Øyvind Torseter

norsk forfatter

Øyvind Torseter (født 2. oktober 1972) er en norsk billedkunstner, illustratør, tegneserieskaper og forfatter.

Øyvind Torseter
Øyvind Torseter (cropped).jpg
Født2. okt. 1972[1][2][3][4]Rediger på Wikidata (49 år)
OsloRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Illustratør, skribent, barnebokforfatterRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata
Utmerkelser Bokkunstprisen (2011), Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris (2014), Deutscher Jugendliteraturpreis[5]Rediger på Wikidata
FeltTegnekunst, illustrasjon, bokkunst, tegneserier, tegneserieskaper, barnebøker
UtdannelseMerkantilt Institutt 1991–1992
Skolen for Grafisk Design 1992–1994
Kent Institute of Art and Design 1995–1998
PriserKultur- og kirkedepartementets pris for barne- og ungdomslitteratur 1999, 2004, 2007, 2008, 2010, 2012
Bologna Ragazzi Award 2008
Bokkunstprisen 2011
Årets vakreste bok 2013
og flere

Øyvind Torseter (t.v.) og Håkon Øvreås i forbindelse med utdelingen av Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris i 2014.
Foto: Magnus Fröderberg/norden.org

Han har illustratørutdannelse fra Merkantilt Institutt i Oslo (1991–1992), Skolen for Grafisk Design i Oslo (1992–1994) og Kent Institute of Art and Design i Maidstone (1995–1998). Han har illustrert flere bildebøker, blant annet den prisbelønte Klikk fra (2004) med egen tekst.

Torseter arbeider både med tradisjonelle og digitale bildeteknikker, særlig med vekt på tegning. Han eksperimenterer også med grafiske effekter og tredimensjonale papirklipp. Tegningene i bøkene kan både være illustrasjoner til en handlingsorientert tekst, men også lek og eksperimenter med fri tegnekunst som inneholder detaljer og historier med stort tolkningsrom. Torseter anses av mange som en av Norges fremste unge billedbokkunstnere og tegnere.

Øyvind Torseter bor og arbeider i Oslo.

BibliografiRediger

Egne bøker
  • 2002: Mister Random
  • 2004: On the road again, again
  • 2004: Klikk
  • 2005: For en neve havre
  • 2007: Avstikkere
  • 2009: Gravenstein
  • 2012: Hullet
  • 2013: Koblinger, billedbok, Cappelen Damm
  • 2015: Mulegutten, billedbok, Cappelen Damm
  • 2017: Mulysses. Mulegutten drar til sjøs, billedbok, Cappelen Damm
Illustrasjoner til andres tekster

Litterære priser m.m. (utvalg)Rediger

KilderRediger

ReferanserRediger

  1. ^ Gemeinsame Normdatei, GND-ID 101910645X, besøkt 12. august 2015[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Babelio, oppført som Oyvind Torseter, Babelio forfatter-ID 155762[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ BD Gest', BD Gest' author ID 45003, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ web.archive.org[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ www.djlp.jugendliteratur.org[Hentet fra Wikidata]
  6. ^ «Deutscher Jugendliteraturpreis». www.djlp.jugendliteratur.org. Arkivert fra originalen 19. juni 2009. Besøkt 14. oktober 2018. 

Eksterne lenkerRediger


Forrige mottaker:
Svein Nyhus
Vinner av Bokkunstprisen
Neste mottaker:
bokhandelen Tronsmo
Forrige mottaker:
Seita Vuorela og Jani Ikonen
Vinner av Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris
(2014, sammen med Håkon Øvreås)
Neste mottaker:
Jakob Wegelius