Gabriel Scott

norsk skribent og poet
Gabriel Scott
Gabriel Scott.jpg
Født8. mars 1874[1][2][3]Rediger på Wikidata
LeithRediger på Wikidata
Død9. juli 1958[1][2][3]Rediger på Wikidata (84 år)
ArendalRediger på Wikidata
Mor Caroline Mathilde Schytte JensenRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Lyriker, skribent, barnebokforfatterRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata
SpråkNorsk
Utmerkelser Gyldendals legat (1936)Rediger på Wikidata
IMDbIMDb

Gabriel Scott (født Gabriel Scott Jensen 8. mars 1874 i Leith, Skottland, død 9. juli 1958 i Arendal) var en norsk forfatter som er kjent blant annet for romanen Kilden, som handler om fiskeren Markus. Scott skrev en rekke populære bøker og regnes sammen med Vilhelm Krag som «Sørlandets dikter».

BiografiRediger

Gabriel Scott ble født i Leith i Skottland, der faren Svend Holst Jensen var sjømannsprest. Barnet fikk fornavnene Gabriel Scott. Da Gabriel Scott Jensen debuterte som forfatter i 1894, anbefalte faren ham å kalle seg bare Gabriel Scott, fordi dette kortere navnet lettere ville bli lagt merke til.

Han var eldste sønn av Svend Holst Jensen (1846–1908) og Caroline Mathilde Schytte Jensen (1848–1935). Moren var for øvrig komponist og forfatter, og det er publisert over 200 barnesanger med Caroline Schytte Jensen som opphaver, herunder Tre søte småbarn med øyne blå, som ektemannen skrev teksten til.[4]

I 1883 flyttet familien til prestegården på Høvåg mellom Lillesand og Kristiansand, men i 1887 flyttet Gabriel Scott til Kristiansand for å studere, selv om familien bodde i Høvåg. Han gikk tre år på realskole, og et halvt år på katedralskolen (gymnaset), før han sluttet på skolen. Han hadde aldri særlig gode karakterer.

Da han var i slutten av tenårene skrev han en rekke dikt som kom på trykk i lokalavisene. I 1894 tok han eksamen ved Skiensfjordens mekaniske Fagskole, og samme år debuterte han med utgivelsen Digte. Dette trivdes Scott med, og etter hvert skrev han flere dikt, teaterstykker, barnebøker og noen noveller.

Sent på 1890-tallet var faren sogneprest i Grimstad, og den unge dikteren bodde i Grimstad i perioder, noe som også gjenspeiles i innholdet i flere av Scotts romaner.

Scott giftet seg første gang 17. mai 1901 i Kristiania med Ellen Johansen. Ekteskapet ble oppløst i 1912. Hans første kone døde i september 1914. Han giftet seg på nytt i oktober 1915 med Dagmar Marie Jensen. Dette ekteskapet endte med skilsmisse i 1918. Scott giftet seg for tredje og siste gang den 27. september 1918, med Birgit Gabrielsen (1897–1981). På denne tiden bodde han i «Maagereiret» på Tromøya utenfor Arendal, hvor han ble boende til sin død. Han var med på etableringen av Arendal Pistolklubb i 1933.

ForfatterskapRediger

Kilden ble utgitt etter første verdenskrig, og regnes som et av hans mest folkekjære verk. Romanen handler om den fromme fiskeren Markus, som ser lyst på livet til tross for at han møter sterk motbør fra medmenneskene. Markus klarer å sette pris på alt i livet, om det er godt eller ikke fullt så godt, og viser barmhjertighet overfor alt og alle. I verket Norges nasjonallitteratur (1967) er den andre av Scotts fabler i livskunst utvalgt: Det gylne evangelium. De beste romanene av Scott er naturlyriske og panteistisk inspirerte.

Under psevdonymet Finn Fogg skrev Gabriel Scott sørlandsskrøner og -historier som han tidvis utla som fortalt av originalen Pider Ro. Historiene ble utgitt som egne bøker, men også inntatt som enkeltfortellinger i antologier o.l. Tre slike Pider Ro-historier kom blant annet på trykk i 1912-utgaven av årboken Humør.

Gabriel Scott var også en produktiv og populær barnebokforfatter, og bøker som Sølvfaks og Trip, Trap, Tresko ble utgitt i en rekke opplag gjennom mange tiår.[5][6]

I 1998 gav Lynor ut platen Sør i skjærene – Sanger fra Gabriel Scotts kilder hvor Gabriel Scotts dikt var tonesatt av Jon Kleveland, som framførte diktene sammen med Siv Justnes.

Flere av Scotts bøker blitt utgitt på nytt det siste tiåret, blant annet i regi av Scott-selskabet.

Bibliografi (utvalg)Rediger

  • 1894: Digte, dikt
  • 1895: Dag
  • 1898: Lillehavns mysterier. Glade historier fra en liden by (under psevdonymet Finn Fogg)
  • 1900: Lillehavns mysterier. Glade historier fra en liden by. Bind II (under psevd. Finn Fogg)
  • 1901: Jagtjournalen[7]
  • 1902: Trip, trap, træsko, barnebok
  • 1903: Siv, diktsamling[7]
  • 1904: Tante Pose, fortelling
  • 1905: Det flyvende bord, barnebok
  • 1905: Pider Ro's historier om hans forunderlige selvoplevelser tillands og tilvands (under psevd. Finn Fogg)
  • 1905: Himmeluret, komedie[7]. Filmatisert i 1925.
  • 1906: Camilla Dyring, roman
  • 1907: De tre Lindetrær[7]
  • 1908: Sjøpapegøier[7]
  • 1908: Hollænder-Jonas, barnebok
  • 1910: Babels taarn, komedie
  • 1910: Gutten i røiken eller en ny bok om Hollænder-Jonas
  • 1911: Det spøker[7]
  • 1912: Sølvfaks, barnebok
  • 1912: Sverdliljer, diktsamling[7]
  • 1913: Kari Kveldsmat, barnebok[7]
  • 1915: Jernbyrden; historien om Jan Vibe, litterært gjennombrudd
  • 1917: Enok Rubens levnedsløp (En saga om fædrelandssind)
  • 1918: Kilden eller Brevet om fiskeren Markus
  • 1919: Vindholmens beskrivelse
  • 1921: Det gylne evangelium
  • 1922: Emanuel[7]
  • 1923: Blaaskjæl[7]
  • 1925: Stien eller Kristofer med kvisten
  • 1926: Sven Morgendug
  • 1927: Hyrden
  • 1928: Fant, roman. Filmatisert i 1937.
  • 1930: Josefa, roman
  • 1933: Alkejægeren[7]
  • 1934: Storebror[7]
  • 1936: Helgenen, roman
  • 1939: De vergeløse. Filmatisert i 1939.
  • 1940: Våren (trilogien En drøm om en drøm; 1)
  • 1940: Tante Pose, filmatisert.
  • 1941: Sommeren (trilogien En drøm om en drøm; 2)
  • 1945: Årringer, dikt
  • 1947: Høsten (trilogien En drøm om en drøm; 3)
  • 1952: Fergemannen

Filmer som bygger på bøker av Gabriel ScottRediger

Hørespill som bygger på bøker av Gabriel ScottRediger

ReferanserRediger

  1. ^ a b Brockhaus Enzyklopädie, Gabriel Scott, scott-gabriel
  2. ^ a b Norsk biografisk leksikon, 9. okt. 2017, Oppr. Gabriel Scott Jensen, Gabriel_Scott
  3. ^ a b Internet Speculative Fiction Database, 9. okt. 2017, Gabriel Scott, 187805
  4. ^ Dahm, Cecilie (25. februar 2020). «Caroline Schytte Jensen». Norsk biografisk leksikon. Besøkt 23. mars 2020. 
  5. ^ «Gabriel Scott: Sølvfaks». www.nb.no. Nasjonalbiblioteket. Besøkt 23. mars 2020. 
  6. ^ «Gabriel Scott: "Tripp-Trapp-Tresko"». www.nb.no. Nasjonalbiblioteket. Besøkt 23. mars 2020. 
  7. ^ a b c d e f g h i j k l «Gabriel Scott». Hvem er hvem? 1948. 1948. s. 474. 

LitteraturRediger

Eksterne lenkerRediger


Forrige mottaker:
Peter Egge, Herman Wildenvey
og Arnulf Øverland
Vinner av Gyldendals legat
Neste mottaker:
Cora Sandel