Sturla Brandth Grøvlen

norsk filmfotograf

Sturla Brandth Grøvlen (født 11. mars 1980 i Trondheim) er en norsk filmfotograf. Frem til 2013 stavet han mellomnavnet sitt Brandt.[3] Han bor og arbeider i København. Ved Filmfestivalen i Berlin (Berlinalen) i 2015 ble han tildelt Sølvbjørnen for fremragende kunstnerisk prestasjon, for filmfoto på spillefilmen En natt i Berlin.[4]

Sturla Brandth Grøvlen
Født11. mars 1980[1]Rediger på Wikidata (42 år)
TrondheimRediger på Wikidata
Beskjeftigelse FilmfotografRediger på Wikidata
Utdannet ved Den Danske Filmskole (20072011), Den Europæiske FilmhøjskoleRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata
Utmerkelser Sølvbjørnen for fremragende kunstnerisk prestasjon (2015), Amandaprisen for beste foto (2022)[2]Rediger på Wikidata

Oppvekst og utdannelseRediger

Grøvlen vokste opp på Kattem og Lundåsen i Trondheim.[5] Han studerte filmhistorie og filmteori ved Høgskolen i Lillehammer i studieåret 2000–2001. Deretter studerte han ved European Film College i Ebeltoft. Han studerte fotografi ved Kunst- og designhøgskolen i Bergen fra 2003 til 2006. I årene 2007–2011 studerte han film ved Den Danske Filmskole i København.

Kunstnerisk virkeRediger

Ved Filmfestivalen i Berlin (Berlinalen) i 2015 ble han tildelt Sølvbjørnen for fremragende kunstnerisk innsats for fotograferingen i filmen En natt i Berlin (2015), tysk originaltittel Victoria, som ble regissert av Sebastian Schipper. Filmen har 140 minutter med én takning, uten klipp. Victoria var Grøvlens andre langfilm som fotograf.[6] Han var også fotograf på den islandske filmen Hrútar (norsk tittel Stabukker) som hadde premiere i 2015 og vant publikumsprisen på Tromsø Internasjonale Filmfestival i 2016.[7][8]

I januar 2021 ble han tildelt Liv Ullmann-prisen for sin innsats som toneangivende fotograf både i nordisk og internasjonal film.[9] Han vant Sven Nykvist-prisen under Göteborg filmfestival i 2022 for filmingen til Eskil Vogts film De uskyldige og Amandaprisen 2022 i klassen beste foto for samme film.[10][11]

FilmografiRediger

Per 2020 har Grøvlen vært filmfotograf på følgende kinofilmer og fjernsynsproduksjoner[12]:

  • 2021 De uskyldige – regi: Eskil Vogt[13][14]
  • 2020 Et glass til, regi: Thomas Vinterberg[15][16]
  • 2020 Wendy – regi: Behn Zeitlin[17]
  • 2020 Shirley[18]
  • 2019 On the Inside of a Military Dictatorship (dokumentar)
  • 2018 Før frosten
  • 2018 Kina (kortfilm)
  • 2017 Last and First Men
  • 2017The Discovery
  • 2016 Pistol (kortfilm)
  • 2016 Red Hot Chili Peppers: Go Robot (video, kort)
  • 2016 Hjartasteinn
  • 2016 Shelley
  • 2015 Home Sweet Home (tv-dokumentarfilm)
  • 2015 Riders (kortfilm) (director of photography)
  • 2015 Stabukker
  • 2015 Kunstnerens Lærling (TV-serie)
  • 2015/II En natt i Berlin
  • 2014 Ártún (kortfilm)
  • 2014/I I Am Here
  •   Kødkataloget (TV-serie) (5 episoder, 2014) (director of photography - 1 episode, 2014)
    • - Elsk mens du tør det (2014)
    • - Hello New Mommy (2014)
    • - #ekskone (2014)
    • - Jeg vil ikke i det hul (2014)
    • - Sugar Tits (2014) ... (director of photography)
  • 2014 Lubich & Davidsen (video, kort)
  • 2014/I The Agreement (dokumentar)
  • 2013 Et Dukkehjem (kortfilm)
  • 2012 Turbo (kortfilm) (som Sturla Brandt Grøvlen)
  • 2012 Ung for evigt (kortfilm) (som Sturla Brandt Grøvlen)
  • 2012 Touch of Magic (kortfilm) (director of photography - som Sturla Brandt Grøvlen)
  • 2011 Før stormen (kortfilm) (som Sturla B. Grøvlen)
  • 2011 M for Markus (kortfilm)
  • 2011/II Karim (kortfilm) (director of photography - som Sturla Brandt Grøvlen)
  • 2010/I Venus (kortfilm)
  • 2010/I Stefan (kortfilm) (som Sturla B. Grøvlen)
  • 2009 The Gentlemen (dokumentar, kortfilm) (som Sturla B. Grøvlen)

ReferanserRediger

  1. ^ Filmportal.de, Filmportal-ID dc2ee2cc1100451b8bf182eeaee5cab9, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ «Her er årets Amandavinnere», besøkt 21. august 2022[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ «Sturla Brandth Grøvlen». IMDb. International Movie Database. Besøkt 6. juni 2018. 
  4. ^ «En natt i Berlin». NRK P3 (norsk). 2. september 2015. Besøkt 8. oktober 2020. «En natt i Berlin ble innspilt tre ganger. Tanken var å redigere den som en vanlig film om det ikke fungerte, men den tredje tagningen var en suksess. Den norske fotografen Sturla Brandt Grøvlen har mye av æren, og vant en Sølvbjørn i Berlin for jobben. Gjennom hele tagningen er han våkent med, og jeg registrerte ikke et eneste øyeblikk der kameraet ikke hang med eller mistet fokus på figurene.» 
  5. ^ Adresseavisen, 16. februar 2015, side 25
  6. ^ Adresseavisen, 16. februar 2015, side 29
  7. ^ «Publikumsprisen». Tromsø International Film Festival. 31. oktober 2011. Besøkt 6. juni 2018. 
  8. ^ «Rams». International Movie Database. 28. mai 2015. Besøkt 6. juni 2018. 
  9. ^ «Liv Ullmann-prisen til Sturla Brandth Grøvlen». Rushprint. 11. januar 2021. Besøkt 15. januar 2021. «Liv Ullmann-prisen på 100 000 kroner er Adresseavisens kulturpris og tildeles trøndere som har utmerket seg innen kulturfeltet (må ikke forveksles med Liv Ullmanns ærepris som Den norske filmfestivalen iblant deler ut). Og få trøndere har utmerket seg like sterkt internasjonalt siste året som den norske fotografen, som vokste opp på Heimdal.» 
  10. ^ «Prisdryss til nordmenn i Gøteborg og København». rushprint.no. 6. februar 2022. Besøkt 6. februar 2022. 
  11. ^ «Dette er vinnerne av Amandaprisen 2022». nrk.no. 20. august 2022. Besøkt 21. august 2022. 
  12. ^ «Sturla Brandth Grøvlen». IMDb. Besøkt 8. oktober 2020. 
  13. ^ Redaksjonen (12. juli 2021). «Sterk åpning for «De uskyldige» i Cannes». Rushprint. Besøkt 13. juli 2021. 
  14. ^ Kaleem Aftab (11. juli 2021). «Critique : The Innocents». Cineuropa - le meilleur du cinéma européen (fransk). Besøkt 13. juli 2021. «There are so many elements that make this world so rich. The camera follows the kids into their own homes, which gives a window into Norwegian society, a world of rich and poor, and haves and have nots. The inclusive casting adds to the movie's ambiguity and flavour – indeed, it's interesting to see a Norwegian film where characters from all backgrounds come together. With the action taking place in mid-summer, cinematographer Sturla Brandth Grøvlen uses the sunlight to create ominous feelings thanks to the way it streams through windows, bounces off trees and lights up the figures.» 
  15. ^ Mikkelsen, Mads; Larsen, Thomas Bo; Ranthe, Lars; Millang, Magnus (24. september 2020). «Et glass til (original title: Druk)». Zentropa Entertainments, Film i Väst, Topkapi Films. Besøkt 8. oktober 2020. 
  16. ^ «Et glass til». NRK P3 (norsk). 22. oktober 2020. Besøkt 22. oktober 2020. «Referansene til Skårderud og Bonnevies fine birolle er for øvrig ikke filmens eneste norske innslag. Den er også fortreffelig filmet av Sturla Brandt Grøvlen.» 
  17. ^ «Wendy». International Movie Database - imdb.com. 28. februar 2020. Besøkt 15. januar 2021. 
  18. ^ «Shirley». NRK P3 (norsk). 7. oktober 2020. Besøkt 8. oktober 2020. «Sturla Brandth Grøvlen («En natt i Berlin» og «Stabukker») viser i «Shirley» at han er en av de mest spennende filmfotografene om dagen.» 

Eksterne lenkerRediger