Liste over norske bryggerier

Wikimedia-listeartikkel

I 1821 var Schous bryggeri i Christiania Norges eneste bryggeri, men i 1843 startet Schous med undergjæret bayerøl, noe som gjorde produksjon og lagring enklere. Den nye produksjonsmåten førte til en enorm oppblomstring av bryggerier, og i 1857 var det 343 bryggerier i Norge. Mange av disse nye bryggeriene gikk imidlertid konkurs, eller ble kjøpt opp av konkurrenter. Konkurransen om markedet, og behovet for rasjonell produksjon og transport førte til at antallet bryggerier stadig sank. I 1890 var det bare 46 bryggerier igjen, og i 1987 hadde dette falt videre til 15. Etter årtusenskiftet er det imidlertid startet mange nye, små bryggerier for produksjon av spesialøl. Etter at alkoholloven ble endret i 2003 er det også anlagt mikrobryggerier i tilknytning til gårdsturisme og utesteder som selger eget brygg. Det eldste norske bryggeriet i drift er Aass, anlagt i 1834.

Nydalen bryggeri & spiseri er et eksempel på en av de utallige mikrobryggeriene som har dukket opp på 2000- og 2010-tallet

64 prosent av ølet som drikkes i Norge er norsk, hvorav småbryggeriene står for 2 prosent[trenger referanse]. De største aktørene i markedet er Ringnes (danskeid) og Sarpsborg-eide Hansa Borg. Ringnes lager merkene Ringnes, Frydenlund, E.C. Dahls, Lysholmer, Tou, Nordlandspils, Arendalspils, Tuborg og Carlsberg i Norge. Hansa Borg lager Hansa, Borg, CB, Fredrikstad, Heineken og Nøgne Ø. De tre mellommstore bryggeriene er Mack, Aass og Grans. Mens Ringnes omsetter for over 3 milliarder og Hansa Borg over 1, har de tre mellomstore en samlet omsetning på 800 millioner kroner. Videre på listen over de ti største bryggeriene ligger Berentsens, Arendals, Lervig, Ægir og Haandbryggeriet. Men da er vi nede på bryggerier med langt under 1 prosent av Ringnes' omsetning.

Bryggerier og ølprodusenterRediger

Denne listen er foreløpig ufullstendig. Om du vet mer, kan du hjelpe Wikipedia ved å utvide den. Husk referanser.

TabellRediger

Bryggeri Hovedkvarter Etablert Lagt ned Nettside Kommentar
442 Brewing Fetsund 2018
7 Fjell Bryggeri Bergen 2014 Nettside
Aja Bryggeri Drammen 2014 2019 Nettside Arkivert 25. mai 2019 hos Wayback Machine. Lagt ned i 2019.[1]
Alstadberg Tradisjonsbryggeri Skatval 2014
Amundsen Bryggeri Oslo 2011 Nettside
Arendals Bryggeri Arendal 1839 Nettside
Atna Øl Atna 2004 2008 Nettside Atna Bryggeri gikk konkurs i 2008, men startet produksjon under nytt navn i 2009.[2] Ølet brygges nå hos Austmann.
2009
Austmann Bryggeri Trondheim 2013 Nettside
Balder Brygg Leikanger 2012 Nettside
B20 Brewpub Sirdal Nettside Arkivert 16. juli 2020 hos Wayback Machine.
Basarene Bryggeri Hamar Nettside Brygger øl under varemerket Talas
Beer Flag[3] Oslo 2020
Behind Bars Brewery Båtsfjord 2017
Berentsens Brygghus Egersund 1895 Nettside
Bjørnafjorden Bryggeri Osøyro 2017 Nettside Arkivert 9. august 2020 hos Wayback Machine.
Borg bryggerier Sarpsborg 1855 Nettside Eies av Hansa Borg Bryggerier. Egenæss-familien, som har eid Borg siden 1905, eier 75 % av aksjene i morselskapet.
Brulandselva Stryn 2016 Nettside
Bryggerhuset Drammen 2015 Nettside Aass Bryggeris pilotbryggeri
Bryggerhuset Veholt Skien 2013 Nettside
Bryggeri 7null4 Gausdal 2012 Nettside Arkivert 7. august 2017 hos Wayback Machine.
Bryggeri 13 Tromsø Mikrobryggeri Tromsø 2014 Nettside
Bryggeriet Frøya Uttian 2016 Nettside
Bygland Bryggeri Bygland 2017 Nettside Nomadebryggeri[4]
Bømmeløen Bryggerhus Bømlo 2016 Nettside
Bådin Bodø 2012 Nettside
Baatbryggeriet Vestnes 2004 2008 Nettside Var virksomt 2004-08.[5] Startet opp igjen i 2014.
2014
Cervisiam Oslo 2015 Nettside Nomadebryggeri.[6]
Central Bybryggeri Flekkefjord 2018
Chr. Wriedts Bryggeri[7] Drammen 1858-1958
Christiania Actie-Ølbryggeri Oslo 1872 1931
Christianssand Brygghus Kristiansand (Kvadraturen) 2012 Nettside Bryggeripub, flaskeøl via Vinmonopolet
Christianssands Bryggeri (CB) Kristiansand 1856 Nettside Kjøpt opp av Hansa Borg Bryggerier i 1999.
De Tvende Arendal 2017 Nettside Håndverksbryggeriet til Arendal Bryggeri
Det Lille Brygghuset Blomøyna 2019 Nettside
Det Sembske Bryggeri Bergen 1849 1891 Forløper til Hansa bryggeri.
Disko Brewing[8] Lierbyen 2018 Nettside
Doblougs Bryggeri Ringebu 2017 Nettside
Dronebrygg Oslo 2011 Nettside Lagt ned i 2018
Drum Brew Tromøya 2017 Nettside Nomadebryggeri[9]
E.C. Dahls bryggeri Trondheim 1856 Nettside Fusjonerte med Nidar Bergene i 1986. Kjøpt opp av Ringnes i 1988.
Ego Brygghus Torp 2014 2020[10] Nettside Konkurs i februar 2020
Eiker Ølfabrikk Mjøndalen 2014 2020 Nettside Nedlagt 2020
Einehaug Micro Ålesund 2013 Nettside
Eivar Mikrobryggeri Horten Nomadebryggeri
Ekangersmuget Bergen 2015 2020
Elverums bryggeri Elverum 1855 1934 Kjøpt opp av Hamar bryggeri i 1899, lagt ned i 1934.
ELØ Fitjar 2015 Nettside
Finnskogen Mikrobryggeri Åsnes 2012 2016 Nettside Lagt ned 2016.[11]
Fjordfolk Mikrobryggeri Sandefjord 2015 Nettside Sambrygger med Skumbag.
Fjellbryggeriet Tuddal 2013 Nettside Skiftet eiere i 2015 og flyttet fra Åmotsdal.
Foss Bryggeri Oslo 1897 1917 Ytteborgs bryggeri flyttet og skiftet navn til Foss bryggeri i 1897. Kjøpt opp av Schous bryggeri i 1917.
Fredrikstad Bryggeri Fredrikstad 1877 Nettside Fusjonerte med Borg bryggeri i 1989
Fredrikstad Centralbryggeri Fredrikstad 1865 1927 Het Lilleby bryggeri fra 1865-1897. Ble en del av Fredrikstad Bryggeri fra 1927.
Færder Mikrobryggeri Tønsberg 2013 Nettside
Frydenlund Bryggerier Oslo 1859 Ble kjøpt opp av Nora Industrier i 1978.[12]
Garasjebryggeriet Haugesund 2012 Nettside
Glommen Bryggeri Lisleby 1996 2001 Gikk konkurs februar 2001.[13]
Graff Brygghus Tromsø 2015 Nettside
Grans Bryggeri Sandefjord 1899 Nettside
Grim & Gryt Økobryggeri Hareid 2014 2017 Nettside Gikk konkurs i 2017.[14]
Grimaas Bryggeri Raufoss 2017 Nettside
Grünerløkka Brygghus Oslo 2013 Nettside
Gulating Mikrobryggeri Nettside Brygges i Norge og i utlandet.[15][16]
Hadeland Håndverksbryggeri Gran/Ringstad 2014 2019
Hamar Bryggeri Hamar 1856 1993 Kjøpt opp av Nora Industrier i 1987.
Hammerhead Brewing Company Trondheim Nettside
Handverksbryggeriet Vossestrand 2015 Nettside Nomadebryggeri, tidligere Voss Brygghus
Hansa bryggeri Bergen 1891 Nettside Slått sammen med Borg.
Hardanger Handbryggeri Ullensvang 2015 Nettside
Hardanger Saft- og Siderfabrikk Ulvik 2008 Nettside
Harstad Bryggeri Harstad Nettside
Hegg Ølkompani Lier 2016 2018 Lagt ned i 2018 på grunn av kapasitetsproblemer.[17]
Hemnes Mikrobryggeri Hemnesberget 2012
Hogna Brygg Singsås Nettside
Holtens AS Stavern Nettside
Homborsund Bryggeri Grimstad 2017 Nomadebryggeri[18]
Horten Bryggeri Horten 1909 1970
Horten Mikrobryggeri Horten 2015 Nettside
Hubertus Mikrobryggeri Dovre 2013 Nettside Arkivert 19. desember 2018 hos Wayback Machine. Nedlagt 2021
Humbrygg Hønefoss 2018
Hunsfos Bryggeri Vennesla 2014 Nettside Arkivert 13. august 2016 hos Wayback Machine.
Haandbryggeriet Drammen 2005 Nettside
Inderøy Gårdsbryggeri Inderøy 2004 Nettside
Juga Mikrobryggeri Lakselv
Jæren bryggeri Tjøtta 1989 1990 Første nystartete bryggeri på mange år, gikk konkurs etter kort tid.[19]
Jåttå gårdsbryggeri Stavanger 2015 Nettside
Kinn Bryggeri Florø 2009 Nettside
Kjerlingland Brygghus Lillesand 2016 Nettside
Klokk & Co Oslo 2016 Nettside Nomadebryggeri
Klostergården Håndbryggeri Tautra nettside
Kofoedbryggeriet Hvaler 2010 Nettside
Kongsberg Bryggeri Kongsberg 2014
Kvernafossen Bryggeri Sande i Sunnfjord 2015
Larviks bryggerier Larvik 1914 1996
Larvik Mikrobryggeri Larvik 2011 Nettside
Lauvanger Mikrobryggeri Lavangen 2014 2018 Bryggeriet gikk konkurs i 2018.[20]
Lervig Aktiebryggeri Stavanger 2003 Nettside
Lillehammer Bryggeri 1847 1984 Kjøpt opp av Nora Industrier i 1984.
Lillehammer Mikrobryggeri Lillehammer Nettside
Lindesnes Brygghus Lindesnes 2011 Nettside Sørligste bryggeri i Norge
Lindheim Ølkompani Gvarv 2013 Nettside
Little Brother Brewery Oslo 2014
Lofotpils Svolvær 2014 Nettside
Lom bryggeri Lom 2016 Nettside
Lundetangens Bryggeri Skien 1854 1986
Lysefjorden Mikrobryggeri Ytre Arna Nettside
Låven Mikrobryggeri Sylling 2019 Nedlagt 2019
Macks Ølbryggeri Tromsø 1877
Mack Mikrobryggeri
MikroMeyer Spydeberg
Mo Laksegard Suldal Nettside
Moe Gårdsbryggeri Trondheim 2014 Nettside
Monkey Brew Trondheim Nettside
Mosjøen Mikrobryggeri Mosjøen 2017
Moss Aktiebryggeri Moss 1838 1997
Mykle Mikrobryggeri Kvinnherad (Dimmelsvik) 2016 2020
Namdalsbryggeriet Grong 2017
Nedstrand Bryggeri Nedstrand 2017 Nettside
Nordmørsbrygg Kristiansund
Norsk Gjærverk Mo i Rana 2019 Nettside
Norske Bryggerier AS Oslo
Northern & Co. Fedje 2015 2017 Nettside Arkivert 16. januar 2019 hos Wayback Machine. Nedlagt 2017
Norumbryggeriet Lørenfallet 2015 Nettside
Norway Jazz Brewery Oslo Nomadebryggeri, konkurs i2019
NUA Brygghus Mandal
Numedal Stasjons Bryggeri (NSB) Rollag 2014 Nettside
Nydalen Bryggeri og Spiseri Oslo
Nøisom Bryggeri Fredrikstad 2012 Nettside
Nøgne Ø Grimstad 2002 Nettside
Odalsbryggeriet Sand 2016 Nettside Arkivert 22. februar 2019 hos Wayback Machine.
ODE mikrobryggeri Frogn 2014 2016
O.F. Hald Bryggeri Bergen 2018
Olden Bryggeri Olden 2016 Nettside
Oosterrijsen Brewing Co. Risør 2015 2018 Konkurs i 2018
Oslo Brewing Company Oslo (Vulkan) 2015 Nettside
Oslo Mikrobryggeri Oslo 1989 Nettside
Polden Bryggeri Tromsø 2015 Nettside
Provianten
Qdulla Snåsa 2007
Qvart Ølkompani Lund (Kristiansand) 2015 Nettside
Randhav Bryggeri Kristiansund 2018 Bryggeriet gikk konkurs i 2018.[21]
Raus Bryggeri Nesna 2019 Nettside
RedFox Ales Sarpsborg 2019 Nettside
Reins Kloster Rissa 2013 Nettside Arkivert 22. juni 2020 hos Wayback Machine.
Rena Bryggeri Rena 1999 2018 Arkivert nettside Startet som Det lille bryggeri. Skiftet navn til Rena bryggeri i 2014.
Ringnes Oslo 1876 Nettside
Rygr Brygghus Kverneland 2018 Nettside
Røhne Bryggerhus Stange 2016
Røros Bryggeri og Mineralvannfabrikk Røros 2009 Røros Mineralvannfabrikk ble startet i 1900, og holdt det gående til E.C. Dahls tok over all produksjon i 1981.
Raa Brewing Company Råde Nettside
Sagene Bryggeri Oslo (Sagene) 2013 Nettside
Salikatt Bryggeri Stavanger 2015
Sandar Haandverksbryggeri Sandefjord 2017 Nettside
Salamander Bryggeri Sveio
Schous bryggeri Oslo 1837 1981 Nettside Schous Pils produseres i liten skala av Ringnes
Schouskjelleren Mikrobryggeri Oslo (Trondheimsveien) Nettside
Seljord Vin
Senja Handbryggeri Senja
Siste Sang Bryggeri Oslo
Skavli Brygghus Harstad 2013 2018 Styrt avvikling 2018
Skifjorden Bryggeri Sørbøvåg
Skudenes Bryggeri Skudeneshavn 2014 Nettside
Skumbag Oslo 2016 Nettside Arkivert 29. september 2020 hos Wayback Machine.
Slakteren Brygghus Mysen
Sleeping Village Brewing Oslo 2016 Nettside Nomadebryggeri
Slumpelukko Vossestrand 2013 Nomadebryggeri
Smøla Mikrobryggeri Smøla 2014 2019 [22]
Små Vesen Bryggeri Aurdal 2015 Nettside
St. Hallvards Bryggeri Oslo (Kalbakken) 2015 Nettside
Steinkjer Mikrobryggeri Steinkjer
Stjørdalsbryggeriet Stjørdal 2013 2018 Videreført som Stolt Bryggeri
Stokkøy Bryggeri Stokkøy 2015
Stokvik Bryggeri Velfjord 2016
Stolt Bryggeri Stjørdal 2018 Tidligere Stjørdalsbryggeriet
Stordalens mineralvannfabrikk Kongsberg 1911 2008 Nedlagt 31. august 2008.
Storm Brygghus Kvenvær 2014 Nettside
Sundbytunet Bryggeri Jessheim 2011
Svalbard bryggeri Longyearbyen 2015 Nettside Nordligste bryggeri i verden
Telemark Mikrobryggeri Skien 2018 konkurs mars 2018)[23]
Teveltunet Meråker
To Tårn Bryggeri Trondheim 2012 2017 Gikk konkurs i 2017.[24]
Tonga gardsbryggeri Norddal 2014 Nettside
Toten bryggeri & Mineralvandfabrik Skreia 1856 1918 Kjøpt av Hamar bryggeri og Lillehammer bryggeri i 1918 og lagt ned.
Tou bryggeri Stavanger 1855 2003 Fusjonerte med Nora Industrier i 1990. Lagt ned av Ringnes i 2003.
Trio bryggeri Skien 1924 2009 Kjøpt av Macks Ølbryggeri i 2002.
Trollbryggeriet Liabygda 2009 Nettside Brygger øl under varemerket Slogen
Tromi Selsbakk 1957 1999 Opprinnelig Trondheim Mineralvannfabrikk, brygget øl fra 1991[25]
Trondhjem Mikrobryggeri Trondheim 1998 Nettside
Trysil Bryggeri Trysil 2017 Nettside
Tya Bryggeri Øvre Årdal 2015 Nettside
Union Bryggeri Skien 2009 Nettside Arkivert 12. januar 2016 hos Wayback Machine.
Valdres Gardsbryggeri Øystre Slidre 2001 2018 Bryggeriet gikk konkurs i 2018.[26]
Vang bryggeri Vang 1852 1868 Bryggeriet holdt til på Åker gård. Ble lagt ned da eierne kjøpte opp konkursboet til Hamar bryggeri.
Vestlandsbryggeriet Ålesund 1994 2000 Bryggeriet gikk konkurs i 2000.[27]
Voss Bryggeri Voss 2012 Nettside
Voss Fellesbryggeri Voss 2015 Nettside Gikk konkurs i 2018.[28] Konkursboet er kjøpt opp og bryggingen har fortsatt.[29]
Vaage Bryggeri Kvinnherad 2020
Wettre Bryggeri Asker 2012 Nettside
Ytteborgs Bryggeri Oslo 1836 1897 Flyttet og skiftet navn til Foss bryggeri i 1897.
Ægir Bryggeri Flåm 2007 Nettside
Ølkymisten Oslo Nomadebryggeri
Ølsmia Follo Nettside
Ølve på Egge Bryggeri Beitstad 2005 2019 Gikk konkurs i 2019.[30]
Aass Bryggeri Drammen 1834 Nettside Norges eldste bryggeri

BryggeripuberRediger

  • Amundsen Bryggeri og spiseri, Oslo
  • Apotekergaarden, Grimstad
  • Banken Bryggeri og Spiseri, Heidal
  • Bergenhus Bryggeri
  • Bjørns Pub
  • Brix Brygghus, Bryne
  • Central Bybryggeri, Flekkefjord
  • Crow Bar, Oslo
  • Christianssand Brygghus, Kristiansand
  • Daglighallen Mikrobryggeri, Trondheim
  • Ekspedisjonen Bryggeri
  • Elgen Mikroryggeri / Skogstad hotell, Hemsedal
  • Eldhuset Bryggeri
  • Espedalen Fjellbryggeri
  • Grana Bryggeri, Snåsa
  • Grünerløkka Brygghus, Oslo
  • Gulburet, Inderøy
  • Halden Mikrobryggeri, Halden
  • Horten Mikrobryggeri, Horten
  • Hundholmen brygghus, Bodø
  • Kalfarets Brygghus (Waldemars Mikrobryggeri), Bergen
  • Larvik Mikrobryggeri, Larvik
  • Markens Grøde, Kjerringøy
  • Molo Brew, Ålesund
  • Nydalen Bryggeri og spiseri, Oslo
  • Opsahlgården/Kongsberg Bryggeri, Kongsberg
  • Oslo Mikrobryggeri, Oslo
  • Sandar Haandverksbryggeri, Sandefjord
  • Schouskjelleren Mikrobryggeri, Oslo
  • Trondhjem Mikrobryggeri, Trondheim
  • Ægir Bryggeri, Flåm
  • ØX Tap Room, Trondheim
  • Mack Mikrobryggeri, Tromsø

ReferanserRediger

  1. ^ Alexander Jansen (28. august 2019). «Slutt for Aja Bryggeri». Drammen Live 24. Arkivert fra originalen 9. oktober 2019. Besøkt 9. oktober 2019. 
  2. ^ Andrea Melby (11. november 2008). «Klart for Atna Øl». NRK. Besøkt 23. mars 2018. 
  3. ^ Beer Flag AS Bryggeri- og drikkevareforeningen 4. juni 2020, besøkt 12. august 2020
  4. ^ «Nyoppstartet bryggeri: Satser på tradisjonsøl med røtter i Setesdal» Arkivert 17. oktober 2019 hos Wayback Machine. Agderposten, 17. desember 2017
  5. ^ Olav Skjegstad (8. april 2016). «Vestnes-øl skal ut til hele landet». Romsdals Budstikke. Besøkt 23. mars 2018. 
  6. ^ Suzanne Sagebø (20. januar 2017). «Det leikne ølbryggeriet». Bymagasinet. Arkivert fra originalen 26. april 2018. Besøkt 26. april 2018. 
  7. ^ http://www.123hjemmeside.no/dev/49799989
  8. ^ Bryggeripresentasjon: Disko Brewing Ølportalen 26. september 2018, besøkt 12. august 2020
  9. ^ Bryggerier Brygg i Agder
  10. ^ Mikrobryggeri konkurs NRK Oslo og Viken, 26. februar 2020
  11. ^ Bjørn-Frode Løvlund (8. oktober 2016). «Legger ned Finnskogen Mikrobryggeri». Østlendingen. Besøkt 22. mars 2018. 
  12. ^ http://www.industrimuseum.no/bedrifter/frydenlundsbryggeri
  13. ^ https://www.tk.no/nyheter/lokalt-ol-tilbake-etter-bryggeri-konkurs/s/1-113-399546
  14. ^ http://www.vikebladet.no/nyhende/2017/12/13/Endra-namnet-opnar-konkurs-15748501.ece
  15. ^ «Gulatings første øl – BJORR». Gulating. 22. mai 2014. Besøkt 26. april 2018. «Bjorr er brygget i Tsjekkia på bryggeriet Budweiser Burgerbrau, dette er det aller første bryggeriet i byen Budweis.» 
  16. ^ «Arendals Bryggeri med avtale med Gulating-Gruppen» Horecanytt, 16. oktober 2016
  17. ^ Cecilie Johannessen (8. mars 2018). «La ned for å vokse - Hegg ølkompani er historie». Lierposten. 
  18. ^ Bryggerier Brygg i Agder
  19. ^ Toralf Sandø (26. februar 1992). «Strammar inn på ølsalet». Jærbladet: 7. 
  20. ^ NPK (1. oktober 2018). «Sju mikrobryggeri nedlagt i år». Nationen. Besøkt 9. oktober 2019. 
  21. ^ NPK (1. oktober 2018). «Sju mikrobryggeri nedlagt i år». Nationen. Besøkt 9. oktober 2019. 
  22. ^ Det er en tid for alt.
  23. ^ «Telemark Mikrobryggeri konkurs» NRK Telemark, 9. mars 2018
  24. ^ Jørn Idar Almås Kvig (4. november 2017). ««Det er en tung dag for alle involverte»». Ølportalen. Besøkt 10. april 2018. 
  25. ^ Tromi bryggeri Industrimuseum.no
  26. ^ NPK (1. oktober 2018). «Sju mikrobryggeri nedlagt i år». Nationen. Besøkt 9. oktober 2019. 
  27. ^ «Vestlandsbryggeriet konkurs». NRK Møre og Romsdal. 16. september 2000. 
  28. ^ E24 (14. juni 2018). «Kjendisbryggeriet Voss Fellesbryggeri slått konkurs». E24. Besøkt 9. oktober 2019. 
  29. ^ Erlend Kjernli (25. august 2018). «Prøver igjen etter ølmareritt». Finansavisen. Besøkt 9. oktober 2019. 
  30. ^ «Bryggeriet Ølve på Egge er konkurs». Trønderavise. 9. april 2019. [død lenke]

LitteraturRediger

  • Sissel Brunstad Norsk ølhistorie – frå Odins skål til i dag Skald forlag 2020 ISBN 9788279592891
  • Hylje Mortensen og Vidar Johnsen: Norsk øl. Tun forlag 2009. ISBN 978-82-529-3286-7
  • Gustav Jørgensen: Skummende lidenskap - fem stabeiser og deres øl 2013
  • Jørn Idar Almås Kvig: Ølboka. Front Forlag 2014 ISBN 978-82-826-0329-4
  • Gahr Smith-Gahrsen, Hugo Ivan Hatland og Skjalg Ekeland: Den norske ølrevolusjonen. Kagge Forlag 2014 ISBN 9788248915249
  • Knut Albert Solem: Norsk øl- og bryggeriguide. Vega Forlag 2016. ISBN 978-82-8211-459-2
  • Jørn Idar Almås Kvig: Den norske ølboka - en guide til norske øl og bryggerier. Goliat Forlag AS, 2016 ISBN 9788293430155
  • Jørn Idar Almås Kvig: Sommerøl - en guide til sommerens øl. Goliat forlag AS, 2016. ISBN 9788293430025

Eksterne lenkerRediger