Åpne hovedmenyen
Denne listen er basert på rapporten for 2010. Se Liste over land etter HDI etter år for andre tilgjengelige år
Verdenskart som viser HDI (basert på data fra 2007, publisert 5. oktober 2009)

██ 0.950 og over

██ 0.900–0.949

██ 0.850–0.899

██ 0.800–0.849

██ 0.750–0.799

██ 0.700–0.749

██ 0.650–0.699

██ 0.600–0.649

██ 0.550–0.599

██ 0.500–0.549

██ 0.450–0.499

██ 0.400–0.449

██ 0.350–0.399

██ under 0.350

██ Data ikke tilgjengelig

(Kart for fargeblinde) – for dem som ikke kan skille mellom rødt og grønt (2007).

Dette er en liste over land etter HDI, som beskrevet i FNs Development Programme Report 2010. Årets rapport har tittelen «En nasjons egentlige rikdom: veier til menneskelig utvikling».

HDI er en engelskspråklig forkortelse for Human Development Index (norsk: Måleskala for menneskelig utvikling). HDI brukes på samme måte som bruttonasjonalprodukt (BNP) for å måle velstand i land. Mens BNP kun måler økonomiske kilder, sies HDI å gi et mer komplett bilde, da det inkluderer fattigdom, lese- og skrivekyndighet, utdanning, forventet levealder, fødselstall og andre faktorer.

HDI ble utviklet av den pakistanske økonomen Mahbub ul Haq (19341998), og blir fra 1990 brukt i FNs årlige rapport Human Development Report. HDI angis på en skala fra 0 til 1, hvor 1 er best.

Innhold

Komplett liste over landRediger

  •   = økning.
  •   = ingen endring.
  •   = nedgang.
  • Like HDI-verdier fører ikke til delt plassering siden FN opererer med seks desimaler i utregningene sine.

Denne utgaven av indeksen ble publisert 4. november 2010.

Meget høy HDIRediger

Rangering Land HDI
2010 Endring 2010-data
[1][nb 1]
Endring
[nb 1][1]
1     Norge 0.938   0.001
2     Australia 0.937   0.002
3   (17)   New Zealand 0.907   0.003
4   (9)   USA 0.902   0.003
5     Irland 0.895   0.001
6   (13)   Liechtenstein 0.891   0.002
7   (1)   Nederland 0.890   0.002
8   (4)   Canada 0.888   0.002
9   (2)   Sverige 0.885   0.001
10   (12)   Tyskland 0.885   0.002
11   (1)   Japan 0.884   0.003
12   (14)   Sør-Korea 0.877   0.005
13   (4)   Sveits 0.874   0.002
14   (6)   Frankrike 0.872   0.003
15   (12)   Israel 0.872   0.001
16   (4)   Finland 0.871   0.002
17   (14)   Island 0.869  
18   (1)   Belgia 0.867   0.002
19   (3)   Danmark 0.866   0.002
20   (5)   Spania 0.863   0.002
21   (3)   Hongkong 0.862   0.005
Rangering Land HDI
2010 Endring 2010 Endring
22   (3)   Hellas 0.855   0.002
23   (5)   Italia 0.854   0.003
24   (13)   Luxembourg 0.852   0.002
25   (11)   Østerrike 0.851   0.002
26   (5)   Storbritannia 0.849   0.002
27   (5)   Singapore 0.846   0.005
28   (8)   Tsjekkia 0.841  
29     Slovenia 0.828   0.002
30   (2)   Andorra 0.824   0.002
31   (11)   Slovakia 0.818   0.003
32   (3)   De forente arabiske emirater 0.815   0.003
33   (5)   Malta 0.815   0.002
34   (6)   Estland 0.812   0.003
35   (3)   Kypros 0.810   0.001
36   (7)   Ungarn 0.805   0.002
37   (7)   Brunei 0.805   0.001
38   (5)   Qatar 0.803   0.005
39     Bahrain 0.801   0.003
40   (6)   Portugal 0.795   0.004
41     Polen 0.795   0.004
42   (5)   Barbados 0.788   0.001

Høy HDIRediger

Rangering Land HDI
2010 Endring 2010 Endring
43   (9)   Bahamas 0.784   0.001
44   (1)   Chile 0.783   0.004
45   (2)   Litauen 0.783   0.001
46   (3)   Argentina 0.775   0.003
47   (16)   Kuwait 0.771   0.002
48     Latvia 0.769  
49   (16)   Montenegro 0.769   0.001
50   (13)   Romania 0.767   0.003
51   (6)   Kroatia 0.767   0.002
52   (2)   Uruguay 0.765   0.005
53   (2)   Libya 0.755   0.006
54   (6)   Panama 0.755   0.004
55   (4)   Saudi-Arabia 0.752   0.004
56   (3)   Mexico 0.750   0.004
57   (9)   Malaysia 0.744   0.005
58   (3)   Bulgaria 0.743   0.002
59   (5)   Trinidad og Tobago 0.736   0.004
60   (7)   Serbia 0.735   0.002
61   (7)   Hviterussland 0.732   0.003
62   (8)   Costa Rica 0.725   0.002
63   (15)   Peru 0.723   0.005
64   (6)   Albania 0.719   0.003
Rangering Land HDI
2010 Endring 2010 Endring
65   (6)   Russland 0.719   0.005
66   (16)   Kasakhstan 0.714   0.003
67   (19)   Aserbajdsjan 0.713   0.003
68   (8)   Bosnia-Hercegovina 0.710   0.001
69   (16)   Ukraina 0.710   0.004
70   (18)   Iran 0.702   0.005
71   (1)   Nord-Makedonia 0.701   0.004
72   (9)   Mauritius 0.701   0.004
73   (2)   Brasil 0.699   0.006
74   (15)   Georgia 0.698   0.003
75   (17)   Venezuela 0.696  
76   (8)   Armenia 0.695   0.002
77   (3)   Ecuador 0.695   0.003
78   (15)   Belize 0.694  
79   (2)   Colombia 0.689   0.004
80   (20)   Jamaica 0.688   0.002
81   (17)   Tunisia 0.683   0.006
82   (14)   Jordan 0.681   0.004
83   (4)   Tyrkia 0.679   0.005
84   (20)   Algerie 0.677   0.006
85   (14)   Tonga 0.677   0.002

Medium HDIRediger

Rangering Land HDI
2010 Endring 2010 Endring
86   (2)   Fiji 0.669   0.002
87   (1)   Turkmenistan 0.669   0.007
88   (1)   Den dominikanske republikk 0.663   0.003
89   (2)   Folkerepublikken Kina 0.663   0.008
90   (1)   El Salvador 0.659   0.004
91   (2)   Sri Lanka 0.658   0.005
92   (7)   Thailand 0.654   0.008
93   (3)   Gabon 0.648   0.006
94   (2)   Surinam 0.646   0.003
95   (2)   Bolivia 0.643   0.006
96   (1)   Paraguay 0.640   0.003
97   (1)   Filippinene 0.638   0.004
98   (2)   Botswana 0.633   0.006
99   (5)   Moldova 0.623   0.001
100   (8)   Mongolia 0.622   0.002
101     Egypt 0.620   0.004
102     Usbekistan 0.617   0.004
103     Mikronesiaføderasjonen 0.614   0.005
104     Guyana 0.611   0.005
105     Namibia 0.606   0.004
106     Honduras 0.604   0.001
Rangering Land HDI
2010 Endring 2010 Endring
107   (2)   Maldivene 0.602   0.004
108   (1)   Indonesia 0.600   0.003
109   (1)   Kirgisistan 0.598  
110     Sør-Afrika 0.597  
111     Syria 0.589   0.005
112     Tadsjikistan 0.580   0.019
113     Vietnam 0.572   0.003
114     Marokko 0.567   0.008
115   (1)   Nicaragua 0.565   0.007
116   (1)   Guatemala 0.560   0.005
117     Ekvatorial-Guinea 0.538   0.002
118     Kapp Verde 0.534   0.007
119     India 0.519   0.004
120     Øst-Timor 0.502   0.005
121     Swaziland 0.498   0.004
122   (1)   Laos 0.497   0.008
123   (1)   Salomonøyene 0.494   0.003
124     Kambodsja 0.494   0.003
125   (1)   Pakistan 0.490   0.011
126   (1)   Republikken Kongo 0.489   0.005
127     São Tomé og Príncipe 0.488   0.005

Lav HDIRediger

Rangering Land HDI
2010 Endring 2010 Endring
128   (1)   Kenya 0.470   0.008
129   (1)   Bangladesh 0.469   0.003
130     Ghana 0.467   0.006
131     Kamerun 0.460   0.006
132   (1)   Burma 0.451   0.011
133   (1)   Jemen 0.439   0.006
134     Benin 0.435   0.008
135     Madagaskar 0.435   0.006
136     Mauritania 0.433   0.002
137     Papua Ny-Guinea 0.431   0.009
138     Nepal 0.428   0.002
139     Togo 0.428   0.003
140   (1)   Komorene 0.428   0.007
141   (1)   Lesotho 0.427   0.004
142   (2)   Nigeria 0.423   0.003
143     Uganda 0.422   0.012
144     Senegal 0.411   0.006
145     Haiti 0.404   0.006
146   (2)   Angola 0.403   0.008
147     Djibouti 0.402   0.006
148   (2)   Tanzania 0.398   0.005
Rangering Land HDI
2010 Endring 2010 Endring
149     Elfenbenskysten 0.397   0.006
150     Zambia 0.395   0.005
151     Gambia 0.390   0.011
152   (2)   Rwanda 0.385   0.008
153   (1)   Malawi 0.385   0.004
154   (1)   Sudan 0.379   0.001
155     Afghanistan 0.349   0.003
156     Guinea 0.340   0.003
157   (1)   Etiopia 0.328   0.009
158   (1)   Sierra Leone 0.317   0.005
159     Den sentralafrikanske republikk 0.315   0.001
160   (1)   Mali 0.309   0.009
161   (1)   Burkina Faso 0.305   0.005
162     Liberia 0.300   0.005
163     Tsjad 0.295   0.002
164     Guinea-Bissau 0.289   0.008
165     Mosambik 0.284   0.005
166     Burundi 0.282   0.002
167     Niger 0.261   0.005
168     Den demokratiske republikken Kongo 0.239   0.003
169     Zimbabwe 0.140   0.008

Liste over land etter kontinentRediger

AfrikaRediger

10 høyeste HDI
Rangering Land HDI
2010 Endring
Høy HDI
53   Libya 0.755   +0.005
72   Mauritius 0.701   +0.003
81   Tunisia 0.683   +0.003
84   Algerie 0.677   +0.006
Medium HDI
93   Gabon 0.648   +0.005
98   Botswana 0.633   +0.005
101   Egypt 0.620   +0.007
105   Namibia 0.606   +0.004
110   Sør-Afrika 0.597   +0.003
114   Marokko 0.567   +0.011
10 laveste HDI
Rangering Land HDI
2010 Endring
Lav HDI
160   Mali 0.309   +0.005
161   Burkina Faso 0.305   +0.005
162   Liberia 0.300   +0.007
163   Tsjad 0.295   -0.001
164   Guinea-Bissau 0.289   +0.018
165   Mosambik 0.284   +0.005
166   Burundi 0.282   +0.005
167   Niger 0.261   +0.002
168   Den demokratiske republikken Kongo 0.239   +0.008
169   Zimbabwe 0.140   +0.007

AmerikaRediger

10 høyeste HDI
Rangering Land HDI
2010 Endring
Meget høy HDI
4   USA 0.902   +0.003
8   Canada 0.888   +0.002
42   Barbados 0.788   +0.001
Høy HDI
43   Bahamas 0.784   +0.001
44   Chile 0.783   +0.004
46   Argentina 0.775   +0.003
52   Uruguay 0.765   +0.005
54   Panama 0.755   +0.004
56   Mexico 0.750   +0.005
59   Trinidad og Tobago 0.736   +0.003
10 laveste HDI
Rangering Land HDI
2010 Endring
Medium HDI
88   Den dominikanske republikk 0.663   +0.003
90   El Salvador 0.659   +0.005
94   Surinam 0.646   +0.003
95   Bolivia 0.643   +0.006
96   Paraguay 0.640   +0.006
104   Guyana 0.611   +0.006
106   Honduras 0.604   +0.003
115   Nicaragua 0.565   +0.003
116   Guatemala 0.560   +0.004
Lav HDI
145   Haiti 0.404   -0.006

Asia og OseaniaRediger

10 høyeste HDI
Rangering Land HDI
2010 Endring
Meget høy HDI
2   Australia 0.937   +0.002
3   New Zealand 0.907   +0.002
11   Japan 0.884   +0.002
12   Sør-Korea 0.877   +0.002
15   Israel 0.872   +0.001
21   Hongkong 0.862   +0.004
27   Singapore 0.846   +0.003
32   De forente arabiske emirater 0.815   +0.001
35   Kypros 0.810   +0.004
37   Brunei 0.805   +0.003
10 laveste HDI
Rangering Land HDI
2010 Endring
Medium HDI
122   Laos 0.497   +0.006
123   Salomonøyene 0.494   +0.009
124   Kambodsja 0.494   +0.002
125   Pakistan 0.490   +0.007
Lav HDI
129   Bangladesh 0.469   +0.004
132   Burma 0.451   +0.006
133   Jemen 0.439   +0.008
137   Papua Ny-Guinea 0.431   +0.005
138   Nepal 0.428   +0.005
155   Afghanistan 0.349   +0.002

EuropaRediger

10 høyeste HDI
Rangering Land HDI
2010 Endring
Meget høy HDI
1   Norge 0.938   +0.001
5   Irland 0.895   +0.002
6   Liechtenstein 0.891   +0.001
7   Nederland 0.890   +0.003
9   Sverige 0.885   +0.002
10   Tyskland 0.885   +0.003
13   Sveits 0.874   +0.001
14   Frankrike 0.872   +0.001
16   Finland 0.871   +0.004
17   Island 0.869   +0.003
10 laveste HDI
Rangering Land HDI
2010 Endring
Høy HDI
65   Russland 0.719   +0.011
66   Kasakhstan 0.714   +0.004
67   Aserbajdsjan 0.713   +0.005
68   Bosnia-Hercegovina 0.710   +0.004
69   Ukraina 0.710   +0.003
71   Nord-Makedonia 0.701   0.011
74   Georgia 0.698   +0.007
76   Armenia 0.695   +0.014
83   Tyrkia 0.683   +0.010
Medium HDI
99   Moldova 0.623   +0.002

Land som ikke er med på listenRediger

Medlemsland i FN (siste tilgjengelige UNDP-data)
År Land HDI Rangering Kilde
Publisering Data
Meget høy HDI
1997 N/A   Monaco 0.946 N/A
1997 N/A   San Marino 0.944 N/A
Høy HDI
1998 N/A   Palau 0.861 N/A
Medium HDI
1998 1995   Nord-Korea 0.766 75 [2]
1998 N/A   Nauru 0.663 N/A
2007 N/A   Bhutan 0.619 N/A
2000 1998   Irak 0.583 126 [3]
1998 N/A   Tuvalu 0.583 N/A
1998 N/A   Mikronesiaføderasjonen 0.569 N/A
1998 N/A   Marshalløyene 0.563 N/A
1998 N/A   Kiribati 0.515 N/A
2007 2005   Zimbabwe 0.513 151 [4]
Lav HDI
2001 2001   Somalia 0.384 161 [5][nb 2]
Land utenfor FN (ikke beregnet av UNDP)
År Land eller territorie HDI Rangering Kilde
Publisert Data
Meget høy HDI
2009 2007   Taiwan 0.943 25 [nb 3]
1998 N/A   Puerto Rico 0.942 N/A [7]
2008 2005   Martinique 0.929 24 [8]
1998 N/A   Grønland 0.927 N/A [9]
2008 2005   Guadeloupe 0.912 28 [8]
2010 2007   Macao 0.944 23 [10]
Høy HDI
2008 2005   Ny-Caledonia 0.878 34 [8]
2007 2004   Réunion 0.870 35 [8][11]
2008 2005   Fransk Polynesia 0.864 42 [8]
2008 2005   Fransk Guyana 0.862 43 [8]
Medium HDI
2004 2002   Kosovo 0.733 N/A [12]

Tidligere førsteplasserRediger

Disse landene har ligget øverst på listen de årene indeksen har blitt oppdatert.

Se ogsåRediger

FotnoterRediger

  1. ^ a b Som publisert i United Nations Development Programme's Human Development Report "Human Development Indices - A statistical update 2008"; Table 1 "Human development index trends" tall fra 2008 og 2009 benyttes siden disse er reviderte i forhold til de som ble publisert i Appendix A1.
  2. ^ Somalia var sist med på HDI-listen i rapporten fra 1996 (1993 data).
  3. ^ Siden FN ikke anerkjenner Taiwan som suveren stat, inneholder ikke HDI-rapporten data for Taiwan. Landets regjering beregnet sin HDI fra 2007 til 0,943 basert på følgende data: forventet levealder på 78,4 år, alfabetiseringsrate på 97,6%, samlet brutto utdanning på 101,9%, og BNP per capita (PPP) i USD 30 352.[6]

ReferanserRediger

  1. ^ a b «Human development indices» (PDF). United Nations Development Programme. Besøkt 4. november 2010. 
  2. ^ «The State of Human Development» (PDF). United Nations Development Programme. 1998. Besøkt 26. mars 2009. 
  3. ^ «Human Development Report 2000» (PDF). United Nations Development Programme. 2000. s. 163. Besøkt 26. mars 2009. 
  4. ^ «Human Development Report 2007/2008» (PDF). United Nations Development Programme. 2008. s. 231. Arkivert fra originalen (PDF) 29. april 2011. Besøkt 26. mars 2009. 
  5. ^ «Human Development Report: Somalia 2001» (PDF). 2001. s. 198. Arkivert fra originalen (PDF) 24. mars 2009. Besøkt 26. mars 2009. 
  6. ^ «National Statistics, Republic of China(Taiwan)» (PDF) (Chinese). Directorate General of Budget, Accounting and Statistics, Executive Yuan, R.O.C. 2007. Besøkt 6. oktober 2009. 
  7. ^ «Puerto Rico (United States)». United Nations Environment Programme. 2. mars 1998. Besøkt 26. mars 2009. .
  8. ^ a b c d e f «Les défis de la croissance calédonienne, on page 13» (PDF) (fransk). CEROM - INSEE. Arkivert fra originalen (PDF) 18. desember 2008. Besøkt 10. desember 2008. 
  9. ^ «Greenland (Denmark)». United Nations Environment Programme. 2. mars 1998. Besøkt 26. mars 2009. .
  10. ^ FN har ikke beregnet HDI for Macau. Regjeringen i Macau beregner sin egen HDI. Hvis disse hadde blitt inkludert i FNs HDI-tall fra 2007, ville Macau havnet på tjuetredje eller tjuefjerdeplass (likt med enten Singapore eller Hong Kong) . «Macao in Figures 2010» (engelsk). Statistics and Census Service, Macau SAR. 2010. Besøkt 1. juli 2010. 
  11. ^ «L’Indice de Développement Humain : Une Évaluation pour la réunion» (PDF) (fransk). Laboratoire d’Economie Appliquée au Développement (LEAD) Université du Sud Toulon-Var. Arkivert fra originalen (PDF) 18. desember 2008. Besøkt 10. desember 2008. 
  12. ^ «Human Development Report - Kosovo 2004» (engelsk and Albansk and Serbisk). UNDP. 2004. Arkivert fra originalen 12. juni 2007. Besøkt 11. januar 2009. 

Eksterne lenkerRediger