Åpne hovedmenyen

Even Benestad

norsk regissør
Even Benestad
FødtEven Gottfred Benestad
16. september 1974 (45 år)
Far Esben Esther Pirelli Benestad
Beskjeftigelse Filmregissør
Nasjonalitet Norge
Utmerkelser Filmkritikerprisen (2003)
Aktive år2002-nå
IMDbIMDbRedigere på wikidata

Even Gottfred Benestad (født 16. september 1974 i Grimstad) er en norsk filmregissør.

Benestad har sin formelle filmutdannelse fra Oslo film & tv akademi.

Even Benestad er mest kjent for å ha lagd dokumentarfilmen, Alt om min far om sin far Esben Esther Pirelli Benestad i 2002, en film hvor han hadde både regi, dv-foto og manus. Filmen handler om en far som både oppfatter seg som kvinne og mann, og om hvordan dette oppleves av hans familie. Filmen innbrakte ham Amandaprisen for beste norske film i 2003. Han har også regissert en rekke korte dokumentarfilmer, kortfilmer og noen få reklamefilmer. Blant annet for det erotiske magasinet Cupido. En serie på tre filmer produsert av selskapet, Fredrik Fiction i samarbeid med reklamebyrået, TRY. Filmene vant bronse på New York Festivals i 2006.

I 2007 var han aktuell med dokumentarfilmen Natural born star. Filmen handlet om nordmannen Fred Robsahm, som ble filmstjerne i Italia på 1970-tallet via en rekke kostymedrama og spagetti-westerns. Musikken komponert av Kaada ble nominert til Amanda.

I 2008 gikk han igang med sin tredje kinodokumentar, Pushwagner som handler om kunstneren med samme navn. Filmen hadde premiere andre september 2011. Filmen ble co-regissert av Evens barndomsvenn August B. Hanssen. De to har kjent hverandre fra August var tre og Even fem år gammel. Jon Selås i VG skrev følgende om filmen "Levende og til dels grensesprengende portrett av en av vår tids særeste og mest særpregede kunstnere". Kjetil Lismoen i Aftenposten var ikke like begeistret. Han skrev "I Pushwagner kommer vi aldri til kjernen av hvem kunstneren er eller hva kunsten hans betyr, og er isteden overlatt til kunstnerens underholdende iscenesetting av seg selv". Filmen fikk tre Amanda nominasjoner for beste film, beste musikk, beste klipp og den vant for beste spesialeffekter.

I 2011 var Even Benestad også aktuell i rollen som seg selv i filmen, Hjelp, vi er i filmbransjen. En komedie regissert av Patrik Syversen(Rovdyr, Exteriors og Prowl) og Ninni Bull Robsahm(Rovdyr og Oslo Girls).

Filmografi som regissørRediger

  • Alt om min far (2002)
  • Natural born star (2007)
  • Tempus Fugit (2008)
  • 300 sekunder (2011)
  • Pushwagner (2011)
  • Club 7 (2014)

Eksterne lenkerRediger