Lukas Moodysson

Svensk forfatter og regissør

Karl Fredrik Lukas Moodysson (født 17. januar 1969 i Lund) er en svensk filmregissør, manusforfatter og forfatter. Han er gift med Coco Moodysson. Moodysson er utdannet på Dramatiska institutets regilinje.

Lukas Moodysson
Lukas Moodysson.jpg
FødtKarl Fredrik Lukas Moodysson
17. jan. 1969[1][2][3]Rediger på Wikidata (53 år)
LundRediger på Wikidata
Beskjeftigelse
Ektefelle Coco MoodyssonRediger på Wikidata
Mor Gull ÅkerblomRediger på Wikidata
Nasjonalitet SverigeRediger på Wikidata
Utmerkelser Stig DagermanprisenRediger på Wikidata
Aktive år1998
Nettstedhttp://www.lukasmoodysson.com
IMDbIMDb

Lukas Moodysson anses å være blant Sveriges fremste filmregissører på 1990- og 2000-tallet. Som manusforfatter har han, sammen med Peter Birro, stått bak manuset til Geir Hansteen Jörgensens film Det nya landet fra 2000. Han har også skrevet flere bøker og fikk sin første diktsamling publisert som syttenåring. Som ung var Moodysson medlem i den litterære grupperingen Malmöligan.

Mammut (2009) er Moodyssons eneste engelskspråklige film. Den er innspilt i New York, Thailand, Trollhättan og på Filippinene.

FilmografiRediger

BibliografiRediger

  • Døden & Co., 2011
  • Container, 2009
  • Apo kryp hos, 2006
  • Vårdcentralen Fontanellen, 2005 (sammen med Coco Moodysson)
  • Vad gör jag här, 2002
  • Mellan sexton och tjugosex, 2001
  • Souvenir, 1996
  • Kött, 1991
  • Vitt blod, 1990
  • Evangelium enligt Lukas Moodysson, 1989
  • Och andra dikter, 1988
  • Det spelar ingen roll var blixtarna slår ner, 1987

Priser og utmerkelserRediger

ReferanserRediger

  1. ^ Gemeinsame Normdatei, GND-ID 130577405, besøkt 12. august 2015[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Filmportal.de, Filmportal-ID 556e71e33e574964b2c6c7fec7570427, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Social Networks and Archival Context, SNAC Ark-ID w64c74c3, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenkerRediger