Liste over norske partiledere

Wikimedia-listeartikkel
Denne listen er foreløpig ufullstendig. Om du vet mer, kan du hjelpe Wikipedia ved å utvide den. Husk referanser.
Gunnar Knudsen var partileder for Venstre i 18 år, fra 1909 til 1927.

Dette er en liste over norske partiledere. Listen inneholder kun partiets ledere når partiet har vært representert på Stortinget.

Navn Parti Fødested Representerte Startår Sluttår Mer
Anders Lange Anders Langes Parti Aker Oslo 1973 1974 [1]
Eivind Eckbo (fung.) Anders Langes parti Telemark* 1974 1975
Johan Castberg Arbeiderdemokratene (RF) Brevik Oppland 1906 1926
Alf Mjøen Arbeiderdemokratene (RF) Gjøvik Oppland 1926 1940
Christopher Hornsrud Arbeiderpartiet Øvre Eiker Buskerud 1903 1906
Oscar Nissen Arbeiderpartiet Tromsø Oslo* 1906 1911 [2]
Christian Holtermann Knudsen Arbeiderpartiet Bergen Oslo 1911 1918
Kyrre Grepp Arbeiderpartiet Brønnøy Oslo* 1918 1922
Emil Stang d.y. (fung.) Arbeiderpartiet Kristiania Oslo (vara) 1922 1923
Oscar Torp Arbeiderpartiet Skjeberg Oslo / Vestfold 1923 1945
Einar Gerhardsen Arbeiderpartiet Asker Oslo 1945 1965 [3]
Trygve Bratteli Arbeiderpartiet Nøtterøy Oslo 1965 1975 [4] [5]
Reiulf Steen Arbeiderpartiet Hurum Oslo / Akershus 1975 1981 [6]
Gro Harlem Brundtland Arbeiderpartiet Bærum Oslo 1981 1992 [7]
Thorbjørn Jagland Arbeiderpartiet Drammen Buskerud 1992 2002 [8]
Jens Stoltenberg Arbeiderpartiet Oslo Oslo 2002 2014 [9]
Jonas Gahr Støre Arbeiderpartiet Oslo Oslo 2014 [10]
Johan E. Mellbye Bondepartiet Kristiania Hedmark 1920 1921
Kristoffer Høgset Bondepartiet Smøla Møre og Romsdal 1921 1927
Erik Enge Bondepartiet Østre Gausdal Oppland 1927 1930
Jens Hundseid Bondepartiet Vikedal Telemark / Buskerud 1930 1938
Nils Trædal Bondepartiet Sunndal Møre og Romsdal / Sør-Trøndelag 1938 1948 [11]
Einar Frogner Bondepartiet Løten Hedmark 1948 1955 [12]
Frits Hansen Centrum Larvik * 1894 1900 [13]
Arve Lønnum Fremskrittspartiet (ALP) Egge Oslo* 1975 1978
Carl I. Hagen Fremskrittspartiet Oslo Oslo 1978 2006 [14]
Siv Jensen Fremskrittspartiet Oslo Oslo 2006 [15]
Abraham Berge Frisinnede Venstre Lyngdal Vest-Agder / Hordaland 1909 1910
Magnus Halvorsen Frisinnede Venstre Ålesund Sør-Trøndelag 1910 1912
William Nygaard d.e. Frisinnede Venstre Kristiansand Oslo 1912 1915
Erik Enge Frisinnede Venstre Østre Gausdal Oppland 1915 1918
Bernt Holtsmark Frisinnede Venstre Asker Akershus 1918 1922
Oluf Müller Frisinnede Venstre Sunndal Møre og Romsdal 1922 1924
Karl Wilhelm Wefring Frisinnede Venstre Øvre Eiker Hedmark / Oslo 1924 1925
Peder Adolf Holm Frisinnede Venstre Lyngør * 1925 1930
Anton Wilhelm Brøgger (fung.) Frisinnede Venstre Stockholm Rogaland* 1930 1931
Einar Greve Frisinnede Venstre Ølen Hordaland 1931 1933
Rolf Thommessen Frisinnede Venstre Kristiania Akershus 1933 1936
Jan P. Syse Høyre Nøtterøy Oslo 1988 1991 [16]
Kaci Kullmann Five Høyre Oslo Akershus 1991 1994 [17]
Jan Petersen Høyre Oslo Akershus 1994 2004 [18]
Erna Solberg Høyre Bergen Hordaland 2004 [19]
Ingebrigt Bjørø Kristelig Folkeparti Austevoll Hordaland* 1933 1938
Nils Lavik Kristelig Folkeparti Hosanger Hordaland 1938 1951
Erling Wikborg Kristelig Folkeparti Drammen Oslo / Akershus 1951 1955
Einar Hareide Kristelig Folkeparti Ålesund Møre og Romsdal 1955 1967
Lars Korvald Kristelig Folkeparti Mjøndalen Østfold 1967 1975
Kåre Kristiansen Kristelig Folkeparti Bergen Oslo 1975 1977
Lars Korvald Kristelig Folkeparti Mjøndalen Østfold 1977 1979
Kåre Kristiansen Kristelig Folkeparti Bergen Oslo 1979 1983
Kjell Magne Bondevik Kristelig Folkeparti Molde Møre og Romsdal 1983 1995
Valgerd Svarstad Haugland Kristelig Folkeparti Kvam Akershus 1995 2004
Dagfinn Høybråten Kristelig Folkeparti Oslo Rogaland 2004 2011
Knut Arild Hareide Kristelig Folkeparti Bømlo Akershus / Hordaland 2011 2019
Olaug Bollestad (fung.) Kristelig Folkeparti Strand Rogaland 2019 2019
Kjell Ingolf Ropstad Kristelig Folkeparti Arendal Aust-Agder 2019 [20]
Steinar Bastesen Kystpartiet Dønna Nordland 1999 2005 [21]
Magne Lerheim Det Liberale Folkepartiet Hordaland (vara) 1973 1978
Une Bastholm Miljøpartiet De Grønne Trondheim Oslo 2020
Sverre Støstad Norges Kommunistiske Parti Stod Sør-Trøndelag 1923 1925
Peder Furubotn Norges Kommunistiske Parti Brekke * 1925 1930
Adam Egede-Nissen Norges Kommunistiske Parti Frol Finnmark 1934 1946
Emil Løvlien Norges Kommunistiske Parti Løten Hedmark 1946 1965
Magnus Nilssen Norges Socialdemokratiske Arbeiderparti Lillehammer Oslo 1921 1927 [22][23]
Aksel Nærstad Rød Valgallianse * 1987 1995
Jørn Magdahl Rød Valgallianse * 1995 1997
Bjørnar Moxnes Rødt Oslo Oslo 2012 [24]
Bertram Dybwad Brochmann Samfundspartiet Grue Hordaland 1933 1940 [25]
Per Borten Senterpartiet (Bondepartiet) Flå Sør-Trøndelag 1955 1967
John Austrheim Senterpartiet Sandane Sogn og Fjordane 1967 1973
Dagfinn Vårvik Senterpartiet Leinstrand Akershus (vara) 1973 1977
Gunnar Stålsett Senterpartiet Nordkapp Oslo (vara) 1977 1979
Johan J. Jakobsen Senterpartiet Namsos Nord-Trøndelag 1979 1991
Anne Enger Senterpartiet Trøgstad Akershus 1991 1999
Odd Roger Enoksen Senterpartiet Å i Andøy Nordland 1999 2003
Åslaug Haga Senterpartiet Nes i Akershus Akershus 2003 2008
Lars Peder Brekk (fung.) Senterpartiet Vikna Nord-Trøndelag 2008 2008
Liv Signe Navarsete Senterpartiet Sogndal Sogn og Fjordane 2008 2014
Trygve Magnus Slagsvold Vedum Senterpartiet Hamar Hedmark 2014
Audun Bjørlo Lysbakken Sosialistisk Venstreparti Bergen Hordaland 2012 [26]
Kristin Halvorsen Sosialistisk Venstreparti Horten Oslo 1997 2012 [26]
Erik Solheim Sosialistisk Venstreparti Oslo Sør-Trønderlag/Oslo 1987 1997 [26]
Theo Koritzinsky Sosialistisk Venstreparti Trondheim Oslo 1983 1987 [26]
Berge Furre Sosialistisk Venstreparti Sjernarøy Rogaland 1976 1983 [26]
Berit Ås Sosialistisk Venstreparti Fredrikstad Oslo 1975 1976 [26]
Johan Sverdrup Venstre Oslo Vestfold 1884 1884
Ole Anton Qvam Venstre Molde Nord-Trøndelag 1884 1889
Johannes Steen Venstre Oslo Troms / Rogaland / Sør-Trøndelag / Hedmark og Oppland 1889 1893
Viggo Ullmann Venstre Oslo Telemark 1893 1894
Ole Anton Qvam Venstre Molde Nord-Trøndelag 1894 1896
Viggo Ullmann Venstre Oslo Telemark 1898 1900
Lars Holst Venstre Bergen Oslo* 1900 1903
Carl Berner Venstre Oslo Hordaland / Østfold 1903 1909 [27]
Gunnar Knudsen Venstre Arendal Telemark 1909 1927
Johan Ludwig Mowinckel Venstre Bergen Hordaland 1927 1940
Jacob S. Worm-Müller Venstre Oslo Vestfold* 1945 1952
Bent Røiseland Venstre Holum Vest-Agder 1952 1964
Gunnar Garbo Venstre Bergen Hordaland 1964 1970 [28]
Helge Seip Venstre Surnadal Oslo 1970 1972
Helge Rognlien Venstre Oslo Akershus* 1972 1974 [29]
Eva Kolstad Venstre Halden Oslo 1974 1976 [30]
Hans Hammond Rossbach Venstre Kristiansund Møre og Romsdal 1976 1982 [31]
Odd Einar Dørum Venstre Oslo Oslo 1982 1986 [32]
Odd Einar Dørum Venstre Oslo Oslo 1992 1996 [32]
Lars Sponheim Venstre Halden Hordaland 1996 2010 [33]
Trine Skei Grande Venstre Overhalla Oslo 2010 [34]
  • * Partilederen satt ikke på Stortinget sjøl om partiet hadde representanter på Stortinget.

ReferanserRediger

  1. ^ «Anders Lange». Stortinget.no. 
  2. ^ Oscar Nissen i Norsk biografisk leksikon
  3. ^ «Einar Gerhardsen». Stortinget.no. 
  4. ^ «Trygve Bratteli». Stortinget.no. 
  5. ^ Trygve Bratteli i Norsk biografisk leksikon
  6. ^ «Reiulf Steen». Stortinget.no. 
  7. ^ «Gro Harlem Brundtland». Stortinget.no. 
  8. ^ «Thorbjørn Jagland». Stortinget.no. 
  9. ^ «Jens Stoltenberg». Stortinget.no. 
  10. ^ «Jonas Gahr Støre». Stortinget.no. 
  11. ^ «Nils Trædal». Stortinget.no. 
  12. ^ «Einar Frogner». Stortinget.no. 
  13. ^ Frits Hansen i Norsk biografisk leksikon
  14. ^ «Carl I. Hagen». Stortinget.no. 
  15. ^ «Siv Jensen». Stortinget.no. 
  16. ^ «Jan P. Syse». Stortinget.no. 
  17. ^ «Kaci Kullmann Five». Stortinget.no. 
  18. ^ «Jan Petersen». Stortinget.no. 
  19. ^ «Erna Solberg». Stortinget.no. 
  20. ^ «Kjell Ingolf Ropstad». Stortinget.no. 
  21. ^ «Steinar Bastesen». Stortinget.no. 
  22. ^ Magnus Nilssen i Norsk biografisk leksikon
  23. ^ Magnus Nilssen
  24. ^ «Bjørnar Moxnes». Stortinget.no. 
  25. ^ Bertram Dybwad Brochmann i Norsk biografisk leksikon
  26. ^ a b c d e f «SV sin historie | SV» (norsk). Besøkt 5. februar 2019. 
  27. ^ Carl Berner i Norsk biografisk leksikon
  28. ^ «Gunnar Garbo». Stortinget.no. 
  29. ^ «Helge Rognlien». Stortinget.no. 
  30. ^ «Eva Kolstad». Stortinget.no. 
  31. ^ «Hans Rossbach». Stortinget.no. 
  32. ^ a b «Odd Einar Dørum». Stortinget.no. 
  33. ^ «Lars Sponheim». Stortinget.no. 
  34. ^ «Trine Skei Grande». Stortinget.no.