Pål Jackman

Pål Jackman (født 20. september 1967 i Haugesund) er en norsk musiker (gitar og vokal) og filmregissør.

Pål Jackman
Født20. september 1967[1]Rediger på Wikidata (53 år)
HaugesundRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Filmregissør, sanger, musiker, gitaristRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata
Utmerkelser Filmkritikerprisen (2001)Rediger på Wikidata

Som musiker og låtskriver er han mest kjent for Wunderkammer og Undergrünnen. Som filmregissør er han mest kjent for spillefilmene Detektor og Jernanger samt TV-serien Lykkeland.

Pål Jackman var i en periode bassist i Im Nebel [2], og senere vokalist og gitarist i Ketil and the Kippers, før han grunnla Wunderkammer i 1996. Wunderkammer var mest aktive på slutten av 90-tallet og begynnelsen av 2000-tallet; senere sporadisk. Bandet har gitt ut tre album og en EP. Jackman har også opptrådt som soloartist under navnet Jackman, senere som en alternativ rocketrio[3] med samme navn. I trioformatet har han med seg broren Morten Jackmantrommer og John Liljakontrabass. Trioen har gitt ut en EP og et album, begge med navnet Jackman. I 2014 startet han trioen Undergrünnen sammen med Ørjan Haaland og Per Steinar Lie.[4][5]

Som filmregissør debuterte han i 1998 med kortfilmen Benny hvor han selv hadde skrevet manus. Filmen vant prisen gullstolen under Kortfilmfestivalen i Grimstad. I 2000 regisserte han langfilmen Detektor, skrevet av Erlend Loe. For filmen fikk han Filmkritikerprisen 2001 og Amandakomiteens debutantpris under Amandaprisen i 2001. I 2007 skrev han manus og regisserte en av fem kortfilmer i filmen 5 grøss fra Vestlandet. I 2008 regisserte han sin andre langfilm, Jernanger, med Bjørn Sundquist i hovedrollen. Jackman skrev selv manus til filmen sammen med Eigil Jansen og Hans Erik Voktor. Filmen hadde premiere januar 2009 som åpningsfilm under Tromsø Internasjonale Filmfestival (TIFF). Sammen med Petter Næss vant han fagprisen beste regi, TV-drama under Gullruten 2019 for TV-serien Lykkeland.[6]

Jackman har også hatt små roller som skuespiller i filmene Mongoland og Detektor.

FilmografiRediger

  • 1998 Benny (kortfilm) – regi og manus
  • 2000 Detektor (spillefilm) – regi, samt skuespiller (birolle)
  • 2001 Mongoland (spillefilm) – skuespiller (birolle)
  • 2007 5 grøss fra Vestlandet (samling av fem kortfilmer) – regi på én av kortfilmene
  • 2008 Jernanger (spillefilm) – regi og delt manusansvar
  • 2018 Lykkeland (TV-serie) – regi (sammen med Petter Næss)

DiskografiRediger

Som soloartistRediger

  • Jackman – EP (2005, CCAP)
  • Jackman (2006, CCAP)

Med Kitchen OrchestraRediger

  • Jul (I Sin Helhet) På Jæren (2010) - single [7]

Med WunderkammerRediger

Med UndergrünnenRediger

Med Undergrünnen har han gitt ut[8]

  • Undergrünnen (2015)
  • Ørkesløs Fryd (2017) - EP
  • Ein revnande likegyldighet (2020)

FilmmusikkRediger

Andre utgivelserRediger

  • Morten Abel - Snowboy (1997):Visions of Love - Wunderkammer deltar som backingband
  • Cloroform - Scrawl (2001): remix av Turdy Townsend Peephole [10]
  • Diverse artister - Dans til musikken (2006): Discodrøv med trioen Jackman, samt gitar på Øksen Ligger På Bordet med Eiendommelige Forhold og Syster Syster med Harald Eia, og produsent på Dødelige drifter med Kanic, Sand, OnePedersen [11]
  • Diverse artister - Shockadelica: 50th Anniversary Tribute To The Artist Known As Prince (2008): Alphabet St. under navnet JackmanNoreger [12]

ReferanserRediger

  1. ^ snl.no
  2. ^ indiestadt (4. februar 2017). «Im Nebel». Indiestadt. Besøkt 10. september 2020. 
  3. ^ «Pål Jackman». Rogalyd. 14. mai 2014. Besøkt 11. april 2020. 
  4. ^ «Rock med Undergrunnen». Haugesund Avis - www.h-avis.no (norsk). 5. mars 2015. Besøkt 11. april 2020. 
  5. ^ Houeland, Egil (19. mars 2020). «Undergrünnen banner høgt». Radio 102. Besøkt 11. april 2020. 
  6. ^ «Gullruten fagprisene 2019: Vinnerne». rushprint.no. 2. mai 2019. Besøkt 3. mai 2019. 
  7. ^ «Kitchen Orchestra M/ Pål Jackman - Jul (I Sin Helhet) På Jæren». Discogs (engelsk). Besøkt 10. september 2020. 
  8. ^ «Undergrünnen». Discogs (engelsk). Besøkt 10. september 2020. 
  9. ^ Jørgensen, Gisle (20. august 2014). «Pål Jackman laget filmmusikk». NRK. Besøkt 10. september 2020. 
  10. ^ «Cloroform - Scrawl». Discogs (engelsk). Besøkt 10. september 2020. 
  11. ^ «Various - Dans Til Musikken». Discogs (engelsk). Besøkt 10. september 2020. 
  12. ^ «JackmanNoreger». Discogs (engelsk). Besøkt 10. september 2020. 

Eksterne lenkerRediger