Liste over Norges største tettsteder

Wikimedia-listeartikkel

Dette er en liste over de største tettstedene i Norge, slik SSB definerer dem. Definisjonen ligger nær opp til det internasjonale urban area. Tettsted kan karakteriseres som et dynamisk statistisk bybegrep.

Norges 100 største tettsteder

  • Tallene i tabellen offentliggjøres av Statistisk sentralbyrå pr. 1. januar hvert år.
  • Per 1. januar 2020 er det totalt 991 tettsteder, hvorav 392 har over 1 000 innbyggere, 246 over 2 000 innbyggere og 107 over 5 000 innbyggere.
  • Tettstedet Oslo er nr. 1 av landets tettsteder, med hensyn til befolkningens størrelse, tettstedets areal og befolkningstetthet.
  • Tettstedene Oslo (3 857 pr km²), Tromsdalen (3 567 pr km²) og Trondheim (3 272 pr km²) er tettest bebygd. I motsatt ende er Raufoss (1 102), Åmot/Geithus (1 135) og Notodden (1 232) (per 1. januar 2018)
  • Noen kommuner har flere tettsteder inne blant de 100 største. Det gjelder blant annet Kristiansand, Tromsø, Drammen og Bergen.
  • I noen tilfeller er det relativt store avvik mellom tettstedsbefolkningen etter SSBs definisjon og det som vanligvis oppfattes som «byen». For eksempel er det i byen Tromsø tre store tettsteder, med til sammen 67 372 innbyggere pr. 1. januar 2020. Disse tre store bydelene (tettstedene) Tromsø (nr. 15 av 983), Tromsdalen (nr. 32 av 983) og Kvaløysletta (nr. 65 av 983) bindes sammen med bruene Tromsøbrua og Sandnessundbrua. Tilsvarende er i Kristiansand kommune, de to tettstedene Kristiansand (nr. 8 av 983) og Korsvik (nr. 30 av 983) forbundet med Varoddbrua. Askøybroen og Sotrabroen forbinder tettstedene Askøy (nr. 20 av 983) og Knarrevik/Straume (nr. 49 av 983) med Bergen tettsted (nr. 2 av 983).
Tall for 1. januar 2021[1]
Nr Tettsted Folkemengde Areal i km² Innbyggere
pr km²
Kommune Kart Foto
1 Oslo 1 043 168 270,5 3 857

Oslo (692 901)
Bærum (115 543)
Asker (68 546)
Lillestrøm (56 927)
Lørenskog (42 381)
Nordre Follo (39 121)
Rælingen (14 537)
Nittedal (10 766)
Lier (2 446)

   
2 Bergen 265 470 90,3 2 940

Bergen

   
3 Stavanger/Sandnes 229 911 80,1 2 871

Stavanger (133 703)
Sandnes (64 125)
Sola (22 264)
Randaberg (9 819)

   
4 Trondheim 191 771 58,6 3 272

Trondheim

   
5 Fredrikstad/Sarpsborg 117 663 60,0 1 963

Fredrikstad (69 568)
Sarpsborg (48 095)

   
6 Drammen 110 236 47,3 2 329

Drammen (82 875)
Lier (13 029)
Øvre Eiker (9 514)
Asker (4 289)
Holmestrand (529)

   
7 Porsgrunn/Skien 94 102 53,8 1 748

Skien (49 792)
Porsgrunn (34 176)
Bamble (10 134)

   
8 Kristiansand 64 913 25,1 2 589

Kristiansand

   
9 Ålesund 54 399 28,5 1 906

Ålesund (45 517)
Sula (8 882)

   
10 Tønsberg 53 818 26,2 2 052

Tønsberg (36 133)
Færder (17 658)

   
11 Moss 47 725 22,1 2 157

Moss (41 440)
Vestby (6 285)

   
12 Sandefjord 45 520 24,2 1 882

Sandefjord

   
13 Haugesund 45 436 21,3 2 137

Haugesund (36 440)
Karmøy (8 996)

   
14 Bodø 42 351 14,8 2 854

Bodø

   
15 Tromsø 40 979 13,7 3 002

Tromsø

   
16 Arendal 37 861 27,3 1 388

Arendal (37 753)
Grimstad (108)

   
17 Hamar 28 535 14,0 2 045

Hamar (26 121)
Ringsaker (2 109)
Stange (305)

   
18 Larvik 26 731 15,0 1 777

Larvik

   
19 Halden 25 887 14,2 1 819

Halden

   
20 Askøy 23 952 15,0 1 593

Askøy

 
21 Kongsberg 22 432 13,7 1 639

Kongsberg

   
22 Molde 21 215 9,3 2 294

Molde

   
23 Jessheim 22 213 7,6 2 927

Ullensaker

   
24 Lillehammer 21 111 11,5 1 844

Lillehammer

   
25 Harstad 21 001 11,5 1 834

Harstad

   
26 Horten 20 717 8,7 2 391

Horten

 
27 Ski 20 519 9,9 2 082

Nordre Follo (14 034)
Ås (6 485)

 
28 Gjøvik 20 339 12,9 1 583

Gjøvik

   
29 Mo i Rana 18 812 12,6 1 492

Rana

 
30 Korsvik 18 562 7,9 2 352

Kristiansand

   
31 Kristiansund 18 160 8,3 2 188

Kristiansund

   
32 Tromsdalen 17 912 5,0 3 567

Tromsø

   
33 Hønefoss 16 359 9,1 1 794

Ringerike

 
34 Alta 15 491 9,8 1 585

Alta

35 Elverum 15 301 11,7 1 306

Elverum

36 Askim 14 755 7,7 1 928

Indre Østfold

37 Råholt 14 402 8,3 1 728

Eidsvoll (13 948)
Ullensaker (454)

 
38 Leirvik 14 316 9,9 1 440

Stord

   
39 Osøyro 14 149 9,1 1 549

Os

 
40 Narvik 14 015 6,8 2 050

Narvik

 
41 Grimstad 13 879 10,6 1 313

Grimstad

 
42 Drøbak 13 522 6,2 2 185

Frogn

 
43 Vennesla 13 444 7,3 1 855

Vennesla (11 046)
Kristiansand (2 398)

 
44 Stjørdalshalsen 13 394 7,5 1 792

Stjørdal

   
45 Nesoddtangen 13 150 6,3 2 099

Nesodden

   
46 Steinkjer 12 932 8,1 1 598

Steinkjer

   
47 Bryne 12 465 5,7 2 206

Time (10 665)
Klepp (1 800)

 
48 Kongsvinger 12 149 8,2 1 487

Kongsvinger

 
49 Knarrevik/Straume 11 871 7,5 1 583

Øygarden

 
50 Ålgård/Figgjo 11 600 5,1 2 257

Gjesdal (9 432)
Sandnes (2 168)

51 Kopervik 11 590 7,6 1 525

Karmøy

 
52 Egersund 11 406 7,0 1 619

Eigersund

 
53 Lommedalen 11 225 4,1 2 749

Bærum

 
54 Mandal 11 095 6,7 1 649

Lindesnes

 
55 Brumunddal 11 019 7,3 1 519

Ringsaker

 
56 Ås 10 725 4,7 2 267

Ås

 
57 Førde 10 451 5,5 1 886

Førde

 
57 Søgne 10 451 6,3 1 653

Søgne

 
59 Konnerud 10 353 4,7 2 203

Drammen

60 Levanger 10 310 5,3 1 946

Levanger

 
61 Arna 9 849 4,5 2 192

Bergen

 
62 Mosjøen 9 812 6,5 1 512

Vefsn

 
63 Kleppe/Verdalen 9 488 3,3 2 894

Klepp

64 Notodden 9 024 7,3 1 232

Notodden

65 Kvaløysletta 8 926 3,2 2 784

Tromsø

 
66 Florø 8 917 6,8 1 307

Kinn

67 Orkanger/Fannrem 8 674 6,5 1 328

Orkland

68 Fetsund-Østersund 8 584 4,2 2 047

Lillestrøm

69 Verdalsøra 8 451 6,0 1 413

Verdal

70 Namsos 8 358 4,6 1 814

Namsos

71 Kløfta 8 071 3,6 2 246

Ullensaker

72 Lillesand 8 050 5,1 1 572

Lillesand

73 Vestby 7 981 3,6 2 236

Vestby

74 Hammerfest 7 940 3,0 2 665

Hammerfest

 
75 Åkrehamn 7 855 4,3 1 821

Karmøy

76 Raufoss 7 839 7,1 1 102

Vestre Toten (7 565)
Gjøvik (274)

77 Holmestrand 7 747 4,5 1 733

Holmestrand

78 Kvernaland 7 655 4,4 1 729

Klepp (4 283)
Time (3 333)

79 Ørsta 7 466 5,8 1 295

Ørsta

 
80 Nærbø 7 336 3,1 2 354

81 Jørpeland 7 292 4,1 1 776

Strand

82 Rotnes 7 079 2,8 2 504

Nittedal

83 Malvik 7 077 2,6 2 699

Malvik (6 364)
Trondheim (713)

84 Bekkelaget 6 848 3,3 2 070

Stange

85 Melhus 6 838 3,0 2 303

Melhus

86 Volda 6 817 3,8 1 819

Volda

 
87 Vossevangen 6 799 4,0 1 705

Voss

 
88 Mysen 6 759 4,7 1 436

Indre Østfold

 
89 Åmot/Geithus 6 694 5,9 1 135

Modum

90 Hommersåk 6 571 2,3 2 869

Sandnes

 
91 Knarvik 6 359 3,8 1 665

Alver

 
92 Spydeberg 6 340 3,6 1 749

Indre Østfold

93 Fauske 6 310 4,6 1 371

Fauske

94 Eidsvoll 6 068 4,3 1 417

Eidsvoll

 
95 Flekkefjord 6 034 3,6 1 688

Flekkefjord

96 Sandnessjøen 6 030 4,2 1 425

Alstahaug

 
97 Fevik 6 037 4,2 1 432

Grimstad

98 Ulsteinvik 5 929 3,9 1 513

Ulstein

 
99 Stavern 5 810 3,8 1 546

Larvik

100 Hommelvik 5 740 2,9 1 964

Malvik

Største tettsteder etter landsdel

Nr Østlandet Sørlandet * Vestlandet Trøndelag Nord-Norge *"
1 Oslo (1 043 168) Kristiansand (64 913) Bergen (265 470) Trondheim (191 771) Bodø (42 351)
2 Fredrikstad/Sarpsborg (117 663) Arendal (37 861) Stavanger/Sandnes (229 911) Stjørdalshalsen (13 394) Tromsø (40 979)
3 Drammen (110 236) Korsvik (18 562) Ålesund (54 399) Steinkjer (12 932) Harstad (21 001)
4 Porsgrunn/Skien (94 102) Grimstad (13 879) Haugesund (45 436) Levanger (10 310) Mo i Rana (18 812)
5 Tønsberg (53 818) Vennesla (13 444) Askøy (23 952) Orkanger/Fannrem (8 674) Tromsdalen (17 912)
6 Moss (47 725) Mandal (11 095) Molde (21 215) Verdalsøra (8 451) Alta (15 491)
7 Sandefjord (45 520) Søgne (10 451) Kristiansund (18 160) Namsos (8 358) Narvik (14 015)
8 Hamar (28 535) Lillesand (8 050) Leirvik (14 316) Malvik (7 077) Mosjøen (9 812)
9 Larvik (26 731) Fevik (6 037) Osøyro (14 149) Melhus (6 838) Kvaløysletta (8 926)
10 Halden (25 887) Flekkefjord (6 034) Bryne (12 465) Hommelvik (5 740) Hammerfest (7 940)
  • Kristiansand, Korsvik og Søgne tilhører samtidig Kristiansand by.
  • " Tromsø, Kvaløysletta og Tromsdalen tilhører samtlige Tromsø by.

Definisjon av tettsted

Begrepet tettsted defineres av Statistisk sentralbyrå på følgende måte:[2]

  1. En hussamling skal registreres som et tettsted dersom det bor minst 200 personer der.
  2. Avstanden mellom husene skal normalt ikke overstige 50 meter. Det er tillatt med et skjønnsmessig avvik utover 50 meter mellom husene i områder som ikke skal eller kan bebygges. Dette kan f.eks. være parker, idrettsanlegg, industriområder eller naturlige hindringer som elver eller dyrkbare områder. Husklynger som naturlig hører med til tettstedet tas med inntil en avstand på 400 meter fra tettstedskjernen. De inngår i tettstedet som en satellitt til selve tettstedskjernen.
  3. Tettsteder er geografiske områder som har en dynamisk avgrensing, og antall tettsteder og deres yttergrenser vil endre seg over tid avhengig av byggeaktivitet og befolkningsutvikling.
  4. Tettstedene avgrenses uavhengig av de administrative grensene.

Se også

Referanser

  1. ^ «Tettsteder. Folkemengde og areal, etter kommune.». Statistisk sentralbyrå. 26. oktober 2021. Besøkt 27. oktober 2021. 
  2. ^ ssb.no: emner – begreper

Eksterne lenker