Liste over olympiske medaljevinnere i friidrett (menn)

Wikimedia-listeartikkel

Dette er de mannlige OL-medaljørene i friidrett.

Se også OL-medaljører i friidrett, damer.

60 m rediger

Denne øvelsen er bare blitt arrangert to ganger. Begge vinnerne, Kraenzlein og Hahn, hadde også suksess i andre øvelser, og har totalt vunnet 7 sprinttitler.

År Gull Sølv Bronse
1900 Alvin Kraenzlein
USA
John Tewksbury
USA
Stanley Rowley
Australia
1904 Archie Hahn
USA
William Hogenson
USA
Fay Moulton
USA

100 m rediger

100 meter har vært med i OL siden starten i 1896, og er vanligvis blant de mest omtalte øvelsene. Løpere fra USA har vunnet 16 av 25 titler. Bare tre utøvere har vunnet øvelsen to ganger, Archie Hahn, Carl Lewis og Usain Bolt. Hahn vant titlene med bare to års mellomrom, mens Lewis først ble utropt til vinner for andre gang etter at kanadieren Ben Johnson, finalevinneren, ble diskvalifisert etter at han testet positivt på anabole steroider.

Leker Sted Gull Sølv Bronse
1896
detaljer
Athen Tom Burke
USA
Fritz Hofmann
Tyskland
Alajos Szokolyi
USA
Francis Lane
USA
1900
detaljer
Paris Frank Jarvis
USA
Walter Tewksbury
USA
Stanley Rowley
Australia
1904
detaljer
St. Louis Archie Hahn
USA
Nate Cartmell
USA
William Hogenson
USA
1906 Athen Archie Hahn
USA
Fay Moulton
USA
Nigel Barker
Australia
1908
detaljer
London Reggie Walker
Sør-Afrika
James Rector
USA
Bobby Kerr
Canada
1912
detaljer
Stockholm Ralph Craig
USA
Alvah Meyer
USA
Don Lippincott
USA
1920
detaljer
Antwerpen Charlie Paddock
USA
Morris Kirksey
USA
Harry Edward
Storbritannia
1924
detaljer
Paris Harold Abrahams
Storbritannia
Jackson Scholz
USA
Arthur Porritt
New Zealand
1928 Amsterdam Percy Williams
Canada
Jack London
Storbritannia
Georg Lammers
Tyskland
1932 Los Angeles Eddie Tolan
USA
Ralph Metcalfe
USA
Arthur Jonath
Tyskland
1936
detaljer
Berlin Jesse Owens
USA
Ralph Metcalfe
USA
Tinus Osendarp
Nederland
1948 London Harrison Dillard
USA
Barney Ewell
USA
Lloyd La Beach
Panama
1952
detaljer
Helsingfors Lindy Remigino
USA
Herb McKenley
Jamaica
Emmanuel McDonald Bailey
Storbritannia
1956 Melbourne Bobby Morrow
USA
Thane Baker
USA
Hector Hogan
Australia
1960 Roma Armin Hary
Tyskland
David Sime
USA
Peter Radford
Storbritannia
1964
detaljer
Tokyo Bob Hayes
USA
Enrique Figuerola
Cuba
Harry Jerome
Canada
1968
detaljer
Mexico by Jim Hines
USA
Lennox Miller
Jamaica
Charles Greene
USA
1972
detaljer
München Valerij Borzov
Sovjetunionen
Robert Taylor
USA
Lennox Miller
Jamaica
1976
detaljer
Montréal Hasely Crawford
Trinidad og Tobago
Don Quarrie
Jamaica
Valerij Borzov
Sovjetunionen
1980
detaljer
Moskva Allan Wells
Storbritannia
Silvio Leonard
Cuba
Petăr Petrov
Bulgaria
1984
detaljer
Los Angeles Carl Lewis
USA
Sam Graddy
USA
Ben Johnson
Canada
1988
detaljer
Seoul Carl Lewis
USA
Linford Christie
Storbritannia
Calvin Smith
USA
1992
detaljer
Barcelona Linford Christie
Storbritannia
Frankie Fredericks
Namibia
Dennis Mitchell
USA
1996
detaljer
Atlanta Donovan Bailey
Canada
Frankie Fredericks
Namibia
Ato Boldon
Trinidad og Tobago
2000
detaljer
Sydney Maurice Greene
USA
Ato Boldon
Trinidad og Tobago
Obadele Thompson
Barbados
2004
detaljer
Athen Justin Gatlin
USA
Francis Obikwelu
Portugal
Maurice Greene
USA
2008
detaljer
Beijing Usain Bolt
Jamaica
Richard Thompson
Trinidad og Tobago
Walter Dix
USA
2012
detaljer
London Usain Bolt
Jamaica
Yohan Blake
Jamaica
Justin Gatlin
USA
2016
detaljer
Rio de Janeiro Usain Bolt
Jamaica
Justin Gatlin
USA
Andre De Grasse
Canada
2020
detaljer
Tokyo Marcell Jacobs
Italia
Fred Kerley
USA
Andre De Grasse
Canada
2024
detaljer
Paris

200 m rediger

200 meter ble arrangert for første gang i 1900. Utøvere fra USA har dominert øvelsen, med 17 seire. Det er kun Usain Bolt som har vunnet 200 meter to ganger. Åtte sprintere har vunnet 100 og 200 meter i de samme lekene.

Leker Sted Gull Sølv Bronse
1900
detaljer
Paris John Tewksbury
USA
Norman Pritchard
India
Stanley Rowley
Australia
1904
detaljer
St. Louis Archie Hahn
USA
Nate Cartmell
USA
William Hogenson
USA
1908
detaljer
London Bobby Kerr
Canada
Robert Cloughen
USA
Nate Cartmell
USA
1912
detaljer
Stockholm Ralph Craig
USA
Don Lippincott
USA
William Applegarth
Storbritannia
1920
detaljer
Antwerpen Allen Woodring
USA
Charlie Paddock
USA
Harry Edward
Storbritannia
1924
detaljer
Paris Jackson Scholz
USA
Charlie Paddock
USA
Eric Liddell
Storbritannia
1928 Amsterdam Percy Williams
Canada
Walter Rangeley
Storbritannia
Helmut Körnig
Tyskland
1932 Los Angeles Eddie Tolan
USA
George Simpson
USA
Ralph Metcalfe
USA
1936
detaljer
Berlin Jesse Owens
USA
Matthew Robinson
USA
Tinus Osendarp
Nederland
1948 London Mel Patton
USA
Barney Ewell
USA
Lloyd La Beach
Panama
1952 Helsingfors Andy Stanfield
USA
Thane Baker
USA
James Gathers
USA
1956 Melbourne Bobby Morrow
USA
Andy Stanfield
USA
Thane Baker
USA
1960 Roma Livio Berruti
Italia
Lester Carney
USA
Abdoulaye Seye
Frankrike
1964 Tokyo Henry Carr
USA
Otis Drayton
USA
Ed Roberts
Trinidad og Tobago
1968 Mexico by Tommie Smith
USA
Peter Norman
Australia
John Carlos
USA
1972 München Valerij Borzov
Sovjetunionen
Larry Black
USA
Pietro Mennea
Italia
1976
detaljer
Montréal Don Quarrie
Jamaica
Millard Hampton
USA
Dwayne Evans
USA
1980
detaljer
Moskva Pietro Mennea
Italia
Allan Wells
Storbritannia
Don Quarrie
Jamaica
1984 Los Angeles Carl Lewis
USA
Kirk Baptiste
USA
Thomas Jefferson
USA
1988 Seoul Joe DeLoach
USA
Carl Lewis
USA
Robson da Silva
Brasil
1992 Barcelona Mike Marsh
USA
Frankie Fredericks
Namibia
Michael Bates
USA
1996 Atlanta Michael Johnson
USA
Frankie Fredericks
Namibia
Ato Boldon
Trinidad og Tobago
2000 Sydney Kostas Kenteris
Hellas
Darren Campbell
Storbritannia
Ato Boldon
Trinidad og Tobago
2004 Athen Shawn Crawford
USA
Bernard Williams
USA
Justin Gatlin
USA
2008
detaljer
Beijing Usain Bolt
Jamaica
Shawn Crawford
USA
Walter Dix
USA
2012
detaljer
London Usain Bolt
Jamaica
Yohan Blake
Jamaica
Warren Weir
Jamaica
2016
detaljer
Rio de Janeiro Usain Bolt
Jamaica
Andre De Grasse
Canada
Christophe Lemaitre
Frankrike
2020
detaljer
Tokyo Andre De Grasse
Canada
Kenneth Bednarek
USA
Noah Lyles
USA
2024
detaljer
Paris

400 m rediger

400 meter har vært arrangert hver gang siden de første olympiske lekene i 1896. Øvelsen har vært dominert av løpere fra USA, som har vunnet 18 av 25 titler. Den første løperen som greide å forsvare tittelen, var Michael Johnson, som ble olympisk mester i 1996 and 2000. I 1908 var finalen en ren walkover for briten Wyndham Halswelle. Han hadde blitt hindret av amerikaneren John Carpenter i den første finalen, og det ble bestemt å arrangere omløp. De andre løperne, begge amerikanere, nektet imidlertid å løpe, slik at tittelen gikk til Halswelle.

År Sted Gull Sølv Bronse
1896
detaljer
Athen Tom Burke
USA
Herbert Jamison
USA
Charles Gmelin
Storbritannia
1900
detaljer
Paris Maxey Long
USA
William Holland
USA
Ernst Schultz
Danmark
1904
detaljer
St. Louis Harry Hillman
USA
Frank Waller
USA
Herman Groman
USA
1906 Athen Paul Pilgrim
USA
Wyndham Halswelle
Storbritannia
Nigel Barker
Australia
1908
detaljer
London Wyndham Halswelle
Storbritannia
- -
1912
detaljer
Stockholm Charles Reidpath
USA
Hanns Braun
Tyskland
Edward Lindberg
USA
1920
detaljer
Antwerpen Bevil Rudd
Sør-Afrika
Guy Butler
Storbritannia
Nils Engdahl
Sverige
1924 Paris Eric Liddell
Storbritannia
Horatio Fitch
USA
Guy Butler
Storbritannia
1928 Amsterdam Ray Barbuti
USA
James Ball
Canada
Joachim Büchner
Tyskland
1932 Los Angeles Bill Carr
USA
Ben Eastman
USA
Alexander Wilson
Canada
1936
detaljer
Berlin Archie Williams
USA
Godfrey Brown
Storbritannia
James LuValle
USA
1948 London Arthur Wint
Jamaica
Herb McKenley
Jamaica
Mal Whitfield
USA
1952 Helsingfors George Rhoden
Jamaica
Herb McKenley
Jamaica
Ollie Matson
USA
1956 Melbourne Charlie Jenkins
USA
Karl-Friedrich Haas
Tyskland
Voitto Hellsten
Finland
Ardalion Ignatjev
Sovjetunionen
1960 Roma Otis Davis
USA
Carl Kaufmann
Tyskland
Malcolm Spence
Sør-Afrika
1964 Tokyo Michael Larrabee
USA
Wendell Mottley
Trinidad og Tobago
Andrzej Badeński
Polen
1968 Mexico by Lee Evans
USA
Larry James
USA
Ron Freeman
USA
1972 München Vincent Matthews
USA
Wayne Collett
USA
Julius Sang
Kenya
1976 Montréal Alberto Juantorena
Cuba
Fred Newhouse
USA
Herman Frazier
USA
1980 Moskva Viktor Markin
Sovjetunionen
Rick Mitchell
Australia
Frank Schaffer
Øst-Tyskland
1984
detaljer
Los Angeles Alonzo Babers
USA
Gabriel Tiacoh
Elfenbenskysten
Antonio McKay
USA
1988
detaljer
Seoul Steve Lewis
USA
Butch Reynolds
USA
Danny Everett
USA
1992 Barcelona Quincy Watts
USA
Steve Lewis
USA
Samson Kitur
Kenya
1996 Atlanta Michael Johnson
USA
Roger Black
Storbritannia
Davis Kamoga
Uganda
2000
detaljer
Sydney Michael Johnson
USA
Alvin Harrison
USA
Greg Haughton
Jamaica
2004
detaljer
Athen Jeremy Wariner
USA
Otis Harris
USA
Derrick Brew
USA
2008
detaljer
Beijing LaShawn Merritt
USA
Jeremy Wariner
USA
David Neville
USA
2012
detaljer
London Kirani James
Grenada
Luguelín Santos
Den dominikanske republikk
Lalonde Gordon
Trinidad og Tobago
2016
detaljer
Rio de Janeiro Wayde van Niekerk
Sør-Afrika
Kirani James
Grenada
LaShawn Merritt
USA
2020
detaljer
Tokyo Steven Gardiner
Bahamas
Anthony Zambrano
Colombia
Kirani James
Grenada
2024
detaljer
Paris

800 m rediger

800 meter, den korteste av de såkalte mellomdistansene, har alltid stått på det olympiske programmet. Øvelsen var lenge dominert av USA (9 seire) og briter (6 seire), men det har ikke vært vinnere fra noen av disse landene siden 1980. Tre løpere har greid å vinne 800 meter i to OL på rad: Douglas Lowe (Storbritannia), Mal Whitfield (USA) og Peter Snell (New Zealand).

År Sted Gull Sølv Bronse
1896
detaljer
Athen Teddy Flack
Australia
Nándor Dáni
Ungarn
Dimitrios Golemis
Hellas
1900
detaljer
Paris Alfred Tysoe
Storbritannia
John Cregan
USA
David Hall
USA
1904
detaljer
St. Louis Jim Lightbody
USA
Howard Valentine
USA
Emil Breitkreutz
USA
1908
detaljer
London Mel Sheppard
USA
Emilio Lunghi
Italia
Hanns Braun
Tyskland
1912
detaljer
Stockholm Ted Meredith
USA
Mel Sheppard
USA
Ira Davenport
USA
1920
detaljer
Antwerpen Albert Hill
Storbritannia
Earl Eby
USA
Bevil Rudd
Sør-Afrika
1924 Paris Douglas Lowe
Storbritannia
Paul Martin
Sveits
Schuyler Enck
USA
1928 Amsterdam Douglas Lowe
Storbritannia
Erik Byléhn
Sverige
Hermann Engelhard
Tyskland
1932 Los Angeles Tommy Hampson
Storbritannia
Alex Wilson
Canada
Philip Edwards
Canada
1936 Berlin John Woodruff
USA
Mario Lanzi
Italia
Philip Edwards
Canada
1948 London Mal Whitfield
USA
Arthur Wint
Jamaica
Marcel Hansenne
Frankrike
1952 Helsingfors Mal Whitfield
USA
Arthur Wint
Jamaica
Heinz Ulzheimer
Tyskland
1956
detaljer
Melbourne Tom Courtney
USA
Derek Johnson
Storbritannia
Audun Boysen
Norge
1960 Roma Peter Snell
New Zealand
Roger Moens
Belgia
George Kerr
Den vestindiske føderasjonen
1964 Tokyo Peter Snell
New Zealand
Bill Crothers
Canada
Wilson Kiprugut
Kenya
1968 Mexico by Ralph Doubell
Australia
Wilson Kiprugut
Kenya
Tom Farrell
USA
1972
detaljer
München Dave Wottle
USA
Jevgenij Arzjanov
Sovjetunionen
Mike Boit
Kenya
1976
detaljer
Montréal Alberto Juantorena
Cuba
Ivo van Damme
Belgia
Rick Wohlhuter
USA
1980 Moskva Steve Ovett
Storbritannia
Sebastian Coe
Storbritannia
Nikolaj Kirov
Sovjetunionen
1984
detaljer
Los Angeles Joaquim Cruz
Brasil
Sebastian Coe
Storbritannia
Earl Jones
USA
1988 Seoul Paul Ereng
Kenya
Joaquim Cruz
Brasil
Saïd Aouita
Marokko
1992 Barcelona William Tanui
Kenya
Nixon Kiprotich
Kenya
Johnny Gray
USA
1996
detaljer
Atlanta Vebjørn Rodal
Norge
Hezekiél Sepeng
Sør-Afrika
Frederick Onyancha
Kenya
2000
detaljer
Sydney Nils Schumann
Tyskland
Wilson Kipketer
Danmark
Djabir Saïd-Guerni
Algerie
2004
detaljer
Athen Jurij Borzakovskij
Russland
Mbulaeni Mulaudzi
Sør-Afrika
Wilson Kipketer
Danmark
Beijing
detaljer
Beijing Wilfred Bungei
Kenya
Ismail Ahmed Ismail
Sudan
Alfred Yego
Kenya
London
detaljer
London David Rudisha
Kenya
Nijel Amos
Botswana
Timothy Kitum
Kenya
2016
detaljer
Rio de Janeiro David Rudisha
Kenya
Taoufik Makhloufi
Algerie
Clayton Murphy
USA
2020
detaljer
Tokyo Emmanuel Korir
Kenya
Ferguson Rotich
Kenya
Patryk Dobek
Polen
2024
detaljer
Paris


1500 m rediger

1500 meter har blitt løpt i OL siden 1896, og løpere fra 12 forskjellige land har gått til topps. To av dem, Jim Lightbody og Sebastian Coe, har vunnet øvelsen to ganger. Mange løpere er gode på både 800 og 1500 meter, og fem olympiere har greid å vinne begge titlene. Den eneste som har oppnådd dette etter andre verdenskrig er newzealenderen Peter Snell.

En sjeldnere dobbelttrium er 1500 m og 5000 m. Bare to løpere har greid dette: Paavo Nurmi i 1924 og Hicham El Guerrouj i 2004.

År Sted Gull Sølv Bronse
1896
detaljer
Athen Teddy Flack
Australia
Arthur Blake
USA
Albin Lermusiaux
Frankrike
1900
detaljer
Paris Charles Bennett
Storbritannia
Henri Deloge
Frankrike
John Bray
USA
1904
detaljer
St. Louis James Lightbody
USA
William Verner
USA
Lacey Hearn
USA
1908
detaljer
London Mel Sheppard
USA
Harold Wilson
Storbritannia
Norman Hallows
Storbritannia
1912 Stockholm Arnold Jackson
Storbritannia
Abel Kiviat
USA
Norman Taber
USA
1920
fetaljer
Antwerpen Albert Hill
Storbritannia
Philip Baker
Storbritannia
Lawrence Shields
USA
1924 Paris Paavo Nurmi
Finland
Willy Schärer
Sveits
Henry Stallard
Storbritannia
1928 Amsterdam Harry Larva
Finland
Jules Ladoumègue
Frankrike
Eino Purje
Finland
1932 Los Angeles Luigi Beccali
Italia
Jerry Cornes
Storbritannia
Philip Edwards
Canada
1936 Berlin Jack Lovelock
New Zealand
Glenn Cunningham
USA
Luigi Beccali
Italia
1948 London Henry Eriksson
Sverige
Lennart Strand
Sverige
Wim Slijkhuis
Nederland
1952 Helsingfors Josy Barthel
Luxembourg
Bob McMillen
USA
Werner Lueg
Tyskland
1956 Melbourne Ronald Delany
Irland
Klaus Richtzenhain
Det forente Tyskland
John Landy
Australia
1960 Roma Herb Elliott
Australia
Michel Jazy
Frankrike
István Rózsavölgyi
Ungarn
1964 Tokyo Peter Snell
New Zealand
Josef Odložil
Tsjekkoslovakia
John Davies
New Zealand
1968 Mexico by Kipchoge Keino
Kenya
Jim Ryun
USA
Bodo Tümmler
Vest-Tyskland
1972 München Pekka Vasala
Finland
Kipchoge Keino
Kenya
Rod Dixon
New Zealand
1976 Montréal John Walker
New Zealand
Ivo van Damme
Belgia
Paul-Heinz Wellmann
Vest-Tyskland
1980 Moskva Sebastian Coe
Storbritannia
Jürgen Straub
Øst-Tyskland
Steve Ovett
Storbritannia
1984 Los Angeles Sebastian Coe
Storbritannia
Steve Cram
Storbritannia
José Manuel Abascal
Spania
1988 Seoul Peter Rono
Kenya
Peter Elliott
Storbritannia
Jens-Peter Herold
Øst-Tyskland
1992 Barcelona Fermín Cacho
Spania
Rachid El Basir
Marokko
Mohamed Suleiman
Qatar
1996 Atlanta Noureddine Morceli
Algerie
Fermín Cacho
Spania
Stephen Kipkorir
Kenya
2000
detaljer
Sydney Noah Ngeny
Kenya
Hicham El Guerrouj
Marokko
Bernard Lagat
Kenya
2004
detaljer
Athen Hicham El Guerrouj
Marokko
Bernard Lagat
Kenya
Rui Silva
Portugal
2008
detaljer
Beijing Asbel Kiprop
Kenya
Nick Willis
New Zealand
Mehdi Baala
Frankrike
2012
detaljer
London Taoufik Makhloufi
Algerie
Leonel Manzano
USA
Abdalaati Iguider
Marokko
2016
detaljer
Rio de Janeiro Matthew Centrowitz, Jr.
USA
Taoufik Makhloufi
Algerie
Nick Willis
New Zealand
2020
detaljer
Tokyo Jakob Ingebrigtsen
Norge
Timothy Cheruiyot}
Kenya
Josh Kerr
Storbritannia
2024
detaljer
Paris


5000 m rediger

5000 meter ble første gang løpt i 1912, og har stått på programmet siden. Med 7 titler topper Finland vinnerstatistikken, men siden 1960-årene har øvelsen blitt dominert av afrikanske løpere. Bare Lasse Virén har greid å forsvare tittelen (han vant i 1972 og 1976). I 1984 ble den opprinnelige sølvvinneren Martti Vainio fra Finland fratatt medaljen etter at han avla positiv dopingprøve.

År Sted Gull Sølv Bronse
1912
detaljer
Stockholm Hannes Kolehmainen
Finland
Jean Bouin
Frankrike
George Hutson
Storbritannia
1920
detaljer
Antwerpen Joseph Guillemot
Frankrike
Paavo Nurmi
Finland
Eric Backman
Sverige
1924 Paris Paavo Nurmi
Finland
Ville Ritola
Finland
Edvin Wide
Sverige
1928 Amsterdam Ville Ritola
Finland
Paavo Nurmi
Finland
Edvin Wide
Sverige
1932 Los Angeles Lauri Lehtinen
Finland
Ralph Hill
USA
Lauri Virtanen
Finland
1936 Berlin Gunnar Höckert
Finland
Lauri Lehtinen
Finland
Henry Jonsson
Sverige
1948 London Gaston Reiff
Belgia
Emil Zátopek
Tsjekkoslovakia
Wim Slijkhuis
Nederland
1952 Helsingfors Emil Zátopek
Tsjekkoslovakia
Alain Mimoun
Frankrike
Herbert Schade
Tyskland
1956 Melbourne Vladimir Kuts
Sovjetunionen
Gordon Pirie
Storbritannia
Derek Ibbotson
Storbritannia
1960 Roma Murray Halberg
New Zealand
Hans Grodotzki
Tyskland
Kazimierz Zimny
Polen
1964 Tokyo Bob Schul
USA
Harald Norpoth
Tyskland
William Dellinger
USA
1968 Mexico by Mohammed Gammoudi
Tunisia
Kipchoge Keino
Kenya
Naftali Temu
Kenya
1972 München Lasse Virén
Finland
Mohammed Gammoudi
Tunisia
Ian Stewart
Storbritannia
1976 Montréal Lasse Virén
Finland
Dick Quax
New Zealand
Klaus-Peter Hildenbrand
Vest-Tyskland
1980 Moskva Miruts Yifter
Etiopia
Suleiman Nyambui
Tanzania
Kaarlo Maaninka
Finland
1984
detaljer
Los Angeles Saïd Aouita
Marokko
Markus Ryffel
Sveits
António Leitão
Portugal
1988 Seoul John Ngugi
Kenya
Dieter Baumann
Vest-Tyskland
Hansjörg Kunze
Øst-Tyskland
1992 Barcelona Dieter Baumann
Tyskland
Paul Bitok
Kenya
Fita Bayisa
Etiopia
1996 Atlanta Vénuste Niyongabo
Burundi
Paul Bitok
Kenya
Khalid Boulami
Marokko
2000 Sydney Millon Wolde
Etiopia
Ali Saïdi-Sief
Algerie
Brahim Lahlafi
Marokko
2004
detaljer
Athen Hicham El Guerrouj
Marokko
Kenenisa Bekele
Etiopia
Eliud Kipchoge
Kenya
2008
detaljer
Beijing Kenenisa Bekele
Etiopia
Eliud Kipchoge
Kenya
Edwin Soi
Kenya
2012
detaljer
London Mo Farah
Storbritannia
Dejen Gebremeskel
Etiopia
Thomas Longosiwa
Kenya
2016
detaljer
Rio de Janeiro Mo Farah
Storbritannia
Paul Chelimo
USA
Hagos Gebrhiwet
Etiopia
2020
detaljer
Tokyo Joshua Cheptegei
Uganda
Mohammed Ahmed
Canada
Paul Chelimo
USA
2024
detaljer
Paris


5 miles rediger

Løpet over 5 miles (8047 meter) er blitt arrangert to ganger, i 1906 og 1908. Løpet ble vunnet av britiske løpere hver gang.

År Gull Sølv Bronse
1906 Henry Hawtrey (GBR) Johan Svanberg (SWE) Edward Dahl (SWE)
1908 Emil Voigt (GBR) Edward Owen (GBR) Johan Svanberg (SWE)

10 000 m rediger

10 000 meter, det lengste baneløpet i OL, ble arrangert for første gang i 1912. Finske løpere har vunnet sju ganger. Fire løpere har vunnet to ganger. Seks løpere har vunnet både 5000 og 10 000 meter i de samme lekene, noe Lasse Virén greide to ganger.

År Gull Sølv Bronse
1912 Hannes Kolehmainen
Finland
Lewis Tewanima (USA) Albin Stenroos
Finland
1920 Paavo Nurmi
Finland
Joseph Guillemot
Frankrike
James Wilson (GBR)
1924 Ville Ritola
Finland
Edvin Wide (SWE) Eero Berg
Finland
1928 Paavo Nurmi
Finland
Ville Ritola
Finland
Edvin Wide (SWE)
1932 Janusz Kusociński (POL) Volmari Iso-Hollo
Finland
Lasse Virtanen
Finland
1936 Ilmari Salminen
Finland
Arvo Askola
Finland
Volmari Iso-Hollo
Finland
1948 Emil Zátopek (TCH) Alain Mimoun
Frankrike
Bertil Albertsson (SWE)
1952 Emil Zátopek (TCH) Alain Mimoun
Frankrike
Aleksandr Anufrijev (URS)
1956 Vladimir Kuts (URS) József Kovács (HUN) Allan Lawrence (AUS)
1960 Pjotr Bolotnikov (URS) Hans Grodotzki (GER) David Power (AUS)
1964 Billy Mills (USA) Mohammed Gammoudi (TUN) Ron Clarke (AUS)
1968 Naftali Temu (KEN) Mamo Wolde (ETH) Mohammed Gammoudi (TUN)
1972 Lasse Virén
Finland
Emiel Puttemans (BEL) Miruts Yifter (ETH)
1976 Lasse Virén
Finland
Carlos Lopes (POR) Brendan Foster (GBR)
1980 Miruts Yifter (ETH) Kaarlo Maaninka
Finland
Mohammed Kedir (ETH)
1984 Alberto Cova (ITA) Michael McLeod (GBR) Michael Musyoki (KEN)
1988 Brahim Boutayeb (MAR) Salvatore Antibo (ITA) Kipkemboi Kimeli (KEN)
1992 Khalid Skah (MAR) Richard Chelimo (KEN) Addis Abebe (ETH)
1996 Haile Gebrselassie (ETH) Paul Tergat (KEN) Salah Hissou (MAR)
2000 Haile Gebrselassie (ETH) Paul Tergat (KEN) Assefa Mezgebu (ETH)
2004 Kenenisa Bekele (ETH) Sileshi Sihine (ETH) Zersenay Tadesse (ERI)
2008 Kenenisa Bekele (ETH) Sileshi Sihine (ETH) Micah Kogo (KEN)
2012 Mo Farah (GBR) Galen Rupp (USA) Tariku Bekele (ETH)
2016 Mo Farah (GBR) Paul Tanui (KEN) Tamirat Tola (ETH)
2020 Selemon Barega (ETH) Joshua Cheptegei (UGA) Jacob Kiplimo (UGA)

Maraton rediger

Maratonløpet ble oppfunnet til OL i 1896, og har vært arrangert i samtlige leker etterpå. Maratondistansen varierte noe de første årene, før den ble standardisert til 42 195 meter i 1924, distansen som ble løpt under Sommer-OL 1908. De andre årene har distansen vært:

  • 1896: 40 000 m (ca.)
  • 1900: 40 260 m
  • 1904: 40 000 m
  • 1906: 41 860 m
  • 1912: 40 200 m
  • 1920: 42 750 m

To maratonløpere har vunnet øvelsen to ganger, Abebe Bikila fra Etiopia og Waldemar Cierpinski fra DDR. Med fire seire er Etiopia den mestvinnende nasjonen i det olympiske maratonløpet.

Flere diskvalifikasjoner har påvirket medaljerekkefølgen i denne øvelsen. I 1896 ble grekeren Spyridon Belokas, som kom i mål på tredjeplass, diskvalifisert fordi han hadde tilbakelagt deler av distansen til vogns. Åtte år senere jukset amerikaneren Fred Lorz på en lignende måte, han kjørte deler av strekningen med bil. Han krysset mållinjen først, og hevdet at det hadde vært en spøk da jukset ble oppdaget. Italieren Dorando Pietri kom først i mål i 1908, men ble diskvalifisert fordi han hadde mottatt hjelp fra funksjonærer i den siste delen av løpet, da han kollapset flere ganger. Under maratonøvelsen i 1912 opplevde man det første dødsfallet i moderne olympiske leker. Den 21 år gamle portugisiske løperen Francisco Lazaro falt sammen under maratonløpet og døde på sykehuset neste dag.

År Sted Gull Sølv Bronse
1896 Athen Spyridon Louis
Hellas
Kharilaos Vasilakos
Hellas
Gyula Kellner
Ungarn
1900 Paris Michel Théato
Luxembourg
Émile Champion
Frankrike
Ernst Fast
Sverige
1904 St. Louis Thomas J. Hicks
USA
Albert Coray
Frankrike
Arthur Newton
USA
1906 Athen William Sherring
Canada
Johan Svanberg
Sverige
William Frank
USA
1908 London Johnny Hayes
USA
Charles Hefferon
Sør-Afrika
Joseph Forshaw
USA
1912 Stockholm Kenneth McArthur
Sør-Afrika
Christian Gitsham
Sør-Afrika
Gaston Strobino
USA
1920 Antwerpen Hannes Kolehmainen
Finland
Jüri Lossmann
Estland
Valerio Arri
Italia
1924 Paris Albin Stenroos
Finland
Romeo Bertini
Italia
Clarence DeMar
USA
1928 Amsterdam Boughera El Ouafi
Frankrike
Manuel Plaza
Chile
Martti Marttelin
Finland
1932 Los Angeles Juan Carlos Zabala
Argentina
Samuel Ferris
Storbritannia
Armas Toivonen
Finland
1936 Berlin Sohn Kee-chung
Japan
Ernest Harper
Storbritannia
Nam Sung-yong
Japan
1948 London Delfo Cabrera
Argentina
Thomas Richards
Storbritannia
Étienne Gailly
Belgia
1952 Helsingfors Emil Zátopek
Tsjekkoslovakia
Reinaldo Gorno
Argentina
Gustaf Jansson
Sverige
1956 Melbourne Alain Mimoun
Frankrike
Franjo Mihalić
Jugoslavia
Veikko Karvonen
Finland
1960 Roma Abebe Bikila
Etiopia
Rhadi Ben Abdesselam
Marokko
Barry Magee
New Zealand
1964 Tokyo Abebe Bikila
Etiopia
Basil Heatley
Storbritannia
Kōkichi Tsuburaya
Japan
1968 Mexico by Mamo Wolde
Etiopia
Kenji Kimihara
Japan
Michael Ryan
New Zealand
1972 München Frank Shorter
USA
Karel Lismont
Belgia
Mamo Wolde
Etiopia
1976 Montréal Waldemar Cierpinski
Øst-Tyskland
Frank Shorter
USA
Karel Lismont
Belgia
1980 Moskva Waldemar Cierpinski
Øst-Tyskland
Gerard Nijboer
Nederland
Satymkul Dzjumanazarov
Sovjetunionen
1984 Los Angeles Carlos Lopes
Portugal
John Treacy
Irland
Charles Spedding
Storbritannia
1988 Seoul Gelindo Bordin
Italia
Douglas Wakiihuri
Kenya
Ahmed Salah
Djibouti
1992 Barcelona Hwang Young-cho
Sør-Korea
Kōichi Morishita
Japan
Stephan Freigang
Tyskland
1996 Atlanta Josia Thugwane
Sør-Afrika
Lee Bong-ju
Sør-Korea
Eric Wainaina
Kenya
2000 Sydney Gezahegne Abera
Etiopia
Eric Wainaina
Kenya
Tesfaye Tola
Etiopia
2004
detaljer
Athen Stefano Baldini
Italia
Mebrahtom Keflezighi
USA
Vanderlei de Lima
Brasil
2007
detaljer
Beijing Samuel Wanjiru
Kenya
Jaouad Gharib
Marokko
Tsegay Kebede
Etiopia
2012
detaljer
London Stephen Kiprotich
Uganda
Abel Kirui
Kenya
Wilson Kipsang Kiprotich
Kenya
2016
detaljer
Rio de Janeiro Eliud Kipchoge
Kenya
Feyisa Lilesa
Etiopia
Galen Rupp
USA
2020
detaljer
Tokyo Eliud Kipchoge
Kenya
Abdi Nageeye
Nederland
Bashir Abdi
Belgia
2024
detaljer
Paris

110 m hekk rediger

110 meter hekk har vært med i OL siden starten i 1896. USA har vunnet 19 av 25 titler. To amerikanere, Lee Calhoun og Roger Kingdom, er de eneste som har vunnet mer enn én gang. I 1896 deltok bare to løpere i finalen, fordi de to andre trakk seg fra konkurransen.

År Gull Sølv Bronse
1896 Thomas Curtis
USA
Grantley Goulding (GBR) -
1900 Alvin Kraenzlein
USA
John McLean
USA
Frederick Moloney
USA
1904 Frederick Schule
USA
Thaddeus Schideler
USA
Lesley Ashburner
USA
1906 Robert Leavitt (USA) Alfred Healey (GBR) Vincent Duncker (GER)
1908 Forrest Smithson
USA
John Garrels
USA
Arthur Shaw
USA
1912 Frederick Kelly
USA
James Wendell
USA
Martin Hawkins
USA
1920 Earl Thomson (CAN) Harold Barron
USA
Frederick Murray
USA
1924 Daniel Kinsey
USA
Sydney Atkinson (RSA) Sten Pettersson (SWE)
1928 Sydney Atkinson (RSA) Steve Anderson
USA
John Collier
USA
1932 George Saling
USA
Percy Beard
USA
Donald Finlay (GBR)
1936 Forrest Towns
USA
Donald Finlay (GBR) Frederick Pollard
USA
1948 William Porter
USA
Clyde Scott
USA
Craig Dixon
USA
1952 Harrison Dillard
USA
Jack Davis
USA
Arthur Barnard
USA
1956 Lee Calhoun
USA
Jack Davis
USA
Joel Shankle
USA
1960 Lee Calhoun
USA
Willie May
USA
Hayes Jones
USA
1964 Hayes Jones
USA
Blaine Lindgren
USA
Anatolij Mikhajlov (URS)
1968 Willie Davenport
USA
Ervin Hall
USA
Eddy Ottoz (ITA)
1972 Rod Milburn
USA
Guy Drut (FRA) Thomas Hill
USA
1976 Guy Drut (FRA) Alejandro Casañas (CUB) Willie Davenport
USA
1980 Thomas Munkelt (GDR) Alejandro Casañas (CUB) Aleksandr Putsjkov (URS)
1984 Roger Kingdom
USA
Greg Foster
USA
Arto Bryggare
Finland
1988 Roger Kingdom
USA
Colin Jackson (GBR) Tony Campbell
USA
1992 Mark McKoy (CAN) Tony Dees
USA
Jack Pierce
USA
1996 Allen Johnson
USA
Mark Crear
USA
Florian Schwarthoff (GER)
2000 Anier García (CUB) Terrence Trammell
USA
Mark Crear
USA
2004 Liu Xiang (CHN) Terrence Trammell (USA)
USA
Anier García (CUB)
2008 Dayron Robles (CUB) David Payne
USA
David Oliver
USA
2012 Aries Merritt
USA
Jason Richardson
USA
Hansle Parchment
Jamaica
2016 Omar McLeod
Jamaica
Orlando Ortega (ESP) Dimirti Bascou (FRA)
2020
detaljer
Hansle Parchment
Jamaica
Grant Holloway
USA
Roland Levy
Jamaica

200 m hekk rediger

200 m hekk ble bare løpt i 1900 og 1904.

År Gull Sølv Bronse
1900 Alvin Kraenzlein (USA) Norman Pritchard (IND) John Tewksbury (USA)
1904 Harry Hillman (USA) Frank Castleman (USA) George Poage (USA)

400 m hekk rediger

400 meter hekk er blitt løpt siden 1900, bortsett fra i 1906 og 1912. USA har vært den dominerende nasjonen, med 17 seire. Glenn Davis, Edwin Moses og Angelo Taylor er de eneste med to olympiske gull på lanhekken. Moses vant titlene med åtte års mellomrom, og kunne ikke delta i 1980 på grunn av amerikanernes boikott.

År Sted Gull Sølv Bronse
1900
detaljer
Paris John Tewksbury
USA
Henri Tauzin
Frankrike
George Orton
Canada
1904
detaljer
St. Louis Harry Hillman
USA
Frank Waller
USA
George Poage
USA
1908
detaljer
London Charles Bacon
USA
Harry Hillman
USA
Jimmy Tremeer
Storbritannia
1920
detaljer
Antwerpen Frank Loomis
USA
John Norton
USA
August Desch
USA
1924 Paris Morgan Taylor
USA
Erik Wilén
Finland
Ivan Riley
USA
1928 Amsterdam David Burghley
Storbritannia
Frank Cuhel
USA
Morgan Taylor
USA
1932 Los Angeles Bob Tisdall
Irland
Glenn Hardin
USA
Morgan Taylor
USA
1936 Berlin Glenn Hardin
USA
John Loaring
Canada
Miguel White
Filippinene
1948 London Roy Cochran
USA
Duncan White
Ceylon
Rune Larsson
Sverige
1952 Helsingfors Charles Moore
USA
Jurij Litujev
Sovjetunionen
John Holland
New Zealand
1956 Melbourne Glenn Ashby Davis
USA
Eddie Southern
USA
Josh Culbreath
USA
1960 Roma Glenn Ashby Davis
USA
Clifton Cushman
USA
Richard Howard
USA
1964 Tokyo Rex Cawley
USA
John Cooper
Storbritannia
Salvatore Morale
Italia
1968 Mexico by David Hemery
Storbritannia
Gerhard Hennige
Vest-Tyskland
John Sherwood
Storbritannia
1972 München John Akii-Bua
Uganda
Ralph Mann
USA
David Hemery
Storbritannia
1976 Montréal Edwin Moses
USA
Michael Shine
USA
Jevgenij Gavrilenko
Sovjetunionen
1980 Moskva Volker Beck
Øst-Tyskland
Vasilij Arkhipenko
Sovjetunionen
Gary Oakes
Storbritannia
1984
detaljer
Los Angeles Edwin Moses
USA
Danny Harris
USA
Harald Schmid
Vest-Tyskland
1988 Seoul André Phillips
USA
Amadou Dia Ba
Senegal
Edwin Moses
USA
1992
detaljer
Barcelona Kevin Young
USA
Winthrop Graham
Jamaica
Kriss Akabusi
Storbritannia
1996 Atlanta Derrick Adkins
USA
Samuel Matete
Zambia
Calvin Davis
USA
2000
detaljer
Sydney Angelo Taylor
USA
Hadi Soua’an Al-Somaily
Saudi-Arabia
Llewellyn Herbert
Sør-Afrika
2004
detaljer
Athen Félix Sánchez
Den dominikanske republikk
Danny McFarlane
Jamaica
Naman Keita
Frankrike
2008
detaljer
Beijing Angelo Taylor
USA
Kerron Clement
USA
Bershawn Jackson
USA
2012
detaljer
London Félix Sánchez
Den dominikanske republikk
Michael Tinsley
USA
Javier Culson
Puerto Rico
2016
detaljer
Rio de Janeiro Kerron Clement
USA
Boniface Mucheru Tumuti
Kenya
Yasmani Copello
Tyrkia
2020
detaljer
Tokyo Karsten Warholm
Norge
Rai Benjamin
USA
Alison dos Santos
Brasil
2024
detaljer
Paris


2500 m hinder rediger

Det første olympiske hinderløpet ble arrangert i 1900, da to øvelser stod på programmet, 2500 og 4000 meter. Vinneren George Orton var Canadas første olympiske mester.

År Gull Sølv Bronse
1900 George Orton (CAN) Sidney Robinson (GBR) Jacques Chastanié
Frankrike

2590 m hinder rediger

Hinderløpet i 1904 gikk over 5 runder à en tredjedels mile.

År Gull Sølv Bronse
1904 Jim Lightbody (USA) John Daly (GBR) Arthur Newton (USA)

3000 m hinder rediger

Hinderløpet ble standardisert til 3000 meter i 1920, og denne distansen har man beholdt frem til våre dager. I 1932 ble det imidlertid løpt 3490 m på grunn av en feil i rundetellingen. Joe McCluskey ville ha kommet på andreplass hvis løpet hadde vært slutt etter 3000 m, men han sa fra seg muligheten til omløp. Distansen er vunnet av kenyanske løpere de åtte siste gangene de har deltatt (Kenyha boikottet lekene i 1976 og 1980). Volmari Iso-Hollo fra Finland har vunent øvelsen to ganger.

År Gull Sølv Bronse
1920 Percy Hodge (GBR) Patrick Flynn (USA) Ernesto Ambrosini (ITA)
1924 Ville Ritola
Finland
Elias Katz
Finland
Paul Bontemps
Frankrike
1928 Toivo Loukola
Finland
Paavo Nurmi
Finland
Ove Andersen
Finland
1932 Volmari Iso-Hollo
Finland
Thomas Evenson (GBR) Joe McCluskey (USA)
1936 Volmari Iso-Hollo
Finland
Kalle Tuominen
Finland
Alfred Dompert (GER)
1948 Thore Sjöstrand (SWE) Erik Elmsäter (SWE) Göte Hagström (SWE)
1952 Horace Ashenfelter (USA) Vladimir Kazantsev (URS) John Disley (GBR)
1956 Chris Brasher (GBR) Sándor Rozsnyói (HUN) Ernst Larsen
Norge
1960 Zdzisław Krzyszkowiak (POL) Nikolaj Sokolov (URS) Semjon Rzjisjtsjin (URS)
1964 Gaston Roelants (BEL) Maurice Herriott (GBR) Ivan Beljajev (URS)
1968 Amos Biwott (KEN) Benjamin Kogo (KEN) George Young (USA)
1972 Kipchoge Keino (KEN) Ben Jipcho (KEN) Tapio Kantanen
Finland
1976 Anders Gärderud (SWE) Bronisław Malinowski (POL) Frank Baumgartl (GDR)
1980 Bronisław Malinowski (POL) Filbert Bayi (TAN) Eshetu Tura (ETH)
1984 Julius Korir (KEN) Joseph Mahmoud (FRA) Brian Diemer (USA)
1988 Julius Kariuki (KEN) Peter Koech (KEN) Mark Rowland (GBR)
1992 Matthew Birir (KEN) Patrick Sang (KEN) William Mutwol (KEN)
1996 Joseph Keter (KEN) Moses Kiptanui (KEN) Alessandro Lambruschini (ITA)
2000 Reuben Kosgei (KEN) Wilson Boit Kipketer (KEN) Ali Ezzine (MAR)
2004 Ezekiel Kemboi (KEN) Brimin Kipruto (KEN) Paul Kipsiele Koech (KEN)
2008 Brimin Kipruto (KEN) Mahiedine Mekhissi-Benabbad (FRA) Richard Kipkemboi Mateelong (KEN)
2012 Ezekiel Kemboi (KEN) Mahiedine Mekhissi-Benabbad (FRA) Abel Mutai (KEN)
2016 Conseslus Kipruto (KEN) Evan Jager (USA) Mahiedine Mekhissi-Benabbad (FRA)
2020 Soufiane El Bakkali (MOR) Lamecha Girma (ETH) Benjamin Kigen (KEN)

3200 m hinder rediger

Hinderdistansen var på 3200 m i 1908, før den ble standardisert til 3000 m tolv år senere.

År Gull Sølv Bronse
1908 Arthur Russell (GBR) Archie Robertson (GBR) John Eisele (USA)

4000 m hinder rediger

I lekene i 1900 var 4000 m hinder den ene av to hinderøvelser.

År Gull Sølv Bronse
1900 John Rimmer (GBR) Charles Bennett (GBR) Sidney Robinson (GBR)

4 × 100 m stafett rediger

Den første olympiske kortstafetten ble arrangert i 1912, og har etterpå stått på programmet hver gang. USA har vært den dominerende nasjonen med 15 seire. Av de øvrige seks gangene er de blitt diskvalifisert tre ganger, og i 1980 boikottet de lekene. De eneste gangene det amerikanske laget er blitt slått, er 1996 og 2004, da henholdsvis Canada og Storbritannia hadde raskere lag.

År Gull Sølv Bronse
1912 Storbritannia

David Jacobs
Henry Macintosh
Victor d'Arcy
William Applegarth
Sverige

Ivan Möller
Charles Luther
Ture Person
Knut Lindberg
-
1920 USA

Charlie Paddock
Jackson Scholz
Loren Murchison
Morris Kirksey
Frankrike
René Lorain
René Tirard
René Mourlon
Émile Ali-Khan
Sverige

Agne Holmström
William Pettersson
Sven Malm
Nils Sandström
1924 USA

Loren Murchison
Louis Clarke
Frank Hussey
Alfred LeConey
Storbritannia

Harold Abrahams
Walter Rangeley
William Nichol
Lancelot Royle
Nederland

Jan de Vries
Jacob Boot
Henricus Broos
Marinus van den Berge
1928 USA

Frank Wykoff
James Quinn
Charles Borah
Henry Russell
Tyskland

Georg Lammers
Richard Corts
Hubert Houben
Helmut Körnig
Storbritannia

Cyril Gill
Ellis Smoutha
Walter Rangeley
Jack London (friidrettsutøver)
1932 USA

Robert Kiesel
Emmett Toppino
Hector Dyer
Frank Wykoff
Tyskland

Helmut Körnig
Friedrich Hendrix
Erich Borchmeyer
Arthur Jonath
Italia

Giuseppe Castelli
Ruggero Maregatti
Gabriele Salviati
Edgardo Toetti
1936 USA

Jesse Owens
Ralph Metcalfe
Foy Draper
Frank Wykoff
Italia

Orazio Mariani
Gianni Caldana
Elio Ragni
Tullio Gonnelli
Tyskland

Wilhelm Leichum
Erich Borchmeyer
Erwin Gillmeister
Gerd Hornberger
1948 USA

Barney Ewell
Lorenzo Wright
Harrison Dillard
Mel Patton
Storbritannia

John Archer
John Gregory
Alastair McCorquodale
Kenneth Jones
Italia

Michele Tito
Enrico Perucconi
Antonio Siddi
Carlo Monti
1952 USA

Dean Smith
Harrison Dillard
Lindy Remigino
Andy Stanfield
Sovjetunionen

Boris Tokarjev
Levan Kaljajev
Levan Sanadze
Vladimir Sukharjev
Ungarn

László Zarándi
Géza Varasdi
György Csányi
Bela Goldoványi
1956 USA

Ira Murchison
Leamon King
Thane Baker
Bobby Morrow
Sovjetunionen

Leonid Bartenjev
Boris Tokarjev
Jurij Konovalov
Vladimir Sukharjev
Tyskland

Lothar Knörzer
Leonhard Pohl
Heinz Fütterer
Manfred Germar
1960 Tyskland

Bernd Cullmann
Armin Hary
Walter Mahlendorf
Martin Lauer
Sovjetunionen

Gusman Kosanov
Leonid Bartenjev
Jurij Konovalov
Edvin Ozolinš
Storbritannia

Peter Radford
David Jones
David Segal
Neville Whitehead
1964 USA

Otis Drayton
Gerald Ashworth
Richard Stebbins
Bob Hayes
Polen

Andrzej Zieliński
Wiesław Maniak
Marian Foik
Marian Dudziak
Frankrike

Paul Genevay
Bernard Laidebeur
Claude Piquemal
Jocelyn Delecour
1968 USA

Charles Greene
Melvin Pender
Ronnie Ray Smith
Jim Hines
Cuba

Hermes Ramírez
Juan Morales
Pablo Montes
Enrique Figuerola
Frankrike

Gérard Fénouil
Jocelyn Delecour
Claude Piquemal
Roger Bambuck
1972 USA

Larry Black
Robert Taylor
Gerald Tinker
Edward Hart
Sovjetunionen

Aleksandr Korneljuk
Vladimir Lovetskij
Juris Silovs
Valerij Borzov
Tyskland

Jobst Hirscht
Karlheinz Klotz
Gerhard Wucherer
Klaus Ehl
1976 USA

Harvey Glance
John Wesley Jones
Millard Hampton
Steven Riddick
Tyskland

Manfred Kokot
Jörg Pfeifer
Klaus-Dieter Kurrat
Alexander Thieme
Sovjetunionen

Aleksandr Aksinin
Nikolaj Kolesnikov
Juris Silovs
Valerij Borzov
1980 Sovjetunionen

Vladimir Muravjov
Nikolaj Sidorov
Aleksandr Aksinin
Andrej Prokofjev
Polen

Krzysztof Zwoliński
Zenon Licznerski
Leszek Dunecki
Marian Woronin
Frankrike

Antoine Richard
Pascal Barré
Patrick Barré
Hermann Panzo
1984 USA

Sam Graddy
Ron Brown
Calvin Smith
Carl Lewis
Jamaica

Albert Lawrence
Greg Meghoo
Don Quarrie
Raymond Stewart
Canada

Ben Johnson
Tony Sharpe
Desai Williams
Sterling Hinds
1988 Sovjetunionen

Viktor Bryzgin
Vladimir Krylov
Vladimir Muravjov
Vitalij Savin
Storbritannia

Elliot Bunney
John Regis
Michael McFarlane
Linford Christie
Frankrike

Bruno Marie-Rose
Daniel Sangouma
Gilles Quenehervé
Max Morinière
1992 USA

Mike Marsh
Leroy Burrell
Dennis Mitchell
Carl Lewis
Nigeria

Oluyemi Kayode
Chidi Imoh
Olapade Adeniken
Davidson Ezinwa
Cuba

Andrés Simón
Joel Lamela
Joel Isasi
Jorge Aguilera
1996 Canada

Robert Esmie
Glenroy Gilbert
Bruny Surin
Donovan Bailey
USA

Jon Drummond
Tim Harden
Mike Marsh
Dennis Mitchell
Brasil

Arnaldo da Silva
Robson da Silva
Edson Ribeiro
André da Silva
2000 USA

Jon Drummond
Bernard Williams
Brian Lewis
Maurice Greene
Brasil

Vicente de Lima
Edson Ribeiro
André da Silva
Claudinei da Silva
Cuba

José Angel Cesar
Luis Alberto Pérez
Iván García
Freddy Mayola
2004 Storbritannia

Jason Gardener
Darren Campbell
Marlon Devonish
Mark Lewis-Francis
USA

Shawn Crawford
Justin Gatlin
Coby Miller
Maurice Greene
Nigeria

Olusoji Fasuba
Uchenna Emedolu
Aaron Egbele
Deji Aliu
2008 Jamaica

Nesta Carter
Michael Frater
Usain Bolt
Asafa Powell
Trinidad og Tobago

Keston Bledman
Marc Burns
Emmanuel Callender
Richard Thompson
Japan

Naoki Tsukahara
Shingo Suetsugu
Shinji Takahira
Nobuharu Asahara
2012 Jamaica

Nesta Carter
Michael Frater
Yohan Blake
Usain Bolt
USA

Trell Kimons
Justin Gatlin
Tyson Gay
Ryan Bailey
Trinidad og Tobago

Richard Thompson
Marc Burns
Emmanuel Callender
Keston Bledman
2016 Jamaica

Asafa Powell
Yohan Blake
Nickel Ashmedae
Usain Bolt
Japan

Ryota Yamagata
Shōta Iizuka
Yoshihide Kiryū
Asuka Cambridge
Canada

Akeem Haynes
Aaron Brown
Brendon Rodney

Andre De Grasse

2020 Italia

Lorenzo Patta
Marcell Jacobs
Eseosa Desalu
Filippo Tortu
Storbritannia

Chijindu Ujah
Zharnel Hughes
Richard Kilty
Nethaneel Mitchell-Blake
Canada

Aaron Brown
Jerome Blake
Brendon Rodney
Andre De Grasse

4 × 400 m stafett rediger

4 × 400 meter stafett ble innført i 1912, og har siden stått på programmet. Med 15 seire har USA dominert også denne sprintøvelsen.

År Gull Sølv Bronse
1912 USA
Mel Sheppard
Edward Lindberg
Ted Meredith
Charles Reidpath
Frankrike
Charles Lelong
Robert Schurrer
Pierre Failliot
Charles Poulenard
Storbritannia
George Nicol
Ernest Henley
James Soutter
Cyril Seedhouse
1920 Storbritannia

Cecil Griffiths
Robert Lindsay
John Ainsworth-Davies
Guy Butler
Sør-Afrika

Henry Dafel
Clarence Oldfield
Jack Oosterlaak
Bevil Rudd
Frankrike
Georges André
Gaston Féry
Maurice Delvart
Jean Devaux
1924 USA
Commodore Cochran
Alan Helffrich
Oliver MacDonald
William Stevenson
Sverige

Artur Svensson
Erik Byléhn
Gustaf Weijnarth
Nils Engdahl
Storbritannia

Edward Toms
George Renwick
Richard Ripley
Guy Butler
1928 USA

George Baird
Emerson Spencer
Frederick Alderman
Ray Barbuti
Tyskland

Otto Neumann
Werner Storz
Richard Krebs
Hermann Engelhard
Canada

Alexander Wilson
Philip Edwards
Stanley Glover
James Ball
1932 USA

Ivan Fuqua
Edgar Ablowich
Karl Warner
Bill Carr
Storbritannia

Crew Stoneley
Tommy Hampson
David Burghley
Godfrey Rampling
Canada

Ray Lewis
James Ball
Philip Edwards
Alexander Wilson
1936 Storbritannia

Frederick Wolff
Godfrey Rampling
William Roberts
Godfrey Brown
USA

Harold Cagle
Robert Young
Edward O’Brien
Alfred Fitch
Tyskland

Helmut Hamann
Friedrich von Stülpnagel
Harry Voigt
Rudolf Harbig
1948 USA

Arthur Harnden
Cliff Bourland
Roy Cochran
Mal Whitfield
Frankrike

Jean Kerebel
François Schewetta
Robert Chef d'Hôtel
Jacques Lunis
Sverige

Kurt Lundquist
Lars-Erik Wolfbrandt
Folke Alnevik
Rune Larsson
1952 Jamaica

Arthur Wint
Leslie Laing
Herb McKenley
George Rhoden
USA

Ollie Matson
Gene Cole
Charles Moore
Mal Whitfield
Tyskland

Hans Geister
Günther Steines
Heinz Ulzheimer
Karl-Friedrich Haas
1956 USA

Charlie Jenkins
Louis Jones
Jesse Mashburn
Tom Courtney
Australia

Graham Gipson
Leon Gregory
David Lean
Kevan Gosper
Storbritannia

Francis Higgins
Michael Wheeler
John Salisbury
Derek Johnson
1960 USA

Jack Yerman
Earl Young
Glenn Davis
Otis Davis
Tyskland

Joachim Reske
Manfred Kinder
Johannes Kaiser
Carl Kaufmann
Den vestindiske føderasjonen

Malcolm Spence (TTO)
James Wedderburn (TTO)
Keith Gardner (JAM)
George Kerr (JAM)
1964 USA

Ollan Cassell
Michael Larrabee
Ulis Williams
Henry Carr
Storbritannia

Timothy Graham
Adrian Metcalfe
John Cooper
Robbie Brightwell
Trinidad og Tobago

Edwin Skinner
Kenneth Bernard
Edwin Roberts
Wendell Mottley
1968 USA

Vincent Matthews
Ron Freeman
Larry James
Lee Evans
Kenya

Daniel Rudisha
Munyoro Nyamau
Naftali Bon
Charles Asati
Tyskland

Helmar Müller
Manfred Kinder
Gerhard Hennige
Martin Jellinghaus
1972 Kenya

Charles Asati
Hezahiah Nyamau
Robert Ouko
Julius Sang
Storbritannia

Martin Reynolds
Alan Pascoe
David Hemery
David Jenkins
Frankrike

Gilles Bertould
Daniel Velasques
Francis Kerbiriou
Jacques Carette
1976 USA

Herman Frazier
Benjamin Brown
Fred Newhouse
Maxie Parks
Polen

Ryszard Podlas
Jan Werner
Zbigniew Jaremski
Jerzy Pietrzyk
Tyskland

Franz-Peter Hofmeister
Lothar Krieg
Harald Schmid
Bernd Herrmann
1980 Sovjetunionen

Remigijus Valiulis
Mikhail Linge
Nikolaj Tsjernetskij
Viktor Markin
DDR

Klaus Thiele
Andreas Knebel
Frank Schaffer
Volker Beck
Italia

Stefano Malinverni
Mauro Zuliani
Roberto Tozzi
Pietro Mennea
1984 USA

Sunder Nix
Ray Armstead
Alonzo Babers
Antonio McKay
Storbritannia

Kriss Akabusi
Gary Cook
Todd Bennett
Philip Brown
Nigeria

Sunday Uti
Moses Ugbusien
Rotimi Peters
Innocent Egbunike
1988 USA

Danny Everett
Steve Lewis
Kevin Robinzine
Butch Reynolds
Jamaica

Howard Davis
Devon Morris
Winthrop Graham
Bertland Cameron
Tyskland

Norbert Dobeleit
Edgar Itt
Jörg Vaihinger
Ralf Lübke
1992 USA

Andrew Valmon
Quincy Watts
Michael Johnson
Steve Lewis
Cuba

Lazaro Martínez
Héctor Herrera
Norberto Téllez
Roberto Hernández
Storbritannia

Roger Black
David Grindley
Kriss Akabusi
John Regis
1996 USA

LaMont Smith
Alvin Harrison
Derek Mills
Anthuan Maybank
Storbritannia

Iwan Thomas
Jamie Baulch
Mark Richardson
Roger Black
Jamaica

Michael McDonald
Roxbert Martin
Greg Haughton
Davian Clarke
2000 USA

Alvin Harrison
Antonio Pettigrew
Calvin Harrison
Michael Johnson
Nigeria

Clement Chukwu
Jude Monye
Sunday Bada
Enefiok Udo-Obong
Jamaica

Michael Blackwood
Greg Haughton
Christopher Williams
Danny McFarlane
2004 USA

Otis Harris
Derrick Brew
Jeremy Wariner
Darold Williamson
Australia

John Steffensen
Mark Ormrod
Patrick Dwyer
Clinton Hill
Nigeria

James Godday
Musa Audu
Saul Weigopwa
Enefiok Udo-Obong
2008 USA

LaShawn Merritt
Angelo Taylor
David Neville
Jeremy Wariner
Bahamas

Andretti Bain
Michael Mathieu
Andrae Williams
Chris Brown
Storbritannia

Andrew Steele
Robert Tobin
Michael Bingham
Martyn Rooney
2012 Bahamas

Chris Brown
Michael Mathieu
Ramon Miller
Demetrius Pinder
USA

Joshua Mance
Manteo Mitchell
Tony McQuay
Bryshon Nellum
Trinidad og Tobago

Ade Alleyne-Forte
Lalonde Gordon
Deon Lendore
Jarrin Solomon
2016 USA

Arman Hall
Tony McQuay
Gil Roberts
LaShawn Merritt
Jamaica

Peter Matthews
Mathon Allen
Fitzroy Dunkley
Javon Francis
Bahamas

Alonzo Russell
Michael Mathieu
Steven Gardiner
Chris Brown
2020 USA

Trevor Stevart
Randolph Ross
Bryce Deadmon
Vernon Norwood
Nederland

Jochem Dobber
Terrence Agard
Tony van Diepen
Liemarvin Bonevacia
Botswana

Isaac Makwala
Baboloki Thebe
Zibane Ngozi
Bayapo Ndori

1600 m stafett rediger

Den første olympiske stafetten, 1600 meter stafett, bestod av to etapper på 200 meter, en på 400 meter og en på 800 meter. Stafetten ble senere erstattet med 4 × 400 meter.

År Gull Sølv Bronse
1908 USA

William Hamilton
Nathaniel Cartmell
John Taylor
Mel Sheppard
Tyskland

Arthur Hoffmann
Hans Eicke
Otto Trieloff
Hanns Braun
Ungarn

Pál Simon
Frigyes Wiesner
József Nagy
Ödön Bodor

3000 m for lag rediger

År Gull Sølv Bronse
1912 USA

Tell Berna
Norman Taber
George Bonhag
Sverige

Thorild Ohlsson
Ernst Wide
Bror Fock
Storbritannia

William Cottrill
George Hutson
Cyril Porter
1920 USA

Horace Brown
Arlie Schardt
Ivan Dresser
Storbritannia

Charles Blewitt
Albert Hill
William Seagrove
Sverige

Erik Backman
Sven Lundgren
Edvin Wide
1924 Finland

Paavo Nurmi
Ville Ritola
Elias Katz
Storbritannia

Bernhard McDonald
Harry Johnston
George Webber
USA

Edward Kirby
William Cox
Willard Tibbetts

3 miles for lag rediger

År Gull Sølv Bronse
1908 Storbritannia
Joseph Deakin
Archie Robertson
Wilfred Coales
USA
John Eisele
George Bonhag
Herbert Trube
Frankrike
Louis de Fleurac
Joseph Dreher
Paul Lizandier

5000 m for lag rediger

År Gull Sølv Bronse
1900 Amateur Athletic Association (GBR/AUS)

Charles Bennett (GBR)
John Rimmer (GBR)
Sidney Robinson (GBR)
Alfred Tysoe (GBR)
Stanley Rowley (AUS)
Racing Club de France (FRA)

Henri Deloge
Gaston Ragueneau
Jacques Chastanié
André Castanet
Michel Champoudry
-

4 miles for lag rediger

År Gull Sølv Bronse
1904 New York AC (USA)

Arthur Newton
George Underwood
Paul Pilgrim
Howard Valentine
David Munson
Chicago AA (USA/FRA)

Jim Lightbody (USA)
Frank Verner (USA)
Lacey Hearn (USA)
Albert Corey (FRA)
Sidney Hatch (USA)
-

Terrengløp - individuelt rediger

År Gull Sølv Bronse
1912 Hannes Kolehmainen
Finland
Hjalmar Andersson (SWE) John Eke (SWE)
1920 Paavo Nurmi
Finland
Erik Backman (SWE) Heikki Liimatainen
Finland
1924 Paavo Nurmi
Finland
Ville Ritola
Finland
Earl Johnson (USA)

Terrengløp - lag rediger

År Gull Sølv Bronse
1912 Sverige
Hjalmar Andersson
John Eke
Josef Ternström
Finland
Hannes Kolehmainen
Jalmari Eskola
Albin Stenroos
Storbritannia
Frederick Hibbins
Ernest Glover
Thomas Humphreys
1920 Finland

Paavo Nurmi
Heikki Liimatainen
Teodor Koskenniemi
Storbritannia

James Wilson
Frank Hegarty
Arthur Nichols
Sverige

Erik Backman
Gustaf Mattsson
Hilding Ekman
1924 Finland

Paavo Nurmi
Ville Ritola
Heikki Liimatainen
USA

Earl Johnson
Arthur Studenroth
August Fager
Frankrike

Henri Lauvaux
Gaston Heuet
Maurice Norland

1500 m kappgang rediger

År Gull Sølv Bronse
1906 George Bonhag (USA) Donald Linden (CAN) Konstantin Spetsiotis (GRE)

3000 m kappgang rediger

År Gull Sølv Bronse
1906 György Sztantics (HUN) Hermann Müller (GER) Georgios Saridakis (GRE)
1920 Ugo Frigerio (ITA) George Parker (AUS) Richard Remer (USA)

3500 m kappgang rediger

År Gull Sølv Bronse
1908 George Larner (GBR) Ernest Webb (GBR) Harry Kerr (AUZ)
Notes - In 1908, Australasia entered as a combined team. Kerr was from New Zealand.

10 km kappgang rediger

År Gull Sølv Bronse
1912 George Goulding (CAN) Ernest Webb (GBR) Fernando Altimani (ITA)
1920 Ugo Frigerio (ITA) Joseph Pearman (USA) Charles Gunn (GBR)
1924 Ugo Frigerio (ITA) Gordon Goodwin (GBR) Cecil McMaster (RSA)
1948 John Mikaelsson (SWE) Ingemar Johansson (SWE) Erich Schwab (SUI)
1952 John Mikaelsson (SWE) Erich Schwab (SUI) Bruno Junk (URS)

10 miles kappgang rediger

År Gull Sølv Bronse
1908 George Larner (GBR) Ernest Webb (GBR) Edward Spencer (GBR)

20 km kappgang rediger

År Gull Sølv Bronse
1956 Leonid Spirin (URS) Antanas Mikėnas (URS) Bruno Junk (URS)
1960 Vladimir Golubnitsjij (URS) Noel Freeman (AUS) Stanley Vickers (GBR)
1964 Ken Matthews (GBR) Dieter Lindner (GER) Vladimir Golubnitsjij (URS)
1968 Vladimir Golubnitsjij (URS) José Pedraza (MEX) Nikolaj Smaga (URS)
1972 Peter Frenkel (GDR) Vladimir Golubnitsjij (URS) Hans-Georg Reimann (GDR)
1976 Daniel Bautista (MEX) Hans-Georg Reimann (GDR) Peter Frenkel (GDR)
1980 Maurizio Damilano (ITA) Pjotr Potsjentsjuk (URS) Roland Wieser (GDR)
1984 Ernesto Canto (MEX) Raúl González (MEX) Maurizio Damilano (ITA)
1988 Jozef Pribilinec (TCH) Ronald Weigel (GDR) Maurizio Damilano (ITA)
1992 Daniel Plaza (SPA) Guillaume LeBlanc (CAN) Giovanni De Benedictis (ITA)
1996 Jefferson Pérez (ECU) Ilya Markov (RUS) Bernardo Segura (MEX)
2000 Robert Korzeniowski (POL) Noe Hernández (MEX) Vladimir Andrejev (RUS)
2004 Ivano Brugnetti (ITA) Fransisco Javier Fernandez (ESP) Nathan Deakes (AUS)
2008 Valerij Bortsjin (RUS) Jefferson Perez (ECU) Jared Tallent (AUS)
2012 Chen Ding (CHN) Erick Barrondo (GUA) Wang Zhen (CHN)
2016 Wang Zhen (CHN) Cai Zelin (CHN) Dane Bird-Smith (AUS)
2020 Massimo Stano (ITA) Koki Ikeda (JPN) Toshikazu Yamanishi (JPN)
2024

50 km kappgang rediger

År Gull Sølv Bronse
1932 Thomas Green (GBR) Jānis Dāliņš (LAT) Ugo Frigerio (ITA)
1936 Harold Whitlock (GBR) Arthur Schwab (SUI) Adalberts Bubenko (LAT)
1948 John Ljunggren (SWE) Gaston Godel (SUI) Tebbs Lloyd-Johnson (GBR)
1952 Giuseppe Dordoni (ITA) Josef Dolezal (CZE) Antal Róka (HUN)
1956 Norman Read (NZL) Jevgenij Maskinskov (URS) John Ljunggren (SWE)
1960 Don Thompson (GBR) John Ljunggren (SWE) Abdon Pamich (ITA)
1964 Abdon Pamich (ITA) Paul Nihill (GBR) Ingvar Pettersson (SWE)
1968