Liste over stortingsrepresentanter 2021–2025

Wikimedia-listeartikkel

Liste over stortingsrepresentanter i perioden 2021 til 2025 omfatter alle som ble valgt til Stortinget ved stortingsvalget 13. september 2021.

Coat of Arms of Norway.svg
Norges politiske system



Det var totalt 169 mandater på valg.[1][2] 150 av disse var distriktsmandater, og i tillegg ble det valgt ett utjevningsmandat fra hver valgkrets (i alt 19). I samsvar med Grunnlovens paragraf 68, trådte de nye stortingsrepresentantene sammen den første hverdagen i oktober, i dette tilfellet fredag 1. oktober 2021.[3]

De 169 mandatene ble fordelt med 48 til Arbeiderpartiet (Ap), 36 til Høyre (H), 28 til Senterpartiet (Sp), 21 til Fremskrittspartiet (FrP), 13 til Sosialistisk Venstreparti (SV), 8 til Venstre (V), 8 til Rødt (R), 3 til Miljøpartiet De Grønne (MDG), 3 til Kristelig Folkeparti (KrF) og 1 til det nye partiet Pasientfokus (PF), som bare stilte liste i Finnmark. Rødt kom for første gang over sperregrensen på 4 %, og partiet fikk derfor delta i fordelingen av utjevningsmandater. KrF kom for første gang under sperregrensen, men fikk innvalgt tre distriktsrepresentanter.[4]

De 19 utjevningsmandatene ble fordelt med fem mandater hver til SV og Venstre, fire hver til Fremskrittspartiet og Rødt og ett til Høyre.[1]

Den nye fylkesinndelingen fra 1. januar 2020, som følge av regionreformen, gjorde at valget i 2021 i motsetning til de foregående ikke hadde samsvar mellom fylker og valgdistrikter. § 57 i Grunnloven sier fortsatt at: «Riket er inndelt i 19 valgdistrikt.»[3] Valgloven ble endret 4. juni 2018, slik at de 19 fylkene som eksisterte før regionreformen, fremdeles er valgdistriktene i stortingsvalget.[5][6]

Som følge av valget tiltrådte Jonas Gahr Støres regjering (Ap, Sp) 14. oktober 2021. Hansen, Eva KristinEva Kristin Hansen (Ap) ble valgt til stortingspresident ved Stortingets konstituering. Hun trakk seg etter kort tid, og Masud Gharahkhani (Ap) overtok embetet 25. november.

RepresentanteneRediger

Kvinneandelen blant de valgte representantene var 45 prosent (76 kvinner og 93 menn). Gjennomsnittsalderen ved valgperiodens start var 45,7 år. De yngste representantene var Åse Kristin Ask Bakke (Ap, Møre og Romsdal) og Tobias Drevland Lund (R, Telemark), begge på 25 år.[7] Carl I. Hagen (FrP, Oppland) var eldst, 77 år.[8]

Gro-Anita Mykjåland sto øverst på Senterpartiets lister både i Aust-Agder og Vest-Agder. Hun ble valgt inn fra begge distriktene. Etter Grunnlovens § 63 skal representanten da velge hvilket valg hun tar imot, og Mykjåland valgte Aust-Agder.[9]

Første kolonne i tabellen under angir hvor i stortingssalen representantene sitter (sete nummer 1 er foran til venstre sett fra talerstolen).[10] Andre kolonne angir rekkefølgen innen den enkelte valgkrets. Utjevningsmandatene er markert med rosa farge i tabellen.

Sete Navn Parti Valgkrets Merknad/Suppleant
1 1 Mørland, Tellef IngeTellef Inge Mørland Ap Aust-Agder
2 2 Harberg, SveinSvein Harberg H Aust-Agder
3 3 Mykjåland, Gro-AnitaGro-Anita Mykjåland Sp Aust-Agder
4 4 Nilsen, Marius ArionMarius Arion Nilsen FrP Aust-Agder
5 1 Foss, IngunnIngunn Foss H Vest-Agder
6 2 Henriksen, KariKari Henriksen Ap Vest-Agder
7 3 Ropstad, Kjell IngolfKjell Ingolf Ropstad KrF Vest-Agder
8 4 Saudland, Gisle MeiningerGisle Meininger Saudland FrP Vest-Agder
9 5 Abusland, Anja NinasdotterAnja Ninasdotter Abusland Sp Vest-Agder
10 6 Thorsvik, Ingvild WetrhusIngvild Wetrhus Thorsvik V Vest-Agder
11 1 Sanner, Jan ToreJan Tore Sanner H Akershus
12 2 Huitfeldt, AnnikenAnniken Huitfeldt Ap Akershus Utenriksminister. Ragnhild Male Hartviksen møter.
13 3 Trøen, Tone W.Tone W. Trøen H Akershus Leder Stortingets helse- og omsorgskomité
14 4 Myrli, SverreSverre Myrli Ap Akershus
15 5 Limi, Hans AndreasHans Andreas Limi FrP Akershus
16 6 Gjelsvik, SigbjørnSigbjørn Gjelsvik Sp Akershus Statsråd fra 12. april 2022. Kari Mette Prestrud møter.
17 7 Asheim, HenrikHenrik Asheim H Akershus
18 8 Moflag, TuvaTuva Moflag Ap Akershus
19 9 Raja, AbidAbid Raja V Akershus
20 10 Bergstø, KirstiKirsti Bergstø SV Akershus Leder Stortingets arbeids- og sosialkomité
21 11 Linnestad, Anne KristineAnne Kristine Linnestad H Akershus
22 12 Aukrust, ÅsmundÅsmund Aukrust Ap Akershus
23 13 Gulati, HimanshuHimanshu Gulati FrP Akershus
24 14 Bastholm, UneUne Bastholm MDG Akershus Parlamentarisk leder
25 15 Kristensen, TuridTurid Kristensen H Akershus
26 16 Rødby, Else Marie TveitElse Marie Tveit Rødby Sp Akershus
27 17 Hussaini, ManiMani Hussaini Ap Akershus
28 18 Martinussen, Marie SneveMarie Sneve Martinussen R Akershus
29 19 Elvenes, HårekHårek Elvenes H Akershus
30 1 Gharahkhani, MasudMasud Gharahkhani Ap Buskerud Stortingspresident
31 2 Helleland, TrondTrond Helleland H Buskerud
32 3 Lundteigen, Per OlafPer Olaf Lundteigen Sp Buskerud
33 4 Christoffersen, LiseLise Christoffersen Ap Buskerud
34 5 Wold, MortenMorten Wold FrP Buskerud
35 6 Bruflot, SandraSandra Bruflot H Buskerud
36 7 Røed, Even A.Even A. Røed Ap Buskerud
37 8 Lie, KathyKathy Lie SV Buskerud
38 1 Sjåstad, RunarRunar Sjåstad Ap Finnmark
39 2 Iversen, Geir AdelstenGeir Adelsten Iversen Sp Finnmark
40 3 Næss, Marianne SivertsenMarianne Sivertsen Næss Ap Finnmark
41 4 Ojala, IreneIrene Ojala PF Finnmark
42 5 Strifeldt, Bengt RuneBengt Rune Strifeldt FrP Finnmark
43 1 Trettebergstuen, AnetteAnette Trettebergstuen Ap Hedmark Statsråd. Even Eriksen møter.
44 2 Vedum, Trygve SlagsvoldTrygve Slagsvold Vedum Sp Hedmark Statsråd. Per Martin Sandtrøen møter.
45 3 Sandtrøen, Nils KristenNils Kristen Sandtrøen Ap Hedmark
46 4 Mehl, Emilie EngerEmilie Enger Mehl Sp Hedmark Statsråd. Margrethe Haarr møter.
47 5 Molberg, Anna IreneAnna Irene Molberg H Hedmark
48 6 Selnes, LiseLise Selnes Ap Hedmark
49 7 Johnsen, Tor AndréTor André Johnsen FrP Hedmark
50 1 Solberg, ErnaErna Solberg H Hordaland Parlamentarisk leder
51 2 Persen, Marte MjøsMarte Mjøs Persen Ap Hordaland Statsråd. Lubna Jaffery møter.
52 3 Njåstad, Helge AndreHelge Andre Njåstad FrP Hordaland
53 4 Trellevik, OveOve Trellevik H Hordaland
54 5 Hovland, Odd HaraldOdd Harald Hovland Ap Hordaland
55 6 Toppe, KjerstiKjersti Toppe Sp Hordaland Statsråd. Hans Inge Myrvold møter.
56 7 Lysbakken, AudunAudun Lysbakken SV Hordaland Parlamentarisk leder
57 8 Frølich, Peter ChristianPeter Christian Frølich H Hordaland Leder Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité
58 9 Knutsen, EigilEigil Knutsen Ap Hordaland Leder Stortingets finanskomité
59 10 Hjemdal, SiljeSilje Hjemdal FrP Hordaland
60 11 Eskeland, Liv KariLiv Kari Eskeland H Hordaland
61 12 Ulstein, Dag-IngeDag-Inge Ulstein KrF Hordaland
62 13 Marhaug, SofieSofie Marhaug R Hordaland
63 14 Bjørke, Nils T.Nils T. Bjørke Sp Hordaland
64 15 Merkesdal, Linda MonsenLinda Monsen Merkesdal Ap Hordaland
65 16 Rotevatn, SveinungSveinung Rotevatn V Hordaland
66 1 Listhaug, SylviSylvi Listhaug FrP Møre og Romsdal Parlamentarisk leder
67 2 Kjølmoen, Per VidarPer Vidar Kjølmoen Ap Møre og Romsdal
68 3 Klinge, JennyJenny Klinge Sp Møre og Romsdal
69 4 Orten, HelgeHelge Orten H Møre og Romsdal
70 5 Sve, FrankFrank Sve FrP Møre og Romsdal
71 6 Bakke, Åse Kristin AskÅse Kristin Ask Bakke Ap Møre og Romsdal
72 7 Lien, Geir IngeGeir Inge Lien Sp Møre og Romsdal
73 8 Kjerstad, Birgit OlineBirgit Oline Kjerstad SV Møre og Romsdal
74 1 Skjæran, BjørnarBjørnar Skjæran Ap Nordland Statsråd. Karianne Bråthen møter.
75 2 Mossleth, SivSiv Mossleth Sp Nordland
76 3 Thorheim, Bård LudvigBård Ludvig Thorheim H Nordland
77 4 Nilsen, MonaMona Nilsen Ap Nordland
78 5 Olsen, DagfinnDagfinn Olsen FrP Nordland
79 6 Nordlund, WillfredWillfred Nordlund Sp Nordland Leder Stortingets næringskomité
80 7 Mathisen, ØysteinØystein Mathisen Ap Nordland
81 8 Fagerås, MonaMona Fagerås SV Nordland
82 9 Jørgensen, Geir-AsbjørnGeir-Asbjørn Jørgensen R Nordland
83 1 Aasrud, RigmorRigmor Aasrud Ap Oppland Parlamentarisk leder
84 2 Strand, Marit KnutsdatterMarit Knutsdatter Strand Sp Oppland
85 3 Støstad, RuneRune Støstad Ap Oppland
86 4 Jønnes, Kari-AnneKari-Anne Jønnes H Oppland
87 5 Fasteraune, BengtBengt Fasteraune Sp Oppland
88 6 Hagen, Carl I.Carl I. Hagen FrP Oppland
89 1 Søreide, Ine Marie EriksenIne Marie Eriksen Søreide H Oslo Leder Stortingets utenriks- og forsvarskomité
90 2 Støre, Jonas GahrJonas Gahr Støre Ap Oslo Statsminister. Frode Jacobsen møter.
91 3 Kaski, Kari ElisabethKari Elisabeth Kaski SV Oslo
92 4 Astrup, NikolaiNikolai Astrup H Oslo
93 5 Gunaratnam, KamzyKamzy Gunaratnam Ap Oslo
94 6 Melby, GuriGuri Melby V Oslo Parlamentarisk leder
95 7 Berg, Lan MarieLan Marie Berg MDG Oslo
96 8 Moxnes, BjørnarBjørnar Moxnes R Oslo Parlamentarisk leder
97 9 Lunde, Heidi NordbyHeidi Nordby Lunde H Oslo
98 10 Eide, Espen BarthEspen Barth Eide Ap Oslo Statsråd. Siri Gåsemyr Staalesen møter.
99 11 Hussein, MarianMarian Hussein SV Oslo
100 12 Tybring-Gjedde, ChristianChristian Tybring-Gjedde FrP Oslo
101 13 Kapur, MudassarMudassar Kapur H Oslo
102 14 Elvestuen, OlaOla Elvestuen V Oslo
103 15 Sundnes, Trine LiseTrine Lise Sundnes Ap Oslo
104 16 Hansson, RasmusRasmus Hansson MDG Oslo
105 17 Aydar, SeherSeher Aydar R Oslo
106 18 Unneland, Andreas SjalgAndreas Sjalg Unneland SV Oslo
107 19 Tybring-Gjedde, MathildeMathilde Tybring-Gjedde H Oslo
108 20 Almeland, GrundeGrunde Almeland V Oslo Leder Stortingets familie- og kulturkomité
109 1 Bru, TinaTina Bru H Rogaland
110 2 Tajik, HadiaHadia Tajik Ap Rogaland Statsråd 14. oktober 2021–4. mars 2022. Tom Kalsås møtte.
111 3 Steffensen, RoyRoy Steffensen FrP Rogaland
112 4 Stensland, SveinungSveinung Stensland H Rogaland
113 5 Solberg, Torstein TvedtTorstein Tvedt Solberg Ap Rogaland
114 6 Pollestad, GeirGeir Pollestad Sp Rogaland
115 7 Bollestad, OlaugOlaug Bollestad KrF Rogaland Parlamentarisk leder
116 8 Halleland, TerjeTerje Halleland FrP Rogaland
117 9 Hagerup, MargretMargret Hagerup H Rogaland
118 10 Madland, Tove EliseTove Elise Madland Ap Rogaland
119 11 Fiskaa, IngridIngrid Fiskaa SV Rogaland
120 12 Klungland, Lisa Marie NessLisa Marie Ness Klungland Sp Rogaland
121 13 Stokkebø, AleksanderAleksander Stokkebø H Rogaland
122 14 Kristjánsson, MímirMímir Kristjánsson R Rogaland
123 1 Sande, ErlingErling Sande Sp Sogn og Fjordane Leder Stortingets transport- og kommunikasjonskomité
124 2 Vereide, TorbjørnTorbjørn Vereide Ap Sogn og Fjordane
125 3 Grotle, OlveOlve Grotle H Sogn og Fjordane
126 4 Bjørlo, AlfredAlfred Bjørlo V Sogn og Fjordane
127 1 ÅslandTerje Aasland Ap Telemark Ledet Stortingets energi- og miljøkomité. Statsråd fra 7. mars 2022.
128 2 Sem-Jacobsen, ÅslaugÅslaug Sem-Jacobsen Sp Telemark
129 3 Farahmand, MahmoudMahmoud Farahmand H Telemark
130 4 Vågslid, LeneLene Vågslid Ap Telemark Leder Stortingets kommunal- og forvaltningskomité
131 5 Hoksrud, BårdBård Hoksrud FrP Telemark
132 6 Lund, Tobias DrevlandTobias Drevland Lund R Telemark
133 1 Myrseth, CecilieCecilie Myrseth Ap Troms
134 2 Borch, SandraSandra Borch Sp Troms Statsråd. Ivar B. Prestbakmo møter.
135 3 Amundsen, Per-WillyPer-Willy Amundsen FrP Troms Leder Stortingets justiskomité
136 4 Bøe, Erlend SvardalErlend Svardal Bøe H Troms
137 5 Foshaug, Nils-OleNils-Ole Foshaug Ap Troms
138 6 Fylkesnes, Torgeir KnagTorgeir Knag Fylkesnes SV Troms
139 1 Kjerkol, IngvildIngvild Kjerkol Ap Nord-Trøndelag Statsråd. May Britt Lagesen møter.
140 2 Arnstad, MaritMarit Arnstad Sp Nord-Trøndelag Parlamentarisk leder
141 3 Sørvik, TerjeTerje Sørvik Ap Nord-Trøndelag
142 4 Tyldum, Per OlavPer Olav Tyldum Sp Nord-Trøndelag
143 5 Skjelstad, André N.André N. Skjelstad V Nord-Trøndelag
144 1 Hansen, Eva KristinEva Kristin Hansen Ap Sør-Trøndelag
145 2 Helleland, Linda HofstadLinda Hofstad Helleland H Sør-Trøndelag
146 3 Moe, Ola BortenOla Borten Moe Sp Sør-Trøndelag Statsråd. Maren Grøthe møter.
147 4 Asphjell, JoroddJorodd Asphjell Ap Sør-Trøndelag
148 5 Haltbrekken, LarsLars Haltbrekken SV Sør-Trøndelag
149 6 Bjørnstad, SivertSivert Bjørnstad FrP Sør-Trøndelag
150 7 Leirtrø, KirstiKirsti Leirtrø Ap Sør-Trøndelag
151 8 Lønseth, Mari HolmMari Holm Lønseth H Sør-Trøndelag
152 9 Greni, HeidiHeidi Greni Sp Sør-Trøndelag
153 10 Nyholt, Hege BaeHege Bae Nyholt R Sør-Trøndelag Leder Stortingets utdannings- og forskningskomité
154 1 Aasen-Svensrud, Maria KarineMaria Karine Aasen-Svensrud Ap Vestfold
155 2 Larsen, ErlendErlend Larsen H Vestfold
156 3 Vasvik, TrulsTruls Vasvik Ap Vestfold
157 4 Stordalen, MortenMorten Stordalen FrP Vestfold
158 5 Westgaard-Halle, LeneLene Westgaard-Halle H Vestfold
159 6 Kleveland, KathrineKathrine Kleveland Sp Vestfold
160 7 Wold, GreteGrete Wold SV Vestfold
161 1 Nygård, Jon-IvarJon-Ivar Nygård Ap Østfold Statsråd. Solveig Vitanza møter.
162 2 Schou, IngjerdIngjerd Schou H Østfold
163 3 Bjørnebekk-Waagen, EliseElise Bjørnebekk-Waagen Ap Østfold
164 4 Myhrvold, Ole AndréOle André Myhrvold Sp Østfold
165 5 Wiborg, ErlendErlend Wiborg FrP Østfold
166 6 Pettersen, TageTage Pettersen H Østfold
167 7 Lauvås, Stein ErikStein Erik Lauvås Ap Østfold
168 8 Funderud, Kjerstin WøyenKjerstin Wøyen Funderud Sp Østfold
169 9 Øvstegård, Freddy AndréFreddy André Øvstegård SV Østfold

ReferanserRediger

  1. ^ a b Innvalgte 2021–2025; Stortinget.no
  2. ^ Listen opplyser om fast møtende vararepresentanter som følge av dødsfall eller regjeringsoppgaver, men utelater vararepresentanter som møter pga svangerskapspermisjon, sykdom eller andre private forhold
  3. ^ a b Lovdata: Grunnloven §§ 57, 68
  4. ^ valgresultat.no Stortingsvalg 2021 Tall for hele Norge
  5. ^ moderniseringsdepartementet, Kommunal-og (6. juni 2018). «Endringer i valgloven om valgdistrikter». Regjeringen.no (norsk). Besøkt 27. april 2021. 
  6. ^ Høring – forslag om endringer i valgloven og valgforskriften, forslag til forskrift om gjennomføring av valg til fylkesting i 2019 og forslag til forskrift om gjennomføring av valg til kommunestyre i 2019
  7. ^ «67 nye på Stortinget», Dagbladet 15. september 2021.
  8. ^ «Disse blir eldst og yngst på Stortinget», Nationen 15. september 2021.
  9. ^ «Disse ti politikerne fra Agder er inne på Stortinget», Agderposten 14. september 2021.
  10. ^ «Plasseringen i stortingssalen». Stortinget (norsk). 3. januar 2019. Besøkt 10. mars 2022.