Liste over Norges største tettsteder

Wikimedia-listeartikkel

Dette er en liste over de største tettstedene i Norge, slik SSB definerer dem. Definisjonen ligger nær opp til det internasjonale urban area. Tettsted kan karakteriseres som et dynamisk statistisk bybegrep.

Norges 100 største tettstederRediger

  • Tallene i tabellen offentliggjøres av Statistisk sentralbyrå pr. 1. januar hvert år.
  • Per 1. januar 2018 er det totalt 990 tettsteder, hvorav 380 har over 1 000 innbyggere, 243 over 2 000 innbyggere og 105 over 5 000 innbyggere.
  • Tettstedet Oslo er nr. 1 av landets tettsteder, med hensyn til befolkningens størrelse, tettstedets areal og befolkningstetthet.
  • Tettstedene Oslo (3 730 pr km²), Tromsdalen (3 398 pr km²) og Trondheim (3 190 pr km²) er tettest bebygd. I motsatt ende er Raufoss (1 089), Åmot/Geithus (1 116) og Notodden (1 256) (per 1. januar 2018)
  • Noen kommuner har flere tettsteder inne blant de 100 største. Det gjelder blant annet Kristiansand, Tromsø, Drammen og Bergen.
  • I noen tilfeller er det relativt store avvik mellom tettstedsbefolkningen etter SSBs definisjon og det som vanligvis oppfattes som «byen». For eksempel er det i byen Tromsø tre store tettsteder, med til sammen 66 849 innbyggere pr. 1. januar 2019. Disse tre store bydelene (tettstedene) Tromsø (nr. 16 av 990), Tromsdalen (nr. 32 av 990) og Kvaløysletta (nr. 65 av 990) bindes sammen med bruene Tromsøbrua og Sandnessundbrua. Tilsvarende er i Kristiansand kommune, de to tettstedene Kristiansand (nr. 8 av 990) og Korsvik (nr. 31 av 990) forbundet med Varoddbrua. I Fet kommune er tettstedene Fetsund (nr. 97 av 990) og Østersund (nr. 200 av 990) forbundet med Fetsundbrua.[1] Askøybroen og Sotrabroen forbinder tettstedene Askøy (nr. 21 av 990) og Knarrevik/Straume (nr. 50 av 990) med Bergen tettsted (nr. 2 av 990).
Tall for 1. januar 2019[2]
Nr Tettsted Folkemengde Areal i km² Innbyggere
pr km²
Kommune Kart Foto
1 Oslo 1 019 513 270,7 3 730

Oslo (676 813)
Bærum (114 186)
Asker (60 229)
Skedsmo (53 075)
Lørenskog (39 735)
Oppegård (26 927)
Rælingen (14 197)
Ski (11 273)
Nittedal (10 747)
Røyken (7 399)
Sørum (2 680)
Lier (2 252)

   
2 Bergen 257 087 87,3 2 918

Bergen

   
3 Stavanger/Sandnes 225 020 79,3 2 816

Stavanger (131 743)
Sandnes (62 298)
Sola (21 370)
Randaberg (9 609)

   
4 Trondheim 186 364 58,2 3 190

Trondheim

   
5 Fredrikstad/Sarpsborg 113 622 58,1 1 941

Fredrikstad (66 857)
Sarpsborg (46 765)

   
6 Drammen 107 930 46,9 2 287

Drammen (57 187)
Øvre Eiker (9 089)
Lier (12 510)
Røyken (4 241)

   
7 Porsgrunn/Skien 93 255 53,1 1 727

Skien (49 265)
Porsgrunn (33 813)
Bamble (10 177)

   
8 Kristiansand 64 057 24,9 2 541

Kristiansand

   
9 Ålesund 53 234 28,4 1 865

Ålesund (44 518)
Sula (8 716)

   
10 Tønsberg 52 419 26,5 1 940

Tønsberg (35 066)
Færder (17 353)

   
11 Moss 47 135 21,5 2 161

Moss (32 218)
Rygge (8 716)
Vestby (6 201)

   
12 Haugesund 45 040 20,7 2 164

Haugesund (36 332)
Karmøy (8 708)

   
13 Sandefjord 44 368 23,9 1 830

Sandefjord

   
14 Arendal 43 515 31,2 1 399

Arendal (37 406)
Grimstad (6 109)

   
15 Bodø 41 720 14,2 2 911

Bodø

   
16 Tromsø 40 471 13,5 2 981

Tromsø

   
17 Hamar 27 947 13,9 1 997

Hamar (25 838)
Stange (102)
Ringsaker (2 007)

   
18 Halden 25 708 14,1 1 820

Halden

   
19 Larvik 24 647 13,6 1 831

Larvik

   
20 Kongsberg 22 219 13,6 1 616

Kongsberg

   
21 Askøy 22 088 13,3 1 585

Askøy

 
22 Molde 21 103 9,1 2 308

Molde

   
23 Harstad 21 070 11,3 1 881

Harstad

 
24 Gjøvik 20 589 12,6 1 628

Gjøvik

   
25 Lillehammer 20 580 11,3 1 843

Lillehammer

   
26 Horten 20 469 8,7 2 342

Horten

 
27 Jessheim 20 016 7,2 2 583

Ullensaker

 
28 Ski 19 546 9,6 2 023

Nordre Follo (13 262)
Ås (6 284)

 
29 Mo i Rana 18 899 11,9 1 568

Rana

 
30 Kristiansund 18 273 8,3 2 220

Kristiansund

   
31 Korsvik 17 981 7,9 2 266

Kristiansand

   
32 Tromsdalen 17 377 5,0 3 398

Tromsø

   
33 Hønefoss 16 055 9,1 1 760

Ringerike

 
34 Alta 15 342 9,4 1 645

Alta

35 Elverum 15 117 11,4 1 344

Elverum

36 Stjørdalshalsen 14 723 8,1 1 914

Stjørdal

   
37 Askim 14 488 7,5 1 918

Indre Østfold

38 Narvik 14 148 6,8 2 086

Narvik

 
39 Leirvik 14 126 9,8 1 451

Stord

   
40 Osøyro 13 911 8,9 1 553

Os

 
41 Råholt 13 504 8,3 1 622

Eidsvoll (13 043)
Ullensaker (461)

 
42 Drøbak 13 393 6,1 2 192

Frogn

 
43 Grimstad 13 304 10,0 1 361

Grimstad

 
44 Vennesla 13 118 7,3 1 813

Vennesla (10 764)
Kristiansand (2 354)

 
45 Nesoddtangen 13 076 6,2 2 105

Nesodden

   
46 Steinkjer 12 985 8,1 1 626

Steinkjer

   
47 Bryne 12 202 5,4 2 267

Time (10 499)
Klepp (1 703)

 
48 Kongsvinger 12 034 8,0 1 525

Kongsvinger

 
49 Kopervik 11 561 7,5 1 524

Karmøy

 
50 Knarrevik/Straume 11 502 6,9 1 614

Øygarden

 
51 Egersund 11 433 6,8 1 750

Eigersund

 
52 Ålgård/Figgjo 11 335 5,1 2 258

Gjesdal (9 277)
Sandnes (2 058)

53 Lommedalen 11 200 4,0 2 910

Bærum

 
54 Mandal 10 909 6,6 1 694

Mandal

 
55 Ås 10 868 4,7 2 267

Ås

 
56 Brumunddal 10 660 7,2 1 437

Ringsaker

 
57 Førde 10 339 5,5 1 866

Førde

 
58 Levanger 10 333 5,2 1 941

Levanger

 
59 Konnerud 10 314 4,7 2 194

Drammen

60 Søgne 9 957 6,3 1 570

Søgne

 
61 Mosjøen 9 854 6,3 1 548

Vefsn

 
62 Arna 9 774 4,4 2 246

Bergen

 
63 Kleppe/Verdalen 9 245 3,2 2 773

Klepp

64 Notodden 9 072 7,3 1 256

Notodden

65 Kvaløysletta 9 001 3,2 2 776

Tromsø

 
66 Florø 8 925 6,5 1 399

Kinn

67 Namsos 8 471 4,6 1 825

Namsos

68 Orkanger/Fannrem 8 385 6,3 1 311

Orkland

69 Verdalsøra 8 325 5,9 1 418

Verdal

70 Hammerfest 8 073 3,0 2 704

Hammerfest

 
71 Lillesand 7 930 5,1 1 545

Lillesand

72 Åkrehamn 7 873 4,4 1 812

Karmøy

73 Kløfta 7 842 3,6 2 124

Ullensaker

74 Vestby 7 653 3,5 2 130

Vestby

75 Raufoss 7 597 6,8 1 089

Vestre Toten (7 324)
Gjøvik (273)

76 Holmestrand 7 420 4,4 1 675

Holmestrand

77 Ørsta 7 390 5,4 1 358

Ørsta

 
78 Kvernaland 7 358 4,3 1 732

Klepp (4 058)
Time (3 267)

79 Nærbø 7 269 3,1 2 336

80 Jørpeland 7 230 4,1 1 719

Strand

81 Malvik 6 993 2,6 2 669

Malvik (6 303)
Trondheim (690)

82 Rotnes 6 794 2,8 2 368

Nittedal

83 Vossevangen 6 745 4,0 1 645

Voss

 
84 Bekkelaget 6 721 3,3 1 975

Stange

85 Mysen 6 576 4,7 1 384

Indre Østfold

 
86 Åmot/Geithus 6 567 5,9 1 116

Modum

87 Melhus 6 517 2,9 2 220

Melhus

88 Volda 6 486 3,8 1 706

Volda

 
89 Hommersåk 6 380 2,3 2 798

Sandnes

 
90 Fauske 6 314 4,5 1 395

Fauske

91 Eidsvoll 6 125 4,5 1 303

Eidsvoll

 
92 Spydeberg 6 098 3,6 1 664

Indre Østfold

93 Flekkefjord 6 071 3,6 1 696

Flekkefjord

94 Sandnessjøen 6 052 4,1 1 469

Alstahaug

 
95 Ulsteinvik 5 918 3,9 1 503

Ulstein

 
96 Knarvik 5 875 3,5 1 641

Alver

 
97 Fetsund 5 798 2,6 2 152

Lillestrøm

98 Stavern 5 773 3,8 1 490

Larvik

99 Sortland 5 474 3,6 1 505

Sortland

 
100 Hommelvik 5 418 2,9 1 901

Malvik

Største tettsteder etter landsdelRediger

Nr Østlandet Sørlandet * Vestlandet Trøndelag Nord-Norge *"
1 Oslo (1 019 513) Kristiansand (64 057) Bergen (257 087) Trondheim (186 364) Bodø (41 720)
2 Fredrikstad/Sarpsborg (113 622) Arendal (43 515) Stavanger/Sandnes (225 020) Stjørdalshalsen (14 723) Tromsø (40 471)
3 Drammen (107 930) Korsvik (17 981) Ålesund (53 234) Steinkjer (12 985) Harstad (21 070)
4 Porsgrunn/Skien (93 255) Grimstad (13 304) Haugesund (45 040) Levanger (10 333) Mo i Rana (18 899)
5 Tønsberg (52 419) Vennesla (13 118) Askøy (22 088) Namsos (8 471) Tromsdalen (17 377)
6 Moss (47 135) Mandal (10 909) Molde (21 103) Orkanger/Fannrem (8 385) Alta (15 342)
7 Sandefjord (44 368) Søgne (9 957) Kristiansund (18 273) Verdalsøra (8 325) Narvik (14 148)
8 Hamar (27 947) Lillesand (7 930) Leirvik (14 126) Malvik (6 993) Mosjøen (9 854)
9 Halden (25 708) Flekkefjord (6 071) Osøyro (13 911) Melhus (6 517) Kvaløysletta (9 001)
10 Larvik (24 647) Lyngdal (5 114) Kopervik (11 561) Hommelvik (5 418) Hammerfest (8 073)
  • Kristiansand, Korsvik og Søgne tilhører samtidig Kristiansand by.
  • " Tromsø, Kvaløysletta og Tromsdalen tilhører samtlige Tromsø by.

Definisjon av tettstedRediger

Begrepet tettsted defineres av Statistisk sentralbyrå på følgende måte:[3]

  1. En hussamling skal registreres som et tettsted dersom det bor minst 200 personer der.
  2. Avstanden mellom husene skal normalt ikke overstige 50 meter. Det er tillatt med et skjønnsmessig avvik utover 50 meter mellom husene i områder som ikke skal eller kan bebygges. Dette kan f.eks. være parker, idrettsanlegg, industriområder eller naturlige hindringer som elver eller dyrkbare områder. Husklynger som naturlig hører med til tettstedet tas med inntil en avstand på 400 meter fra tettstedskjernen. De inngår i tettstedet som en satellitt til selve tettstedskjernen.
  3. Tettsteder er geografiske områder som har en dynamisk avgrensing, og antall tettsteder og deres yttergrenser vil endre seg over tid avhengig av byggeaktivitet og befolkningsutvikling.
  4. Tettstedene avgrenses uavhengig av de administrative grensene.

Se ogsåRediger

ReferanserRediger

Eksterne lenkerRediger