Liste over norske kjøpesentre

mer enn 10 butikker

Liste over norske kjøpesentre kan sorteres på alle kolonner og definerer kjøpesenter som en samling på mer enn 10 butikker under samme tak eller i sammenbygde bygninger.

Handelsparker, bygater, «strip malls» og summering av flere frittstående kjøpesentre med felles parkeringsplasser hører derfor ikke hjemme på listen, selv om disse i noen tilfeller har felles logo, navn og markedsføring.

Listen har også med avstand til nærmeste hovedvei (på stamveinettet) og banestasjon (tog eller t-bane), fordi lokalisering av kjøpesentre er et brennbart politisk tema og avstanden til motorvei (oftest sentrumsfjern) og jernbanestasjon (oftest sentrumsnær) forteller mye om hvor senteret er lokalisert.

Norske kjøpesentre har stått for veksten i detaljhandelen de siste tiårene og gulvarealet er firedoblet på 20 år. Dette har gått på bekostning av handel i enkeltstående butikker i gater i bykjernene. Olav Thon som har stått for mye av utbyggingen har i en årrekke spådd at den store veksten er over for kjøpesentrene, og at netthandel i økende grad vil bli en trussel mot kjøpesentrene.

I tillegg til de 243 sentrene på listen må spesielt Nordby Shoppingcenter i Strömstad i Sverige nevnes. Etter den siste utbyggingen er senteret nå Nordens største målt i omsetning, og det er anslått at nordmenn står for omtrent 90 % av senterets omsetning på fire milliarder kroner i året.[1] Alt i alt har Norge 110 store kjøpesentre (40 eller flere butikker), samt 133 mindre sentre (under 40 butikker). Norge er det landet i Europa med flest kjøpesentre basert på innbyggertall, med 926 kvadratmeter per 1000 innbygger.[2]

Liste over kjøpesentreRediger

Kjøpesenter Fylke Kommune Omsetning (mrd) Butikker Areal (m²) Avstand til
hovedvei (km)
Avstand til
jernbane (km)
Bergen Storsenter Vestland Bergen 1,0 72 - 0,1 0,0
Galleriet Bergen - 70 - 0,0 0,7
Oasen Bergen 0,8 63 40 000 5,5 6,5
Knarvik Senter Alver 0.6 60 31 000 0,1 25,5
Alti Førde Sunnfjord - 60 - - -
Kleppestø Senter Askøy - 48 - - 14,2
Amfi Os Bjørnefjorden - 43 - - -
Xhibition Bergen - 43 20 000 - -
Sogningen Storsenter Sogndal - 42 - - -
Amfi Askøy Askøy 0,4 41 21 000 - -
Amfi Stord Stord - 40 - - -
Åsane Byggsenter Bergen - 45 - - -
Øyrane Torg Bergen - 40 - - -
Vestkanten Bergen 1,0 107 80 000 0,8 8,7
Sartor Storsenter Øygarden 1,9[3] 170 93 000 0,1 15,3
Lagunen Storsenter Bergen 3,0[3] 180 120 000 0,1 12,9
Åsane Storsenter Bergen 1,8 135 53 000 0,1 10,2
Sandvika Storsenter Viken Bærum 3,1[3] 200 60 000 0,1 0,4
Strømmen Storsenter Lillestrøm 1,7[3] 197 65 000 4,4 0,1
Jessheim Storsenter Ullensaker 1,6[3] 145 37 000 1,7 0,3
Ski Storsenter Nordre Follo 2,1[3] 145 35 000 3,6 0,1
Amfi Moss Moss 0,7 110 70 000 2.9 0.9
Gulskogen Senter Drammen 1,2 120 55 000 3,8 0,3
Metro Senter Lørenskog - 100 - 0,7 2,0
Liertoppen kjøpesenter Lier 0,8 88 29 000 2,0 8,2
Torvbyen Fredrikstad 1,0 85 16 500 12,2 1,1
Lillestrøm Torv Lillestrøm 0,6 84 32 000 5,4 0,5
Vinterbro Senter Ås 1,4 83 35 000 0,8 6,6
Buskerud Storsenter Drammen - 80[4] 42 000 1,4 1,6
Lørenskog Storsenter Lørenskog 0,9 80 27 000 1,9 3,4
Trekanten Asker 0,8 80 41 000 0,6 0,2
Stortorvet Kongsberg 0,5 77 25 000 0,1 0,2
Amfi Borg Sarpsborg - 75 23 000 0,4 3,3
Magasinet Drammen - 65 21 000 0,6 2,1
Kuben Ringerike - 64 - - -
Østfoldhallen Fredrikstad 0,5 57 23 000 6,3 6,9
Rygge Storsenter Rygge 47 25 000 0,9 2,8
Askimtorget Indre Østfold - 45 - - -
Rortunet Asker - 45 - - -
Amfi Drøbak City Frogn - 40 - - -
Holmen senter Asker 0,5 47 16 600 0,5 -
Bærums Verk Bærum - 55 - 4,1 8,3
Mosseporten Moss - 51 - - -
Kolbotn torg Nordre Follo 0,6 70 - - -
Storbyen Sarpsborg 0,8 75 33 000 2,4 1,1
Hvaltorvet Vestfold og Telemark Sandefjord - 61 - 0,5
Jekta Storsenter Troms og Finnmark Tromsø 1,3 130 65 000 0,1 253
Nerstranda senter Tromsø 0,4 46 12 500[5] - -
Amfi Finnsnes Senja 0,3 45 12 900 0,1 -
Amfi Kanebogen Harstad 0,5 60 30 000 0,1
Amfi Pyramiden Tromsø 0,5 40 15 825 - -
Amfi Alta Alta 0,4 80 - - -
Stovner Senter Oslo Oslo 1,1 100 45 000 3,0 0,1
Oslo City Oslo 1,8 93 22 000 0,4 0,1
Byporten Oslo 0,9 80 13 100 0,3 0,0
CC Vest Oslo 1,7 78 - 26000 kvm 0,5 0,5
Tveita Senter Oslo 0,7 73 - 1,7 0,3
Aker Brygge Oslo 1,2 65 24 000 1,0 0,9
Manglerud Senter Oslo 0,8 65 - 0,3 0,1
Lambertseter senter Oslo - 54 - - -
Linderud senter Oslo 0,5 51 35 000 - -
GlasMagasinet Oslo - 49 - - -
Steen & Strøm Magasin Oslo - 48 - - -
Paleet Oslo - 44 -11600 kvm - -
Bryn Senter Oslo 0,8 40 - - -
Storo Storsenter Oslo 1,8[3] 130 56 000 0,4 0,4
Sirkus Shopping Trøndelag Trondheim 0,9[6] 100 65 000 0,1 0,3
Amfi Steinkjer Steinkjer 1,25[7] 100[7] 65 000 0,0 0,1
City Lade Trondheim 1,9 100 40 000 1,5 3,6
Magneten Levanger 0,7[7] 88[7] 35 000 0,1 0,5
Trondheim Torg Trondheim 1,0[7] 73[7] - 0,1 1,1
Solsiden Trondheim 1,0[7] 60[7] 17 100 0,1 0,3
Namsos Storsenter Namsos 0,4[7] 52[7] 19 000 - -
Torgkvartalet Stjørdal 0,5[7] 50[7] 30 000 1,0 1,0
Byhaven Trondheim 0,4[7] 41[7] - - -
City Syd Trondheim 2,1[7] 70[7] 38 000 0,1 2,3
Glasshuset Nordland Bodø - 75 - 0,0 0,2
City Nord Bodø 1,9 [8] 107 [9] 66 000 0,04 1,6
Amfi Narvik Narvik 0,4 47 17 000[10] - -
Koch Bodø - 45 17 000[11] 0,4 0,5
Lofotsenteret Vestvågøy 0,4 41 21 000 0 -
Alti Arendal Agder Arendal 0,55 70 28 500 2,3 0,7
Alti Harebakken Arendal 50 40 000 0,2 2
Amfi Vågsbygd Kristiansand - 45 - - -
Alti Mandal Mandal - 45 16 000 -
Sørlandssenteret Kristiansand 2,75 195 172 000 2,5 11,5
Kvadrat Rogaland Sandnes 2,3[3] 175 89 000 0,5 4,1
Amfi Madla Stavanger 1,2 85 - 1,2 3,5
Oasen storsenter Karmøy 0,7 76 33 000 2,1 73,6
Amanda Storsenter Haugesund 1,3 71 36 000 0,3 77,8
Stavanger Storsenter Stavanger - 65 - 1,5 0,5
M44 Time - 64 - 15,3 0,6
Amfi Vågen Sandnes 0,5 52 - - -
Kilden Stavanger - 60 20 100 1,0 1,0
Maxi Stormarked Sandnes - 41 12 000 - -
Tasta Senter Stavanger 40
CC Gjøvik Innlandet Gjøvik 1,2 87 40 000 0,1 0,3
CC Stadion Hamar - 85[12] 33 000 - -
Maxi Hamar Storsenter Hamar - 68 - - -
Kremmertorget Elverum 0,4 55 25 700 - -
Strandtorget Lillehammer - 53 27 700 - -
Kongssenteret Kongsvinger - 47 22 000 0,1 1
Amfi Moa Møre og Romsdal Ålesund 2,8 200 140 000 0,6 110,5
Amfi Roseby Molde 1,4 64 - - -
Ålesund Storsenter Ålesund - 60 - 0,4 120,0
Moldetorget Molde 0,7 52 10 000 - -
Alti Storkaia Kristiansund 0,4 50 14 300 0,5 -
Alti Futura Kristiansund 0,3 40 16 000 0,1 117
Farmandstredet Vestfold og Telemark Tønsberg 1,3 110 26 000 5,7 0,2
Herkules Senter Skien 1,25 110 50 000 0,0 3,3
Down Town Porsgrunn 1,0 90 36 000 1,2 1,4
Alti Brotorvet Bamble - 85 34 000 - -
Nordbyen Larvik 0,4 43 - - -

Mindre sentre etter fylkeRediger

Agder: Sandens (35 butikker, Kristiansand), Oddensenteret (30, Grimstad), Amfi Flekkefjord (19, Flekkefjord), Lillemarkens (18, Kristiansand), Grisen Storsenter (17, Tvedestrand), Torvkvartalet (17, Kristiansand), Lillesand Senter (15, Lillesand), Maxis (12, Arendal).

Innlandet: Amfi Elverum (39, butikker Elverum), Granstunet (28, Gran), Ottatunet (26, Sel), Valdres Storsenter (25, Nord-Aurdal), Fagernes Kjøpesenter (22, Nord-Aurdal), Alti Tynset (20, Tynset), Sødorptunet Kjøpesenter (20, Nord-Fron), Torghjørnet (20, Hamar), Trysilsenteret (18, Trysil), CC Mart'n (17, Hamar), Flisa Stormarked (17, Åsnes), Peer Gynt Kjøpesenter (15, Nord-Fron), Dombås Senter (17, Dombås).

Møre og Romsdal: Alti Sunndal (30 butikker, Sunndal), Alti Surnadal (25, Surnadal), Alti Ørsta (28, Ørsta), Blåhuset Ulsteinvik (24, Ulsteinvik), Molde Storsenter (24, Molde), Amfi Ulsteinvik (22, Ulsteinvik), Kremmergaarden (21, Ålesund), Alti Rauma (15, Åndalsnes).

Nordland: Narvik Storsenter (36 butikker, Narvik), Sortland Storsenter (36, Sortland), Amfi Fauske (35, Fauske), Alti Svolvær (32, Vågan), Amfi Meyer (29, Rana), Sjøsiden (29, Vefsn), Trekanten (13, Bodø).

Oslo: Gunerius (34 butikker), AMFI Ullevaal (34), Senter Syd (33), Grorud Nærsenter (31), Eger Karl Johan (27), Furuset Senter (26), Oppsal senter (25), Oslo S (25), Arkaden (23), House of Oslo (22), Økernsenteret (21), Holmlia Senter (20), Røa Senter (20), Sandaker bydelssenter (18), ALNA Senter (18), Grønland Basar (16), Tåsen Nærsenter (15), Markveien 35 (13).

Rogaland: Jærhagen (36 butikker, Klepp), Amfi Nærbø (28, ), Amfi Eikunda (28, Eigersund), Stadionparken (25, Stavanger), Markedet senter (24, Haugesund), Amfi Åkrehamn (23, Karmøy), MagasinBlaa (22, Stavanger), Straensenteret (21, Stavanger), Aksdal Senter (20, Tysvær), Tvedt-Senteret (15, Stavanger).

Troms og Finnmark: Nissen Hammerfest Senter (31 butikker, Hammerfest), Parksenteret (29, Alta), Salto Bysenteret (24, Harstad), Amfi Kirkenes (20, Sør-Varanger), Sjøkanten senter (19, Harstad) Amfi Bertheus (14, Harstad), K1 Storhandel (14, Tromsø).

Trøndelag: OTI-senteret (37 butikker, Orkdal), Malvik Senter (33, Malvik), Melhustorget (28, Melhus), Amfi Orkanger (26, Orkanger), Valentinlyst Senter (25, Trondheim), Lade Arena (24, Trondheim), Libra Shopping (24, Brekstad), Tiller-Torget (21, Trondheim), Mercursenteret (20, Trondheim), Domus Senter (19, Oppdal), Olavskvartalet (13, Trondheim), Byåsen Butikksenter (13, Trondheim), Amfi Verdal (25, Verdal), Hell Kjøpesenter (20, Stjørdal), Amfi Namsos (20, Namsos).

Vestfold og Telemark: Sjøsiden (38 butikker, Horten), Amfi Larvik (30, Larvik), Tuvensenteret (28, Notodden), Lietorvet (27, Skien), Re-torvet (22, Re), Arkaden Skien Storsenter (21, Skien), City Shopping (17, Tønsberg), Telesenteret (13, Seljord), PP-Senteret (13, Porsgrunn), Alti Kragerø (15, Kragerø).

Vestland: Kløverhuset (35 butikker, Bergen), Laksevåg senter (30, Bergen), Amfi Voss (28, Voss), Heiane Storsenter (25, Stord), Sletten senter (24, Bergen), Nesttunsenteret (23, Bergen), Amfi Florø (23, Kinn), Drotningsvik Senter (21, Bergen), Gullgruven senter (20, Bergen), Knausen Senter (20, Askøy), Pyramiden (18, Luster), Fanatorget (16, Bergen), Sundt varemagasin (15, Bergen), Måløy Brygge (13, Måløy), Sandane Senter (11, Sandane), Strusshamn Senter (11, Askøy, Sund Senter (10, Øygarden), Blomsterdalen senter (10, Bergen), Alti Nordfjord (25, Stad).

Viken: Tista Senter (39 butikker, Halden), Torget Vest, (34, Drammen), Rykkinn Nærsenter (32, Bærum), Romerikssenteret (31, Ullensaker), Halden Storsenter (29, Halden), Stopp Tune (28, Sarpsborg), Tangen Nærsenter (27, Nesodden), Amfi Eurosenteret (25, Nes), Eiker Senter (25, Øvre Eiker), Østerås kjøpesenter (23, Bærum), Morenen (21, Indre Østfold), Ringerike Stormarked (21, Ringerike), BB-senteret (20, Nes), Fokus Butikksenter (19, Sørumsand, Lillestrøm, Kremmartunet (19, Gol), Krokstad senter (19, Drammen), Åmotsenteret (18, Modum), Ålingen (14, Ål), Bjørneparken (14, Flå), Eiksmarka Senter (13, Bærum), Kolsås senter (12, Bærum), Langhus nærsenter (12, Nordre Follo), Råholtsenteret (12, Eidsvoll), Skjetten Nærsenter (12, Lillestrøm).

Denne listen er foreløpig ufullstendig. Om du vet mer, kan du hjelpe Wikipedia ved å utvide den. Husk referanser.


GalleriRediger

Fotnoter og referanserRediger

  1. ^ Halden Arbeiderblad 29/12-2012: Nå er Nordby Nordens største
  2. ^ NRK. «Slakter norske bysentre i ny bok». NRK (norsk). Besøkt 30. januar 2017. 
  3. ^ a b c d e f g h Tall for 2011. Dagens Næringsliv 6. januar 2012
  4. ^ «Nils Tveit». nilstveit.no. Besøkt 2. mars 2019. 
  5. ^ Nerstranda[død lenke]. Besøkt 21. oktober 2012.
  6. ^ Adresseavisen 16. januar 2017, side 17
  7. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p Tall fra kjøpesenter i Trøndelag for 2012. Adresseavisen 14. januar 2013
  8. ^ Omsetningsøkning på 228 millioner for City Nord Besøkt 2017-02-03
  9. ^ City Nord butikkoversikt Besøkt og telt 2016-11-27
  10. ^ Amfi - AMFI Narvik - Om AMFI Narvik Arkivert 21. juli 2016 hos Wayback Machine.. Amfi Narvik. Besøkt 21. oktober 2012.
  11. ^ KOCH senteret. Norconsult. Besøkt 21. oktober 2012.
  12. ^ CC Stadion Arkivert 2014-11-20, hos Wayback Machine.. Besøkt 20. november 2014.

KilderRediger

  • Senteroversikter på nettsidene til Sektor-gruppen, Amfi, Steen & Strøm og Thon
  • Linkoversikt fra kategori for kjøpesentre, Startsiden.no

Eksterne lenkerRediger