Liste over høyeste veier i Norge

Wikimedia-listeartikkel

Norges høyeste veierRediger

 
Veien til Blåhøe i Vågå/Dovre, utsikt mot Rondane.
 
Sognefjellet - høyeste skiltet vei.
 
Tindevegen ved Turtagrø.
 
Geirangervegen langs vannet og veien til Dalsnibba til høyre
 
Rv 7 Hardangervidda - Norges høyeste riksvei

Listen under er ikke uttømmende. Det finnes et stort antall høytliggende veier i Sør-Norge knyttet til vannkraftverkene, opp til 1490 moh.

Nr Vei Fylke Høyde Merknader
1 Veien til Juvasshytta Innlandet 1853 moh fra Fv55
2 Veien til Tron Innlandet 1657 moh fra Fv2222
3 Veien til Blåhøe Innlandet 1615 moh fra Fv2632
4 Veien til Håmmålsfjellet Innlandet 1543 moh fra Fv28
5 Kvevassvegen Vestland 1490 moh Lærdal
6 Nyhellervassvegen Vestland 1480 moh Aurlandsdalen
7 Veien til Dalsnibba (Nibbevegen) Møre og Romsdal 1476 moh fra Fv63
8 Veien til Store Vargevatnet Vestland 1470 moh Privat vei i Aurlandsdalen, fra Fv50
9 Veien til Langavatnet Vestland 1444 moh Aurlandsdalen
10 Storvassvegen Sognefjell Innlandet 1439 moh Nord for Sognefjellsvegen
Fylkesvei 55 (Sognefjellet) Innlandet 1434 moh høyeste nummererte vei
Veien til Leirvassbu Innlandet 1410 moh fra Fv55
Fylkesvei 51 Innlandet 1390 moh Valdresflya
Tindenheisen, Hemsedal skisenter Viken 1350 moh fra Rv52
Tindevegen privat bomvei Øvre Årdal-Turtagrø Vestland 1315 moh fra Fv55
Veien til Bøasætra Trøndelag 1310 moh Privat vei [1], fra E6
Fylkesvei 5627 (tidl. 243) Aurlandsvangen-Lærdalsøyri Vestland 1306 moh
Veien Rjukan-Tuddal (Fv 3430, tidl. 651) Vestfold og Telemark 1255 moh
Riksvei 7 Vestland 1250 moh Hardangervidda
Veien Bygdin-Espedalen (Jotunheimvegen) Innlandet 1230 moh fra Fv51
Veien til Rondvassbu Innlandet 1200 moh Rondane, fra Fv2628
Veien til Folgefonna sommarskisenter Vestland 1200 moh fra Fv5098
Fylkesvei 50 Vestland 1160 moh Geiteryggen
Veien Dagali-Austbygde (Fylkesvei 2814, tidl. 124/755) Vestfold og Telemark 1160 moh Imingfjellet
Fylkesvei 258 Vestland 1139 moh gamle Strynefjellet
Riksvei 52 Viken 1137 moh
Fylkesvei 252 Innlandet 1130 moh
Fylkesvei 53 Innlandet 1117 moh
Fylkesvei 40 Viken 1100 moh
Europavei 134 Vestland 1085 moh Haukelifjell
Fylkesvei 27 Innlandet 1060 moh Rondane
Fylkesvei 450 (tidl.337) Agder 1050 moh Suleskardveien, Valle-Sirdal
Fylkesvei 63 Møre og Romsdal 1038 moh Geirangervegen
Europavei 6 Innlandet 1026 moh Dovrefjell
Fylkesvei 2442 (tidl.204) Innlandet 1000 moh
Europavei 16 Innlandet 990 moh Filefjell

Norges høyeste motorveierRediger

Ikke inkludert motortrafikkveier

Nr Vei Sted Kommune Fylke Høyde
1 Riksvei 3/Riksvei 25 Granerud Løten Innlandet 275 moh[1]
2 E6 Rudshøgda Ringsaker Innlandet 246 moh
3 E18 Lierskogen Lier Viken 233 moh[1]
4 Riksvei 4 Jaren Gran Innlandet 232 moh
5 E6 Råholt Eidsvoll Viken 228 moh

Den høyeste motortrafikkveien er Riksvei 4 ved Raufoss i Innlandet med 385 m.[1]

Det planlegges en motorvei på E16 ved Sollihøgda i Viken på over 300 m høyde.


Høyeste veier i hvert fylkeRediger

Fylke Vei Høyde Merknader
Innlandet
Oppland
Veien til Juvasshytta 1853 moh Privat bomvei i Lom
Hedmark Veien til Tron 1657 moh Privat vei i Alvdal
Møre og Romsdal Nibbevegen 1476 moh Veien til Dalsnibba [1]
Vestland
Sogn og Fjordane
Kvevassvegen 1490 moh Privat vei i Lærdal
Viken
Buskerud
Tindenheisen, Hemsedal skisenter 1350 moh Privat vei i Hemsedalsfjellet
Trøndelag
Sør-Trøndelag
Veien til Bøasætra 1310 moh Privat vei i Oppdal[1]
Telemark Veien Rjukan-Tuddal (Fv 3430) 1255 moh
Hordaland Middyrvegen 1260 moh Haukelifjell
Agder
Aust-Agder
Urevassvegen 1245 moh Bykle
Nordland Andfjellvegen 1119 moh Rana
Vest-Agder Suleskardveien (Fv 450) 955 moh [1]
Rogaland Veien Oddatjørn-Slettedalen 1180 moh Ulla-Førre anlegget
Troms og Finnmark
Troms
Veien til Guhkolašjávri 826 moh Storfjord
Nord-Trøndelag Steinfjelltunnelen (Fv 773) 765 moh
Finnmark Veien til Bidjovagge 730 moh Privat bomvei i Kautokeino
Akershus Grensen mot Oppland (Fv 180) 580 moh omtrentlig høyde avlest på kart, høyeste punkt på offentlig vei
Vestfold Elgemyr 523 moh omtrentlig høyde avlest på kart
Oslo Tryvannshøgda 532 moh
Østfold Viktjernhøgda 333 moh Indre Østfold
Høyeste riks- eller fylkesveier i hvert fylke
Fylke Vei Høyde Merknader
Innlandet
Oppland
Fylkesvei 55 1434 moh Sognefjellet
Hedmark Fylkesvei 27 1059 moh Grensen mot Oppland ved Muen
Møre og Romsdal Fylkesvei 63 1038 moh Rosenkviststeinen ved Djupvatnet
Vestland
Sogn og Fjordane
Fylkesvei 55 1398 moh 3 km fra grensen til Oppland
Telemark Veien Rjukan-Tuddal (Fv 3430) 1255 moh
Hordaland Riksvei 7 1250 moh Hardangervidda
Viken
Buskerud
Fylkesvei 50 1155 moh Skarvheimen
Agder
Aust-Agder
Suleskarveien (Fv 450) 1050 moh
Trøndelag
Sør-Trøndelag
Grensen mot OpplandE6 970 moh Høyeste punkt på offentlig vei [1]
Nordland Europavei 6 693 moh Saltfjellet
Vest-Agder Suleskardveien (Fv 450) 955 moh
Rogaland Veien til Lysebotn (Fv 4224) 932 moh høyde angitt i artikkel om veien
Nord-Trøndelag Steinfjelltunnelen (Fv 773) 765 moh
Troms og Finnmark
Troms
Europavei 8 549 moh 1 km fra finske grensen[1]
Finnmark Europavei 45 410 moh 7 km fra finske grensen [1]
Akershus Grensen mot Oppland (Fv 180) 580 moh omtrentlig høyde avlest på kart, høyeste punkt på offentlig vei
Vestfold Skiensveien i Lardal (Fv 32) 293 moh omtrentlig høyde avlest på kart, høyeste punkt på offentlig vei
Østfold Fylkesvei 21 290 moh 5 km fra Jåvall

KilderRediger

  • Cappelens kart, Kartverkets Norgeskart og veiartikler på Wikipedia

ReferanserRediger

  1. ^ a b c d e f g h i j http://www.norgeskart.no/ Bruk tjenesten Høydeprofile

Se ogsåRediger