Liste over Norges største tettsteder

Wikimedia-listeartikkel

Dette er en liste over de største tettstedene i Norge, slik SSB definerer dem. Definisjonen ligger nær opp til det internasjonale urban area. Tettsted kan karakteriseres som et dynamisk statistisk bybegrep.

Norges 100 største tettsteder

  • Tallene i tabellen offentliggjøres av Statistisk sentralbyrå pr. 1. januar hvert år.
  • Per 1. januar 2020 er det totalt 991 tettsteder, hvorav 392 har over 1 000 innbyggere, 246 over 2 000 innbyggere og 107 over 5 000 innbyggere.
  • Tettstedet Oslo er nr. 1 av landets tettsteder, med hensyn til befolkningens størrelse, tettstedets areal og befolkningstetthet.
  • Tettstedene Oslo (3 840 pr km²), Tromsdalen (3 663 pr km²) og Trondheim (3 248 pr km²) er tettest bebygd. I motsatt ende er Raufoss (1 119), Åmot/Geithus (1 131) og Notodden (1 240) (per 1. januar 2018)
  • Noen kommuner har flere tettsteder inne blant de 100 største. Det gjelder blant annet Kristiansand, Tromsø, Drammen og Bergen.
  • I noen tilfeller er det relativt store avvik mellom tettstedsbefolkningen etter SSBs definisjon og det som vanligvis oppfattes som «byen». For eksempel er det i byen Tromsø tre store tettsteder, med til sammen 67 372 innbyggere pr. 1. januar 2020. Disse tre store bydelene (tettstedene) Tromsø (nr. 15 av 991), Tromsdalen (nr. 32 av 991) og Kvaløysletta (nr. 65 av 991) bindes sammen med bruene Tromsøbrua og Sandnessundbrua. Tilsvarende er i Kristiansand kommune, de to tettstedene Kristiansand (nr. 8 av 991) og Korsvik (nr. 30 av 991) forbundet med Varoddbrua. Askøybroen og Sotrabroen forbinder tettstedene Askøy (nr. 20 av 991) og Knarrevik/Straume (nr. 49 av 991) med Bergen tettsted (nr. 2 av 991).
Tall for 1. januar 2020[1]
Nr Tettsted Folkemengde Areal i km² Innbyggere
pr km²
Kommune Kart Foto
1 Oslo 1 036 059 269,8 3 840

Oslo (689 242)
Bærum (115 134)
Asker (68 132)
Lillestrøm (56 358)
Lørenskog (41 080)
Nordre Follo (38 601)
Rælingen (14 419)
Nittedal (10 711)
Lier (2 382)

   
2 Bergen 259 958 87,6 2 968

Bergen

   
3 Stavanger/Sandnes 228 287 79,7 2 864

Stavanger (133 209)
Sandnes (63 375)
Sola (21 967)
Randaberg (9 736)

   
4 Trondheim 189 271 58,3 3 248

Trondheim

   
5 Fredrikstad/Sarpsborg 116 373 59,1 1 969

Fredrikstad (68 876)
Sarpsborg (47 497)

   
6 Drammen 109 416 47,3 2 314

Drammen (82 471)
Lier (12 758)
Øvre Eiker (9 387)
Asker (4 271)

   
7 Porsgrunn/Skien 93 778 53,5 1 753

Skien (49 591)
Porsgrunn (34 016)
Bamble (10 171)

   
8 Kristiansand 64 596 25,0 2 587

Kristiansand

   
9 Ålesund 53 905 28,4 1 898

Ålesund (45 147)
Sula (8 758)

   
10 Tønsberg 53 018 26,1 2 028

Tønsberg (35 566)
Færder (17 452)

   
11 Moss 47 397 22,1 2 150

Moss (41 218)
Vestby (6 179)

   
12 Haugesund 45 352 21,0 2 156

Haugesund (36 468)
Karmøy (8 884)

   
13 Sandefjord 44 968 24,0 1 875

Sandefjord

   
14 Bodø 42 102 14,7 2 863

Bodø

   
15 Tromsø 40 926 13,5 3 036

Tromsø

   
16 Arendal 37 815 27,1 1 393

Arendal (37 703)
Grimstad (112)

   
17 Hamar 28 434 13,9 2 041

Hamar (26 056)
Ringsaker (2 078)
Stange (300)

   
18 Halden 25 838 14,2 1 819

Halden

   
19 Larvik 24 779 13,6 1 821

Larvik

   
20 Askøy 23 958 14,8 1 616

Askøy

 
21 Kongsberg 22 471 13,7 1 643

Kongsberg

   
22 Jessheim 21 598 7,5 2 872

Ullensaker

 
23 Molde 21 260 9,1 2 327

Molde

   
24 Lillehammer 20 933 11,4 1 844

Lillehammer

   
25 Harstad 20 920 11,4 1 843

Harstad

 
26 Horten 20 585 8,7 2 379

Horten

 
27 Gjøvik 20 474 12,8 1 600

Gjøvik

   
28 Ski 20 144 9,8 2 059

Nordre Follo (13 785)
Ås (6 359)

 
29 Mo i Rana 18 898 11,9 1 591

Rana

 
30 Korsvik 18 426 7,9 2 336

Kristiansand

   
31 Kristiansund 18 210 8,3 2 188

Kristiansund

   
32 Tromsdalen 17 495 4,8 3 663

Tromsø

   
33 Hønefoss 16 260 9,1 1 781

Ringerike

 
34 Alta 15 484 9,7 1 595

Alta

35 Elverum 15 248 11,7 1 307

Elverum

36 Stjørdalshalsen 14 868 8,1 1 829

Stjørdal

   
37 Askim 14 592 7,6 1 922

Indre Østfold

38 Leirvik 14 198 9,9 1 442

Stord

   
39 Narvik 14 092 6,8 2 074

Narvik

 
40 Osøyro 14 046 9,1 1 544

Os

 
41 Råholt 13 932 8,3 1 673

Eidsvoll (13 475)
Ullensaker (457)

 
42 Grimstad 13 543 10,0 1 352

Grimstad

 
43 Drøbak 13 485 6,2 2 182

Frogn

 
44 Vennesla 13 300 7,3 1 814

Vennesla (10 896)
Kristiansand (2 404)

 
45 Nesoddtangen 13 102 6,2 2 119

Nesodden

   
46 Steinkjer 12 976 8,1 1 606

Steinkjer

   
47 Bryne 12 308 5,7 2 178

Time (10 576)
Klepp (1 732)

 
48 Kongsvinger 12 088 8,1 1 486

Kongsvinger

 
49 Knarrevik/Straume 11 711 7,1 1 660

Øygarden

 
50 Kopervik 11 574 7,5 1 542

Karmøy

 
51 Ålgård/Figgjo 11 520 5,1 2 248

Gjesdal (9 379)
Sandnes (2 141)

52 Egersund 11 484 7,0 1 646

Eigersund

 
53 Lommedalen 11 127 4,1 2 728

Bærum

 
54 Mandal 11 053 6,6 1 667

Mandal

 
55 Brumunddal 10 919 7,3 1 507

Ringsaker

 
56 Ås 10 896 4,7 2 305

Ås

 
57 Førde 10 420 5,6 1 848

Førde

 
58 Levanger 10 333 5,3 1 959

Levanger

 
59 Konnerud 10 314 4,7 2 195

Drammen

60 Søgne 10 123 6,3 1 606

Søgne

 
61 Arna 9 824 4,5 2 196

Bergen

 
62 Mosjøen 9 769 6,3 1 545

Vefsn

 
63 Kleppe/Verdalen 9 366 3,2 2 923

Klepp

64 Notodden 9 055 7,3 1 240

Notodden

65 Kvaløysletta 8 951 3,2 2 803

Tromsø

 
66 Florø 8 922 6,5 1 377

Kinn

67 Orkanger/Fannrem 8 572 6,5 1 318

Orkland

68 Namsos 8 421 4,6 1 830

Namsos

69 Verdalsøra 8 356 5,9 1 406

Verdal

70 Fetsund-Østersund 8 350 4,1 2 046

Lillestrøm

71 Hammerfest 8 016 3,0 2 691

Hammerfest

 
72 Kløfta 7 989 3,6 2 222

Ullensaker

73 Lillesand 7 966 5,1 1 567

Lillesand

74 Vestby 7 887 3,5 2 228

Vestby

75 Åkrehamn 7 843 4,4 1 803

Karmøy

76 Raufoss 7 737 6,9 1 119

Vestre Toten (7 459)
Gjøvik (278)

77 Holmestrand 7 576 4,4 1 720

Holmestrand

78 Kvernaland 7 502 4,3 1 742

Klepp (4 183)
Time (3 279)

79 Ørsta 7 468 5,7 1 301

Ørsta

 
80 Nærbø 7 300 3,1 2 337

81 Jørpeland 7 248 4,1 1 770

Strand

82 Malvik 7 031 2,6 2 684

Malvik (6 318)
Trondheim (713)

83 Rotnes 6 902 2,8 2 441

Nittedal

84 Vossevangen 6 828 4,0 1 708

Voss

 
85 Bekkelaget 6 794 3,3 2 054

Stange

86 Mysen 6 729 4,7 1 429

Indre Østfold

 
87 Melhus 6 686 3,0 2 262

Melhus

88 Åmot/Geithus 6 648 5,9 1 131

Modum

89 Volda 6 511 3,8 1 721

Volda

 
90 Hommersåk 6 495 2,3 2 841

Sandnes

 
91 Fauske 6 386 4,5 1 405

Fauske

92 Spydeberg 6 273 3,6 1 730

Indre Østfold

93 Sandnessjøen 6 096 4,1 1 488

Alstahaug

 
94 Flekkefjord 6 056 3,6 1 693

Flekkefjord

95 Knarvik 6 024 3,5 1 731

Alver

 
96 Fevik 6 021 4,2 1 424

Grimstad

97 Eidsvoll 5 946 4,3 1 391

Eidsvoll

 
98 Ulsteinvik 5 909 3,9 1 513

Ulstein

 
99 Stavern 5 752 3,7 1 543

Larvik

100 Hommelvik 5 590 2,9 1 915

Malvik

Største tettsteder etter landsdel

Nr Østlandet Sørlandet * Vestlandet Trøndelag Nord-Norge *"
1 Oslo (1 036 059) Kristiansand (64 596) Bergen (259 958) Trondheim (189 271) Bodø (42 102)
2 Fredrikstad/Sarpsborg (116 373) Arendal (37 815) Stavanger/Sandnes (228 287) Stjørdalshalsen (14 868) Tromsø (40 926)
3 Drammen (109 416) Korsvik (18 426) Ålesund (53 905) Steinkjer (12 976) Harstad (20 920)
4 Porsgrunn/Skien (93 778) Grimstad (13 543) Haugesund (45 352) Levanger (10 333) Mo i Rana (18 898)
5 Tønsberg (53 018) Vennesla (13 300) Askøy (23 958) Orkanger/Fannrem (8 572) Tromsdalen (17 495)
6 Moss (47 397) Mandal (11 053) Molde (21 260) Namsos (8 421) Alta (15 484)
7 Sandefjord (44 968) Søgne (10 123) Kristiansund (18 210) Verdalsøra (8 356) Narvik (14 092)
8 Hamar (28 434) Lillesand (7 966) Leirvik (14 198) Malvik (7 031) Mosjøen (9 769)
9 Halden (25 838) Flekkefjord (6 056) Osøyro (14 046) Melhus (6 686) Kvaløysletta (8 951)
10 Larvik (24 779) Fevik (6 021) Kopervik (11 574) Hommelvik (5 590) Hammerfest (8 016)
  • Kristiansand, Korsvik og Søgne tilhører samtidig Kristiansand by.
  • " Tromsø, Kvaløysletta og Tromsdalen tilhører samtlige Tromsø by.

Definisjon av tettsted

Begrepet tettsted defineres av Statistisk sentralbyrå på følgende måte:[2]

  1. En hussamling skal registreres som et tettsted dersom det bor minst 200 personer der.
  2. Avstanden mellom husene skal normalt ikke overstige 50 meter. Det er tillatt med et skjønnsmessig avvik utover 50 meter mellom husene i områder som ikke skal eller kan bebygges. Dette kan f.eks. være parker, idrettsanlegg, industriområder eller naturlige hindringer som elver eller dyrkbare områder. Husklynger som naturlig hører med til tettstedet tas med inntil en avstand på 400 meter fra tettstedskjernen. De inngår i tettstedet som en satellitt til selve tettstedskjernen.
  3. Tettsteder er geografiske områder som har en dynamisk avgrensing, og antall tettsteder og deres yttergrenser vil endre seg over tid avhengig av byggeaktivitet og befolkningsutvikling.
  4. Tettstedene avgrenses uavhengig av de administrative grensene.

Se også

Referanser

  1. ^ «Tettsteder. Folkemengde og areal, etter kommune.». Statistisk sentralbyrå. 6. oktober 2020. Besøkt 9. oktober 2020. 
  2. ^ ssb.no: emner – begreper

Eksterne lenker