Åpne hovedmenyen

Liste over norske fjelltopper med størst sekundærfaktor

Toppen Bs sekundærfaktor måles mot toppen A fordi C ligger lengre borte.

Liste over fjelltopper i Norge med størst sekundærfaktor er en rangert liste over fjelltopper med den største horisontale avstanden til nærmeste høyereliggende punkt. Fjell på Svalbard og Jan Mayen er ikke med i denne oversikten.

Galdhøpiggen har som det høyeste fjellet i Skandinavia naturlig nok den største sekundærfaktoren: Det nærmeste høyereliggende fjellet ligger i Høye Tatra i Slovakia, 1568 km fra Galdhøpiggen. Som kontrast kan nevnes at Norges nest høyeste fjell, Glittertinden, ikke er på denne lista fordi toppen bare ligger 13 km fra det nærmeste fjellet som er høyere, nemlig Galdhøpiggen.

Sammenlignet både med landets høyeste fjelltopper og topper med størst primærfaktor, ligger fjella på denne lista mye jevnere fordelt over landet. Færrest er det likevel i den sørlige delen av landet, og Vestfold og Oslo er de eneste fylkene som ikke er representert.

Sekundærfaktorene i nedenstående tabell er beregnet med flere desimaler, men avrundet til nærmeste hele kilometer. Usikkerheten i verdiene er av størrelsesorden 100 meter. Dette innebærer at samtlige oppgitte sifre i sekundærfaktorverdiene er gyldige. Desimalene etter komma (som ikke er oppgitt fordi usikkerheten er rundt 100 m) er benyttet til å rangere verdiene. Dersom forskjellen mellom to verdier er mindre enn usikkerheten, er åpenbart rangeringen usikker. Rangeringen i områder av tabellen med mange verdier per km bør derfor benyttes med forsiktighet.

Nr. Navn Høyde (moh.) Sekundær-
faktor
(km)
Nærmeste høyere fjell Primær-
faktor
(m)
Kommune Fylke
1 Galdhøpiggen 2469 1568 Kriváň 2372 Lom Oppland
2 Oksskolten 1916 193 Ryggåsberget 1381 Hemnes Nordland
3 Jiehkkevárri 1834 156 Kåtotjåkka 1736 Lyngen, Tromsø Troms
4 Gaustatoppen 1883 93 Storeskuta i Hallingskarvet 968 Tinn Telemark
5 Stangenestind 725 92 Juoksavuomgáisá 674 Tana Finnmark
6 Hermannsdalstinden 1029 89 Kråktindan 1029 Moskenes Nordland
7 Folarskardnuten 1933 87 Hjelledalstinden 955 Hol Buskerud
8 Kvigtinden 1699 86 Tvillingtindene 1160 Grane, Hattfjelldal Nordland
9 Snøhetta 2286 83 Trollsteineggen 1675 Dovre Oppland
10 Hestkjøltoppen 1390 83 Kruanahke i Norra Borgafjällen 960 Lierne Trøndelag
11 Čohkarášša 1139 67 Háldi 787 Porsanger Finnmark
12 Midtre Sølen 1755 65 Storsølnkletten 1092 Rendalen Hedmark
13 Iškoras 644 65 Stuorra Suoidnoaivi 319 Karasjok Finnmark
14 Sandfloegga 1721 64 Hardangerjøkulen 542 Odda Hordaland
15 Møysalen 1262 62 Skittendalstinden 1262 Sortland, Lødingen, Hadsel Nordland
16 Njunis 1717 60 Nissončorru 1298 Målselv Troms
17 Rásttigáisá 1066 59 Ruitogáisá 810 Lebesby, Tana Finnmark
18 Heimdalhaugen 1159 56 Gisen 729 Grong Trøndelag
19 Torsæterkampen 841 55 Høgfjell 423 Østre Toten Oppland
20 Rondslottet 2178 54 Storstyggesvånåtinden 1232 Folldal, Dovre Hedmark, Oppland
21 Sávzavárri 578 49 Digermulfjellet 520 Lebesby, Nordkapp Finnmark
22 Skipskjølen 636 48 Stangenestind 401 Vadsø, Båtsfjord Finnmark
23 Øksfjordjøkelen 1191 47 Váddásgáissát 1121 Loppa Finnmark
24 Ørfjellet 1751 47 Nordre Saulo 1076 Saltdal Nordland
25 Øyensskavlen 687 47 Reinsjøfjellet 602 Namdalseid Trøndelag
26 Seilandstuva 1078 45 Loppatinden 1078 Alta, Hammerfest Finnmark
27 Suliskongen 1907 45 Ryggåsberget 1009 Fauske Nordland
28 Gjegnet (Blånibba) 1670 45 Myklebustbreen 1460 Bremanger Sogn og Fjordane
29 Gråfjell (Norefjell) 1466 44 Borgsjåbrotet 622 Flå, Sigdal Buskerud
30 Heilhornet 1058 43 Frøyningsfjellet 1055 Bindal Nordland
31 Viglen 1561 42 Sålekinna 746 Røros Trøndelag
32 Himmeltindan 964 41 Hermannsdalstinden 964 Vestvågøy Nordland
33 Riehppegáisá 1339 39 Nordmannviktinden 883 Nordreisa Troms
34 Storkjølhaugen 1248 38 Snasahögarna 653 Meråker Trøndelag
35 Háldi 1149 37 Øksfjordjøkelen 614 Alta Finnmark
36 Midtiklumpen 1333 37 Hestkjøltoppen 825 Lierne Trøndelag
37 Fliseggi 1630 37 Nupseggi 420 Vinje Telemark
38 Skjelåtinden 1637 37 Ørfjellet 967 Beiarn, Meløy Nordland
39 Linnekleppen 325 36,4 Slavasshøgda 187 Marker, Rakkestad Østfold
40 Forollhogna 1332 36 Håmmålsfjellet 639 Midtre Gauldal, Holtålen, Os Trøndelag, Hedmark
41 Tverrfjellet 1209 35,8 Sølen 531 Engerdal, Trysil Hedmark
42 Vassdalsfjellet 1587 35 Lakselvtindan 1025 Balsfjord, Storfjord Troms
43 Høgeloft 1920 35 Koldedalstinden 795 Hemsedal, Lærdal Buskerud, Sogn og Fjordane
44 Blægja 1304 35 Ålfotbreen 963 Askvoll Sogn og Fjordane
45 Gáranasčohkka 497 34 Falkfjellet 367 Sør-Varanger Finnmark
46 Hånosi 1836 34 Store Jukleeggi 604 Lærdal Sogn og Fjordane
47 Storfjellet (Røst) 259 34 Måhornet 259 Røst Nordland
48 Kleneggen 1964 33 Puttegga 1105 Nesset Møre og Romsdal
49 Spåtind 1414 33 Langsua 474 Etnedal, Nordre Land Oppland
50 Higravtinden 1146 33 Møysalen 1146 Hadsel, Vågan Nordland
51 Helldalisen 1351 33 Gasskatjåhkkå 1183 Steigen, Sørfold Nordland
52 Gasskatjåhkkå 1517 31 Rautåive 839 Hamarøy, Sørfold Nordland
53 Kunna 47 31 Asen 47 Frøya Trøndelag
54 Fongen 1441 31 Nordsylen 666 Meråker, Selbu, Tydal Trøndelag
55 Geittinden 1556 31 Vesttinden 1110 Hattfjelldal, Hemnes, Vefsn Nordland
56 Storkalkinn 1880 31 Kleneggen 645 Sunndal Møre og Romsdal
57 Nystølvarden 1296 31 Skogshorn 462 Gol Buskerud
58 Borgsjåbrotet 1485 30 Skardfjellnibba 327 Nore og Uvdal, Tinn Buskerud, Telemark
59 Skittendalstinden 1306 30 Skjomtinden 1162 Skånland Troms
60 Storen 2405 30 Galdhøpiggen 1015 Luster, Årdal Sogn og Fjordane
61 Elgspiggen 1604 30 Sølen 780 Rendalen, Tolga Hedmark
62 Storsteinsfjellet 1893 30 Påssustjåkka 1182 Narvik Nordland
63 Gråhø 2014 30 Hestdalshøgdi 976 Lesja Oppland
64 Geitfjellet 872 30 Heimdalhaugen 654 Grong Trøndelag
65 Trysilfjellet 1132 30 Eltdalsskardet 594 Trysil Hedmark
66 Tron 1665 30 Storsølnkletten 1010 Alvdal Hedmark
67 Urddalsknuten 1434 30 Snjoheinuten 500 Sirdal, Valle Aust-Agder, Vest-Agder
68 Vanntinden 1031 29 Soltindan 1031 Karlsøy Troms
69 Roan 1191 29 Napuren 798 Fyresdal Telemark
70 Melkfjellet 1473 29 Oksskolten 823 Rana Nordland
71 Folgefonna 1651 29 Træshøgdi 1223 Kvinnherad, Odda Hordaland
72 Lávvoaivi 638 28 Jierstivaara 210 Kautokeino Finnmark
73 Kvannfjølli 1537 28 Husnuten 634 Tokke Telemark
74 Elgåhogna 1460 28 Sålekinna 688 Engerdal Hedmark
75 Slottet, Fulufjellet 1047 28 Østerfjellet 260 Trysil Hedmark
76 Nona 1012 28 Stortinden i Ibestad 1012 Harstad Troms
77 Hårteigen 1690 28 Sandfloegga 478 Ullensvang Hordaland
78 Trollvasstinden 799 27 Hornstinden 799 Vega Nordland
79 Kvænan 964 27 Stormoa 816 Torsken Troms
80 Puttegga 1999 27 Gråhø 569 Norddal, Rauma Møre og Romsdal
81 Ráisduottarháldi 1361 27 Isfjellet 510 Nordreisa, Kåfjord Troms
82 Kjeleelvtinden 1569 27 Kirkestinden 884 Bardu Troms
83 Langlitinden 1276 26 Spanstinden 1276 Ibestad Troms
84 Beahcegealháldi 1326 26 Riehppegáisá 602 Kvænangen, Nordreisa Troms
85 Store Tromsfjellet 1056 26 Frøyningsfjellet 438 Namsskogan, Røyrvik Trøndelag
86 Lodalskåpa 2083 26 Tverrådalskyrkja 773 Luster, Stryn Sogn og Fjordane
87 Breidtinden 1001 26 Kistefjellet 1001 Berg, Lenvik Troms
88 Lihesten 777 26 Moldurda 679 Hyllestad Sogn og Fjordane
89 Storfinnkneet 1162 26 Vistkjerringa 732 Vefsn Nordland
90 Årkjølen 641 25 Skreikampen 419 Nord-Odal, Stange Hedmark
91 Mælefjell 1413 25 Brattefjell 989 Hjartdal, Seljord Telemark
92 Breiliflaka 702 25 Oppkuven 582 Modum Buskerud
93 Hálkavárri 1045 25 Ruitogáisá 617 Porsanger Finnmark
94 Heidalsmuen 1745 25 Sikkilsdalshøa 962 Sel Oppland
95 Store Blåmann 1044 25 Nordre Bentsjordtinden 1044 Tromsø Troms
96 Snønuten 1604 24 Breifonn 555 Suldal Rogaland
97 Rypdalstinden 802 24 Storvikfjellet 802 Bodø Nordland
98 Botnkrona 1072 24 Storfinnkneet 1072 Alstahaug Nordland
99 Blåtindan 1378 24 Rakeltinden 1145 Målselv Troms
100 Håmmålsfjellet 1543 24 Sålekinna 630 Tolga, Os Hedmark

Formelt regnes Svalbard og Jan Mayen til Norge. De har fjell med høy sekundærfaktor. Usikkerheten i disse verdiene er større.

Nr. Navn Høyde (moh.) Sekundær-
faktor
(km)
Nærmeste høyere fjell Primær-
faktor
(m)
Kommune Fylke
1 Newtontoppen 1713 ca 748 Prinsesse Caroline-Mathilde Alper 1713 - Svalbard
2 Beerenberg 2277 ca 592 Stauning Alper 2277 - Jan Mayen

Se ogsåRediger

LitteraturRediger

  • Kunnskapsforlagets Store Norgesatlas, Oslo 1996. Kart i målestokk 1:250 000.

Eksterne lenkerRediger