Liste over norske politiske partier

Wikimedia-listeartikkel

Et politisk parti er en sammenslutning av personer som har et visst sammenfallende syn i politiske spørsmål og ønsker å øve innflytelse på politiske beslutninger. Dette gjøres som oftest ved å stille til valg, i et demokrati.

Partiene i Norge vokste frem etter at parlamentarismen ble vedtatt. Det var Venstre som ble det første norske partiet og partiet Høyre fulgte like etter.

De fleste landsomfattende partiene er registrert i Partiregisteret.

StortingspartierRediger

Partier som er representert på Stortinget i perioden 2017–2021[1]:

Navn Mandater (2017–2021) Grunnlagt Ideologi Posisjon Leder Referanser
Arbeiderpartiet (Ap) 49 1887 Sosialdemokratisk Venstre Jonas Gahr Støre (fra 2014) [2][3][4]
Høyre (H) 45 1884 Konservativt Høyre Erna Solberg (fra 2004) [5][3][4]
Fremskrittspartiet (FrP) 27 1973 Liberalistisk Høyre Sylvi Listhaug (fra 2021) [6][3][4]
Senterpartiet (Sp) 19 1920 Agrarparti Sentrum Trygve Slagsvold Vedum (fra 2014) [7][8][4]
Sosialistisk Venstreparti (SV) 11 1975 Sosialistisk Venstre Audun Lysbakken (fra 2012) [9][3][4]
Venstre (V) 8 1884 Sosialliberalt Høyre/sentrum Guri Melby (fra 2020) [10][3][8][4]
Kristelig Folkeparti (KrF) 8 1933 Kristendemokratisk Høyre/sentrum Kjell Ingolf Ropstad (fra 2019) [11][3][8][4]
Miljøpartiet De Grønne (MDG) 1 1988 Grønt Blokkuavhengig Une Aina Bastholm (fra 2020) [12]
Rødt (R) 1 2007 Sosialistisk Venstre Bjørnar Moxnes (fra 2012) [13][4]

Partier representert i fylkestingRediger

I tillegg til stortingspartiene fikk følgende partier innvalgt representanter i ett eller flere fylkesting ved valget 2019 (alfabetisk rekkefølge):

Andre lister representert i kommunestyrerRediger

Politisk uavhengige lister i kommunestyrer 2019–2023. Listens tilhørighet står i parentes.

Partier uten folkevalgt representasjonRediger

Partier som stilte til valg i 2017 eller 2019 uten å oppnå representasjon:

Parti registrert i 2020:

Historiske partierRediger


Eksterne lenkerRediger

ReferanserRediger

  1. ^ «Partioversikt». Stortinget (norsk). 6. oktober 2020. Besøkt 12. mai 2021. 
  2. ^ Tvedt, Knut Are (14. april 2021). «Arbeiderpartiet». Store norske leksikon. Besøkt 12. mai 2021. 
  3. ^ a b c d e f Jan-Arve Overland og Eivind Sehested Zakariassen (19.03.2020). «Ideologier». Besøkt 12. mai 2021. 
  4. ^ a b c d e f g h Berg, Ole T. (24. april 2021). «norske politiske partier». Store norske leksikon. Besøkt 12. mai 2021. 
  5. ^ Tvedt, Knut Are (11. mars 2021). «Høyre». Store norske leksikon. Besøkt 12. mai 2021. 
  6. ^ Jupskås, Anders Ravik (10. mai 2021). «Fremskrittspartiet». Store norske leksikon. Besøkt 12. mai 2021. 
  7. ^ Tvedt, Knut Are (16. februar 2021). «Senterpartiet». Store norske leksikon. Besøkt 12. mai 2021. 
  8. ^ a b c Garvik, Olav (20. februar 2018). «sentrumspartier». Store norske leksikon. Besøkt 12. mai 2021. 
  9. ^ Garvik, Olav (4. mai 2021). «Sosialistisk Venstreparti». Store norske leksikon. Besøkt 12. mai 2021. 
  10. ^ Garvik, Olav (2. mars 2021). «Venstre». Store norske leksikon. Besøkt 12. mai 2021. 
  11. ^ Garvik, Olav (2. mars 2021). «Kristelig Folkeparti». Store norske leksikon. Besøkt 12. mai 2021. 
  12. ^ Jupskås, Anders Ravik (28. mars 2021). «Miljøpartiet De Grønne». Store norske leksikon. Besøkt 12. mai 2021. 
  13. ^ Garvik, Olav (12. februar 2021). «Rødt». Store norske leksikon. Besøkt 12. mai 2021.