John Andreas Andersen

norsk filmfotograf og regissør

John Andreas Andersen (født 23. oktober 1971 i Flekkefjord) er en norsk filmfotograf og -regissør.

John Andreas Andersen
Født23. okt. 1971[1][2]Rediger på Wikidata (50 år)
FlekkefjordRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Filmfotograf, filmregissørRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata
Utmerkelser Amandaprisen for beste foto (2010), Kanonprisen for beste foto (2004), Kanonprisen for beste foto (2007), Kanonprisen for beste foto (2009), Kanonprisen for beste foto (2010)Rediger på Wikidata

I tillegg til å være fotograf hadde Andersen også co-regi på suksessfilmen Uno. Han debuterte som regissør med spillefilmen Skjelvet i 2018. Filmen ble nominert til fire priser foran Amandaprisen 2018, blant annet i klassen beste norske kinofilm.[3] Filmen vant to priser, deriblant publikumsprisen Folkets Amanda.[4] Han regisserte også to episoder av TV-serien Okkupert.[5]

Utvalgt filmografiRediger

År Tittel
2003 Buddy
2004 Uno
Den som frykter ulven
2005 Kjøter
Naboer
2006 Uro
2007 Blodsbånd
2008 Varg Veum – Falne engler
Lønsj
2009 Upperdog
2010 Kongen av Bastøy
2011 Hodejegerne
Babycall
2012 Uskyld
2014 Kaptein Sabeltann og skatten i Lama Rama
2016 Flaskepost fra P
2018 Skjelvet (regissør)
Mordene i Kongo
2021 Nordsjøen[6] (fremtidig film, regissør)

Priser og utmerkelserRediger

ReferanserRediger

  1. ^ VIAF-identifikator, VIAF-ID 186922733[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ ČSFD person-ID 24058, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ a b «Amandanominasjonene 2019». filmfestivalen.no. 19. juni 2019. Arkivert fra originalen 25. mai 2019. Besøkt 1. juli 2019. 
  4. ^ a b Rano Tahseen; Ingvill Dybfest Dahl; Benjamin Brekken; Runa Fjellanger (17. august 2019). «Storeslem til «Ut og stjæle hester» - ble årets film». VG. Besøkt 3. oktober 2020. ««Folkets Amanda» gikk til filmen «Skjelvet», som i tillegg vant prisen for beste visuelle effekter.» 
  5. ^ Marianne Jakobsen (11. desember 2014). «Fra medielinje i Flekkefjord til TV-drama». NRK Sørlandet. Besøkt 3. september 2021. 
  6. ^ ««Nordsjøen» med verdenspremiere på BIFF». Rushprint. 2. september 2021. Besøkt 3. september 2021. 
  7. ^ Kaja Kristin Ness (15. mars 2010). «Her er Kosmoramas prisvinnere». NRK Trøndelag. Besøkt 31. mars 2021. 
  8. ^ Øystein David Johansen; Ida Anna Haugen (20. august 2010). ««Upper fem» for «Upperdog»». VG. Besøkt 21. august 2010. 
  9. ^ Anders Fagerholt (8. februar 2011). «To norske priser i Göteborg». Rushprint. Besøkt 16. februar 2011. 
  10. ^ Eirik Smidesang Slåen (5. april 2011). «Årets Kanonpris-vinnere er kåret». Montages. Besøkt 5. april 2011. 

Eksterne lenkerRediger

 Denne biografien er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den. (Se stilmanual)