Kjartan Fløgstad

norsk forfatter
Kjartan Fløgstad
Kjartan Fløgstad2.jpg
Født7. juni 1944 (74 år)
Sauda
Barn Aslak Nore
Utdannet ved Universitetet i Bergen
Beskjeftigelse Skribent
Nasjonalitet Norge
Utmerkelser
14 oppføringer
Doblougprisen (1997), Aschehougprisen (1975), Gyldendalprisen (1998), P2-lytternes romanpris (2006), Årets nynorskbrukar (2005), Nynorsk litteraturpris (1986), Nynorsk litteraturpris (1983), Nynorsk litteraturpris (2009), Gyldendals legat (1991), Rogaland fylkes kulturpris (2007), Stavanger Aftenblads kulturpris (1984), Målprisen (2005), Brageprisen i skjønnlitteratur for voksne (1998), Brageprisens hederspris (2008)

Kjartan Fløgstad under litteraturfestivalen 2007 på Café Sting

Kjartan Fløgstad (født 7. juni 1944 i Sauda i Rogaland) er en norsk forfatter. Fløgstad studerte arkitektur ved NTH i Trondheim en kort periode. Han skiftet snart til litteratur- og språkvitenskap ved Universitetet i Bergen. Deretter arbeidet han i en periode som industriarbeider i hjembyen og som «greaser» på et norsk lasteskip i ulike deler av verden, spesielt i Latin-Amerika, før han debuterte som lyriker med diktsamlinga Valfart i 1968.[1]

Han er far til forfatteren og journalisten Aslak Nore, født 1978.

Innhold

ForfatterskapRediger

Fløgstad debuterte som prosaforfatter i 1970 med Den hemmelege jubel. I 1972 kom novellesamlinga Fangliner, der han lar sjøfolk og skiftarbeidere i tungindustrien komme til orde på deres eget språk, og forfatterens marxistiske grunnsyn blir tydelig. Gjennombruddet kom i 1977 med romanen Dalen Portland. Her følger han utviklinga av det norske industrisamfunnet gjennom to generasjoner i etterkrigstida. I Fyr og flamme er det snarere avviklinga av industrisamfunnet som skildres, der siste generasjon mister klassetilhørigheten sin og ender i rastløshet og indre tomhet.

I romanen Kniven på strupen fra 1991 er hele handlinga lagt til samtida, og romanen er en stram satire over jappetid, urbanisme og postmodernisme. Flere av bøkene hans handler om personer som beveger seg i lovens gråsone eller på andre sida av loven, som «terroristromanen» Fimbul. I tillegg har han skrevet to rene kriminalromaner under pseudonymene K. Villun og K. Villum.

Fløgstad har vært en aktiv kulturdebattant og essayist. På samme vis som romanene demonstrerer essayistikken et tvetydig forhold til norsk industrikultur på den ene sida og internasjonal kulturindustri på den andre. Han har skrevet en biografi om dikteren Claes Gill, reiseskildringer fra Latin-Amerika, om norske utvandrere til Sør-Amerika, og har dessuten gjendikta latinamerikanske lyrikere. Arbeidets lys er en analyse av tungindustrien i Sauda, og Osloprosessen tar for seg spriket mellom hovedstadens sjølforståelse og byens minkende betydning for landets verdiskaping. Med Brennbart kasta han seg inn i debatten om forholdet mellom riksmålsbevegelsen og Nasjonal Samling. I Brennbart viste han at målrørsla ikke samarbeida med Quisling-styret, som mange har trodd. Det gjorde derimot riksmålsbevegelsen, som få har visst. Han angrep historikerne Hans Fredrik Dahl og Lars Roar Langslet for å forfalske språkhistorien. Med romanen Grand Manila grep Fløgstad tilbake til temaer i bøker som Dalen Portland og Fyr og flamme. En av hans siste utgivelser er den essayistiske reisboka Pyramiden. Portrett av ein forlaten utopi, om en nedlagt sovjetisk gruveby på Svalbard.

Fløgstad dyrker en særprega stil i romanene så vel som i sakprosaen; han blander språk fra ulike stilnivåer, leker med ordspill og alluderer til andre tekster og til filmer. Han er en av de fremste representantene for magisk realisme på norsk, og realistiske handlingsforløp slår plutselig over i det fantastiske.

Fløgstad ble i 1996 kåret av Bokklubben Nye Bøker til en av De fire nye store.[2]

BibliografiRediger

  • Valfart – diktsamling (1968)
  • Sememoniar – diktsamling (1969)
  • Den hemmelege jubel – prosa (1970)
  • Fangliner – noveller (1972)
  • Dikt i utval av Pablo Neruda – gjendikting (1973)
  • Litteratur i revolusjonen. Dikt frå Cuba – gjendikting (1973)
  • Rasmus – roman (1974)
  • Døden ikke heller – kriminalroman (1975) – under psevdonymet K. Villum
  • Ein for alle – kriminalroman (1976) – under psevdonymet K. Villun
  • Dalen Portland – roman (1977)
  • Fyr og flamme – roman (1980)
  • Loven vest for Pecos – essays (1981)
  • U 3 – roman (1983)
  • Ordlyden – essays (1983)
  • Det 7. klima – roman (1986)
  • Tyrannosaurus Text – essays (1988)
  • Portrett av eit magisk liv. Poeten Claes Gill – biografi (1988)
  • Arbeidets lys. Tungindustrien i Sauda gjennom 75 år – sakprosa (1990)
  • Kniven på strupen – roman (1991)
  • Dikt og spelmannsmusikk 1968-1993 – (1993)
  • Fimbul – roman (1994)
  • Pampa Union. Latinamerikanske reiser – reiseskildring (1994)
  • Ved Roma port – pamflett (1994)
  • Antipoder – essays (1996)
  • Kron og mynt – roman 1998)
  • Dei ytterste ting. Nødvendighetsartiklar – essays (1998)
  • Eld og vatn. Nordmenn i Sør-Amerika – sakprosa (1999)
  • Evig varer lengst – skuespill (2000)
  • Sudamericana – reiseskildring (2000)
  • Osloprosessen – (2000)
  • Sudamericana. Latinamerikanske reiser – (2000)
  • Shanghai Ekspress – reiseskildring (2001)
  • Paradis på jord – roman (2002)
  • Hotell Tropical – reiseskildring (2003)
  • Pablo Neruda: Kapteinens vers – gjendikting (2003)
  • Brennbart – sakprosa (2004)
  • Snøhetta: hus som vil meg hysa – sakprosa (2004)
  • Grand Manila – roman (2006)
  • Pyramiden, portrett av ein forlaten utopi – essays (2007)
  • Gi lyd. Tekstar 1968-2008. I utval ved Agnes Ravatn & Trygve Åslund (2008)
  • Grense Jakobselv – roman (2009)
  • Nordaustpassasjen – roman (2012)
  • Magdalenafjorden – roman (2014)
  • Dovre faller. Norge 1814-2014 – sakprosa (2014)
  • Etter i saumane – sakprosa (2016)
  • Trans-Sovjet ekspress sakprosa (2017)
  • Sandharpesongar – sanglyrikk (2018)

DiskografiRediger

PriserRediger

ReferanserRediger

  1. ^ Samlaget. «Kjartan Fløgstad». Samlaget (engelsk). Besøkt 26. august 2017. 
  2. ^ Knut Gørvell (17. oktober 2015). «Hvem er «DE FIRE STORE» i vår tid?». Cappelen Damm. Besøkt 5. november 2015. 

KilderRediger

LitteraturRediger

  • Øystein Rottem: Kjartan Fløgstad. Eit forfattarhefte. Oslo, 1999
  • Torgeir Haugen (red.): Litterære skygger. Norsk fantastisk litteratur. Oslo, 1998
  • Agora nr. 4-2005: Kjartan Fløgstad.

Eksterne lenkerRediger