Åpne hovedmenyen

Liste over norske kunstnerhjem

Bjørnstjerne Bjørnsons gård Aulestad i Gausdal er et av de mest kjente norske kunstnerhjem.
Henrik Wergeland bygde «Grotten» i Oslo i 1840.
Garborgheimen er Arne Garborgs barndomshjem på Jæren.
Edvard Grieg Museum Troldhaugen ved Bergen.
Ibsenmuseet i leiligheten i Oslo som var Henrik Ibsens siste hjem
Sigrid Undsets hjem Bjerkebæk ved Lillehammer.
Johan Falkbergets hjem Ratvolden 2 mil nord for Røros.
Vigeland-museet i Oslo var først Gustav Vigelands hjem.

Liste over norske kunstnerhjem omfatter kunstnerhjem etter forfattere, kunstnere og andre.

Selv om enhver bolig som huser eller har huset en komponist, forfatter eller billedkunstner teknisk sett kan kalles et kunstnerhjem, vil man vanligvis reservere uttrykket for boliger som er preget av kunstnerens liv og virke, eller tilrettelagt for å bevare og formidle arven etter vedkommende kunstner. Mange bosteder for kjente, avdøde kunstnere er i dag museer, og i offentlig eie.

Kunstnerhjem kan i noen tilfeller være kunstnerens fødested eller barndomshjem, slik som Bjørnsons fødested Bjørgan prestegård eller Vinjes barndomshjem Vinjestoga, men like mange er knyttet til kunstnerens aktive periode, og er i noen tilfeller utformet eller preget av kunstneren selv, slik som Lysøen av Ole Bull og Ratvolden av Johan Falkberget.

Noen kjente kunstnerhjem er i privat eie, og er bare i liten grad tilgjengelig for allmennheten, slik som Kolbotn etter Arne og Hulda Garborg eller Midtbø etter Halldis og Tarjei Vesaas. Det vanlige er imidlertid at et hus som ettertiden oppfatter som et «kunstnerhjem», brukes til kulturarrangement, slik som Ingeborg Refling Hagens hjem Fredheim, eller utvikles til et museum over vedkommende, slik som Sigrid Undsets hjem Bjerkebæk og Ibsenmuseet i Arbins gate i Oslo. Mange kunstmuseer er bygget rundt samlinger (av arkivalia, private eiendeler, boksamlinger eller billedkunst) som kunstneren eller dennes etterlatte har donert til det offentlige, slik som Grimdalstunet i Tokke, med samlinger etter Anne Grimdalen.

Liste over kunstnerhjemRediger

Kunstner Kunstnerhjem Periode Etterbruk Kommune Fylke
Nikolai Astrup Astruptunet 1914–28 museum fra 1965 Jølster Sogn og Fjordane
Bjørnstjerne Bjørnson Bjørgan prestegård 1832–37 museum fra 1919 Tynset, Kvikne Hedmark
Bjørnstjerne Bjørnson Aulestad 1875–09 museum fra 1935 Gausdal Oppland
Ole Bull Lysøen 1872–80 museum fra 1974 Os Hordaland
Hans Børli Oppistun Børli 1918–46 kulturformål Eidskog Hedmark
Lalla og Carsten Carlsen Villa «Gro-Gro» 1930–67 privat eie[1] Oslo Oslo
Sigurd Christiansen Løkkebergveien 41 1932–47 privat eie Drammen Buskerud
Olav Duun Øver-Dun 1884–1901 museum fra 2011 Fosnes Trøndelag
Olav Duun «Fjellvang» 1914–39 museum fra 1973 Holmestrand Vestfold
Johan Falkberget Ratvolden 1922–67 museum fra 1988 Røros Trøndelag
Kirsten Flagstad Strandstuen 1895 museum fra 1985 Hamar Hedmark
Mikkjel Fønhus Nissebakken 1926–73 familiens eie Sør-Aurdal Oppland
Arne Garborg Garborgheimen 1851–65 museum fra 1951 Time Rogaland
Arne Garborg Knudaheio 1897–1924 museum fra 1924 Time Rogaland
Hulda og Arne Garborg Kolbotn 1885–96 familiens eie Tynset Hedmark
Hulda og Arne Garborg Labråten 1899–1934 museum fra 1995 Asker Akershus
Edvard Grieg Troldhaugen 1885–1907 museum fra 1928 Bergen Hordaland
Anne Grimdalen Grimdalstunet 1899–1915 museum fra 1973 Tokke Telemark
Trygve Gulbranssen Hobøl gård 1940–62 familiens eie Eidsberg Østfold
Ingeborg Refling Hagen Fredheim 1945–89 kulturformål Stange Hedmark
Knut Hamsun Hamsunstugu 1859–62 museum fra 1959 Lom Oppland
Knut Hamsun Skogheim gård 1911–17 kommunale kulturformål Hamarøy Nordland
Knut Hamsun Nørholm 1918–49 familiens eie Grimstad Aust-Agder
Sigurd Hoel Sagstua 1890–1906 museum Nord-Odal Hedmark
Henrik Ibsen Venstøp 1835–43 museum fra 1958 Skien Telemark
Henrik Ibsen Lars Nielsens apotek 1843–50 museum fra 1916 Grimstad Aust-Agder
Henrik Ibsen Arbinsgate 1895–1906 museum fra 1990 Oslo Oslo
Rolf Jacobsen Skappels gate 2 1961–94 kulturformål fra 1994 Hamar Hedmark
Ragnhild Jølsen Ekeberg gård 1875–1904 privat eie Enebakk Akershus
Dagny Juel Rolighed 1875–82 museum fra 1995 Kongsvinger Hedmark
Alexander og Kitty Kielland «Kiellandhuset» 1849–1906 revet 1907, park fra 2007 Stavanger Rogaland
Alexander Kielland Ledaal 1849–1906 kongebolig Stavanger Rogaland
Theodor Kittelsen Lauvlia 1899–1909 museum fra 1995 Sigdal Buskerud
Vilhelm Krag Havbugta 1917–33 familiens eie Søgne Vest-Agder
Kristian Kristiansen Adrianstua 1954–80 dikterbolig Trondheim Trøndelag
Jonas Lie Elisenfryd 1906–08 privat eie Stavern Vestfold
Jørgen Moe Mo gård 1813–31 privat eie Hole Buskerud
Edvard Munch Pilestredet 30 1868–75 vernet 2000 Oslo Oslo
Edvard Munch Nygårdsgrunn 1898–1944 museum fra 1944 Horten Vestfold
Edvard Munch Ekely 1916–44 revet 1960 Oslo Oslo
Torgeir Augundsson, Myllarguten Myllarheimen 1852–72 museum fra 1949 Vinje Telemark
Rudolf Nilsen Heimdalsgata 26 1901–15 privat eie Oslo Oslo
Alf Prøysen Prøysenstua 1914–39 museum fra 1990 Ringsaker Hedmark
Jakob Sande Jakob Sande-tunet 1906-1920 museum siden 1997 Fjaler Sogn og Fjordane
Aksel Sandemose Kjørkelvik 1945–62 familiens eie Risør Aust-Agder
John Savio Strimpgården 1902–12 revet, rester fredet Sør-Varanger Finnmark
Gabriel Scott Maagereiret 1917-58 familiens eie Arendal Aust-Agder
Christian Skredsvig Hagan 1894–1924 kulturformål Sigdal Buskerud
Amalie Skram Cort Piilsmuget 1 1846–64 privat eie Bergen Hordaland
Henrik Steffens Nedre Strandgate 17 1773–76 museum for andre formål Stavanger Rogaland
Harald Sæverud Siljustøl 1939–92 museum og privat eie Bergen Hordaland
Henrik Sørensen «Støa» 1913–62 galleri fra 1973 Hurum Buskerud
Sigrid Undset Lyder Sagens gate 10 1886–90 privat eie Oslo Oslo
Sigrid Undset Bjerkebæk 1921–49 museum Lillehammer Oppland
Tilla og Otto Valstad Valstad 1902–49 museum fra 1949 Asker Akershus
Halldis M. og Tarjei Vesaas Midtbø 1933–95 familiens eie Vinje Telemark
Gustav Vigeland Vigeland-museet 1924–43 museum fra 1947 Oslo Oslo
Gustav og Emanuel Vigeland Vigelandhus 1869–94 museum fra 2001 Mandal Vest-Agder
Aasmund Olavsson Vinje Vinjestoga 1824–34 museum fra 1912 Vinje Telemark
Jakob Weidemann Ringsveen 1968–2001 kulturformål Lillehammer Oppland
Kitty og Gustav Wentzel Hasselbakken 1892-1901 kommunale kulturformål Asker Akershus
Gustav Wentzel Furuheim 1919-27 familiens eie Lom Oppland
Kitty Wentzel Haukdalen 1923–61 familiens eie Lom Oppland
Henrik Wergeland Grotten 1840–45 æresbolig fra 1922 Oslo Oslo
Johan Herman Wessel Wesselstuen 1742–46 kommunale kulturformål Vestby Akershus
Gisken og Herman Wildenvey Hergisheim 1927–59 familiens eie Stavern Vestfold
Hanna Winsnes Tanum prestegård 1830–45 fremdeles prestegård Larvik Vestfold
Dikken Zwilgmeyer «Bakken» 1860–77 privat eie Risør Aust-Agder

ReferanserRediger

  1. ^ Riksantikvaren. «Lalla Carlsens hjem fredet - Riksantikvaren». www.riksantikvaren.no (norsk). Besøkt 20. juni 2018. 

LitteraturRediger

Listen er basert på disse tre kildene, med noen tilføyelser.