Åpne hovedmenyen
Denne listen er basert på rapporten for 2007. Se Liste over land etter HDI etter år for andre tilgjengelige år
Verdenskart som viser HDI (basert på data fra 2007, publisert 5. oktober 2009)

██ 0.950 og over

██ 0.900–0.949

██ 0.850–0.899

██ 0.800–0.849

██ 0.750–0.799

██ 0.700–0.749

██ 0.650–0.699

██ 0.600–0.649

██ 0.550–0.599

██ 0.500–0.549

██ 0.450–0.499

██ 0.400–0.449

██ 0.350–0.399

██ under 0.350

██ Data ikke tilgjengelig

(Kart for fargeblinde) – for dem som ikke kan skille mellom rødt og grønt (2007).

Dette er en liste over land etter HDI (2007), som beskrevet i FNs Development Programme Report 2009. Listen har etter dette blitt oppdatert 4. november 2010.

HDI er en engelskspråklig forkortelse for Human Development Index (norsk: Måleskala for menneskelig utvikling). HDI brukes på samme måte som bruttonasjonalprodukt (BNP) for å måle velstand i land. Mens BNP kun måler økonomiske kilder, sies HDI å gi et mer komplett bilde, da det inkluderer fattigdom, lese- og skrivekyndighet, utdanning, forventet levealder, fødselstall og andre faktorer.

HDI ble utviklet av den pakistanske økonomen Mahbub ul Haq (19341998), og blir fra 1990 brukt i FNs årlige rapport Human Development Report. HDI angis på en skala fra 0 til 1, hvor 1 er best.

Komplett liste over landRediger

  •   = økning.
  •   = ingen endring.
  •   = nedgang.
  • Like HDI-verdier fører ikke til delt plassering siden FN opererer med seks desimaler i utregningene sine.

Denne utgaven av indeksen ble publisert 5. oktober 2009.

Meget høy HDIRediger

Rank Land HDI
2007 data Endring fra 2006 2007 data
[1][nb 1]
Endring fra 2006
[nb 1][1]
1     Norge 0.971   0.001
2     Australia 0.970   0.002
3     Island 0.969   0.002
4     Canada 0.966   0.001
5     Irland 0.965   0.001
6   (1)   Nederland 0.964   0.003
7   (1)   Sverige 0.963   0.002
8   (3)   Frankrike 0.961   0.003
9     Sveits 0.960   0.001
10     Japan 0.960   0.002
11   (3)   Luxembourg 0.960   0.001
12   (1)   Finland 0.959   0.004
13   (1)   USA 0.956   0.001
14   (2)   Østerrike 0.955   0.003
15     Spania 0.955   0.003
16   (2)   Danmark 0.955   0.002
17     Belgia 0.953   0.002
18   (1)   Italia 0.951   0.001
19   (1)   Liechtenstein 0.951   0.001

Rank Land HDI
2007 data Endring fra 2006 2007 data Endring fra 2006
20     New Zealand 0.950   0.002
21     Storbritannia 0.947   0.002
22     Tyskland 0.947   0.002
23   (1)   Singapore 0.944   0.002
24   (1)   Hongkong 0.944   0.001
25     Hellas 0.942   0.004
26     Sør-Korea 0.937   0.004
27   (1)   Israel 0.935   0.003
28   (1)   Andorra 0.934   0.001
29     Slovenia 0.929   0.005
30     Brunei 0.920   0.001
31     Kuwait 0.916   0.004
32     Kypros 0.914   0.003
33   (1)   Qatar 0.910   0.005
34   (1)   Portugal 0.909   0.002
35   (2)   De forente arabiske emirater 0.903   0.007
36     Tsjekkia 0.903   0.004
37   (2)   Barbados 0.903   0.004
38   (3)   Malta 0.902   0.003

Høy HDIRediger

Rank Land HDI
2007 data Endring fra 2006 2007 data Endring fra 2006
39   (1)   Bahrain 0.895   0.001
40     Estland 0.883   0.005
41   (1)   Polen 0.880   0.004
42   (2)   Slovakia 0.880   0.007
43   (2)   Ungarn 0.879   0.001
44   (1)   Chile 0.878   0.004
45     Kroatia 0.871   0.004
46     Litauen 0.870   0.005
47   (1)   Antigua og Barbuda 0.868   0.008
48   (2)   Latvia 0.866   0.007
49   (2)   Argentina 0.866   0.005
50   (1)   Uruguay 0.865   0.005
51     Cuba 0.863   0.007
52     Bahamas 0.856   0.002
53   (1)   Mexico 0.854   0.005
54   (1)   Costa Rica 0.854   0.005
55   (1)   Libya 0.847   0.005
56   (1)   Oman 0.846   0.003
57     Seychellene 0.845   0.004
58   (4)   Venezuela 0.844   0.011
59   (1)   Saudi-Arabia 0.843   0.003
60   (1)   Panama 0.840   0.007
61   (2)   Bulgaria 0.840   0.005

Rank Land HDI
2007 data Endring fra 2006 2007 data Endring fra 2006
62   (2)   Saint Kitts og Nevis 0.838   0.003
63   (1)   Romania 0.837   0.005
64   (1)   Trinidad og Tobago 0.837   0.005
65     Montenegro 0.834   0.006
66     Malaysia 0.829   0.004
67     Serbia 0.826   0.005
68   (1)   Hviterussland 0.826   0.007
69   (1)   Saint Lucia 0.821  
70     Albania 0.818   0.004
71   (2)   Russland 0.817[nb 2]   0.011
72     Nord-Makedonia 0.817   0.004
73   (2)   Dominica 0.814  
74     Grenada 0.813   0.003
75     Brasil 0.813   0.005
76     Bosnia-Hercegovina 0.812   0.005
77   (5)   Colombia 0.807   0.007
78   (5)   Peru 0.806   0.007
79   (1)   Tyrkia 0.806   0.004
80   (3)   Ecuador 0.806   0.001
81   (2)   Mauritius 0.804   0.003
82   (1)   Kasakhstan 0.804   0.003
83   (3)   Libanon 0.803   0.003

Medium HDIRediger

Rank Land HDI
2007 data Endring fra 2006 2007 data Endring fra 2006
84   (1)   Armenia 0.798   0.011
85   (1)   Ukraina 0.796   0.007
86   (2)   Aserbajdsjan 0.787   0.014
87   (1)   Thailand 0.783   0.003
88   (1)   Iran 0.782   0.005
89   (2)   Georgia 0.778   0.010
90   (1)   Den dominikanske republikk 0.777   0.006
91   (2)   Saint Vincent og Grenadinene 0.772   0.005
92   (7)   Kina[nb 3] 0.772   0.009
93   (3)   Belize 0.772   0.002
94   (2)   Samoa 0.771   0.005
95   (2)   Maldivene 0.771   0.006
96   (1)   Jordan 0.770   0.003
97   (1)   Surinam 0.769   0.004
98   (2)   Tunisia 0.769   0.006
99   (5)   Tonga 0.768   0.001
100   (8)   Jamaica 0.766   0.002
101     Paraguay 0.761   0.004
102     Sri Lanka 0.759   0.004
103     Gabon 0.755   0.005
104     Algerie 0.754   0.005
105     Filippinene 0.751   0.004
106     El Salvador 0.747   0.001
107   (2)   Syria 0.742   0.004
108   (1)   Fiji 0.741   0.003
109   (1)   Turkmenistan 0.739  
110     Palestina 0.737  
111     Indonesia 0.734   0.005
112     Honduras 0.732   0.019
113     Bolivia 0.729   0.003
114     Guyana 0.729   0.008
115   (1)   Mongolia 0.727   0.007
116   (1)   Vietnam 0.725   0.005
117     Moldova 0.720   0.002
118     Ekvatorial-Guinea 0.719   0.007
119     Usbekistan 0.710   0.004
120     Kirgisistan 0.710   0.005
121     Kapp Verde 0.708   0.004

Rank Land HDI
2007 data Endring fra 2006 2007 data Endring fra 2006
122   (1)   Guatemala 0.704   0.008
123   (1)   Egypt 0.703   0.003
124     Nicaragua 0.699   0.003
125   (1)   Botswana 0.694   0.011
126   (1)   Vanuatu 0.693   0.005
127     Tadsjikistan 0.688   0.005
128   (1)   Namibia 0.686   0.008
129   (1)   Sør-Afrika 0.683   0.003
130     Marokko 0.654   0.006
131     São Tomé og Príncipe 0.651   0.006
132   (1)   Bhutan 0.619   0.011
133   (1)   Laos 0.619   0.006
134     India 0.612   0.008
135     Salomonøyene 0.610   0.006
136     Republikken Kongo 0.601   0.002
137     Kambodsja 0.593   0.009
138     Myanmar 0.586   0.002
139     Komorene 0.576   0.003
140   (1)   Jemen 0.575   0.007
141   (1)   Pakistan 0.572   0.004
142   (2)   Swaziland 0.572   0.003
143     Angola 0.564   0.012
144     Nepal 0.553   0.006
145     Madagaskar 0.543   0.006
146   (2)   Bangladesh 0.543   0.008
147     Kenya 0.541   0.006
148   (2)   Papua Ny-Guinea 0.541   0.005
149     Haiti 0.532   0.006
150     Sudan 0.531   0.005
151     Tanzania 0.530   0.011
152   (2)   Ghana 0.526   0.008
153   (1)   Kamerun 0.523   0.004
154   (1)   Mauritania 0.520   0.001
155     Djibouti 0.520   0.003
156     Lesotho 0.514   0.003
157   (1)   Uganda 0.514   0.009
158   (1)   Nigeria 0.511   0.005

Lav HDIRediger

Rank Land HDI
2007 data Endring fra 2006 2007 data Endring fra 2006
159     Togo 0.499   0.001
160   (1)   Malawi 0.493   0.009
161   (1)   Benin 0.492   0.005
162     Øst-Timor 0.489   0.005
163     Elfenbenskysten 0.484   0.002
164     Zambia 0.481   0.008
165     Eritrea 0.472   0.005
166     Senegal 0.464   0.002
167     Rwanda 0.460   0.005
168     Gambia 0.456   0.003
169     Liberia 0.442   0.008
170     Guinea 0.435   0.002

Rank Land HDI
2007 data Endring fra 2006 2007 data Endring fra 2006
171     Etiopia 0.414   0.012
172     Mosambik 0.402   0.005
173   (1)   Guinea-Bissau 0.396   0.005
174   (1)   Burundi 0.394   0.007
175   (2)   Tsjad 0.392   0.001
176   (1)   Den demokratiske republikken Kongo 0.389   0.018
177   (1)   Burkina Faso 0.389   0.005
178   (1)   Mali 0.371   0.005
179   (1)   Den sentralafrikanske republikk 0.369   0.002
180     Sierra Leone 0.365   0.008
181     Afghanistan 0.352   0.002
182     Niger 0.340   0.005

Liste over land etter kontinentRediger

AfrikaRediger

10 høyeste HDI

Rank Land HDI
2007 data Endring fra 2006
Høy HDI
1   Libya 0.847   +0.005
2   Seychellene 0.845   +0.004
3   Mauritius 0.804   +0.003
Medium HDI
4   Tunisia 0.769   +0.006
5   Gabon 0.755   +0.005
6   Algerie 0.754   +0.005
7   Ekvatorial-Guinea 0.719   +0.007
8   Kapp Verde 0.708   +0.004
9   Egypt 0.703   +0.003
10   Botswana 0.694   +0.011

10 laveste HDI

Rank Land HDI
2007 data Endring fra 2006
Lav HDI
1   Niger 0.340   +0.007
2   Sierra Leone 0.365   +0.008
3   Den sentralafrikanske republikk 0.369   +0.002
4   Mali 0.371   +0.005
5   Burkina Faso 0.389   +0.005
6   Den demokratiske republikken Kongo 0.389   +0.018
7   Tsjad 0.392   -0.001
8   Burundi 0.394   +0.007
9   Guinea-Bissau 0.396   +0.005
10   Mosambik 0.402   +0.005

AmerikaRediger

10 høyeste HDI

Rank Land HDI
2007 data Endring fra 2006
Meget høy HDI
1   Canada 0.966   +0.001
2   USA 0.956   +0.001
3   Barbados 0.903   +0.004
Høy HDI
4   Chile 0.878   +0.004
5   Antigua og Barbuda 0.868   +0.008
6   Argentina 0.866   +0.005
7   Uruguay 0.865   +0.005
8   Cuba 0.863   +0.007
9   Bahamas 0.856   +0.002
10   Mexico 0.854   +0.005

10 laveste HDI

Rank Land HDI
2007 data Endring fra 2006
Medium HDI
1   Haiti 0.532   +0.006
2   Nicaragua 0.699   +0.003
3   Guatemala 0.704   +0.008
4   Guyana 0.729   +0.008
5   Bolivia 0.729   +0.003
6   Honduras 0.732   +0.003
7   El Salvador 0.747   +0.001
8   Paraguay 0.761   +0.004
9   Jamaica 0.766   -0.002
10   Surinam 0.769   +0.004

Asia og OseaniaRediger

10 høyeste HDI

Rank Land HDI
2007 data Endring fra 2006
Meget høy HDI
1   Australia 0.970   +0.002
2   Japan 0.960   +0.002
3   New Zealand 0.950   +0.002
4   Singapore 0.944   +0.002
5   Hongkong 0.944   +0.001
6   Sør-Korea 0.937   +0.004
7   Israel 0.935   +0.003
8   Brunei 0.920   +0.001
9   Kuwait 0.916   +0.004
10   Qatar 0.910   +0.005

10 laveste HDI

Rank Land HDI
2007 data Endring fra 2006
Lav HDI
1   Afghanistan 0.352   +0.002
2   Øst-Timor 0.489   +0.005
Medium HDI
3   Papua Ny-Guinea 0.541   +0.005
4   Bangladesh 0.543   +0.008
5   Nepal 0.553   +0.006
6   Pakistan 0.572   +0.004
7   Jemen 0.575   +0.007
8   Myanmar 0.586   +0.002
9   Kambodsja 0.593   +0.009
10   Salomonøyene 0.610   +0.006

EuropaRediger

10 høyeste HDI

Rank Land HDI
2007 data Endring fra 2006
Meget høy HDI
1   Norge 0.971   +0.001
2   Island 0.969   +0.002
3   Irland 0.965   +0.001
4   Nederland 0.964   +0.003
5   Sverige 0.963   +0.002
6   Frankrike 0.961   +0.003
7   Sveits 0.960   +0.001
8   Luxembourg 0.960   +0.001
9   Finland 0.959   +0.004
10   Østerrike 0.955   +0.003

10 laveste HDI

Rank Land HDI
2007 data Endring fra 2006
Medium HDI
1   Moldova 0.720   +0.002
2   Ukraina 0.796   +0.007
Høy HDI
3   Bosnia-Hercegovina 0.812   +0.005
4   Nord-Makedonia 0.817   +0.004
5   Russland 0.817[nb 2]   +0.011
6   Albania 0.818   +0.004
7   Hviterussland 0.826   +0.007
8   Serbia 0.826   +0.005
9   Montenegro 0.834   +0.006
10   Romania 0.837   +0.005

HDI etter region og grupperRediger

Region or Group HDI
2007
HDI
2005
Meget høy HDI
Den europeiske union (EU27) 0.937   N/A
OECD 0.932   0.925
Høy HDI
Gulf Cooperation Council 0.868   N/A
Sentral- og Øst-Europa og SIS 0.821   0.814
Latin-Amerika og Karibia 0.821   0.810
Medium HDI
Øst-Asia og stillehavslandene 0.770   0.762
Verden 0.753   0.743
Den arabiske verden 0.719   0.713
Sør-Asia 0.612   0.606
Subsaharisk Afrika 0.514   0.495

Gruppe Klassifisering
(2007)
HDI
min max snitt
(2007)
snitt
(2005)
Meget høy HDI Industriland 0.900 1.000 0.955   0.897
Høy HDI Utviklingsland 0.800 0.899 0.833  
Medium HDI 0.500 0.799 0.686   0.698
Lav HDI Minst utviklede land 0.000 0.499 0.423   0.436
Verden 0.000 1.000 0.753   0.743
Eldre gruppe
(frem til 2005)
GNI per capita
(US$)
Gammel
HDI
min max
Høyinntektsland 10 726 0.936
– Høyinntekt OECD 0.950
Medium inntektsland 876 10 725 0.776
Lavinntektsland 875 0.570
Verden 0.743
Utviklingsland 0.688
MUL 0.480

Land som mangler fra den siste rapportenRediger

FN-land (Siste UNDP data)Rediger

År Land HDI Rank Kilde
Publikasjon Data
Meget høy HDI
1997 N/A   Monaco 0.946 N/A
1997 N/A   San Marino 0.944 N/A
Høy HDI
1998 N/A   Palau 0.861 N/A
Medium HDI
1998 1995   Nord-Korea 0.766 75 [2]
1998 N/A   Nauru 0.663 N/A
2000 1998   Irak 0.583 126 [3]
1998 N/A   Tuvalu 0.583 N/A
1998 N/A   Mikronesiaføderasjonen 0.569 N/A
1998 N/A   Marshalløyene 0.563 N/A
1998 N/A   Kiribati 0.515 N/A
2007 2005   Zimbabwe 0.513 151 [4]
Lav HDI
2001 2001   Somalia 0.284 161 [5][nb 4]

Land utenfor FN (ikke utregnet av UNDP)Rediger

År Land eller territorium HDI Rank Kilde
Publisering Data
Meget høy HDI
2009 2007   Taiwan 0.943 25 [nb 5]
1998 N/A   Puerto Rico 0.942 N/A [7]
2008 2005   Martinique 0.929 24 [8]
1998 N/A   Grønland 0.927 N/A [9]
2008 2005   Guadeloupe 0.912 28 [8]
2006 2004   Macao 0.909 28 [10]
Høy HDI
2008 2005   Ny-Caledonia 0.878 34 [8]
2007 2004   Réunion 0.870 35 [8][11]
2008 2005   Fransk Polynesia 0.864 42 [8]
2008 2005   Fransk Guyana 0.862 43 [8]
Medium HDI
2004 2002   Kosovo 0.733 N/A [12]

Tidligere førsteplasserRediger

Disse landene har ligget øverst på listen de årene indeksen har blitt oppdatert.

Se ogsåRediger

FotnoterRediger

  1. ^ a b As published in United Nations Development Programme's Human Development Report "Human Development Indices - A statistical update 2008"; Table 1 "Human development index trends" 2008 and 2009 values are used, as these are the revised values rather than those originally published as shown in Appendix A1.
  2. ^ a b See List of Russian federal subjects by HDI.
  3. ^ Includes data for mainland China; excludes the Hong Kong Special Administrative Region (SAR) (separately ranked), the Macau SAR and the Republic of China (Taiwan).
  4. ^ Somalia's last inclusion in the HDI ranking was in the 1996 report (1993 data).
  5. ^ As the UN does not recognize Taiwan as a state, the HDI report does not include data for "Taiwan, Province of China" (the term used by the UN to refer to the domain of the Taiwan; see Political status of Taiwan). The ROC's government calculated its HDI as of 2007 to be 0.943 based on the following data: life expectancy of 78.4 years; adult literacy rate of 97.6%; combined gross enrollment rate of 101.9%; and GDP per capita (PPP) of US$30,352.[6]

ReferanserRediger

  1. ^ a b «Human development indices» (PDF). United Nations Development Programme. Besøkt 5. oktober 2009. 
  2. ^ «The State of Human Development» (PDF). United Nations Development Programme. 1998. Besøkt 26. mars 2009. 
  3. ^ «Human Development Report 2000» (PDF). United Nations Development Programme. 2000. s. 163. Besøkt 26. mars 2009. 
  4. ^ «Human Development Report 2007/2008» (PDF). United Nations Development Programme. 2008. s. 231. Arkivert fra originalen (PDF) 29. april 2011. Besøkt 26. mars 2009. 
  5. ^ «Human Development Report: Somalia 2001» (PDF). 2001. s. 198. Arkivert fra originalen (PDF) 24. mars 2009. Besøkt 26. mars 2009. 
  6. ^ «National Statistics, R.O.C. (Taiwan)» (PDF) (Chinese). Directorate General of Budget, Accounting and Statistics, Executive Yuan, R.O.C. 2007. Besøkt 6. oktober 2009. 
  7. ^ «Puerto Rico (United States)». United Nations Environment Programme. 2. mars 1998. Besøkt 26. mars 2009. . Note: Appears to be simply the United States's HDI published on the 1997 report.
  8. ^ a b c d e f «Les défis de la croissance calédonienne, on page 13» (PDF) (French). CEROM - INSEE. Arkivert fra originalen (PDF) 18. desember 2008. Besøkt 10. desember 2008. 
  9. ^ «Greenland (Denmark)». United Nations Environment Programme. 2. mars 1998. Besøkt 26. mars 2009. . Note: Appears to be simply Denmark's HDI published on the 1997 report.
  10. ^ The UN did not calculate the HDI of Macau. The government of Macau calculates its own HDI as of 2004 as 0.909. If it were included in the UN's HDI figures as of 2004, Macau would rank 28th (behind Slovenia and in front of Portugal). «2006 Macau in Figures». Statistics and Census Service, Macau SAR. 2006. Besøkt 2. november 2006. 
  11. ^ «L’Indice de Développement Humain : Une Évaluation pour la réunion» (PDF) (French). Laboratoire d’Economie Appliquée au Développement (LEAD) Université du Sud Toulon-Var. Arkivert fra originalen (PDF) 18. desember 2008. Besøkt 10. desember 2008. 
  12. ^ «Human Development Report - Kosovo 2004» (engelsk and Albanian and Serbian). UNDP. 2004. Arkivert fra originalen 12. juni 2007. Besøkt 11. januar 2009. 

Eksterne lenkerRediger