Åpne hovedmenyen

Liste over vinnere av Førermesterskapet i Formel 1

Wikimedia-listeartikkel
Tidenes mestvinnende Formel 1-kjører, Michael Schumacher. I løpet av sin 16 år lange karriere vant han VM-tittelen syv ganger.

Førermesterskapet i Formel 1 (Formula One World Drivers' Championship (WDC)) blir utdelt av Det internasjonale bilsportforbundet (FIA) til den føreren som scorer flest poeng i løpet av en sesong. Førermesterskapet ble første gang utdelt i 1950 da den første Formel 1-sesongen ble kjørt. Nino Farina ble den første som vant det.

FIA erklærer ikke offisielt en verdensmester før det siste løpet i sesongen er kjørt, men en fører kan avgjøre det før sesongslutt ved å ha en så stor poengledelse at det ikke mulig for noen andre å vinne det. Førermesterskapet har blitt avgjort før sesongslutt hele 28 av de 67 Formel-1 sesongene som er blitt kjørt (til 2016). Den tidligste avgjørelsen var i 2002, da Michael Schumacher sikret seg mesterskaptittelen da det gjenstod seks løp av sesongen.

Tilsammen har 33 forskjellige førere vunnet førermesterskapet i Formel 1, med tyske Michael Schumacher som den mestvinnende med 7 titler. Schumacher innehar også rekorden for flest mesterskapstitler på rad, da han vant alle 5 i perioden 2000 til 2004. Regjerende tittelholder er Lewis Hamilton, som vant sitt femte verdensmesterskap i 2018.

Innhold

Sortert etter sesongRediger

Sesong Fører Konstruktør Dekk Poles Seiere Podium Raskeste
runde
Poeng Avgjort Margin
(poeng)
1950   Nino Farina   Alfa Romeo P 2 3 3 3 30 Løp 7 av 7 3
1951   Juan Manuel Fangio   Alfa Romeo P 4 3[1] 5 5 31 Løp 8 av 8 6
1952   Alberto Ascari   Ferrari F

,P

5 6 6 6 36 Løp 6 av 8 12
1953   Alberto Ascari   Ferrari P 6 5 5 4 34,5 Løp 8 av 9 6,5
1954   Juan Manuel Fangio   Maserati
  Mercedes[2]
P

,C

5 6 7 3 42 Løp 7 av 9 16,9
1955   Juan Manuel Fangio   Mercedes C 3 4 5 3 40 Løp 6 av 7 16,5
1956   Juan Manuel Fangio   Ferrari E 6 3[3] 5[4] 4 30 Løp 8 av 8 3
1957   Juan Manuel Fangio   Maserati P 4 4 6 2 40 Løp 6 av 8 15
1958   Mike Hawthorn   Ferrari E 4 1 7 5 42 Løp 11 av 11 1
1959   Jack Brabham   Cooper* D 1 2 5 1 31 Løp 9 av 9 4
1960   Jack Brabham   Cooper* D 3 5 5 3 43 Løp 8 av 10 9
1961   Phil Hill   Ferrari* D 5 2 6 2 34 Løp 7[5] av 8 1
1962   Graham Hill   BRM* D 1 4 6 3 42 Løp 9 av 9 12
1963   Jim Clark   Lotus* D 7 7 9 6 54 Løp 7 av 10 21
1964   John Surtees[6]   Ferrari* D 2 2 6 2 40 Løp 10 av 10 1
1965   Jim Clark   Lotus* D 6 6 6 6 54 Løp 7 av 10 14
1966   Jack Brabham   Brabham* G 3 4 5 1 42 Løp 7 av 9 14
1967   Denny Hulme   Brabham* G 0 2 8 2 51 Løp 11 av 11 5
1968   Graham Hill   Lotus* F 2 3 6 0 48 Løp 12 av 12 12
1969   Jackie Stewart   Matra* D 2 6 7 5 63 Løp 8 av 11 26
1970   Jochen Rindt   Lotus* F 3 5 5 1 45 Løp 12[7] av 13 5
1971   Jackie Stewart   Tyrrell* G 6 6 7 3 62 Løp 8 av 11 29
1972   Emerson Fittipaldi   Lotus* F 3 5 8 0 61 Løp 10 av 12 16
1973   Jackie Stewart   Tyrrell G 3 5 8 1 71 Løp 13 av 15 16
1974   Emerson Fittipaldi   McLaren* G 2 3 7 0 55 Løp 15 av 15 3
1975   Niki Lauda   Ferrari* G 9 5 8 2 64,5 Løp 13 av 14 19,5
1976   James Hunt   McLaren G 8 6 8 2 69 Løp 16 av 16 1
1977   Niki Lauda   Ferrari* G 2 3 10 3 72 Løp 15 av 17 17
1978   Mario Andretti   Lotus* G 8 6 7 3 64 Løp 14[8] av 16 13
1979   Jody Scheckter   Ferrari* M 1 3 6 0 51 Løp 13 av 15 4
1980   Alan Jones   Williams* G 3 5 10 5 67 Løp 13 av 14 13
1981   Nelson Piquet   Brabham M 4 3 7 1 50 Løp 15 av 15 1
1982   Keke Rosberg   Williams G 1 1 6 0 44 Løp 16 av 16 5
1983   Nelson Piquet   Brabham M 1 3 8 4 59 Løp 15 av 15 2
1984   Niki Lauda   McLaren* M 0 5 9 5 72 Løp 16 av 16 0,5
1985   Alain Prost   McLaren* G 2 5 11 5 73 Løp 14 av 16 20
1986   Alain Prost   McLaren G 1 4 11 2 72 Løp 16 av 16 2
1987   Nelson Piquet   Williams* G 4 3 11 4 73 Løp 15 av 16 12
1988   Ayrton Senna   McLaren* G 13 8 11 3 90 Løp 15 av 16 3
1989   Alain Prost   McLaren* G 2 4 11 5 76 Løp 15[9] av 16 16
1990   Ayrton Senna   McLaren* G 10 6 11 2 78 Løp 15 av 16 7
1991   Ayrton Senna   McLaren* G 8 7 12 2 96 Løp 15 av 16 24
1992   Nigel Mansell   Williams* G 14 9 12 8 108 Løp 11 av 16 52
1993   Alain Prost   Williams* G 13 7 12 6 99 Løp 14 av 16 26
1994   Michael Schumacher   Benetton G 6 8 10 8 92 Løp 16 av 16 1
1995   Michael Schumacher   Benetton* G 4 9 11 8 102 Løp 15 av 17 33
1996   Damon Hill[10]   Williams* G 9 8 10 5 97 Løp 16 av 16 19
1997   Jacques Villeneuve   Williams* G 10 7 8 3 81 Løp 17 av 17 39[11]
1998   Mika Häkkinen   McLaren* B 9 8 11 6 100 Løp 16 av 16 14
1999   Mika Häkkinen   McLaren B 11 5 10 6 76 Løp 16 av 16 2
2000   Michael Schumacher   Ferrari* B 9 9 12 2 108 Løp 16 av 17 19
2001   Michael Schumacher   Ferrari* B 11 9 14 3 123 Løp 13 av 17 58
2002   Michael Schumacher   Ferrari* B 7 11 17 7 144 Løp 11 av 17 67
2003   Michael Schumacher   Ferrari* B 5 6 8 5 93 Løp 16 av 16 2
2004   Michael Schumacher   Ferrari* B 8 13 15 10 148 Løp 14 av 18 34
2005   Fernando Alonso   Renault* M 6 7 15 2 133 Løp 17 av 19 21
2006   Fernando Alonso   Renault* M 6 7 14 5 134 Løp 18 av 18 13
2007   Kimi Räikkönen   Ferrari* B 3 6 12 6 110 Løp 17 av 17 1[12]
2008   Lewis Hamilton   McLaren B 7 5 19 1 98 Løp 18 av 18 1
2009   Jenson Button   Brawn GP* B 4 6 9 2 95 Løp 16 av 17 11
2010   Sebastian Vettel   Red Bull Racing* B 10 5 10 3 256 Løp 19 av 19 4
2011   Sebastian Vettel   Red Bull Racing* P 15 11 17 3 392 Løp 15 av 19 122
2012   Sebastian Vettel   Red Bull Racing* P 6 5 10 6 281 Løp 20 av 20 3
2013   Sebastian Vettel   Red Bull Racing* P 9 13 16 7 397 Løp 16 av 19 155
2014   Lewis Hamilton   Mercedes GP* P 7 11 16 7 384 Løp 19 av 19 67
2015   Lewis Hamilton   Mercedes GP* P 11 10 17 8 381 Løp 16 av 19 59
2016   Nico Rosberg   Mercedes GP* P 8 9 16 6 385 Løp 21 av 21 5
2017   Lewis Hamilton   Mercedes GP* P 11 9 13 7 363 Løp 18 av 20 46
2018   Lewis Hamilton   Mercedes GP* P 9 9 15 Ubestemt Ubestemt Løp 19 av 21 Ubestemt

Noter til tabellenRediger

* Indikerer at konstruktøren også vant konstruktørmesterskapet (avholdt siden 1958).
  1. ^ Fangio delte seieren i Frankrikes Grand Prix 1951 med Luigi Fagioli.
  2. ^ Fangio konkurrerte med Maserati i Argentina og Belgia Grand Prix, resten av sesongen med Mercedes.
  3. ^ Fangio delte seieren i Argentinas Grand Prix 1956 med Luigi Musso.
  4. ^ Fangio delte 2.-plassen i Monaco og Italia Grand Prix med Peter Collins.
  5. ^ Hill vant mesterskapet under Italias Grand Prix 1961, hvor teamkollega Wolfgang von Trips døde etter en ulykke som skjedde i løpet.
  6. ^ Surtees ble den første personen til å bli verdensmester i motorsykkel og bil, han har vunnet 7 titler i både 350cc og 500cc.
  7. ^ Rindt døde under testingen før Italias Grand Prix 1970, men hans verdensmestertittel ble ikke bekreftet før 2 måneder etterpå. Dette gjør han til Formel 1s første (og eneste) posthume verdensmester.
  8. ^ Andretti ble verdensmester etter at teamkollega Ronnie Peterson døde under operasjon etter hans kollisjon under Italias Grand Prix 1978.
  9. ^ Ayrton Senna vant Japans Grand Prix 1989, men ble diskvalifisert for å ha kuttet en sving etter å ha blitt dyttet igang fra banemannskapet. McLaren anket saken men tapte, dette gav Prost tittelen.
  10. ^ Damon Hill er sønn til Graham Hill, som ble verdensmester i 1962 og 1968, dette gjør dem til det første far-sønn paret som begge har vunnet førermesterskapet.
  11. ^ Michael Schumacher scoret 78 poeng gjennom 1997-sesongen, bare 3 poeng bak Villeneuve. Likevel ble Schumacher diskvalifisert fra mesterskapet, dette førte til at Villeneuve hadde en margin på 39 poeng ned til Heinz-Harald Frentzen med 42 poeng.
  12. ^ Kimi Räikkönen vant med 1 poengs margin ned til både Lewis Hamilton and Fernando Alonso.

Sortert etter førerRediger

Sortert etter nasjonalitetRediger

Land Førere Totalt
  Storbritannia 10 18
  Tyskland 3 12
  Brasil 3 8
  Argentina 1 5
  Østerrike 2 4
  Frankrike 1 4
  Australia 2 4
  Finland 3 4
  Italia 2 3
  USA 2 2
  Spania 1 2
  Canada 1 1
  New Zealand 1 1
  Sør-Afrika 1 1

Sortert etter konstruktørRediger

(Konstruktører i uthevet skrift kjører fortsatt aktivt idag)

Konstruktør Totalt
  Ferrari 15
  McLaren 12
  Williams 7
  Mercedes 7
  Lotus 6
  Brabham 4
  Red Bull 4
  Cooper 2
  Renault
  Benetton
  Alfa Romeo
  Tyrrell
  Maserati
  BRM 1
  Matra
  Brawn

Sortert etter dekkprodusentRediger

Se ogsåRediger