Åpne hovedmenyen

Liste over broer i Norge etter lengde

Wikimedia-listeartikkel

Liste over broer i Norge etter lengde omfatter broer i Norge med lengde (full lengde over sjø eller land) på minst 400 meter.

Broer i NorgeRediger

I alt er det i Norge ca. 16 700 broer på riks- og fylkesveiene og nesten 6000 broer på kommunale veier.[1] Med noen unntak har de fleste av de lengste broene i landet blitt bygd etter 1970. Fergestrekninger over sund og fjorder er i stor grad blitt erstattet av broer. Siden tidlig i 1980-årene har imidlertid undersjøiske tunneler flere ganger blitt valgt til fordel for broer ved kryssinger av fjorder og sund.

De norske broene med de lengste brospennene er bygget som hengebroer og skråkabelbroer. Landets lengste bro, Drammensbrua, er en kassebro. Vi har også to lange flytebroer i Norge: Nordhordlandsbrua (delvis flytebro og skråkabelbro) og Bergsøysundbrua. Lengden på brospenn har økt etter hvert som brobyggeteknikken er blitt bedre. Et stort antall av de norske broene er fritt frambygg-broer.

Mange av broene er blitt finansiert med bompenger. Dette gjelder blant annet Nye Svinesundsbroen, Drammensbrua, Askøybrua, Nordhordlandsbrua, Hardangerbrua, Helgelandsbrua, Vesterålsbruene (Hadselbrua, Sortlandsbrua og Andøybrua), Gjemnessundbrua og Bergsøysundbrua (Krifast), Stordabrua og Bømlabrua (Trekantsambandet), Osterøybrua og Hålogalandsbrua.

Lengste hengebrospenn[2]
Bro Lengde (m)
Hardangerbrua 1310
Hålogalandsbrua 1145
Askøybrua 850
Stordabrua 677
Gjemnessundbrua 623
Bømlabrua 577

Liste over veibroer på minst 400 meterRediger

Listen kan sorteres for hver av kolonnene, altså etter navn, lengde, største spenn, åpningsår, veinummer, fylke eller kommune.

Navn Lengde (m) Største
spenn (m)
Åpnet Vei Fylke Kommune Bilde
Drammensbrua 1892 60 1975/2006   Buskerud Drammen  
Nordhordlandsbrua 1614 172 1994   Hordaland Bergen, Meland  
Hålogalandsbrua 1533 1 145 2018   Nordland Narvik  
Sandesund bru 1528/1521 139 1978/2008   Østfold Fredrikstad, Sarpsborg  
Mjøsbrua 1421 69 1985   Hedmark/Oppland Ringsaker, Gjøvik  
Hardangerbrua 1380 1 310 2013  /  Hordaland Ulvik og Ullensvang  
Tresfjordbrua 1290 160 2015   Møre og Romsdal Vestnes  
Gjemnessundbrua 1257 623 1992   Møre og Romsdal Gjemnes  
Sotrabrua 1236 468 1971   Hordaland Bergen, Fjell  
Måløybrua 125 1973   Sogn og Fjordane Vågsøy  
Sandnessundbrua 1220 150 1973 862 Troms Tromsø  
Gisundbrua 1147 143 1972 86 Troms Lenvik  
Stordabrua 1077 677 2000   Hordaland Stord  
Stavanger bybru 1067 185 1978 Fv435 Rogaland Stavanger  
Helgelandsbrua 1065 425 1991 17 Nordland Alstahaug, Leirfjord  
Osterøybrua 1065 595 1997 566 Hordaland Bergen, Osterøy  
Askøybrua 1057 850 1992 562 Hordaland Askøy, Bergen  
Tromsøbrua 1016 80 1960 862 Troms Tromsø  
Hadselbrua 1011 150 1978 82 Nordland Hadsel  
Skarnsundbrua 1010 530 1991 755 Trøndelag Inderøy  
Tjeldsundbrua 1007 290 1967   Troms Harstad, Skånland  
Bømlabrua 998 577 2001 542 Hordaland Bømlo, Stord  
Sortlandsbrua 948 150 1975 82 Nordland Sortland  
Bergsøysundbrua 931 106 1992  /  Møre og Romsdal Gjemnes, Tingvoll  
Sykkylvsbrua 860 60 2000 Fv71 Møre og Romsdal Sykkylven  
Mjøsundbrua 840 185 1994 848 Troms Ibestad, Salangen  
Gimsøystraumen bru 839 148 1981   Nordland Vågan  
Fredrikstadbrua 824 196 1957   Østfold Fredrikstad  
Vingnesbrua 816 67 1934 Kv Oppland Lillehammer  
Skattørsundet bru 804 32 1971 866 Troms Skjervøy  
Saltstraumen bru 768 160 1978 17 Nordland Bodø  
Rombaksbrua 765 325 1964   Nordland Narvik  
Andøybrua 750 110 1974 82 Nordland Andøy  
Kvalsundbrua 741 525 1977   Finnmark Kvalsund  
Gulli bru 741 44 2014   Hedmark Kongsvinger og Sør-Odal
Skjomen bru 711 525 1972   Nordland Narvik  
Raftsundbrua 711 298 1998   Nordland Hadsel  
Nye Svinesundbrua 704
≈350 m i Norge
247 2005   Østfold/Sverige Halden  
Nærøysund bru 701 325 1981 770 Trøndelag Nærøy, Vikna  
Karmsund bru 691 184 1955 47 Rogaland Karmøy  
Vesterbrua 679 46 1980   Vest-Agder Kristiansand  
Breviksbrua 677 272 1962 354 Telemark Bamble, Porsgrunn  
Tverlandsbrua 670 180 2013   Nordland Bodø
Nye Varoddbrua 663 260 1994   Vest-Agder Kristiansand  
Kjellingstraumen bru 662 260 1975 17 Nordland Gildeskål  
Lysefjordbrua 640 446 1997   Rogaland Forsand  
Kråkvågbrua 630 50 2003 Privat Trøndelag Ørland  
Helland bru 624/617 68 2001   Vestfold Re  
Hagelsundbrua 623 250 1982   Hordaland Lindås, Meland  
Dalsfjordbrua 619 523 2013 609 Sogn og Fjordane Askvoll og Fjaler  
Gamle Varoddbrua 618 337 1956   Vest-Agder Kristiansand  
Grenlandsbrua 608 305 1996   Telemark Bamble, Porsgrunn  
Langset bru 598 102 1959 177 Akershus Eidsvoll  
Fetsund bru 595 90 1959   Akershus Fet
Marøybrua 590 120 1978 770 Trøndelag Nærøy
Rongesundet bru 584 163 1986 561 Hordaland Øygarden  
Sandsfjordbrua 580 290 2015 46 Rogaland Suldal
Farrisbrua 570 120 2018   Vestfold Larvik  
Dyrøybrua 570 220 1994 Fv212 Troms Dyrøy  
Fedafjorden bru 566 331 2006  /465 Vest-Agder Kvinesdal  
Bolsøybrua 555 55 1991 64 Møre og Romsdal Molde  
Giskebrua 552 52 1987   Møre og Romsdal Giske  
Kjerringstraumen bru 551 200 1969   Nordland Ballangen  
Brønnøysundbrua 550 110 1979 Fv54 Nordland Brønnøy  
Imarsundbrua 550 120 2007 680 Møre og Romsdal Aure
Engeløybrua (høybru) 548 110 1978 835 Nordland Steigen  
Herøybrua 544 170 1976 654 Møre og Romsdal Herøy i Møre og Romsdal  
Lillehammer bru 543 54 1984   Oppland Lillehammer  
Sundøybrua 538 298 2003 Fv220 Nordland Leirfjord  
Minnesund bru 532 80 1993   Akershus Eidsvoll  
Stokkøybrua 525 206 2000 723 Trøndelag Åfjord  
Nylandsveien sør bru 525 20 1967   Oslo Oslo  
Sommarøybrua 522 120 1978? Fv55 Troms Tromsø  
Veidnesbrua 520 80 1999   Finnmark Nordkapp  
Aursundbrua 486 159 1995 680 Møre og Romsdal Aure  
Årnes bru 480 1963 177 Akershus Nes
Stolmabrua 467 301 1998 Fv151 Hordaland Austevoll  
Vrengen bro 465 171 1981 308 Vestfold Færder  
Dolmsundbrua 462 190 2016 714 Trøndelag Hitra
Nye Puddefjordsbroen 461 150 1999   Hordaland Bergen  
Frednesbrua 461 60 1995 354 Telemark Porsgrunn  
Hundvåkøybrua 460 233 2007 546 Hordaland Austevoll
Sandvika bru 458 24   Akershus Bærum  
Strømsøbrua 454 1966   Buskerud Drammen
Sørstraumen bru 440 120 1980   Troms Kvænangen  
Storholmenbrua 439 172 2007 546 Hordaland Austevoll
Gamle Puddefjordsbroen 436 150 1956   Hordaland Bergen  
Lokkaren bru 435 225 1977 767 Trøndelag Namsos
Nerlandsøybrua 430 1968 Fv20 Møre og Romsdal Herøy i Møre og Romsdal  
Rundebrua 428 1982 Fv18 Møre og Romsdal Herøy i Møre og Romsdal  
Kvalsaukan bru 425 1974 82 Nordland Sortland  
Gamle Svinesundbrua 420
≈180 m i Norge
155 1946 118 Østfold/Sverige Halden  
Støvset bru 420 220 1993 812 Nordland Bodø  
Ognasundbrua 420 1991   Rogaland Bokn  
Hølendalen bruer 416 128 1996   Akershus Vestby  
Straumsundbrua 412 146 1991  /  Møre og Romsdal Tingvoll  
Sørsundbrua 408 100 1963 Fv420 Møre og Romsdal Kristiansund  
Eiksundbrua 405 132 2005 653 Møre og Romsdal Ulstein  
Fosnstraumbrua 404 1989 565 Hordaland Austrheim, Radøy
Kroppanbrua 402 1975/1990   Trøndelag Trondheim
Norddalsfjordbrua 401 231 1987 614 Sogn og Fjordane Flora
Tromøybrua 400 240 1961 409 Aust-Agder Arendal  
Vassåsbrua 400 160 1980 Fv1 Nordland Bindal
Melhusbrua 400 2003 708 Trøndelag Melhus  

Liste over jernbanebroer på minst 400 meterRediger

Listen kan være ufullstendig

Listen kan sorteres for hver av kolonnene, altså etter navn, lengde, største spenn, åpningsår, jernbane, fylke eller kommune.

Navn Lengde (m) Største spenn (m) Åpnet Jernbane Fylke Kommune Bilde
Nye Holmenbrua 453 1996 Drammenbanen Buskerud Drammen
Gamle Holmenbrua 451 1930 Drammenbanen Buskerud Drammen
Hallevannetbrua 436 167 2018 Vestfoldbanen Vestfold Larvik
Fetsund bru 420 60 1919 Kongsvingerbanen Akershus Fet
Hølendalen bruer 416 128 1996 Østfoldbanen Akershus Vestby  

Se ogsåRediger

ReferanserRediger

  1. ^ Vegen og Vi: – Trygg på brusikkerheten[død lenke] (nr. 12/2007, 23. august 2007, s. 10-11)
  2. ^ Monsrud, Jan (2009). Transport i Norge. Oslo: Statistisk sentralbyrå. ISBN 9788253775319. 

KilderRediger

Listen over veibroer er basert på en liste samlet av Eugenio A. Merzagora, publisert på Gunnar Lotsbergs «The World's Longest Tunnel Page».
Opplysninger om broene er hentet fra flere forskjellige kilder, blant annet boka Våre bruer av Johan Brun (ISBN 82-496-0760-0).

Eksterne lenkerRediger