Åpne hovedmenyen
Inngangen til Samferdselsdepartementet m.fl. i Oslo

Norges samferdselsminister er medlem av regjeringen og sjef for Samferdselsdepartementet. Denne personen har egentlig ikke tittelen «minister»,[1] men statsråd. Likevel brukes tittelen i dagligspråket. Samferdselsdepartementet, opprettet i 1946, har ansvaret for samferdsel og kommunikasjon i hele landet og underliggende departementet finnes syv etater: Nasjonal kommunikasjonsmyndighet, Statens jernbanetilsyn, Luftfartstilsynet, Statens havarikommisjon for transport, Jernbaneverket, Taubanetilsynet og Statens vegvesen. Før 1946 hadde Arbeidsdepartementet ansvaret for oppgavene Samferdselsdepartementet i dag innehar.

Norges første samferdselsminister var Nils Langhelle (Ap), som medlem i Einar Gerhardsens andre regjering fra 1946 til 1952. Han er per i dag den nest lengst sittende samferdselsministeren like bak Kjell Opseth (Ap).

Liste over Norges samferdselsministreRediger

Norges samferdselsministre
Nils LanghelleJakob Martin PettersenKolbjørn VarmannTrygve BratteliLars LeiroTrygve BratteliErik HimleHåkon KyllingmarkReiulf SteenJohn AustrheimAnnemarie LorentzenRagnar ChristiansenAsbjørn JordahlRonald ByeInger KoppernæsJohan J. JakobsenKjell BorgenWilliam EngsethLars Gunnar LieKjell OpsethSissel RønbeckOdd Einar DørumDag Jostein FjærvollTerje Moe GustavsenTorild SkogsholmLiv Signe NavarseteMagnhild Meltveit KleppaMarit ArnstadKetil Solvik-OlsenJon Georg Dale 
For Samferdselsdepartementets statsråder før 1946, da Arbeidsdepartementet, se Liste over Norges arbeidsministre.

Listen over Norges samferdselsministre viser en oversikt fra 1946 til i dag over perioden statsråden hadde sin posisjon, hvilket parti personen representerte og i hvilken regjering ministeren var medlem.

# Navn Fra Til Parti Regjering
1 Nils Langhelle
(1907–1967)
  22. februar 1946 5. januar 1952 Ap Gerhardsen II (Ap)
2 Jakob Martin Pettersen
(1899–1970)
  5. januar 1952 22. januar 1955 Torp (Ap)
3 Kolbjørn Varmann
(1904–1980)
  22. januar 1955 23. april 1960 Gerhardsen III (Ap)
4 Trygve Bratteli
(1910–1984)
  23. april 1960 28. august 1963
5 Lars Leiro
(1914–2005)
  28. august 1963 25. september 1963 Sp Lyng (H, Sp, V, KrF)
6 Trygve Bratteli
(1910–1984)
  25. september 1963 20. januar 1964 Ap Gerhardsen IV (Ap)
7 Erik Himle
(1924–2008)
  20. januar 1964 12. oktober 1965
8 Håkon Kyllingmark
(1915–2003)
  12. oktober 1965 17. mars 1971 H Borten (Sp, H, V, KrF)
9 Reiulf Steen
(1933–2014)
  17. mars 1971 18. oktober 1972 Ap Bratteli I (Ap)
10 John Austrheim
(1912–1995)
  18. oktober 1972 16. oktober 1973 Sp Korvald (KrF, Sp, V)
11 Annemarie Lorentzen
(1921–2008)
  16. oktober 1973 15. januar 1976 Ap Bratteli II (Ap)
12 Ragnar Christiansen
(1922–2019)
  15. januar 1976 11. januar 1978 Nordli (Ap)
13 Asbjørn Jordahl
(1932–)
  11. januar 1978 8. oktober 1979
14 Ronald Bye
(1937–2018)
  8. oktober 1979 14. oktober 1981
Brundtland I (Ap)
15 Inger Koppernæs
(1928–1990)
  14. oktober 1981 8. juni 1983 H Willoch (H)
16 Johan J. Jakobsen
(1937–2018)
  8. juni 1983 9. mai 1986 Sp Willoch (H, Sp, KrF)
17 Kjell Borgen
(1939–1996)
  9. mai 1986 13. juni 1988 Ap Bruntland II (Ap)
18 William Engseth
(1933–)
  13. juni 1988 16. oktober 1989
19 Lars Gunnar Lie
(1938–)
  16. oktober 1989 3. november 1990 KrF Syse (H, KrF, Sp)
20 Kjell Opseth
(1936–2017)
  3. november 1990 25. oktober 1996 Ap Bruntland III (Ap)
21 Sissel Rønbeck
(1950–)
  25. oktober 1996 17. oktober 1997 Jagland (Ap)
22 Odd Einar Dørum
(1943–)
  17. oktober 1997 15. mars 1999 V Bondevik I (V, KrF, Sp)
23 Dag Jostein Fjærvoll
(1947–)
  15. mars 1999 17. mars 2000 KrF
24 Terje Moe Gustavsen
(1954–2019)
  17. mars 2000 19. oktober 2001 Ap Stoltenberg I (Ap)
25 Torild Skogsholm
(1959–)
  19. oktober 2001 17. oktober 2005 V Bondevik II (H, V, KrF)
26 Liv Signe Navarsete
(1958–)
  17. oktober 2005 20. oktober 2009 Sp Stoltenberg II (Ap, SV, Sp)
27 Magnhild Meltveit Kleppa
(1948–)
  20. oktober 2009 18. juni 2012
28 Marit Arnstad
(1962–)
  18. juni 2012 16. oktober 2013
29 Ketil Solvik-Olsen
(1972–)
  16. oktober 2013 31. august 2018 FrP Solberg (H, FrP)

Solberg (H, Frp, V, fra 17. januar 2018)

Solberg (H, FrP, V, KrF, fra 22. januar 2019)

30 Jon Georg Dale
(1984–)
  31. august 2018

ReferanserRediger

  1. ^ Det er kun utenriksministeren og statsministeren som har denne tittelen, se Minister.

Eksterne lenkerRediger