Åpne hovedmenyen
Denne listen er basert på rapporten for 2011. Se Liste over land etter HDI etter år for andre tilgjengelige år
Verdenskart som viser HDI (basert på data fra 2010, publisert 2. november 2011)[1]

██ 0.900 og over

██ 0.850–0.899

██ 0.800–0.849

██ 0.750–0.799

██ 0.700–0.749

██ 0.650–0.699

██ 0.600–0.649

██ 0.550–0.599

██ 0.500–0.549

██ 0.450–0.499

██ 0.400–0.449

██ 0.350–0.399

██ 0.300–0.349

██ under 0.300

██ Data ikke tilgjengelig

Verdenskart etter kategori.

██ Veldig høy HDI

██ Lav HDI

██ Høy HDI

██ Data ikke tilgjengelig

██ Medium HDI

Dette er en liste over land etter HDI, som beskrevet i FNs Development Programme Report 2011. Årets rapport har tittelen «Bærekraft og sosial rettferdighet: En bedre fremtid for alle».[2]

HDI er en engelskspråklig forkortelse for Human Development Index (norsk: Måleskala for menneskelig utvikling). HDI brukes på samme måte som bruttonasjonalprodukt (BNP) for å måle velstand i land. Mens BNP kun måler økonomiske kilder, sies HDI å gi et mer komplett bilde, da det inkluderer fattigdom, lese- og skrivekyndighet, utdanning, forventet levealder, fødselstall og andre faktorer.

HDI ble utviklet av den pakistanske økonomen Mahbub ul Haq (19341998), og har siden 1990 blitt brukt i FNs årlige rapport Human Development Report. HDI angis på en skala fra 0 til 1, hvor 1 er best.

Komplett liste over landRediger

  •   = forbedret plassering.
  •   = ingen endring.
  •   = nedgang i forhold til fjoråret.
  • Likt tall i tabellene nedenfor tilsier ikke automatisk delt plassering da FN benytter seks desimaler i sine tall

Veldig høy utviklingsgradRediger

Rank Land HDI
Nye 2011-estimater for 2011
[1]
Endring fra nye 2011 data for 2010[1] Nye 2011-estimater for 2011
[1]
Endring fra nye 2011 data for 2010
[1]
1     Norge 0.943   0.002
2     Australia 0.929   0.002
3     Nederland 0.910   0.001
4     USA 0.910   0.002
5     New Zealand 0.908  
6     Canada 0.908   0.001
7     Irland 0.908   0.001
8     Liechtenstein 0.905   0.001
9     Tyskland 0.905   0.002
10     Sverige 0.904   0.003
11     Sveits 0.903   0.002
12     Japan 0.901   0.002
13   (1)   Hongkong 0.898   0.004
14   (1)   Island 0.898   0.002
15     Sør-Korea 0.897   0.003
16     Danmark 0.895   0.002
17     Israel 0.888   0.002
18     Belgia 0.886   0.001
19     Østerrike 0.885   0.002
20     Frankrike 0.884   0.001
21     Slovenia 0.884   0.002
22     Finland 0.882   0.002
23     Spania 0.878   0.002
24     Italia 0.874   0.001

Rank Land HDI
Nye 2011-estimater for 2011
[1]
Endring fra nye 2011 data for 2010[1] Nye 2011-estimater for 2011
[1]
Endring fra nye 2011 data for 2010
[1]
25     Luxembourg 0.867   0.002
26     Singapore 0.866   0.002
27     Tsjekkia 0.865   0.002
28     Storbritannia 0.863   0.001
29     Hellas 0.861   0.001
30     De forente arabiske emirater 0.846   0.001
31     Kypros 0.840   0.001
32     Andorra 0.838  
33     Brunei 0.838   0.001
34     Estland 0.835   0.003
35     Slovakia 0.834   0.002
36     Malta 0.832   0.002
37     Qatar 0.831   0.006
38     Ungarn 0.816   0.002
39     Polen 0.813   0.002
40   (1)   Litauen 0.810   0.005
41   (1)   Portugal 0.809   0.001
42     Bahrain 0.806   0.001
43     Latvia 0.805   0.003
44     Chile 0.805   0.003
45   (1)   Argentina 0.797   0.003
46   (1)   Kroatia 0.796   0.002
47     Barbados 0.793   0.002

Høy utviklingsgradRediger

Rank Land HDI
Nye 2011-estimater for 2011
[1]
Endring fra nye 2011 data for 2010[1] Nye 2011-estimater for 2011
[1]
Endring fra nye 2011 data for 2010
[1]
48     Uruguay 0.783   0.003
49     Palau 0.782   0.003
50     Romania 0.781   0.002
51     Cuba 0.776   0.003
52   (11)   Libya 0.775   0.024
53     Bosnia-Hercegovina 0.771   0.001
54   (1)   Montenegro 0.771   0.002
55   (1)   Bulgaria 0.771   0.003
56   (2)   Saudi-Arabia 0.770   0.003
57     Bahamas 0.770   0.003
58     Panama 0.768   0.003
59     Serbia 0.766   0.002
60   (1)   Mexico 0.764   0.001
61   (1)   Malaysia 0.761   0.003
62   (1)   Antigua og Barbuda 0.760   0.002
63   (1)   Kuwait 0.760   0.002
64     Seychellene 0.760   0.001
65     Trinidad og Tobago 0.756   0.005
66     Hviterussland 0.755   0.004
67     Russland 0.748   0.002
68   (1)   Kasakhstan 0.745   0.005
69   (1)   Costa Rica 0.744   0.002
70   (1)   Albania 0.739   0.002
71   (1)   Libanon 0.739   0.002

Rank Land HDI
Nye 2011-estimater for 2011
[1]
Endring fra nye 2011 data for 2010[1] Nye 2011-estimater for 2011
[1]
Endring fra nye 2011 data for 2010
[1]
72     Grenada 0.735  
73     Venezuela 0.735   0.001
74     Saint Kitts og Nevis 0.733   0.002
75     Georgia 0.733   0.004
76   (3)   Ukraina 0.729   0.004
77     Mauritius 0.728   0.002
78   (2)   Nord-Makedonia 0.728   0.002
79   (2)   Tunisia 0.727   0.001
80   (1)   Peru 0.725   0.004
81   (1)   Dominica 0.724   0.001
82     Jamaica 0.723   0.003
83     Ecuador 0.720   0.002
84   (1)   Brasil 0.718   0.003
85   (1)   Saint Lucia 0.717   0.002
86   (1)   Sri Lanka 0.715   0.010
86     Armenia 0.716   0.002
87   (1)   Colombia 0.710   0.003
88   (1)   Iran 0.707  
89     Oman 0.705   0.001
90     Saint Vincent og Grenadinene 0.704   0.001
91     Aserbajdsjan 0.700   0.001
92   (3)   Tyrkia 0.699   0.003
93   (1)   Belize 0.699   0.001
94   (1)   Tonga 0.698  

Medium utviklingsgradRediger

Rank Land HDI
Nye 2011-estimater for 2011
[1]
Endring fra nye 2011 data for 2010[1] Nye 2011-estimater for 2011
[1]
Endring fra nye 2011 data for 2010
[1]
95   (1)   Jordan 0.698   0.001
96     Algerie 0.698   0.002
98   (2)   Den dominikanske republikk 0.689   0.003
99     Samoa 0.688   0.002
100   (3)   Fiji 0.688   0.001
101     Kina 0.687   0.005
102     Turkmenistan 0.686   0.005
103     Thailand 0.682   0.002
104     Surinam 0.680   0.003
105     El Salvador 0.674   0.002
106     Indonesia 0.674   0.004
107     Paraguay 0.665   0.003
108     Bolivia 0.663   0.003
109     Maldivene 0.661   0.003
110     Gabon 0.653   0.006
111     Moldova 0.649   0.005
112   (1)   Filippinene 0.644   0.003
113   (1)   Egypt 0.644  
114     Palestina 0.641   0.001
115     Usbekistan 0.641   0.005
116     Mongolia 0.636   0.001
117   (2)   Guyana 0.633   0.004
118   (1)   Mikronesiaføderasjonen 0.633   0.002

Rank Land HDI
Nye 2011-estimater for 2011
[1]
Endring fra nye 2011 data for 2010[1] Nye 2011-estimater for 2011
[1]
Endring fra nye 2011 data for 2010
[1]
119   (1)   Syria 0.632   0.001
120   (1)   Namibia 0.625   0.003
121   (1)   Honduras 0.625   0.002
122     Botswana 0.624   0.003
123   (1)   Sør-Afrika 0.619   0.004
124   (1)   Kiribati 0.617   0.004
125   (2)   Vanuatu 0.617   0.002
126     Kirgisistan 0.615   0.004
127     Tadsjikistan 0.607   0.003
128     Vietnam 0.593   0.003
129     Nicaragua 0.589   0.002
130     Marokko 0.582   0.003
131     Guatemala 0.574   0.001
132     Irak 0.573   0.006
133     Kapp Verde 0.568   0.002
134     India 0.547   0.005
135   (1)   Ghana 0.541   0.008
136   (1)   Ekvatorial-Guinea 0.537   0.003
137     Republikken Kongo 0.533   0.005
138   (1)   Laos 0.524   0.004
139   (2)   Kambodsja 0.523   0.005
140   (2)   Swaziland 0.522   0.002
141   (1)   Bhutan 0.522   0.004

Lav utviklingsgradRediger

Rank Land HDI
Nye 2011-estimater for 2011
[1]
Endring fra nye 2011 data for 2010[1] Nye 2011-estimater for 2011
[1]
Endring fra nye 2011 data for 2010
[1]
142     Salomonøyene 0.510   0.003
143   (1)   Kenya 0.509   0.004
144   (1)   São Tomé og Príncipe 0.509   0.003
145     Pakistan 0.504   0.001
146     Bangladesh 0.500   0.004
147     Øst-Timor 0.495   0.004
148     Angola 0.486   0.004
149   (1)   Myanmar 0.483   0.004
150   (1)   Kamerun 0.482   0.003
151   (2)   Madagaskar 0.480   0.001
152   (1)   Tanzania 0.466   0.005
153   (1)   Papua Ny-Guinea 0.466   0.004
154     Jemen 0.462   0.002
155     Senegal 0.459   0.002
156   (1)   Nigeria 0.459   0.005
157   (1)   Nepal 0.458   0.003
158   (1)   Haiti 0.454   0.005
159   (1)   Mauritania 0.453   0.002
160     Lesotho 0.450   0.004
161     Uganda 0.446   0.004
162     Togo 0.435   0.002
163     Komorene 0.433   0.002
164   (1)   Zambia 0.430   0.005
165   (1)   Djibouti 0.430   0.003

Rank Land HDI
Nye 2011-estimater for 2011
[1]
Endring fra nye 2011 data for 2010[1] Nye 2011-estimater for 2011
[1]
Endring fra nye 2011 data for 2010
[1]
166     Rwanda 0.429   0.004
167     Benin 0.427   0.002
168     Gambia 0.420   0.002
169     Sudan 0.408   0.002
170     Elfenbenskysten 0.400   0.001
171     Malawi 0.400   0.005
172     Afghanistan 0.398   0.004
173     Zimbabwe 0.376   0.012
174     Etiopia 0.363   0.005
175     Mali 0.359   0.003
176     Guinea-Bissau 0.353   0.002
177     Eritrea 0.349   0.004
178     Guinea 0.344   0.002
179     Den sentralafrikanske republikk 0.343   0.004
180     Sierra Leone 0.336   0.002
181     Burkina Faso 0.331   0.002
182   (1)   Liberia 0.329   0.004
183   (1)   Tsjad 0.328   0.002
184     Mosambik 0.322   0.005
185     Burundi 0.316   0.003
186     Niger 0.295   0.002
187     Den demokratiske republikken Kongo 0.286   0.004

Liste over land etter kontinentRediger

AfrikaRediger

10 høyeste HDI

Ransjering Land HDI
Nye 2011-estimater for 2011
Høy utviklingsgrad
1   Libya 0.773
2   Seychellene 0.769
3   Tunisia 0.731
4   Mauritius 0.725
Medium utviklingsgrad
5   Algerie 0.698
6   Gabon 0.674
7   Egypt 0.644
8   Botswana 0.633
9   Namibia 0.625
10   Sør-Afrika 0.619

10 laveste HDI

Rank Land HDI
Nye 2011-estimater for 2011
Lav utviklingsgrad
1   Den demokratiske republikken Kongo 0.286
2   Niger 0.295
3   Burundi 0.316
4   Mosambik 0.322
5   Tsjad 0.328
6   Liberia 0.329
7   Burkina Faso 0.331
8   Sierra Leone 0.336
9   Den sentralafrikanske republikk 0.343
10   Guinea 0.344

Nord- og Sør-AmerikaRediger

10 høyeste HDI

Rank Land HDI
Nye 2011-estimater for 2011
Veldig høy utviklingsgrad
1   USA 0.910
2   Canada 0.908
3   Chile 0.805
4   Argentina 0.797
5   Barbados 0.793
Høy utviklingsgrad
6   Uruguay 0.783
7   Cuba 0.776
8   Bahamas 0.771
9   Mexico 0.770
10   Panama 0.768

10 laveste HDI

Rank Land HDI
Nye 2011-estimater for 2011
Lav utviklingsgrad
1   Haiti 0.454
Medium utviklingsgrad
2   Guatemala 0.574
3   Nicaragua 0.589
4   Honduras 0.625
5   Guyana 0.633
6   Bolivia 0.663
7   Paraguay 0.665
8   El Salvador 0.674
9   Surinam 0.680
10   Den dominikanske republikk 0.689

Asia og OseaniaRediger

10 høyeste HDI

Rank Land HDI
Nye 2011-estimater for 2011
Veldig høy utviklingsgrad
1   Australia 0.929
2   New Zealand 0.908
3   Japan 0.901
4   Hongkong 0.898
5   Sør-Korea 0.897
6   Israel 0.888
7   Singapore 0.866
8   De forente arabiske emirater 0.846
9   Kypros 0.840
10   Brunei 0.838

10 laveste HDI

Rank Land HDI
Nye 2011-estimater for 2011
Lav utviklingsgrad
1   Afghanistan 0.398
2   Nepal 0.458
3   Jemen 0.462
4   Papua Ny-Guinea 0.466
5   Myanmar 0.483
6   Øst-Timor 0.495
7   Bangladesh 0.500
8   Pakistan 0.504
9   Salomonøyene 0.510
Medium utviklingsgrad
10   Bhutan 0.522

EuropaRediger

10 høyeste HDI

Rank Land HDI
Nye 2011-estimater for 2011
Veldig høy utviklingsgrad
1   Norge 0.943
2   Nederland 0.910
3   Irland 0.908
4   Liechtenstein 0.905
5   Tyskland 0.905
6   Sverige 0.904
7   Sveits 0.903
8   Island 0.898
9   Danmark 0.895
10   Belgia 0.886

10 laveste HDI

Rank Land HDI
Nye 2011-estimater for 2011
Medium utviklingsgrad
1   Moldova 0.649
Høy utviklingsgrad
2   Tyrkia 0.699
3   Aserbajdsjan 0.700
4   Armenia 0.716
5   Nord-Makedonia 0.728
6   Ukraina 0.729
7   Georgia 0.733
8   Kasakhstan 0.743
9   Albania 0.739
10   Bosnia-Hercegovina 0.760

Andre lister uavhengig av verdensdelRediger

Medlemmer i Den arabiske ligaRediger

10 høyeste HDI

Rank Land HDI
Nye 2011-estimater for 2011
Veldig høy utviklingsgrad
1   De forente arabiske emirater 0.846
2   Qatar 0.831
3   Bahrain 0.806
Høy utviklingsgrad
4   Libya 0.774
5   Saudi-Arabia 0.768
6   Kuwait 0.760
7   Libanon 0.739
8   Tunisia 0.730
9   Oman 0.708
Medium utviklingsgrad
10   Jordan 0.698

10 laveste HDI

Rank Land HDI
Nye 2011-estimater for 2011
Lav utviklingsgrad
1   Sudan 0.408
2   Djibouti 0.430
3   Komorene 0.433
4   Mauritania 0.453
5   Jemen 0.462
Medium utviklingsgrad
6   Irak 0.573
7   Marokko 0.582
8   Syria 0.632
9   Palestina 0.641
10   Egypt 0.644

EU-landRediger

10 høyeste HDI

Rank Land HDI
Nye 2011-estimater for 2011
Veldig høy utviklingsgrad
1   Nederland 0.910
2   Irland 0.908
3   Tyskland 0.905
4   Sverige 0.904
5   Danmark 0.895
6   Belgia 0.886
7   Østerrike 0.885
8   Frankrike 0.884
9   Slovenia 0.884
10   Finland 0.882

10 laveste HDI

Rank Land HDI
Nye 2011-estimater for 2011
Høy utviklingsgrad
1   Bulgaria 0.771
2   Romania 0.781
Veldig høy utviklingsgrad
3   Latvia 0.805
4   Portugal 0.809
5   Litauen 0.810
6   Polen 0.813
7   Ungarn 0.816
8   Malta 0.832
9   Slovakia 0.834
10   Estland 0.835

Øst-Asia og StillehavslandeneRediger

10 høyeste HDI

Rank Land HDI
Nye 2011-estimater for 2011
Veldig høy utviklingsgrad
1   Australia 0.929
2   New Zealand 0.908
3   Japan 0.901
4   Hongkong 0.898
5   Sør-Korea 0.897
6   Singapore 0.866
7   Brunei 0.838
Høy utviklingsgrad
8   Palau 0.782
9   Malaysia 0.761
10   Tonga 0.704

10 laveste HDI

Rank Land HDI
Nye 2011-estimater for 2011
Lav utviklingsgrad
1   Papua Ny-Guinea 0.466
2   Myanmar 0.483
3   Øst-Timor 0.495
4   Salomonøyene 0.510
Medium utviklingsgrad
5   Kambodsja 0.523
6   Laos 0.524
7   Vietnam 0.593
8   Vanuatu 0.617
9   Indonesia 0.617
10   Kiribati 0.624

Latin-AmerikaRediger

10 høyeste HDI

Rank Land HDI
Nye 2011-estimater for 2011
Veldig høy utviklingsgrad
1   Chile 0.805
2   Argentina 0.797
Høy utviklingsgrad
3   Uruguay 0.783
4   Cuba 0.776
5   Mexico 0.770
6   Panama 0.768
7   Costa Rica 0.744
8   Venezuela 0.735
9   Peru 0.725
10   Ecuador 0.720

10 laveste HDI

Rank Land HDI
Nye 2011-estimater for 2011
Lav utviklingsgrad
1   Haiti 0.454
Medium utviklingsgrad
2   Guatemala 0.574
3   Nicaragua 0.589
4   Honduras 0.625
5   Bolivia 0.663
6   Paraguay 0.665
7   El Salvador 0.674
8   Den dominikanske republikk 0.689
Høy utviklingsgrad
9   Colombia 0.710
10   Brasil 0.718

Midtøsten og Nord-AfrikaRediger

10 høyeste HDI

Rank Land HDI
Nye 2011-estimater for 2011
Veldig høy utviklingsgrad
1   Israel 0.888
2   De forente arabiske emirater 0.846
3   Kypros 0.840
4   Qatar 0.831
5   Bahrain 0.806
Høy utviklingsgrad
6   Libya 0.774
7   Saudi-Arabia 0.768
8   Kuwait 0.760
9   Libanon 0.739
10   Iran 0.707

10 laveste HDI

Rank Land HDI
Nye 2011-estimater for 2011
Lav utviklingsgrad
1   Sudan 0.408
2   Jemen 0.462
Medium utviklingsgrad
3   Irak 0.573
4   Marokko 0.582
5   Syria 0.632
6   Palestina 0,641
7   Egypt 0.644
8   Algerie 0.698
9   Jordan 0.698
Høy utviklingsgrad
10   Oman 0.698

HDI etter region og gruppeRediger

Region eller gruppe 2011
estimater
for 2011
HDI[3]
2011
estimater
for 2010
HDI[3]
Veldig høy utviklingsgrad
Snitt for «Veldig høy utviklingsgrad» 0.889   0.888
OECD 0.873   0.871
Høy utviklingsgrad
Europa og Sentral-Asia 0.751   0.748
Snitt for «Høy utviklingsgrad» 0.741   0.739
Latin-Amerika og Karibia 0.731   0.728
Medium utviklingsgrad
Verden 0.682   0.679
Øst-Asia og Stillehavslandene 0.671   0.666
Den arabiske liga 0.641   0.639
Snitt for «Medium utviklingsgrad» 0.630   0.625
Sør-Asia 0.548   0.545
Lav utviklingsgrad
Afrika sør for Sahara 0.463   0.460
Snitt for «Lav utviklingsgrad» 0.456   0.453
Minst utviklede land 0.439   0.435

Land som ikke er med i den siste rapportenRediger

FN-medlemmer (siste data fra UNDP)Rediger

År Land HDI Rank Kilde
Publisert Data
Veldig høy utviklingsgrad
1997 N/A   Monaco 0.946 N/A
1997 N/A   San Marino 0.944 N/A
Medium utviklingsgrad
1998 1995   Nord-Korea 0.766 75 [4]
1998 N/A   Nauru 0.663 N/A
1998 N/A   Tuvalu 0.583 N/A
1998 N/A   Marshalløyene 0.563 N/A
Lav utviklingsgrad
2001 2001   Somalia 0.284 161 [5][nb 1]

Land eller territorier utenfor FN (ikke kalkulert av UNDP)Rediger

År Land eller territorium HDI Rank Kilde
Publisert Data
Veldig høy utviklingsgrad
1998 N/A   Puerto Rico 0.942 N/A [6]
2008 2005   Martinique 0.929 24 [7]
1998 N/A   Grønland 0.927 N/A [8]
2008 2005   Guadeloupe 0.912 28 [7]
2010 2007   Macao 0.944 23 [9]
2011 2011   Taiwan 0.882 22 [nb 2]
Høy utviklingsgrad
2010 2010   Kosovo* 0.700 N/A [11]
2008 2005   Ny-Caledonia 0.878 34 [7]
2007 2004   Réunion 0.870 35 [7][12]
2008 2005   Fransk Polynesia 0.864 42 [7]
2008 2005   Fransk Guyana 0.862 43 [7]

  • kalkulert av UNDP

Tidligere førsteplasserRediger

Disse landene har ligget øverst på listen de årene indeksen har blitt oppdatert.

Se ogsåRediger

FotnoterRediger

  1. ^ Somalia's last inclusion in the HDI ranking was in the 1996 report (1993 data).
  2. ^ The UN does not recognize the Republic of Kina (Taiwan) as a sovereign state. The HDI report does not include Taiwan as part of the People's Republic of Kina when calculating Kina's figures (see [1]). The ROC's government calculated its HDI to be 0.868, based on 2010 new methodology of UNDP for calculating 2010 HDI.[10]

ReferanserRediger

  1. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z æ ø å aa ab ac ad «Human Development Report 2011 - Human development statistical annex» (PDF). HDRO (Human Development Report Office United Nations Development Programme. s. 127–130. Besøkt 2. november 2011. 
  2. ^ Bærekraft og sosial rettferdighet: En bedre fremtid for alle
  3. ^ a b «2011 Human Development Report». United Nations Development Programme. s. 151. Besøkt 2. november 2011. 
  4. ^ «The State of Human Development» (PDF). United Nations Development Programme. 1998. Besøkt 26. mars 2009. 
  5. ^ «Human Development Report: Somalia 2001» (PDF). 2001. s. 198. Arkivert fra originalen (PDF) 24. mars 2009. Besøkt 26. mars 2009. 
  6. ^ «Puerto Rico (USA)». United Nations Environment Programme. 2. mars 1998. Besøkt 26. mars 2009. . Mal:Reference necessary.
  7. ^ a b c d e f «Les défis de la croissance calédonienne, on page 13» (PDF) (French). CEROM - INSEE. Arkivert fra originalen (PDF) 18. desember 2008. Besøkt 10. desember 2008. 
  8. ^ «Greenland (Danmark)». United Nations Environment Programme. 2. mars 1998. Besøkt 26. mars 2009. . Mal:Reference necessary.
  9. ^ The UN did not calculate the HDI of Macau. The government of Macau calculates its own HDI. If it were included in the UN's HDI figures as of 2007, Macau would rank 23rd or 24th (tying either Singapore or Hong Kong). «Macao in Figures 2010». Statistics and Census Service, Macau SAR. 2010. Besøkt 1. juli 2010. 
  10. ^ «2010?????????? (HDI)» (pdf) (Chinese). Directorate General of Budget, Accounting and Statistics, Executive Yuan, R.O.C. 2010. Besøkt 2. juli 2010. 
  11. ^ «Human Development Report - Kosovo 2010» (PDF). UNDP. 2010. s. 100. Arkivert fra originalen (PDF) 5. januar 2012. Besøkt 26. november 2011. 
  12. ^ «L’Indice de Développement Humain : Une Évaluation pour la réunion» (PDF) (French). Laboratoire d’Economie Appliquée au Développement (LEAD) Université du Sud Toulon-Var. Arkivert fra originalen (PDF) 18. desember 2008. Besøkt 10. desember 2008. 

Eksterne lenkerRediger