Åpne hovedmenyen

Anders Baasmo

norsk skuespiller
Anders Baasmo
Anders Baasmo Christiansen.JPG
Anders Baasmo Christiansen 2010
Foto: Jarle Vines
FødtAnders Baasmo Christiansen
29. januar 1976[1] (43 år)
Hamar
Beskjeftigelse Skuespiller, fjernsynsskuespiller
Nasjonalitet Norge
Utmerkelser Amandaprisen for beste mannlige hovedrolle (2004), Kanonprisen for beste mannlige hovedrolle (2009), Heddaprisen for beste mannlige skuespiller (2008)[2]
IMDbIMDbRedigere på wikidata

Anders Baasmo Christiansen, kjent under kunstnernavnet Anders Baasmo, (født 29. januar 1976 i Hamar) er en norsk skuespiller fra Furnes.[3] Han fikk sitt gjennombrudd med en rolle i den norske filmen Buddy, som han også vant en Amanda-pris for.

BiografiRediger

 
Her som kongen i Spelet om Heilag Olav 2007, sammen med Eir Inderhaug som Gudrun.

Baasmo er utdannet ved Teaterhøgskolen 1997-2000 og startet sin skuespillerkarriere på Trøndelag Teater våren 2000. Hans første rolle var som studenten Trofimov i Anton Tsjekhovs Kirsebærhaven. Deretter tolket han hele sju roller i Peer Gynt, før han agerte Mozart i Peter Schaffers Amadeus, som han også mottok Teatrets Venners kunstneriske pris for. Forestillingen vant i 2001 Heddaprisen for Landets beste forestilling. Han har siden 2002 jobbet ved Det Norske Teatret. Der har han blant annet hatt roller i stykker som Andejakt av Aleksandr Vampilov og Seie-Seiarens song av Daniel Danis. I 2003 spilte han kongen i det tradisjonsrike Spelet om Heilag OlavStiklestad. Senere i 2003 overtok han hovedrollen som Petter Dass i Herr Petters Lovsang, etter en ukes lynlesing etter at Bjørn Sundquist ble syk.[4] I 2007 var han å se i hovedrollen i Riksteatrets oppsetning av Hamlet, en rolletolkning som ble belønnet med Heddaprisen i 2008[5], samt at han igjen hadde hovedrollen i Herr Petters Lovsang under Nordland Musikkfestuke.[6]

Med Heddaprisen ble han den første som har vunnet alle de tre store skuespillerprisene i Norge, Heddaprisen, Amandaprisen og Gullruten.[7]

Han filmdebuterte i 2002 Stefan Faldbakkens kortfilm Anolit. Året etter hadde han en sentral rolle i den kjente spillefilmen Buddy, en rolle som gav ham en Amandapris. I 2006 spilte han hovedrollen som Henrik Ibsen i NRKs storsatsing En udødelig mann. For rollen fikk han Gullruten 2007 i klassen beste mannlige skuespiller. I 2008 var han å se i en birolle i den svensk-norske filmen Arn – Tempelridderen. Baasmo spilte også rollen som Jomar i filmen Nord som hadde premiere i februar 2009. Dette var hans første hovedrolle på film, og han høstet tildels glitrende kritkker for innsatsen[8], også i utlandet.[9] I 2010 spilte han Benedict i den TV 2-sendte serien Dag, en rolle som han fikk Gullrute-pris for i klassen beste mannlige skuespiller under Gullruten 2011 og Gullruten 2012. Videre spilte han rollen James i Riksteatrets suksessoppsetning Lang dags ferd mot natt, som han også ble nominert til Heddaprisen for.[10]

I 2011 spilte han i dramaserien Koselig med peisNRK, også for denne rollen ble han Gullruten-nominert i kategorien beste mannlige skuespiller. Høsten samme år dukket han opp igjen som Benedict i sesong 2 av Dag.

I 2012 portretterte han Herman Watzinger i spillefilmen om Kon-Tiki-ekspedisjonen til gode anmeldelser.[11] Hans tolkning av rollen ble også kritisert av etterkommere av Watzinger for å ikke ligne nok på den virkelige personen.[12][13] Samme høst spilte han sir Robin i musikalen Spamalot, basert på filmen Monty Python og ridderne av det runde bord, på Folketeatret i Oslo, og fikk meget gode kritikker, blant annet fra opphavsmannen Eric Idle.[14]

I 2013 hadde han tittelrollen i Anton Tsjekhovs Onkel Vanja på Nationaltheatret, med Liv Ullmanns regi.[15] Han spilte også i musikalen Annie på Folketeatret til gode kritikker.[16] Videre hadde han hovedrollen i Børning med kinopremiere i august 2014.[17] I 2018 spilte han den ene hovedrollen i den norske TV-serien En natt. For rollen ble han nominert til beste mannlige skuespiller foran Gullruten 2018.[18]

Utmerkelser/priserRediger

AnnetRediger

Baasmo er en svoren fan av Hamarkameratenes herrefotballag, og i 2005 var han med i dokumentarfilmen Viktigere enn fotball som fulgte Ham-Kam gjennom en hel sesong. Filmen ble vist på TV 2 14. februar det året.[19] Hans karakter i Buddy var også Ham-Kamtilhenger.

I 2004 la Baasmo på seg flere kilo for å kunne spille hovedrollen i filmatiseringen av Morten Tyldums Fatso. Filmen ble imidlertid utsatt, og Baasmo hadde lagt på seg forgjeves. Han har uttalt at det ikke vil bli aktuelt for ham å legge på seg så mye igjen, hvis filmen på et senere tidspunkt skal produseres.[20] Det ble høsten 2007 gjort kjent at hovedrollen gikk til Nils Jørgen Kaalstad.

I januar 2002 fikk han prisen for Årets scenegjennombrudd av Adresseavisen. I 2001 spilte han Jørgen Tesman i Radioteatrets versjon av Hedda Gabler.

På midten av 1990-tallet var han med i antirasismebevegelsen «Brumunddal på nye veier». Bevegelsen ble startet etter at Arne Myrdals «Norge Mot Innvandring» hadde møter i Brumunddal i 1991.[21]

Baasmo har også satt opp storbandkonserter i Hamar under navnet Andy Puma and the Big Band loonies sammen med kjente gjestevokalister.[22][23]

Siden 1999 har han vært den norske stemmen til Mikke Mus.[24]

Filmografi (TV og film)Rediger

År Tittel Rolle Merknad
2019 Exit Pål Bugge Krøvel TV-serie
2018 Norske byggeklosser Jens Spillefilm
2018 En natt Jonas TV-serie
2017 Hoggeren Anders Spillefilm
2016 Snekker Andersen og Julenissen Julenissen Spillefilm
2016 Børning 2 Roy Spillefilm
2016 Kongens nei Kronprins Olav Spillefilm
2016 Beyond Sleep Mikkelsen Spillefilm
2016 Welcome to Norway Primus Spillefilm
2015 Dag 4 Benedict TV-Serie
2015 Hevn Bimbo Spillefilm
2015 Villmark 2 Ole Skrekkfilm
2015 Staying Alive Håkon Spillefilm
2014 Kaptein Sabeltann og skatten i Lama Rama Kong Rufus Spillefilm
2014 Børning Roy Spillefilm
2013 Frost Hans Spillefilm
2013 Jag etter vind Lundgren Spillefilm
2013 De tøffeste gutta Lærer Spillefilm
2013 Dag 3 Benedict TV-serie
2012 Reisen til julestjernen Kongen Spillefilm
2012 Kon-Tiki Herman Watzinger Spillefilm
2012 Fuck Up Rasmussen Spillefilm
2011 Dag 2 Benedict TV-serie
2011 Koselig med peis Georg TV-serie
2010 Dag Benedict TV-serie
2010 En ganske snill mann Skraphandler Spillefilm
2009 Bestevenner Kjøpesenternisse Spillefilm
2009 Vegas Thorstein Spillefilm
2009 Nord Jomar Spillefilm
2008 Arn – Riket ved veiens ende Harald Spillefilm
2007 Arn – Tempelridderen Harald Spillefilm
2007 Mars & Venus Erik Spillefilm
2007 Tommy Arild Kortfilm
2006 En udødelig mann Henrik Ibsen Norsk miniserie
2006 Pusur 2 Jon Arbuckle Norsk stemme
2005 Ran Anders Norsk miniserie
2005 37 1/2 Jarle Spillefilm
2004 Iver Badevakt Spillefilm
2003 Buddy Stig Inge Spillefilm
2002 Kaptein Sabeltann og jakten på den magiske diamant Maga Kahn Spillefilm/Forestilling
2002 Anolit Tore Kortfilm
2000 Kaptein Sabeltann og den forheksede øya (film) Piodor Spillefilm/Forestilling

ReferanserRediger

  1. ^ Store norske leksikon, 30. aug. 2019, Anders Baasmo Christiansen, https://snl.no/Anders_Baasmo_Christiansen
  2. ^ https://www.heddaprisen.no/vinnere/2008, 30. aug. 2019
  3. ^ Lea, Mathilde (29. oktober 2019). «Derfor byttet han navn». Dagbladet. Besøkt 30. oktober 2019. 
  4. ^ Anne Bøhler og Synne Hedlo (22.12.2003). «- Følte meg som Rocky». nrk.no. Besøkt 8. juni 2008. 
  5. ^ Julie M. Løddesøl (2008). «Prisutdelingen av Hedda 2008 i Stavanger». Scenekunst.no. Arkivert fra originalen 26. september 2008. Besøkt 18. august 2008. 
  6. ^ «Herr Petters Lovsang». nmfu.no. 2007. Besøkt 8. juni 2008. [død lenke]
  7. ^ NTB (2008). «Full pott for Baasmo Christiansen». abcnyheter.no. Besøkt 7. februar 2009. 
  8. ^ Einar Guldvog Staalesen (2009). «En festforestilling med snøscooter». nrk.no. Besøkt 6. februar 2009. 
  9. ^ Vibeke Johnsen (13. februar 2009). «Vant arge kritikere i Berlin». Nettavisen. Arkivert fra originalen 14. februar 2009. Besøkt 20. november 2011. 
  10. ^ «Heddanominasjonene er klare». scenekunst.no. 15. juni 2011. Besøkt 20. november 2011. [død lenke]
  11. ^ Mode Steinkjer (19. august 2012). «Episk og storslått Kon-Tiki». dagsavisen.no. Arkivert fra originalen 22. august 2012. Besøkt 20. august 2012. 
  12. ^ Jan Gunnar Furuly (20.08.2012). «- Kon-Tiki gir et grovt uriktig bilde av min far». Aftenposten.no. Besøkt 20. august 2012. 
  13. ^ Eldrid Oftestad (20.08.2012). «Filmeksperter: Fritt frem for å ta seg friheter». Aftenposten.no. Besøkt 20. august 2012. 
  14. ^ Espen Arnold Hansen (19.09.2012). ««Monty Python»-legende lovpriser Anders Baasmo Christiansen». VGNett. Besøkt 25. september 2012. 
  15. ^ Onkel Vanja Nationaltheatrets nettsider
  16. ^ Mona Levin (30. september 2013). «Ukuelig og uimotståelig optimisme i «Annie» på Folketeatret». osloby.no. Besøkt 15. oktober 2013. 
  17. ^ Tommy Gjerald (23. august 2013). «Børning på vei gjennom Norge». rushprint.no. Besøkt 15. oktober 2013. 
  18. ^ «Dette er de nominerte til Gullruten 2018». nrk.no. 22. mars 2018. Besøkt 6. mai 2018. 
  19. ^ TV 2 (2005). «Viktigere enn fotball». TV 2.no. Besøkt 9. februar 2009. 
  20. ^ Jon Selås og Trond Solberg (27.04.2004). «Ble fet forgjeves». VGnett. Besøkt 2. august 2006. 
  21. ^ Dagbladet – Hamarkameraten
  22. ^ http://www.h-a.no/kultur/andy-pumas-drom - Andy Pumas drøm - Hamar Arbeiderblad
  23. ^ http://www.h-a.no/kultur/mer-fra-superbandet - Mer fra superbandet - Hamar Arbeiderblad
  24. ^ «Monopol på Mikke Mus». adressa.no. 14. desember 2001. Besøkt 21. november 2018. 

Eksterne lenkerRediger