Thomas Dybdahl

norsk musiker
Thomas Dybdahl
Thomas Dybdahl 20060516 Fnac 12.jpg
Thomas Dybdahl, mai 2006
FødtThomas Dybdahl
12. april 1979 (41 år)
SandnesRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Musiker, sanger-låtskriver, sanger, gitaristRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata
Utmerkelser Spellemannprisen for årets popsolist (2002), Spellemannprisen for årets mannlige artist (2006), Alarmprisen i pop (2003), Amandaprisen for beste musikk (2010)Rediger på Wikidata
Musikalsk karriere
SjangerAkustisk, Pop, Rock, Jazz
InstrumentVokal, Gitar
PlateselskapCCAP
EMI
Universal
Nettstedhttp://www.thomasdybdahl.no/
IMDbIMDb
Ensemble(r)
The National Bank
Sesong
Tidligere band
Quadraphonics

Thomas Dybdahl (født 1979 i Sandnes[1]) er en norsk sanger, gitarist og låtskriver fra Lura i Sandnes bosatt i Stavanger. Han har gitt ut seks soloplater i eget navn og var i tillegg vokalist i gruppen The National Bank.

BiografiRediger

Dybdahl var gitarist i det jazz- og popinspirerte Stavanger-bandet Quadraphonics, men satset etterhvert på en solokarriere. Han fikk mye oppmerksomhet for sin singledebut Bird EP i 2000. EP-en John Wayne EP i 2001 ble også tatt godt imot av det platekjøpende publikum.

Året etter ga Dybdahl ut sitt første album, ...That Great October Sound, etter å ha gitt ut to utgivelser med lavmælt, akustisk materiale, i stor grad inspirert av Neil Young og alternativ countrymusikk. Albumet solgte godt på bakgrunn av omfattende radiospilling og presseoppmerksomhet. For albumet vant han Alarmprisen 2003 i klassen pop og Spellemannprisen 2002 i klassen popsolist. Han fikk dessuten Edvard-prisen 2003 i klassen populærmusikk for sangen «All's Not Lost».

Platene Stray Dogs (2003) og One Day You'll Dance for Me, New York City (2004), befestet Dybdahls posisjon som en av landets fremste popmusikere. Han ble nominert til to priser under Spellemannprisen 2003: mannlig popsolist for Stray Dogs og årets musikkvideo for «Cecilia». Hans fjerde album Science ble gitt ut i 2006 og for det vant han Spellemannprisen 2006 som beste mannlig artist. For sitt femte album, Waiting for That One Clear Moment fra 2010, ble han nominert til Spellemannprisen 2010 i klassen mannlig artist. I 2013 kom hans sjette album What's Left Is Forever.

Etter albumet All These Things kom ut i 2018, ble lydtekningerne Tsjad Blake, Adam Greenspan og Rodney Shearer nominert for Grammy-prisen for ikke-klassisk mastring.[2]

I 2020 gav Dybdahl ut albumet Fever. Albumet ble gitt ut på Spotify 13. mars, dagen etter at Helsedirektoratet vedtok at bl.a. alle kulturarrangementer måtte avlyses etter koronautbruddet.[3] De umiddelbare kritikkene var veldig positive, og beskrev albumet som «en nær perfekt soul-vandring».[4][5]

Andre prosjekterRediger

Thomas Dybdahl er også vokalist i popgruppen The National Bank, som har medlemmer blant annet fra Jaga Jazzist og Bigbang. The National Bank album- og konsertdebuterte sommeren 2004, og fikk Spellemannprisen for årets pop-album. Dybdahl er også medlem av jazzgruppen Sesong, sammen med Øyvind Jakobsen og Snorre Seim.

Høsten 2010 var han produsent for Bjørn Eidsvågs album Rundt neste sving. Samarbeidet ble innledet ved at de to artistene utfordret hverandre via YouTube. Det begynte med Eidsvågs uttalelse til Stavanger Aftenblad om at han ville legge opp den dagen Dybdahl sang på norsk. Dybdahl utfordret Eidsvåg til å lage musikk uten «bibelske referanser, seksuelle undertoner og rødvinsmarinade» i en video, samtidig som han presenterte låten «Ri stormen ut», hvor han synger på norsk.

Han har laget filmmusikk til flere filmer, blant annet til Arild Østin Ommundsens filmer Rottenetter, Eventyrland og Now It's Dark. Han vant Amandaprisen 2010 i klassen beste musikk for Rottenetter og ble nominert i samme klasse for de to andre.[6]

Backing BandRediger

 
Thomas Dybdahl under en konsert i Stavanger sommeren 2004.

Fra 2018:

Dybdahls backingband fram til 2017 kaltes The Great October Sound, oppkalt etter hans debutalbum.

Medlemmer:

Tidligere medlemmer:

DiskografiRediger

Album
Singler/EP-er
  • Bird EP (2000)
  • Love's Lost (2001)
  • John Wayne EP (vinyl, 7") (2001)
  • Adelaide (2002), med Silje Salomonsen
  • From Grace (2002)
  • Cecilia (2003)
  • Rain Down on Me/Sleeper Car (2003)
  • Pale Green Eyes (2003)
  • I Still Miss Someone (live) (2004)
  • If We Want It, It's Right/One Day You'll Dance for Me, New York City (2004)
  • A Love Story (2004)
  • B A Part (2006)
  • Everybody Knows (2006)
  • Damn Heart (2006)
  • B.A. Part EP (2009)
  • From Grace/The Willow (2009)
  • Shine (2009)
  • Party Like It's 1929 (2010)
  • Cecilia/U (2010)
  • A Love Story/Single Girls (2011), med Laura Jansen
  • Daytrotter Session (2011)
  • But We Did (2013)
  • Man on a Wire (2013)
  • Thomas Dybdahl & In The Country (2015), med In The Country
  • History EP (2016)
  • Something Good (2016), med Christel Alsos
  • Moving Pictures (2017)
  • Just a Little Bit (2017)
  • 3 Mile Harbor (2017)
  • Like Bonnie & Clyde (2017)

FilmmusikkRediger

DVD-erRediger

QuadraphonicsRediger

Album
Singler/EP-er
  • Anytime (1998)
  • Hocus Pocus (1998)
  • Good Times & Things (1999)
  • Boogie Reminisce (2000)
  • Hold on Me for Love (2001)
  • Never's Too Soon (2001)
  • 2nd Time Around/Boogie Reminisce (2002)
  • Come and Join the Party (2002)

The National BankRediger

Album
Singler
  • What Is Left? (2004)
  • Tolerate (2004)
  • Let Go (2007)
  • Family (2007)

SesongRediger

  • Love Untold/Cold (2006)
Deltar på

Priser og utmerkelserRediger

ReferanserRediger

  1. ^ Biografi fra ballade.no Arkivert 3. mars 2007 hos Wayback Machine.
  2. ^ Svendsen, Maiken (27. januar 2020). «Grammy 2020». NRK. Besøkt 13. mars 2020. 
  3. ^ «Thomas Dybdahl - Official». www.facebook.com. Besøkt 13. mars 2020. 
  4. ^ kulturjournalist, Robert Hoftun Gjestad. «Nytt fra Thomas Dybdahl: En nær perfekt soul-vandring». Aftenposten. Besøkt 13. mars 2020. 
  5. ^ Rønning, Øyvind (12. mars 2020). «Fri og leken Dybdahl». Dagbladet.no (norsk). Besøkt 13. mars 2020. 
  6. ^ «Parkour-mannen er nominert til Amanda». aftenbladet.no. 20. juni 2018. Besøkt 21. juli 2020. 

Eksterne lenkerRediger