Beate Grimsrud

norskfødt forfatter og regissør
Beate Grimsrud
Født28. april 1963[1][2]Rediger på Wikidata
Bærum[3]Rediger på Wikidata
Død1. juli 2020[4][5]Rediger på Wikidata (57 år)
Stockholm[6][5]Rediger på Wikidata
Utdannet ved Nordens Folkhögskola Biskops-ArnöRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Skribent, filmregissør, manusforfatter, fotballspiller, bokserRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata
SpråkNorsk,[7] svensk[8]
Utmerkelser
SjangerRoman, novelle
IMDbIMDb

Beate Grimsrud (født 28. april 1963 i Bærum, død 1. juli 2020 i Stockholm)[9] var en norsk forfatter, dramatiker og regissør, bosatt i Sverige. Hun bodde i Stockholm fra 1984 og skrev både på svensk og norsk.

Kunstnerisk virkeRediger

Grimsrud debuterte litterært i 1990 med novellesamlingen Det fins grenser for hva jeg ikke forstår. Senere utga hun flere romaner. I tillegg regisserte Grimsrud også for film og radio, samt skrev dramatikk for scene, radioteater, TV-dokumentarer og spillefilmer.

Hun mottok flere priser, og ble nominert til Nordisk råds litteraturpris i 2000 for Å smyge forbi en øks og i 2011 for En dåre fri. I 2000 ble hun nominert fra Sverige, i 2011 både fra Sverige og fra Norge.[10]

Grimsrud medvirket i kunstverket «The Tunnel of Light» på Nydalen stasjon i Oslo ved å lese egne tekster.

Hennes dokumentarfilm Noen spørsmål om boksing fikk Amandaprisen (2000).[11]

Våren 2020 utga hun det som skulle bli hennes siste roman. Anmelderne var begeistret for Jeg foreslår at vi våkner; Dagbladets Inger Bentzrud innledet sin anmeldelse med å kalle den en „språklig berg-og-dal-bane som får deg til å skrike av fryd og redsel“.[12] Sindre Hovdenakk i VG skrev at romanen var „en av de sprekeste, rareste og mest underholdende norske bøkene jeg har lest på svært, svært lenge“.[13]

BibliografiRediger

  • 1990: Det fins grenser for hva jeg ikke forstår – sitater
  • 1993: Continental heaven – roman
  • 1996: Har noen sett meg et annet sted – drama
  • 1998: Å smyge forbi en øks – roman, vant Sveriges Radios Romanpris[11]
  • 2002: Hva er det som fins i skogen barn? – roman
  • 2007: Søvnens lekkasje – roman; fikk P2-lytternes romanpris og nominert både til Brageprisen og den tilsvarende svenske Augustprisen[11]
  • 2007: Klar ferdig gå! – barnebok; sammen med Inger Alfvén, illustrert av Øyvind Torseter
  • 2008: Alba og Adam – barnebok; sammen med Inger Alfvén, illustrert av Øyvind Torseter
  • 2009: Dinosaurene og de dansende trærne – barnebok; sammen med Inger Alfvén og Jens Ivar Kristensen, illustrert av Jens Ivar Kristensen
  • 2010: En dåre fri – roman; oversatt til over ti språk[11]
  • 2012: God jul. Hvor er du? – fortellinger
  • 2015: Evighetsbarna – roman
  • 2020: Jeg foreslår at vi våkner – roman

FilmmanusRediger

Priser og utmerkelserRediger

ReferanserRediger

  1. ^ Gemeinsame Normdatei, 18. okt. 2015, 131493612
  2. ^ Store norske leksikon, Beate Grimsrud, Beate_Grimsrud
  3. ^ https://www.cappelendamm.no/_det-finnes-grenser-for-hva-jeg-ikke-forstar-beate-grimsrud-9788202511425, Cappelen Damm, Forfatter Beate Grimsrud er død
  4. ^ 1. jul. 2020, Aftenposten, 1. jul. 2020, Beate Grimsrud er død, https://www.aftenposten.no/kultur/i/mROaAO/beate-grimsrud-er-doed
  5. ^ a b https://www.svt.se/kultur/forfattaren-beate-grimsrud-ar-dod, 1. jul. 2020, SVT Nyheter, Författaren Beate Grimsrud är död
  6. ^ https://www.cappelendamm.no/cappelendamm/forfattere/forfatternyheter/article.action?contentId=179065, Cappelen Damm, Forfatter Beate Grimsrud er død
  7. ^ http://data.bnf.fr/ark:/12148/cb122222425; Autorités BnF; besøksdato: 10. oktober 2015.
  8. ^ https://www.cappelendamm.no/_det-finnes-grenser-for-hva-jeg-ikke-forstar-beate-grimsrud-9788202511425.
  9. ^ Brenden, Marcus; Finnset, Knut Anders; Lindblad, Knut-Eirik (1. juli 2020). «Beate Grimsrud er død». Dagbladet.no (norsk). Besøkt 2. juli 2020. «Den prisbelønte forfatteren døde i Stockholm 1. juli etter en tids sykdom, opplyser Cappelen Damm i en pressemelding.» 
  10. ^ Lundgaard, Hilde. «Hun elsker sitt nye hjemland. Men under koronaen har svenskene skuffet henne dypt.». Aftenposten. Besøkt 31. mai 2020. 
  11. ^ a b c d e «Det finnes grenser for hva jeg ikke forstår» (norsk). 2017. Besøkt 31. mai 2020. 
  12. ^ Bentzrud, Inger (22. april 2020). «Rasende, råsterk kreftroman». Dagbladet.no (norsk). Besøkt 1. juli 2020. 
  13. ^ ««Sprekeste og mest underholdende norske roman på lenge»: Bokanmeldelse: Beate Grimsrud: «Jeg foreslår at vi våkner»». www.vg.no. Besøkt 1. juli 2020. 

KilderRediger

Eksterne lenkerRediger


Forrige mottaker:
Tone Hødnebø
Vinner av Tanums kvinnestipend
Neste mottaker:
Merethe Lindstrøm
Forrige mottaker:
Kjartan Fløgstad
Vinner av P2-lytternes romanpris
Neste mottaker:
Nikolaj Frobenius
Forrige mottaker:
Tomas Espedal
Vinner av Kritikerprisen
Neste mottaker:
Merethe Lindstrøm