Elsa Lystad

norsk skuespiller
Elsa Lystad
175
Lystad under et foredrag i desember 2011
Født9. juli 1930 (90 år)
OsloRediger på Wikidata
Ektefelle Arpad Szemes (1930–98)
Beskjeftigelse Skuespiller / Komiker
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata
Utmerkelser
6 oppføringer
Kongens fortjenstmedalje, Leif Justers ærespris (1986), Leonardstatuetten (1983), Oslo bys kulturpris (2010), Solprisen (2011), Amandakomiteens ærespris (2014)Rediger på Wikidata
IMDbIMDb

Elsa Lystad (født 9. juli 1930 i Oslo) er en norsk skuespiller, kjent for sentrale roller i norsk teater, fjernsyn, film og radio. Hun fikk sitt gjennombrudd midt på 1960-tallet og har vært aktiv siden. Lystad er kjent for sin mimikk og sin evne til å legge inn komiske trekk på mer seriøse roller.

BakgrunnRediger

Lystad ble født på Rodeløkka i Oslo. Hennes mor var vaskedame Thora Aamot (1900–1972) fra Stryn i Nordfjord og hennes far var verksmester Erling Magnus Lystad (1905–1988). Thora Aamot skilte seg fra sin mann og flyttet hjem til Stryn i 1935. Der gikk Elsa sine to første år på skole og la til seg nordfjordsdialekt. De flyttet tilbake til Oslo i 1937.

Lystad gikk toårig fortsettelsesskole for piker i Oslo etter at hun hadde vært kontordame, blant annet i Dagbladets annonseavdeling.

Hun ble gift i 1961 med den ungarske inspisienten Arpad Szemes (1930–1998).

KarriereRediger

 
Fra Lysthuset Revyteater. Lystad (til høyre) sammen med fra venstre Rolv Wesenlund, Harald Heide-Steen jr., Trulte Heide Steen og Svein Byhring.

Lystad debuterte i 1957 på Falkbergets Teater og fikk der rollen som Laura Isaksen i Bør Børson jr, og turnerte med teateret i over ett år. Hun var ansatt ved Det norske teatret i 1958-64. Gjennombruddet fikk hun i Lysthuset, der hun ble hyret av bl.a. Rolv Wesenlund og Harald Heide-Steen jr. i 1965.

Lystad var tilknyttet Chat Noir og Fjernsynsteatret før hun ble ansatt ved Oslo Nye Teater i 1973, hvor hun var inntil hun begynte ved Den Nationale Scene i 1976. Hun sluttet ved Den nationale Scene i 1980 og jobbet deretter frilans. Hun arbeidet siden sammen med Wesenlund både på teater og i TV, og radiorollen som Fru Sløying var det første møtet med Lystad for mange nordmenn utenfor Oslo.

I 1990 fikk hun rollen som Oddveig i komiserien Fredrikssons fabrikk og filmen med samme navn fra 1994. Så sent som i 2007 var hun fortsatt aktiv og turnerte med stykket Ingen grunn til panikk!, hvor hun delte hovedrollen med Marianne Krogness. Forestillingen avsluttet på Chat Noir sommeren samme år. Lystad har i en årrekke vært å høre i radioprogrammet Nitimen på NRK P1. Sammen med skuespiller kollega Morten Røhrt lagde hun det ukentlige humorinnslaget Tips-telefonen. I 2011 hadde hun rollen som Gamlemor i den norske 3D-filmen, Blåfjell 2: Jakten på det magiske horn. I februar 2012 spilte hun Mor Åse i en oppsetting av Peer Gynt (My name is Peer Gynt) i Kanonhallen på Løren i Oslo. Hun var aktiv frem til 2016, da hun reiste på turné sammen med Petter Anton Næss og forestillingen "Mitt liv som Elsa". Hun måtte avslutte karrieren på grunn av demens.[1]

Priser og utmerkelser (utvalg)Rediger

FilmografiRediger

År Tittel Rolle Merknader
2011 Blåfjell 2: Jakten på det magiske horn Gamlemor Spillefilm
2011 Småbyliv Fru Løfsgård Tv-serie
2010 Den unge Fleksnes Sangpedagog TV-serie
2009 God natt, elskede Fru Raglo Miniserie
2005 Slangebæreren Bergljot Behrens Miniserie
2004 Hos Martin - episoden «Hushjelp til besvær» Gudrun Holt TV-serie
2003 SMS - Sju magiske sirkler Ophelia TV-serie
2003 Fox Grønland - episode 11 (sesong 2) Eldre dame TV-serie
1997–98 Tre på toppen Birgitte Berg TV-serie
1996 Bare når jeg ler Dr. Torp TV-serie
1996 Maja Steinansikt Bestemor Spillefilm
1996 Mens vi venter på far Nabofruen TV-serie
1994 Seier'n er vår Synnøve Skuggedal TV-serie
1994 Fredrikssons fabrikk - The movie Oddveig Spillefilm
1994 Hjemme hos Paus Programleder TV-serie
1991 Frida - med hjertet i hånden Ellinor Svendsen Spillefilm
1991 Fedrelandet Fru Horn Miniserie
1990 En håndfull tid Spillefilm
1990-93 Fredrikssons fabrikk Oddveig TV-serie
1989 Viva Villaveien! Alice Lindeblad Spillefilm
1988 Sweetwater Marta Spillefilm
1986 Plastposen Kioskdame Spillefilm
1986 Randi og Ronnis restaurant Enkefru Beate Hoop TV-serie
1985 Deilig er fjorden! Rigmor Spillefilm
1985–88 Vill, Villere, Villaveien Alice Lindeblad TV-serie
1982 Fleksnes - episoden «Rotbløyte» Marta TV-serie
1981 Den grønne heisen Topsy Lorck Mathiesen Spillefilm
1980 Belønningen Ann Spillefilm
1980 Fabel Sangerinne Spillefilm
1975 Glade vrinsk Spillefilm
1974 Fleksnes - episoden «Biovita Helsesenter» Oversøster Vålund TV-serie
1974 Bør Børson Jr Frk. Finckel Spillefilm
1973 Olsenbanden og Dynamitt-Harry går amok Ragna, Bennys forlovede Spillefilm
1973 Kjære lille Norge Spillefilm
1972 Fleksnes - episoden «Evig din for alltid» Kari TV-serie
1972 Lukket avdeling Spillefilm
1970 Selma Brøter Selma Fjernsynsteater
1969 22 november - den store leiegården Syerske Fjernsynsteater
1968 De ukjentes marked Spillefilm
1968 Smuglere Jenny Spillefilm
1968 Mannen som ikke kunne le Spillefilm
1967 Elsk... din næste Frk. Andresen Spillefilm
1967 Liv Damen i vinduet Spillefilm
1966 Hurra for Andersens Fru Salvesen Spillefilm
1966 Nederlaget Suzanne Fjernsynsteater
1966 Kontorsjef Tangen Fjernsynsteater
1964 Pappa tar gull Sykegymnasten Spillefilm
1963 Freske fraspark Ollvars kone Spillefilm
1960 Ungen Sersjant-Petra Fjernsynsteater
1958 Lån meg din kone Selskapsgjest Spillefilm

ReferanserRediger

  1. ^ SKAUG, THERESE DOKSHEIM (8. juli 2020). «Hylles av familien». Dagbladet. 

Eksterne lenkerRediger