Liste over vinnere av Førermesterskapet i Formel 1

Wikimedia-listeartikkel

Førermesterskapet i Formel 1 (Formula One World Drivers' Championship (WDC)) blir utdelt av Det internasjonale bilsportforbundet (FIA) til den føreren som scorer flest poeng i løpet av en sesong. Førermesterskapet ble første gang utdelt i 1950 da den første Formel 1-sesongen ble kjørt. Nino Farina ble den første som vant det.

En av de to mestvinnende Formel 1-kjørerne, Michael Schumacher. I løpet av sin 16 år lange karriere vant han VM-tittelen syv ganger.
Lewis Hamilton, en av de to mestvinnende Formel 1-kjørerne. I sin karriere har han så langt vunnet VM-tittelen syv ganger.

FIA erklærer ikke offisielt en verdensmester før det siste løpet i sesongen er kjørt, men en fører kan avgjøre det før sesongslutt ved å ha en så stor poengledelse at det ikke mulig for noen andre å vinne det. Førermesterskapet har blitt avgjort før sesongslutt hele 28 av de 67 Formel-1 sesongene som er blitt kjørt (til 2016). Den tidligste avgjørelsen var i 2002, da Michael Schumacher sikret seg mesterskaptittelen da det gjenstod seks løp av sesongen.

Til sammen har 33 forskjellige førere vunnet førermesterskapet i Formel 1, med tyske Michael Schumacher og britiske Lewis Hamilton som de mestvinnende med 7 titler hver. Schumacher innehar også rekorden for flest mesterskapstitler på rad, da han vant alle 5 i perioden 2000 til 2004. Hamilton er regjerende tittelholder, og vant sitt syvende verdensmesterskap i 2020.

Sortert etter sesongRediger

Sesong Fører Konstruktør Dekk Poles Seiere Podium Raskeste
runde
Poeng Avgjort Margin
(poeng)
1950   Nino Farina   Alfa Romeo P 2 3 3 3 30 Løp 7 av 7 3
1951   Juan Manuel Fangio   Alfa Romeo P 4 3[1] 5 5 31 Løp 8 av 8 6
1952   Alberto Ascari   Ferrari F

,P

5 6 6 6 36 Løp 6 av 8 12
1953   Alberto Ascari   Ferrari P 6 5 5 4 34,5 Løp 8 av 9 6,5
1954   Juan Manuel Fangio   Maserati
  Mercedes[2]
P

,C

5 6 7 3 42 Løp 7 av 9 16,9
1955   Juan Manuel Fangio   Mercedes C 3 4 5 3 40 Løp 6 av 7 16,5
1956   Juan Manuel Fangio   Ferrari E 6 3[3] 5[4] 4 30 Løp 8 av 8 3
1957   Juan Manuel Fangio   Maserati P 4 4 6 2 40 Løp 6 av 8 15
1958   Mike Hawthorn   Ferrari E 4 1 7 5 42 Løp 11 av 11 1
1959   Jack Brabham   Cooper* D 1 2 5 1 31 Løp 9 av 9 4
1960   Jack Brabham   Cooper* D 3 5 5 3 43 Løp 8 av 10 9
1961   Phil Hill   Ferrari* D 5 2 6 2 34 Løp 7[5] av 8 1
1962   Graham Hill   BRM* D 1 4 6 3 42 Løp 9 av 9 12
1963   Jim Clark   Lotus* D 7 7 9 6 54 Løp 7 av 10 21
1964   John Surtees[6]   Ferrari* D 2 2 6 2 40 Løp 10 av 10 1
1965   Jim Clark   Lotus* D 6 6 6 6 54 Løp 7 av 10 14
1966   Jack Brabham   Brabham* G 3 4 5 1 42 Løp 7 av 9 14
1967   Denny Hulme   Brabham* G 0 2 8 2 51 Løp 11 av 11 5
1968   Graham Hill   Lotus* F 2 3 6 0 48 Løp 12 av 12 12
1969   Jackie Stewart   Matra* D 2 6 7 5 63 Løp 8 av 11 26
1970   Jochen Rindt   Lotus* F 3 5 5 1 45 Løp 12[7] av 13 5
1971   Jackie Stewart   Tyrrell* G 6 6 7 3 62 Løp 8 av 11 29
1972   Emerson Fittipaldi   Lotus* F 3 5 8 0 61 Løp 10 av 12 16
1973   Jackie Stewart   Tyrrell G 3 5 8 1 71 Løp 13 av 15 16
1974   Emerson Fittipaldi   McLaren* G 2 3 7 0 55 Løp 15 av 15 3
1975   Niki Lauda   Ferrari* G 9 5 8 2 64,5 Løp 13 av 14 19,5
1976   James Hunt   McLaren G 8 6 8 2 69 Løp 16 av 16 1
1977   Niki Lauda   Ferrari* G 2 3 10 3 72 Løp 15 av 17 17
1978   Mario Andretti   Lotus* G 8 6 7 3 64 Løp 14[8] av 16 13
1979   Jody Scheckter   Ferrari* M 1 3 6 0 51 Løp 13 av 15 4
1980   Alan Jones   Williams* G 3 5 10 5 67 Løp 13 av 14 13
1981   Nelson Piquet   Brabham M 4 3 7 1 50 Løp 15 av 15 1
1982   Keke Rosberg   Williams G 1 1 6 0 44 Løp 16 av 16 5
1983   Nelson Piquet   Brabham M 1 3 8 4 59 Løp 15 av 15 2
1984   Niki Lauda   McLaren* M 0 5 9 5 72 Løp 16 av 16 0,5
1985   Alain Prost   McLaren* G 2 5 11 5 73 Løp 14 av 16 20
1986   Alain Prost   McLaren G 1 4 11 2 72 Løp 16 av 16 2
1987   Nelson Piquet   Williams* G 4 3 11 4 73 Løp 15 av 16 12
1988   Ayrton Senna   McLaren* G 13 8 11 3 90 Løp 15 av 16 3
1989   Alain Prost   McLaren* G 2 4 11 5 76 Løp 15[9] av 16 16
1990   Ayrton Senna   McLaren* G 10 6 11 2 78 Løp 15 av 16 7
1991   Ayrton Senna   McLaren* G 8 7 12 2 96 Løp 15 av 16 24
1992   Nigel Mansell   Williams* G 14 9 12 8 108 Løp 11 av 16 52
1993   Alain Prost   Williams* G 13 7 12 6 99 Løp 14 av 16 26
1994   Michael Schumacher   Benetton G 6 8 10 8 92 Løp 16 av 16 1
1995   Michael Schumacher   Benetton* G 4 9 11 8 102 Løp 15 av 17 33
1996   Damon Hill[10]   Williams* G 9 8 10 5 97 Løp 16 av 16 19
1997   Jacques Villeneuve   Williams* G 10 7 8 3 81 Løp 17 av 17 39[11]
1998   Mika Häkkinen   McLaren* B 9 8 11 6 100 Løp 16 av 16 14
1999   Mika Häkkinen   McLaren B 11 5 10 6 76 Løp 16 av 16 2
2000   Michael Schumacher   Ferrari* B 9 9 12 2 108 Løp 16 av 17 19
2001   Michael Schumacher   Ferrari* B 11 9 14 3 123 Løp 13 av 17 58
2002   Michael Schumacher   Ferrari* B 7 11 17 7 144 Løp 11 av 17 67
2003   Michael Schumacher   Ferrari* B 5 6 8 5 93 Løp 16 av 16 2
2004   Michael Schumacher   Ferrari* B 8 13 15 10 148 Løp 14 av 18 34
2005   Fernando Alonso   Renault* M 6 7 15 2 133 Løp 17 av 19 21
2006   Fernando Alonso   Renault* M 6 7 14 5 134 Løp 18 av 18 13
2007   Kimi Räikkönen   Ferrari* B 3 6 12 6 110 Løp 17 av 17 1[12]
2008   Lewis Hamilton   McLaren B 7 5 19 1 98 Løp 18 av 18 1
2009   Jenson Button   Brawn GP* B 4 6 9 2 95 Løp 16 av 17 11
2010   Sebastian Vettel   Red Bull Racing* B 10 5 10 3 256 Løp 19 av 19 4
2011   Sebastian Vettel   Red Bull Racing* P 15 11 17 3 392 Løp 15 av 19 122
2012   Sebastian Vettel   Red Bull Racing* P 6 5 10 6 281 Løp 20 av 20 3
2013   Sebastian Vettel   Red Bull Racing* P 9 13 16 7 397 Løp 16 av 19 155
2014   Lewis Hamilton   Mercedes GP* P 7 11 16 7 384 Løp 19 av 19 67
2015   Lewis Hamilton   Mercedes GP* P 11 10 17 8 381 Løp 16 av 19 59
2016   Nico Rosberg   Mercedes GP* P 8 9 16 6 385 Løp 21 av 21 5
2017   Lewis Hamilton   Mercedes GP* P 11 9 13 7 363 Løp 18 av 20 46
2018   Lewis Hamilton   Mercedes GP* P 9 9 15 3 408 Løp 19 av 21 88
2019   Lewis Hamilton   Mercedes GP* P 9 9 15 6 413 Løp 19 av 21 87
2020   Lewis Hamilton   Mercedes GP* P 10 11 14 6 447 Løp 14 av 17 124

Noter til tabellenRediger

* Indikerer at konstruktøren også vant konstruktørmesterskapet (avholdt siden 1958).
  1. ^ Fangio delte seieren i Frankrikes Grand Prix 1951 med Luigi Fagioli.
  2. ^ Fangio konkurrerte med Maserati i Argentina og Belgia Grand Prix, resten av sesongen med Mercedes.
  3. ^ Fangio delte seieren i Argentinas Grand Prix 1956 med Luigi Musso.
  4. ^ Fangio delte 2.-plassen i Monaco og Italia Grand Prix med Peter Collins.
  5. ^ Hill vant mesterskapet under Italias Grand Prix 1961, hvor teamkollega Wolfgang von Trips døde etter en ulykke som skjedde i løpet.
  6. ^ Surtees ble den første personen til å bli verdensmester i motorsykkel og bil, han har vunnet 7 titler i både 350cc og 500cc.
  7. ^ Rindt døde under testingen før Italias Grand Prix 1970, men hans verdensmestertittel ble ikke bekreftet før 2 måneder etterpå. Dette gjør han til Formel 1s første (og eneste) posthume verdensmester.
  8. ^ Andretti ble verdensmester etter at teamkollega Ronnie Peterson døde under operasjon etter hans kollisjon under Italias Grand Prix 1978.
  9. ^ Ayrton Senna vant Japans Grand Prix 1989, men ble diskvalifisert for å ha kuttet en sving etter å ha blitt dyttet igang fra banemannskapet. McLaren anket saken men tapte, dette gav Prost tittelen.
  10. ^ Damon Hill er sønn til Graham Hill, som ble verdensmester i 1962 og 1968, dette gjør dem til det første far-sønn paret som begge har vunnet førermesterskapet.
  11. ^ Michael Schumacher scoret 78 poeng gjennom 1997-sesongen, bare 3 poeng bak Villeneuve. Likevel ble Schumacher diskvalifisert fra mesterskapet, dette førte til at Villeneuve hadde en margin på 39 poeng ned til Heinz-Harald Frentzen med 42 poeng.
  12. ^ Kimi Räikkönen vant med 1 poengs margin ned til både Lewis Hamilton and Fernando Alonso.

Sortert etter førerRediger

Fører Totalt Sesong
  Michael Schumacher 7 1994, 1995, 20002004
  Lewis Hamilton 2008, 2014,2015, 20172020
  Juan Manuel Fangio 5 1951, 19541957
  Alain Prost 4 1985, 1986, 1989, 1993
  Sebastian Vettel 2010-2013
  Jack Brabham 3 1959, 1960, 1966
  Jackie Stewart 1969, 1971, 1973
  Niki Lauda 1975, 1977, 1984
  Nelson Piquet 1981, 1983, 1987
  Ayrton Senna 1988, 1990, 1991
  Alberto Ascari 2 1952, 1953
  Jim Clark 1963, 1965
  Graham Hill 1962, 1968
  Emerson Fittipaldi 1972, 1974
  Mika Häkkinen 1998, 1999
  Fernando Alonso 2005, 2006
  Nino Farina 1 1950
  Mike Hawthorn 1958
  Phil Hill 1961
  John Surtees 1964
  Denny Hulme 1967
  Jochen Rindt 1970
  James Hunt 1976
  Mario Andretti 1978
  Jody Scheckter 1979
  Alan Jones 1980
  Keke Rosberg 1982
  Nigel Mansell 1992
  Damon Hill 1996
  Jacques Villeneuve 1997
  Kimi Räikkönen 2007
  Jenson Button 2009
  Nico Rosberg 2016

Sortert etter nasjonalitetRediger

Land Førere Totalt
  Storbritannia 10 20
  Tyskland 3 12
  Brasil 3 8
  Argentina 1 5
  Østerrike 2 4
  Frankrike 1 4
  Australia 2 4
  Finland 3 4
  Italia 2 3
  USA 2 2
  Spania 1 2
  Canada 1 1
  New Zealand 1 1
  Sør-Afrika 1 1

Sortert etter konstruktørRediger

(Konstruktører i uthevet skrift kjører fortsatt aktivt idag)

Konstruktør Totalt
  Ferrari 15
  McLaren 12
  Mercedes 9
  Williams 7
  Lotus 6
  Brabham 4
  Red Bull 4
  Cooper 2
  Renault
  Benetton
  Alfa Romeo
  Tyrrell
  Maserati
  BRM 1
  Matra
  Brawn

Sortert etter dekkprodusentRediger

Nr Produsent Land Totalt Sesonger
1 G Goodyear   USA 24 19661967, 1971, 19731978, 1980, 1982, 19851997
2 P Pirelli   Italia 15 19501954, 1957, 20112020
3 B Bridgestone   Japan 11 19982004, 20072010
4 D Dunlop   Storbritannia 8 19591965, 1969
5 M Michelin   Frankrike 6 1979, 1981, 19831984, 20052006
6 F Firestone   USA 4 1952, 1968, 1970, 1972
7 C Continental   Tyskland 2 19541955
E Englebert   Belgia 2 1956, 1958

Se ogsåRediger