Liste over USAs presidenter

Wikimedia-listeartikkel
Seal Of The President Of The United States Of America.svg
Se også: USAs president

Liste over USAs presidenter er en liste over presidentene i USA siden 30. april 1789. Presidentembedet er nedfelt i USAs grunnlov, som trådte i kraft 4. mars 1789. Listen viser også presidentenes levetid, regjeringstid, partitilhørighet og visepresidenter. Fargene symboliserer det politiske partiet som de tilhørte. Endelig vises presidentenes termin, som etterfølger et presidentvalg. For øyeblikket er vi inne i 59. termin; som startet 20. januar 2021 som følge av presidentvalget den 3. november 2020.

Presidentene er plassert i nummerert rekkefølge, uansett om de satt én eller flere perioder. Den nåværende presidenten er således den 46. i rekken og regjerer under den 59. termin. Grover Cleveland (1837–1908) satt i to perioder, men ikke på rad. Han telles derfor som USAs 22. og 24. president.

HistorieRediger

Ifølge det 22. grunnlovstillegg som ble vedtatt 27. februar 1951, kan presidenten sitte i maksimalt to perioder på åtte år og gjenvelges kun én gang. Grunnlovstillegget kom etter at president Franklin D. Roosevelt (1882–1945) satt overkant av 12 år, fra 1933 til 1945. Han hadde da vunnet fire etterfølgende presidentvalg, og er den eneste presidenten som har sittet mer enn to perioder.

Den første presidenten, George Washington (1732–1799), ble innsatt 30. april 1789. Hans andre periode begynte 4. mars 1793. Og etter dette ble likeledes alle de etterfølgende presidenter innsatt på datoen 4. mars. Det 20. grunnlovstillegget ble vedtatt den 23. januar 1933, og i følge dette tillegget skal en ny president innsettes i stillingen 20. januar. Den første presidenten som ble tatt i ed på denne datoen var Franklin D. Roosevelt, da han begynte sin andre termin som president den 20. januar 1937.

Fire presidenter har avgått ved en naturlig død i sin presidentperiode; fire har blitt myrdet. En trakk seg fra sin stilling før terminen sluttet. En president ble skutt og såret mens han var president; en annen ble det mens han drev valgkamp for å bli president på ny. Flere har blitt utsatt for mordforsøk.

Den nåværende og 46. presidenten er Joe Biden. Han ble innsatt 20. januar 2021, og innehar embedet i den 59. termin.

Ekspertvurdering blant amerikanske historikere på området konkluderer som regel med F.D. Roosevelt, Washington og Lincoln blant de mest vellykkede og kompetente. Andrew Johnson, Harding og Buchanan rangeres som regel nær bunnen av listen. I en vurdering i 2017 og 2018 kom Trump nederst på listen.[1][2][3] Professor ved Harvard Arthur M. Schlesinger Sr. gjennomførte den første systematiske rangeringen i 1948 (publisert i Life) og hans sønn med samme navn fulgte opp til 1996. Lincoln, F.D. Roosevelt og Washington var suverent på topp i den første rangeringen og i 1996. Jefferson og T. Roosevelt er som regel langt oppe på disse rangeringene.[4][5] Buchanan, Pierce, Grant og Harding var på de fire nederste plassene i rangeringen i 1948 og en tilsvarende rangering i 1962 og i 1970. Det er 95 % sammenfall mellom ekspertvurderinger gjort av konservative og av liberale historikere.[6]

Presidenter som ble dreptRediger

Fire av USAs presidenter har omkommet ved attentater:

Presidenter som døde av sykdom i sin presidenttidRediger

ListeRediger

# President Bilde Innsatt Forlot stillingen Parti Visepresident Termin
1 George Washington
(1732–1799)
  30. april 1789 4. mars 1797 Partiuavhengig John Adams
(1735–1826)
1
(1789)
2
(1792)
2 John Adams
(1735–1826)
  4. mars 1797 4. mars 1801 Føderalistpartiet Thomas Jefferson
(1743–1826)
3
(1796)
3 Thomas Jefferson
(1743–1826)
  4. mars 1801 4. mars 1809 Det demokratisk-
republikanske parti

Aaron Burr
(1756–1836)

4
(1800)
George Clinton[7]
(1739–1812)
5
(1804)
4 James Madison
(1751–1836)
  4. mars 1809 4. mars 1817 6
(1808)
Elbridge Gerry[7]
(1744–1814)
7
(1812)
5 James Monroe
(1758–1831)
  4. mars 1817 4. mars 1825 Daniel Tompkins
(1774–1825)
8
(1816)
9
(1820)
6 John Quincy Adams
(1767–1848)
  4. mars 1825 4. mars 1829 John Calhoun[8]
(1782–1850)
10
(1824)
7 Andrew Jackson
(1767–1845)
  4. mars 1829 4. mars 1837 Demokrat 11
(1828)
Martin Van Buren
(1782–1862)
12
(1832)
8 Martin Van Buren
(1782–1862)
  4. mars 1837 4. mars 1841 Richard Johnson
(1780–1850)
13
(1836)
9 William H. Harrison
(1773–1841)
  4. mars 1841 4. april 1841[7] Whig John Tyler
(1790–1862)
14
(1840)
10 John Tyler
(1790–1862)
  4. april 1841 4. mars 1845
11 James Knox Polk
(1795–1849)
  4. mars 1845 4. mars 1849 Demokrat George Dallas
(1792–1864)
15
(1844)
12 Zachary Taylor
(1784–1850)
  4. mars 1849 9. juli 1850[7] Whig Millard Fillmore
(1800–1874)
16
(1848)
13 Millard Fillmore
(1800–1874)
  9. juli 1850 4. mars 1853
14 Franklin Pierce
(1804–1869)
  4. mars 1853 4. mars 1857 Demokrat William King[7]
(1786–1853)
17
(1852)
15 James Buchanan
(1791–1868)
  4. mars 1857 4. mars 1861 John Breckinridge
(1821–1875)
18
(1856)
16 Abraham Lincoln
(1809–1865)
  4. mars 1861 15. april 1865[9] Republikaner
National Union

Hannibal Hamlin
(1809–1891)
19
(1860)
Andrew Johnson
(1808–1871)
20
(1864)
17 Andrew Johnson
(1808–1871)
  15. april 1865 4. mars 1869 Demokrat
National Union
18 Ulysses S. Grant
(1822–1885)
  4. mars 1869 4. mars 1877 Republikaner
Schuyler Colfax
(1823–1885)
21
(1868)
Henry Wilson
(1812–1875)[7]
22
(1872)
19 Rutherford B. Hayes
(1822–1893)
  4. mars 1877 4. mars 1881 William Wheeler
(1819–1887)
23
(1876)
20 James Garfield
(1831–1881)
  4. mars 1881 19. september 1881[9] Chester A. Arthur
(1829–1886)
24
(1880)
21 Chester A. Arthur
(1829–1886)
  19. september 1881 4. mars 1885
22 Grover Cleveland
(1837–1908)
  4. mars 1885 4. mars 1889 Demokrat Thomas Hendricks[7]
(1819–1885)
25
(1884)
23 Benjamin Harrison
(1833–1901)
  4. mars 1889 4. mars 1893 Republikaner Levi Morton
(1824–1920)
26
(1888)
24 Grover Cleveland
(1837–1908)
(andre termin)
  4. mars 1893 4. mars 1897 Demokrat Adlai E. Stevenson
(1835–1914)
27
(1892)
25 William McKinley
(1843–1901)
  4. mars 1897 14. september 1901[9] Republikaner
Garret Hobart[7]
(1844–1899)
28
(1896)
Theodore Roosevelt
(1858–1919)
29
(1900)
26 Theodore Roosevelt
(1858–1919)
  14. september 1901 4. mars 1909

Charles Fairbanks
(1852–1918)
30
(1904)
27 William H. Taft
(1857–1930)
  4. mars 1909 4. mars 1913 James Sherman[7]
(1855–1912)
31
(1908)
28 Woodrow Wilson
(1856–1924)
  4. mars 1913 4. mars 1921 Demokrat Thomas Marshall
(1854–1925)
32
(1912)
33
(1916)
29 Warren G. Harding
(1865–1923)
  4. mars 1921 2. august 1923[7] Republikaner Calvin Coolidge
(1872–1933)
34
(1920)
30 Calvin Coolidge
(1872–1933)
  2. august 1923 4. mars 1929


Charles Dawes
(1865–1951)
35
(1924)
31 Herbert Hoover
(1874–1964)
  4. mars 1929 4. mars 1933 Charles Curtis
(1860–1936)
36
(1928)
32 Franklin D. Roosevelt
(1882–1945)
  4. mars 1933 12. april 1945[7] Demokrat John Garner
(1868–1967)
37
(1932)
38
(1936)
Henry Wallace
(1888–1965)
39
(1940)
Harry S. Truman
(1884–1972)
40
(1944)
33 Harry S. Truman
(1884–1972)
  12. april 1945 20. januar 1953
Alben Barkley
(1877–1956)
41
(1948)
34 Dwight D. Eisenhower
(1890–1969)
  20. januar 1953 20. januar 1961 Republikaner Richard Nixon
(1913–1994)
42
(1952)
43
(1956)
35 John F. Kennedy
(1917–1963)
  20. januar 1961 22. november 1963[9] Demokrat Lyndon B. Johnson
(1908–1973)
44
(1960)
36 Lyndon B. Johnson
(1908–1973)
  22. november 1963 20. januar 1969
Hubert Humphrey
(1911–1978)
45
(1964)
37 Richard Nixon
(1913–1994)
  20. januar 1969 9. august 1974[8] Republikaner Spiro Agnew
(1918–1996)
46
(1968)
Spiro Agnew[8]

Gerald Ford
(1913–2006)
47
(1972)
38 Gerald Ford
(1913–2006)
  9. august 1974 20. januar 1977
Nelson Rockefeller
(1908–1979)
39 Jimmy Carter
(1924–)
  20. januar 1977 20. januar 1981 Demokrat Walter Mondale
(1928–2021)
48
(1976)
40 Ronald Reagan
(1911–2004)
  20. januar 1981 20. januar 1989 Republikaner George H.W. Bush
(1924–2018)
49
(1980)
50
(1984)
41 George H.W. Bush
(1924–2018)
  20. januar 1989 20. januar 1993 Dan Quayle
(1947–)
51
(1988)
42 Bill Clinton
(1946–)
  20. januar 1993 20. januar 2001 Demokrat Al Gore
(1948–)
52
(1992)
53
(1996)
43 George W. Bush
(1946–)
  20. januar 2001 20. januar 2009 Republikaner Dick Cheney
(1941–)
54
(2000)
55
(2004)
44 Barack Obama
(1961–)
  20. januar 2009 20. januar 2017 Demokrat Joe Biden
(1942–)
56
(2008)
57
(2012)
45 Donald J. Trump
(1946–)
  20. januar 2017 20. januar 2021 Republikaner

Mike Pence
(1959–)

58
(2016)
46 Joe Biden
(1942–)
  20. januar 2021 Sittende Demokrat Kamala Harris
(1964–)
59
(2020)

NoterRediger

  1. ^ «How Trump fares against our worst presidents ever». SFChronicle.com (engelsk). 19. januar 2021. Besøkt 20. januar 2021. 
  2. ^ «Presidents ranked from worst to best». www.cbsnews.com (engelsk). Besøkt 20. januar 2021. «How will history judge President Donald Trump? One day, we'll have an answer, thanks to C-SPAN's Presidential Historians Survey. The 2017 version, which polled 91 historians, saw several presidents rise and fall in the rankings. Historians evaluated them based on 10 qualities of presidential leadership, including economic management, international relations, crisis leadership, public persuasion skills and whether they pursued equal justice for all. And of course, President Barack Obama was added to the lineup for the first time this year. Which are ranked as the best presidents?» 
  3. ^ Nussbaum, Matthew (19. februar 2018). «Trump comes in last in expert presidential rankings survey». POLITICO (engelsk). Besøkt 20. januar 2021. «That was the finding of the 2018 Presidents & Executive Politics Presidential Greatness Survey, released Monday by professors Brandon Rottinghaus of the University of Houston and Justin S. Vaughn of Boise State University. The survey results, ranking American presidents from best to worst, were based on responses from 170 current and recent members of the Presidents and Executive Politics section of the American Political Science Association.» 
  4. ^ Nichols, Curt (2012). «The Presidential Ranking Game: Critical Review and Some New Discoveries». Presidential Studies Quarterly. 2 (engelsk). 42: 275–299. ISSN 1741-5705. doi:10.1111/j.1741-5705.2012.03966.x. Besøkt 20. januar 2021. «In the end, while no claim is made that the popular expert surveys used in this study provide a true measure of presidential greatness, it is argued that ranking polls may tell us more than critics admit.» 
  5. ^ Thies, C. F. (2014). Ranking the presidents: Scholars versus the people. Academic Questions, 27(1), 79-93. DOI 10.1007/s12129-014-9410-y
  6. ^ Nice, David C. (1. september 1984). «The Influence of War and Party System Aging On the Ranking of Presidents». Western Political Quarterly. 3 (engelsk). 37: 443–455. ISSN 0043-4078. doi:10.1177/106591298403700307. Besøkt 20. januar 2021. 
  7. ^ a b c d e f g h i j k Døde en naturlig død mens han hadde vervet.
  8. ^ a b c Trakk seg fra stillingen.
  9. ^ a b c d Myrdet.

Se ogsåRediger

LitteraturRediger

Eksterne lenkerRediger

  • Artikkelen har ingen egenskaper for offisielle lenker i Wikidata