Liste over stortingsrepresentanter for Risør

Liste over stortingsrepresentanter for Risør omfatter alle som representerte byen RisørStortinget fra det første overordentlige Storting i 1814 til og med 1921. Listen omfatter alle faste representanter og alle som møtte som suppleanter for regjeringsmedlemmer eller andre stortingsrepresentanter.

Fra det første overordentlige Stortinget i 1814 utgjorde kjøpstedene egne bykretser, til forskjell fra landkretsene (fylkene), ved stortingsvalg. Risør hadde hatt kjøpstadsrettigheter siden 1723 og byen hadde én representant til Riksforsamlingen i 1814. Valgkretsens opprinnelige navn var Øster Risøer med varierende skrivemåte Østerrisøer, Øster-Risør, eller Østerrisør, og fra 1910 Risør. Til stortingene 1814-1838 hadde Risør og Kragerø felles utsending, men fra 1839 hadde kjøpstedene hver sin.

Ved stortingsvalget i 1921 ble kretsen slått sammen med Notodden, Skien, Porsgrunn, Brevik, Kragerø, Arendal og Grimstad til en felles krets for kjøpstedene i Telemark og Aust-Agder fylker.[1]

Ved stortingsvalget i 1953 ble ordningen med bykretser avskaffet og Risør gikk inn i Aust-Agder fylke.

1814–1882Rediger

Navn Yrke Periode Merknader
Carstensen, HenrikHenrik Carstensen Postmester og kjøpmann Riksforsamlingen
Borthig, Johan DitlevJohan Ditlev Borthig Kjøpmann 1815–1817, 1821–1823
Paycken, JoachimJoachim Paycken Kjøpmann 1821–1823, 1827–1829
Mølbach, JohanJohan Mølbach Kjøpmann 1833–1835 Suppleant
Boyesen, Nils PeterNils Peter Boyesen Handelsmann og visekonsul 1839–1841
Finne, EngelbrechtEngelbrecht Finne Byfoged 1842–18444, 1845–1847
Horneman, Robert NicolaiRobert Nicolai Horneman Underrettsprokurator 1848–1850
Holm, PeterPeter Holm Kateket 1851–1853
Olsen, RolfRolf Olsen Overrettssakfører 1854–1856, 1857–1858, 1859–1861, 1862–1864
Zwilgmeyer, Peter GustavPeter Gustav Zwilgmeyer Byfoged 1865–1867
Bjørnsgaard, Peder ChristianPeder Christian Bjørnsgaard Stasjonsbestyrer 1868–1870, 1871–1873, 1878–1879
Bang, HansHans Bang Kjøpmann 1874–1876
Hille, Søren Hess LemSøren Hess Lem Hille Apoteker 1880–1882

1883–1921Rediger

Parlamentarismen ble innført i Norge, og representantene fikk partitilhørighet.

Navn Yrke Parti Periode Merknader
Hille, Søren Hess LemSøren Hess Lem Hille Apoteker Høyre 1883–1885
Torp, HalfdanHalfdan Torp Overrettssakfører Høyre 1886–1888
Reimers, Herman Johan FossHerman Johan Foss Reimers Høyesterettsassessor Høyre 1889–1891
Prebensen, Jacob Christian Wetlesen Jacob Christian Wetlesen Prebensen Visekonsul Høyre 1892–1894
Caspersen, Olaus SigvartOlaus Sigvart Caspersen Skipsreder Høyre 1895–1897
Holm, Ole Arntzen LutzowOle Arntzen Lutzow Holm Sogneprest Høyre 1898–1900, 1901–1903
Hansson, AndreasAndreas Hansson Redaktør Venstre 1904–1906, 1907–1909, 1916–1918
Ulstrup, Arnt SeverinArnt Severin Ulstrup Lege Høyre og Frisinnede Venstre 1910–1912, 1913–1915
Vegard, Grunde NilsenGrunde Nilsen Vegard Konsul Høyre og Frisinnede Venstre 1919–1921

ValgresultaterRediger

Valgår Venstre Samlingspartiet Socialistene Andre
1. valgomgang 2. valgomgang 1. valgomgang 2. valgomgang 1. valgomgang 2. valgomgang 1. valgomgang
Stemmer Andel Stemmer Andel Stemmer Andel Stemmer Andel Stemmer Andel Stemmer Andel Stemmer Andel
1906[2] 255 46,4% 288 51,7% 227
63
41,3%
11,5%
267
 
47,9%
1909[3] 329 32,4% 550 49,6% 486(H og FV) 47,9 558 50,3% 199(T) 19,6%
1912[4] 395 46,0% 461(H og FV) 53,7%
1915[5] 694 62,4% 395(H og FV) 35,5%
1918[6] 524 42,3% 535* 42,8%* 387(H og FV) 31,2% 504* 40,3%* 326 26,3% 212 16,9%

*Valget ble forkastet av Stortinget. Ved nyvalg 20. februar 1919 ble Vegard (H og FV) valgt med 520 stemmer (45,6%). Hansson (V) fikk 510 stemmer (44,7%). Knutsen (S) fikk 111 stemmer (9,7%).

ReferanserRediger

LitteraturRediger