Liste over militære forkortelser

Wikimedia-listeartikkel
Denne listen er foreløpig ufullstendig. Om du vet mer, kan du hjelpe Wikipedia ved å utvide den. Husk referanser.


Liste over militære forkortelser brukt i Forsvaret.

0–9Rediger

  • 1.linje – Angir hva slags bekledning og utstyr man skal ha. 1 = Kun uniform.
  • 2.Bn2. bataljon
  • 2.Linje – Angir hva slags bekledning og utstyr man skal ha. 2 = 1.linje + stridsvest og våpen.
  • 3.Linje – Angir hva slags bekledning og utstyr man skal ha. 3 = 2.linje + stridssekk med relevant utstyr for 24 timer (mat, teltduk, ekstra bekledning etc.)
  • 4.Linje – Angir hva slags bekledning og utstyr man skal ha. 4 = 3.linje + Utstyr relevant for lengre oppdrag (1 uke) Mer mat, utstyr og bekledning. Pakkes i storsekk.
  • 5.Linje – Alt utstyr som hver enkelt soldat har fått utdelt.
  • 12,7 – 12,7 mm mitraljøse eller rifle.

ARediger

  • ABCABC-våpen, atom-, biologiske- eller kjemiske våpen (erstattet av ARBC og CBRN).
  • ADSAM – Adskillelse og sammensetting av våpen
  • ADM – Admiral i Sjøforsvaret
  • AF/ALF – Avløsningsfører
  • AFS – Aktiv feltsikkerhet
  • AGAG3, automatgevær (nr. 3)
  • AK – Adgangskontroll (også forkortelse for AK-47, Akershus kommandantskap og Akershus festning)
  • AKP – Adgangskontrollpunkt
  • AMM – Ammunisjon
  • AN/PRC-77 – Tidligere VHF-samband i Hæren, fortsatt i bruk i områdestrukturen i Heimevernet
  • AO – Ansvarsområde
  • APFSDS-T – Armour piercing fin stabilized discarding sabot - tracer (pilammunisjon)
  • ARBC – Atom-, radiologiske-, biologiske- eller kjemiske våpen (erstattet ABC, erstattet av CBRN)
  • ArtArtilleri
  • ASAP – As soon as possible (så raskt som mulig)
  • ASAP ZULU – Så raskt som mulig, helst for en time siden (Zulu Time Zone er militærtid for UTC)
  • Ass – Assistent
  • AT – Anti Tank
  • ATV – Avdelingstillitsvalgt
  • ARTOT – Avstand, retning, terreng, oppfang, tid
  • AVA - Attraktive gjenstander, våpen og ammunisjon - Materiell som krever spesiell kontroll og oppbevaring

BRediger

  • BatBataljon
  • BattOffBatterioffiser
  • BBBergen Båtforening (også kjent som Haakonsvern Orlogsstasjon)
  • BttBatteri
  • BC – Bæsj & Carry (mobilt toalett)
  • BF – Forkortelse for klengenavnet på forsvarets «lue, felt, vinter»(Bjørnefitte, uttales ofte Bjønnfette)
  • BKBombekaster
  • BL – Bodin leir/Bravo Lima (luftvernleir i Bodø)
  • BRAVO ZULU – Godt jobbet
  • BRIGBrigade
  • BS – Befalsskole
  • BTV – Base/Bataljonstillitsvalgt
  • BV – Beltevogn, brukes oftest om Bv206
  • BUS – Befal uten stilling

CRediger

  • CBRN – Chemical, Biological, Radiological, Nuclear (overtatt etter ARBC, tidligere ABC)
  • CC – Cold Challenge (NATO-øvelse)
  • CMContinue Mission Fortsett oppdrag
  • CPKontrollpost (Check Point)
  • CRCold Response (NATO-øvelse)
  • CRC – Control and Reporting Centre
  • CIMICCivil - Military Co-operation Sivilt-militært samarbeide
  • CISKCyberingeniørskolen

DRediger

  • DHO – Daghavende offiser
  • DIVDivisjon
  • DKDistriktskommando
  • DOS – Days of supply
  • DTGDato/tidsgruppe, eksempel 012310 som betyr 1. i måneden (alltid førstkommende), klokka 2310
  • Dimme – Dimittering
  • DtD – Dager til Dimittering

ERediger

  • EET(j) – Etter Endt Tjeneste
  • ESKEskadron
  • ENO – Etter Nærmere Ordre
  • ETAEstimated time of arrival Antatt tid for ankomst
  • ENDEXEnd of Exercise Øvelsesavslutning
  • EbnEtterretningsbataljonen

FRediger

GRediger

HRediger

IRediger

  • IB – Inspiserende befal
  • IntOps – Internasjonale operasjoner
  • INGBN – Ingeniørbataljonen
  • I-Off – Idrettsoffiser
  • IED – Improvised explosive device
  • IE3D – Improvised explosive devise detection dog
  • IT – Inspiserende Tillitsvalgt
  • IÅM – Intet å melde

JRediger

KRediger

  • KADM – Kontreadmiral
  • Kapt – Kaptein
  • KL – Kapteinløytnant
  • KBE – Kropp, Bevegelse Energi
  • KOKoordineringspunkt
  • KO – Kommandoplass
  • KDO – Kommando(plass)
  • KORP – Korporal
  • KJKKystjegerkommandoen
  • KK – Klassekommandør
  • KK – Kommandørkaptein
  • KOM – Kommandør
  • KON – Konstabel
  • KP – Kompani
  • KSKrigsskolen
  • KTK – Krigstjenestekort
  • KTK – kjøretøykontroll
  • KTS – Klar til strid
  • KVM – Kvartermester

LRediger

MRediger

NRediger

  • NASAMSNorwegian Advanced Surface-to-Air Missile System, luftvern
  • NCC – National Contingent Command (Nasjonal koningentstab)
  • NF – Nærforsvar
  • NK – Nestkommanderende
  • NKTR – Nestkommanderende tropp
  • NLF – Nestlagfører
  • NSE – National Support Element (Nasjonalt støtteelement)
  • NIS – Nasjonal innsatsstyrke

ORediger

PRediger

  • PbnPanserbataljonen
  • PBP - Plan- og beslutningsprosess i forsvaret
  • PBU – Personlig bekledning og utrustning
  • PCP – People Check Point
  • PF – Patruljefører
  • PID – Positiv identifikasjon
  • PIKSIB – Planlegge, Iverksette, Kontrollere, Støtte, Informere og Bedømme
  • PING – Pansret ingeniør
  • PKK – Periodisk kjøretøyskontroll
  • POB – Person Opplysnings Blankett
  • POL – Petrolium, Oil, Lubrication
  • POC – Kontaktperson (Point Of Contact)
  • POKER – Planlegge, Organisere, Kontrollere, Evaluere, Revidere.
  • PPKPansret personellkjøretøy
  • PRT – Provincial Reconstruction Team
  • PSO – Peace support operations
  • PSYOPS – Psykologisk Krigføring
  • PUP – Pick-up point
  • PVPanservern
  • PØP – Panserødeleggelsepatrulje

RRediger

SRediger

  • SitRap – Situasjonsrapport
  • Sjt – Sersjant
  • SKSKSkarpskytter
  • SKSKSjøkrigsskolen
  • SLOSluttet orden
  • SNAFU – uoffisiell for «Situation Normal: All Fucked Up», (om stridshandlinger i forhold til stabsplaner)
  • SOStående ordre el. SituasjonsOversikt
  • SOGStående ordreGarnison(Garden)
  • SSO – Stasjonens stående ordre
  • SOF – Special Operation Force
  • SOI – Sambandsoperasjonsinstruks
  • SOP – Standard operasjonsprosedyrer
  • SOLOAPEFE – Huskeregel for vaktpostinstruks; Situasjon, Område, Lende (omkring posten), Opptreden (på post), Avløsning, Poststedet, Egne (avdelinger og naboposter), Feltrop (Skrives aldri ned), Egne (patruljer)
  • SP – Speider
  • SPVStormpanservogn
  • SRO – Sjøforsvarets radiooperatør
  • SSDS – Huskeregel for ildstillinger; Skuddfelt (for å kunne virke med våpenet mot FI), Skjul (i lendet), Dekning (fra fiendtlig ild), Støtte (for våpenet)
  • StingStormingeniør
  • STRBN - Stridstrenbataljonen
  • StrvStridsvogn

TRediger

  • TA – TroppsAssistent.
  • TADKOMTAktisk Digital KOMmunikasjon
  • TAKSUS – Huskeregel for kjenning: Tårn, Antenner, Kanon, Skrog, Understell og Spesielle kjennetegn
  • TASS – Transport Av Sårede og Syke
  • TACEVAC – Tactical Evacutaion Care
  • TBSTaktisk Båtskvadron
  • Texas – Vedlikehold av våpen
  • TIC – Troops in contact
  • TBF – Trebokstavs Forkortelse
  • TH – Teknisk Håndbok. Etterfølges av et siffer som angir nivå (TH12 = 1. og 2. linje)
  • TIM – Trening i maktanvendelse
  • TK – Troppskommandør
  • TMBNTelemark bataljon
  • TP – ToiletPaper «nyhetsoppslag» på kasernens toalett, ofte med morsomme sitater hørt på oppstillingsplass etc.
  • TPL – Treningsplanlegging
  • TRSJ – Troppssjef
  • TRTropp
  • TRASS – Troppsassistent
  • TF – Task Force
  • TS – Taps/skademelding
  • TT – Tungtransport
  • TTT – Tenk, trykk, tal. Huskeregel for opptreden på samband. Kan også bety «ting tar tid».
  • TV – Tillitsvalgt
  • TØUT– Taktisk Øvelse Uten Tropper

URediger

  • UAVDrone (Unmanned Aerial Vehicle)
  • UB – Utskrevet befal
  • UH/UKH – Ukehavende
  • UKHB – Ukehavende hornblåser
  • US – Utleveringsseddel
  • USK – Utskrevet befalskurs (erstattet av UB)
  • UTS – Utvikling til strid
  • UVBUndervannsbåt
  • UM – Utskrevet menig
  • ULM – Utskrevet ledende Menig
  • U-VK – Utskrevet Visekonstabel

VRediger

  • VAB – Vernepliktig Akademisk Befal
  • VADM – Viseadmiral
  • VCP – Vehicle Check Point
  • VF – Vognfører
  • VFP – Vær Forberedt På
  • VHB – Vakthavende Befal
  • VHO – Vakthavende Offiser
  • VK – Vaktkommandør/Vognkommandør
  • VK – Visekonstabel
  • V-VK – Vervet Visekonstabel
  • VKP – Veikontrollpost
  • VO – Varslingsordre
  • VPVVernepliktsverket

ØRediger

Eksterne lenkerRediger