minner han bærer på fra tiden som flyktning.[9] Deler av handlingen i Før snøen faller er inspirert av historier han hørte fra menneskesmuglere som han møtte mens han arbeidet med filmen.[9] Han drar jevnlig tilbake til Kurdistan og besøker også flyktninger i Oslo for å samle historier.[8] Filmene hans beveger seg i et grenseland mellom dokumentar og fiksjon.[15]

Zaman er også kjent for å la personer uten skuespillererfaring spille hovedrollene i filmene hans. Blant annet har rollene blitt besatt av flyktninger som filmteamet har kommet i kontakt med på kaféer og samfunnssentre.[8] Han anser casting som en sentral del av prosessen frem mot en ferdig film,[15] og låner også fra amatørskuespillernes uttrykk og klær for å gi autentisitet til arbeidet.[16] Han skriver manus til filmene sine på norsk, men dialogene er ofte på kurdisk eller andre språk som flyktningene i filmene snakker.[17]

Til tross for at han er preget av problemene han kjente på kroppen da han selv var på flukt, har alle filmene hans innslag av komikk. Han forklarer selv dette med at som flyktning havner man ofte i absurde situasjoner.[16]

Zamans arbeid markerer en betydelig avvik fra den kurdiske kinoen i den alminnelige diasporaen, som har hatt en tendens til å stole sterkt på lidelser og politisk svik.[18] Filmene hans har også blitt anerkjent for det betydelige bidraget de har gitt til norsk nasjonal kino ved å utforske innvandrersamfunnets erfaringer og utfordringer i sammenheng med et samfunn i utvikling.[19]

Annen virksomhetRediger

Zaman grunnla produksjonsselskapet Snowfall Cinema i 2015.[20] Han var førsteamanuensis ved Høgskolen i Innlandet, avdeling Den norske filmskolen,[21] hvor han også var hovedlærer for regilinjen.[22]

Filmer (utvalg)Rediger

Bawke (2005)Rediger

Zaman fikk utbredt kritikerros for hans banebrytende kortfilm Bawke. Den 15 minutter lange filmen forteller historien om en far, en papirløs kurdisk flyktning som gjør en farlig reise over Europa. Han blir stilt overfor et smertefullt valg på sin lille sønns vegne.[23]

Bawke ble vist på Sundance Film Festival[24] og ble nominert til Prix UIP for beste europeiske kortfilm ved European Film Awards.[25] Den mottok mer enn 40 andre priser på festivaler over hele verden, inkludert på den prestisjetunge internasjonale kortfilmfestivalen i Clermont-Ferrand i Frankrike (Clermont-Ferrand International Short Film Festival) i 2005.[9] Den mottok også en Amanda-pris, den norske ekvivalenten til Oscar-utdelingen, for beste kortfilm samme år.[26] I 2010 ble den kåret til den beste kortfilmen det siste tiåret i en meningsmåling av det norske filmmagasinet Rushprint.[27]

Filmen er tilegnet «alle de som forlater hjemlandet og deres røtter og språk på jakt etter et bedre liv».[23]

Vinterland (2007)Rediger

Zamans neste film var Vinterland, en mellomlang komedie om en kurdisk mann som bor øde i Nord-Norge og som inngår et arrangert ekteskap med en kvinne fra hjemlandet som han aldri har møtt[28].[29] Vinterland ble valgt som åpningsfilm for Tromsø Internasjonale Filmfestival (TIFF) i 2007[30] og vant en Amanda-pris for beste skuespiller.[31]

Før snøen faller (2013)Rediger

Zaman debuterte som spillefilmregissør med Før snøen faller, som forteller historien om en ung mann som skal hevne sin families ære etter søsteren stikker av fra et arrangert ekteskap.[32][33] Før snøen faller ble filmet over en periode på to år, i fire forskjellige land.[9]

Før snøen faller har blitt kalt et "blendende drama om skiftende definisjoner av familie, kjærlighet og ære".[34] Filmen åpnet Tromsø Internasjonal Film Festival i 2013[35] og var den mest prisbelønte norske filmen det året.[36] Den vant Dragon Award for beste nordiske film på Göteborgs Film Festival for sin "originale og ærlige visjon som går utover klisjeer."[37] Den vant også prisen for beste kinematografi i en narrativ spillefilm på Tribeca Film Festival.[38] Ifølge kommentarene fra juryen for prisen, "Før snøen faller har et visuelt slag som matcher kraften og ambisjonen i historien" og "inviterer oss inn i mange livlige verdener og oppfyller mange muligheter for film som kunstform."[39]

Brev til Kongen (2014)Rediger

Zamans andre spillefilm, Brev til Kongen, handler om fem personer som drar på dagstur til Oslo fra flyktningsmottaket de bor på. De har alle ulikt mål med denne reisen. Det er stemmen til en 83 år gammel mann som binder de fem historiene sammen. Han er desperat etter å komme tilbake til Kurdistan, og bestemmer seg for å skrive et forklarende brev til Kongen av Norge.[40]

Zaman skrev manuset til Brev til Kongen sammen med Mehmet Aktas, en kurdisk produsent og forfatter fra Tyrkia.[41] De skrev manuset på tre uker og tegnet videre på historiene om flyktninger de kjente personlig.[42] Filmen ble spilt inn på 35 dager uten økonomisk støtte.[13] Den har blitt kalt et "vakkert strukturert, svært emosjonelt og dypt minneverdig ensemble-stykke" som "finner narrativt mangfold i den tragikomiske variasjonen av en innvandrer opplevelse.[18]

Brev til Kongen vant Dragon Award for beste nordiske film på Göteborgs filmfestival i 2014. Prisen ble gitt av juryen for "en film som er medfølende og ærlig i sin presentasjon av menneskelig eksistens".[43]

Filmen mottok også FIPRESCI-prisen på European Cinema Festival i Lecce i Italia,[13] og var en av tre filmer som konkurrerte om å bli nominert av den norske Oscar-komiteen til å bli det norske bidraget til Oscar-konkurransen.[44]

FilmografiRediger

  • 2002 Piraten (kortfilm)
  • 2003 Broen/The Bridge (kortfilm)
  • 2004 Taket/The Roof (kortfilm)
  • 2005 Bawke (kortfilm)
  • 2007 Vinterland (kortfilm)
  • 2009 Europa (kortfilm)
  • 2009 De andre/The Other Ones (kortfilm)
  • 2013 Før snøen faller (spillefilm)
  • 2014 Brev til Kongen
  • 2016 Hedda (kortfilm)
  • 2016 Gutten i bildet/The Boy in the Picture (kortfilm)[45]

PriserRediger

År Prisutgiver Kategori Film
2015 Duhok Film Festival Best Film Made in Diaspora Brev til Kongen
2015 Duhok Film Festival Best Screenplay Brev til Kongen
2014 The Northern Film Festival Award for Special Contribution to Northern Cinema Brev til Kongen
2014 Nordic Film Days Lübeck Honorable Mention Brev til Kongen
2014 San Marino International Film Festival Best Film Brev til Kongen
2014 Amandaprisen Amanda for beste manus Brev til Kongen
2014 Amandaprisen Amanda for beste kvinnelige birolle tildelt Ivan Anderson Brev til Kongen
2014 ArtFilmFest International Film Festival Special Mention, The City of Trenčianske

Teplice Mayor’s Award

Brev til Kongen
2014 European Cinema Festival of Lecce FIPRESCI Award Brev til Kongen
2014 Göteborg Internationella Filmfestival Dragon Award for Best Nordic Film Brev til Kongen
2014 Carthage Film Festival The Bronze Tanit for Feature Films, FIPRESCI Award, Best

Actress to Suzan Ilir

Før snøen faller
2014 The Northern Film Festival Award for Special Contribution to Northern Cinema, Audience Award for Best Feature Film Før snøen faller
2014 Baltic Debuts, Kaliningrad Best Director Før snøen faller
2014 Festroia International Film Festival Best First Film Før snøen faller
2013 International Filmfestival Mannheim-Heidelberg Special Award of the Jury Før snøen faller
2013 Abu Dhabi Film Festival Best Film from the Arab World Før snøen faller
2013 Duhok International Film Festival Best Kurdish Actress to Suzan Ilir, Special Mention of the Jury, Duhok City Award Før snøen faller
2013 Prishtina International Film Festival Golden Goddess - Best Film Main Competition Før snøen faller
2013 Batumi Film Festival Grand Prix Før snøen faller
2013 Tribeca Film Festival Best Cinematography in a Narrative Feature Film Før snøen faller
2013 Gøteborg Internationella Filmfestival Dragon Award Best Nordic Film Før snøen faller
2007 Autrans International Mountain & Adventure Film Festival Grand Prix Jos. Giovanni Vinterland
2007 National Film Award Amanda for Best Actor in a Leading Role, to Raouf Saraj Vinterland
2008 Manchester Kurdish Film Festival Best Director, Best Film Bawke
2007 The Golden Elephant - International Children's Film Festival India The Silver Elephant for the best Short Fiction Live Action Film Bawke
2007 Abu Dhabi Film Festival Black Pearl Award for Best Short Film Bawke
2007 Short Shorts Film Festival & Asia Jupiter Television Award, Best Short Film Bawke
2007 Sedona International Film Festival Best Foreign Language Short Film Bawke
2006 The Norwegian Ministry of Culture Human Rights Award Bawke
2006 Siena International Short Film Festival Audience Award Bawke
2006 MedFilm Festival, Rome Premio Methexis Bawke
2006 Festival du Film Court de Villeurbanne Best European Short Film Bawke
2006 Festival du Cinéma International de Abitibi-Témiscamingue Télebéc Prize Bawke
2006 Cineposible International Film Festival of Extremadura Best Short Film Bawke
2006 Palm Springs International ShortsFest Best of Festival Award Bawke
2006 Capalbio Cinema International Short Film Festival Best Director Bawke
2006 Valencia International Film Festival Cinema Jove Silver Luna de Valencia Bawke
2006 SFF Worldwide Short Film Festival, Toronto Best Live Action Short Film Bawke
2006 Huesca International Film Festival Special Mention Bawke
2006 Shadowline Salerno Film Festival The Young Jury Award for Best European Short Bawke
2006 Aspen Shortsfest BAFTA/LA Award for Excellence, Special Jury Recognition for Outstanding Performance by a Child, to Broa Ako Rasol Bawke
2006 Human Rights Film Festival Donostia - San Sebastian Youth Jury Award for Best Short Film Bawke
2006 Clermont-Ferrand International Short Film Festival Prix de la Jeunesse Bawke
2005 Brest European Short Film Festival Mention Special du Jury Jeune, Mention of the Jury Bawke
2005 Nordisk Panorama - 5 Cities Festival, Bergen Canal+ Award, Special Mention, Short Films Bawke
2005 Kortfilmfestivalen i Grimstad Timeglasset - Dramatikerforbundets pris for beste filmmanus Bawke
2005 Kortfilmfestivalen i Grimstad Norsk filmforbunds fagpris tildelt filmfotograf Marius M. Gulbrandsen, Bawke
2005 Kortfilmfestivalen i Grimstad Prix UIP Grimstad- Nominated for Best European Short Film Bawke
2005 Kortfilmfestivalen i Grimstad Gullstolen for beste kortfilm Bawke
2005 Kortfilmfestivalen i Grimstad Publikumsprisen Bawke
2003 Kortfilmfestivalen i Grimstad Timeglasset - Dramatikerforbundets pris for beste filmmanus Broen


ReferanserRediger

  1. ^ Det tyske nasjonalbibliotekets katalog, GND-ID 1062119045, besøkt 29. mai 2020[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Freebase-data fra Google[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Det tyske nasjonalbibliotekets katalog, GND-ID 1062119045, besøkt 10. juni 2020[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ «Hisham Zaman shares his Happy Day with Zentropa, Cinenic Film». Nordisk Film & TV Fond (engelsk). Besøkt 8. januar 2021. 
  5. ^ «KVIFF | Before Snowfall». www.kviff.com. Besøkt 8. januar 2021. 
  6. ^ a b «WAAR Media». waarmedia.com. Arkivert fra originalen 10. januar 2021. Besøkt 8. januar 2021. 
  7. ^ «Kurdish Film Festival: Love stories 'standing in the queue' for conflict-born directors says Hisham Zaman». International Business Times UK (engelsk). 19. november 2015. Besøkt 8. januar 2021. 
  8. ^ a b c d e «Outside the frame: Arab diaspora filmmakers show the pain of exile at Abu Dhabi Film Festival». The National (engelsk). Besøkt 8. januar 2021. 
  9. ^ a b c d e f «Cinema as a tool to humanise the refugee question: A talk with filmmaker Hisham Zaman - Film - Arts & Culture». Ahram Online (engelsk). Besøkt 8. januar 2021. 
  10. ^ Cinema, Le Mag. «Travelling Oslo: Rencontre avec Hisham Zaman - Le Mag Cinéma». lemagcinema.fr (fransk). Besøkt 8. januar 2021. 
  11. ^ «Mørkets mann». www.aftenposten.no. Besøkt 8. januar 2021. 
  12. ^ «Hisham Zaman – Gezici Festival» (engelsk). Besøkt 8. januar 2021. 
  13. ^ a b c «“Letter to the King” – Intensely Inspired by Real Life» (engelsk). The International Federation of Film Critics (FIPRESCI). Besøkt 8. januar 2021. «The FIPRESCI jury at the 15th Lecce European Film Festival unanimously decided to award Letter to the King by Hisham Zaman, a Kurd living in Norway. This prize is not the film’s first, as Letter to the King, written by Zaman and Mehmet Aktas, a Turkish Kurd living in Madrid, has already won the Dragon Award for Best Nordic Film at the Göteborg International Film Festival.» 
  14. ^ «Chilling Love Stories at the 2008 Scandinavian Film Festival Los Angeles». CineEqual (engelsk). 10. januar 2008. Besøkt 8. januar 2021. 
  15. ^ a b c Richard Raskin. «An interview with Hisham Zaman on Bawke». pov.imv.au.dk. Besøkt 8. januar 2021. 
  16. ^ a b «Hisham Zaman • Director». Cineuropa - the best of european cinema (engelsk). Besøkt 8. januar 2021. 
  17. ^ Astoul, Julie (29. desember 2015). «Quand le cinéma témoigne de l'errance des migrants - Panorama du film européen au Caire». Orient XXI - Le journal en ligne de référence du monde arabe et musulman (fransk). Besøkt 8. januar 2021. 
  18. ^ a b «Five stories re-placed in Norway». www.dailystar.com.lb. The Daily Star - Lebanon. 16. desember 2014. Besøkt 8. januar 2021. 
  19. ^ Bondebjerg, Ib; Redvall, Eva Novrup; Higson, Andrew (2015). European cinema and television: cultural policy and everyday life. ISBN 978-1-137-35688-8. OCLC 910251003. 
  20. ^ «Snowfall Cinema, Grønlandsleieret 25, Oslo (2021)». www.cineplo.com (norsk). Cineplo. Besøkt 8. januar 2021. 
  21. ^ «Hisham Zaman - Associate Professor». eng.inn.no. Høgskolen i Innlandet. Besøkt 8. januar 2021. 
  22. ^ «Den norske filmskolens studenter gjestet filmfestivalen i Gøteborg». Den Norske Filmskolen (engelsk). Besøkt 8. januar 2021. «Göteborg Filmfestival er Nordens største i sitt slag, og hele 450 filmer blir vist over elleve dager. Visningene tiltrekker seg 160.000 publikummere. Hovedprisen, Dragon Award for beste nordiske film, er verdens største filmpris i form av premiepenger: 1 million svenske kroner. På listen over tidligere vinnere finner vi Hisham Zaman (2013, 2014), som er Den norske filmskolens nåværende hovedlærer i regi.» 
  23. ^ a b «Bawke». www.kviff.com. Karlovy Vary International Film Festival. Besøkt 8. januar 2021. «A father and his little boy escape across the border. In order for them to remain in the foreign country, the father cannot acknowledge his son. But the father’s love finds a way of making itself known, bringing at least some happiness to the boy. The film is dedicated "to all those leaving their native countries and their roots and language in search of a better life.”» 
  24. ^ «2006 Sundance Film Festival Announces Short Film Program». Creative Planet Network (engelsk). 15. februar 2012. Besøkt 8. januar 2021. 
  25. ^ «Hisham Zaman». IMDb. Besøkt 8. januar 2021. 
  26. ^ «2 x Hisham Zaman: The Boy in the Picture + Hedda». NFK. Besøkt 8. januar 2021. 
  27. ^ «Six nominations for BEFORE SNOWFALL». Tromsø International Film Festival. 27. august 2013. Arkivert fra originalen 27. august 2013. Besøkt 08.01.2021. 
  28. ^ «Vinterland». Filmdatabasen (norsk). Norsk filminstitutt - nfi.no. Besøkt 8. januar 2021. 
  29. ^ «Vinterland». International Movie Database - imdb.com. Besøkt 8. januar 2021. 
  30. ^ Weissberg, Jay; Weissberg, Jay (25. januar 2007). «Tromso film fest heats up Norway». Variety (engelsk). Besøkt 8. januar 2021. 
  31. ^ «3 Amandas For Reprise - Full List Of Winners». Nordisk Film & TV Fond (engelsk). Besøkt 8. januar 2021. 
  32. ^ «Before Snowfall». The Northwest Film Center (engelsk). 12. juni 2017. Besøkt 8. januar 2021. 
  33. ^ «Før snøen faller». International Movie Database - imdb.com. 14. januar 2013. Besøkt 8. januar 2021. 
  34. ^ «The road to SIFF-Renton | It's a wrap». Renton Reporter (engelsk). 16. mai 2013. Besøkt 8. januar 2021. 
  35. ^ «HISHAM ZAMAN / BEFORE SNOWFALL». ANA Contemporary Arab Cinema (engelsk). Besøkt 8. januar 2021. 
  36. ^ «Renowned Kurdish Director “Hisham Zaman” returning to Duhok IFF with two new films in a special program». duhokiff.com (engelsk). Besøkt 8. januar 2021. 
  37. ^ «Göteborg International Film Festival Dragon Awards Winners 2013». www.filmfestivals.com (engelsk). Besøkt 8. januar 2021. 
  38. ^ «Tribeca Film Festival Winners Announced». Vulture (engelsk). Besøkt 8. januar 2021. 
  39. ^ «Here Are Your TFF 2013 Award Winners». Tribeca. Besøkt 8. januar 2021. 
  40. ^ «Letter to the King (2014) - IMDb». Besøkt 8. januar 2021. 
  41. ^ Simon, Alissa (23. februar 2014). «Film Review: ‘Letter to the King’». Variety (engelsk). Besøkt 8. januar 2021. 
  42. ^ Astoul, Julie (29. desember 2015). «Quand le cinéma témoigne de l'errance des migrants - Panorama du film européen au Caire». Orient XXI - Le journal en ligne de référence du monde arabe et musulman (fransk). Besøkt 8. januar 2021. 
  43. ^ «Hisham Zaman’s ‘Letter To The King’ Tops Goteborg». yahoo.com (engelsk). Besøkt 8. januar 2021. 
  44. ^ «Norwegian Oscar Candidate». nww.no (engelsk). Arkivert fra originalen 19. januar 2021. Besøkt 8. januar 2021. 
  45. ^ «The Boy in the Picture (Gutten i bildet)». Norsk Filminstitutt (NFI) (engelsk). Besøkt 7. januar 2021. 

Eksterne lenkerRediger