Liste over stasjoner på T-banen i Oslo

Wikimedia-listeartikkel

Liste over T-banestasjoner i Oslo er en liste over alle operative og nedlagte stasjonerT-banen i Oslo. Oslos T-bane har ni strekninger fordelt på fem linjenummer, der alle linjene møtes på fellesstrekningen i sentrum av byen (MajorstuenTøyen). Bydelen Vestre Aker har flest stasjoner innenfor sitt område; over 20 stasjoner tilknyttet både Holmenkollbanen og Røabanen. De første stasjonene stod ferdig i 1898 og var del av Oslos forstadsbane, den siste stasjonen er Løren stasjon, den ble tatt i bruk 2016 og knytter Sinsen stasjon og Økern stasjon via den nybygde Lørenbanen.

T-banen i Oslos logo

T-banestasjoner i driftRediger

Per 2020 er 101 stasjoner i drift. Listen er sorterbar på alle spalter bortsett fra bilde og koordinater. Sortering Linjer visere stasjonene i kjørerekkefølge, bortsett fra Linje 5, som har sløyfemønster.

Vis A Linje1, B Linje2, C Linje3, D Linje4, E Linje5
Navn Åpnet Sted[1] Linjer T-banestrekning Bilde Kartkoordinater
Ammerud 1966 Grorud           Grorudbanen 59°57′28,519″N 10°52′16,194″Ø
Avløs 1924 Bærum       Kolsåsbanen 59°54′49,892″N 10°33′10,534″Ø
Bekkestua 1924 Bærum       Kolsåsbanen 59°55′5,1492″N 10°35′16,912″Ø
Berg 1934 Nordre Aker           Sognsvannsbanen 59°57′4,1112″N 10°44′41,284″Ø
Bergkrystallen 1966 Nordstrand         Lambertseterbanen 59°52′1,5276″N 10°49′16,342″Ø
Besserud 1898 Vestre Aker   Holmenkollbanen 59°57′27,936″N 10°40′23,131″Ø
Bjørnsletta 2010 Ullern       Kolsåsbanen 59°55′36,847″N 10°38′7,6488″Ø
Blindern 1934 Nordre Aker           Sognsvannsbanen 59°56′24,187″N 10°42′58,543″Ø
Bogerud 1967 Østensjø       Østensjøbanen 59°52′33″N 10°50′31″Ø
Borgen 1912 Frogner       Kolsåsbanen 59°56′4,3728″N 10°41′45,600″Ø
Brattlikollen 1966 Nordstrand         Lambertseterbanen 59°53′17,074″N 10°48′4,2876″Ø
Brynseng 1966 Gamle Oslo         Furusetbanen 59°54′33,008″N 10°48′42,602″Ø
Bøler 1967 Østensjø       Østensjøbanen 59°53′03″N 10°50′43″Ø
Carl Berners plass 1966 Grünerløkka           Grorudbanen 59°55′35,731″N 10°46′42,096″Ø
Eiksmarka 1951 Bærum     Røabanen 59°56′47,152″N 10°37′20,352″Ø
Ekraveien 1948 Vestre Aker     Røabanen 59°57′3,0096″N 10°38′8,9592″Ø
Ellingsrudåsen 1981 Alna     Furusetbanen 59°56′10,720″N 10°54′59,882″Ø
Ensjø 1966 Gamle Oslo         Furusetbanen 59°54′48,110″N 10°47′13,150″Ø
Forskningsparken 1999 Nordre Aker           Sognsvannsbanen 59°56′36,647″N 10°43′13,530″Ø
Frognerseteren 1916 Marka   Holmenkollbanen 59°58′44,465″N 10°40′33,085″Ø
Frøen 1898 Vestre Aker   Holmenkollbanen 59°56′3″N 10°42′33″Ø
Furuset 1978 Alna     Furusetbanen 59°56′29,681″N 10°53′50,089″Ø
Gaustad 1898 Nordre Aker   Holmenkollbanen 59°56′44,250″N 10°42′35,330″Ø
Gjettum 1930 Bærum       Kolsåsbanen 59°54′22,396″N 10°31′37,758″Ø
Gjønnes 1924 Bærum       Kolsåsbanen 59°55′5,1492″N 10°34′47,557″Ø
Godlia 1966 Østensjø       Østensjøbanen 59°54′30,683″N 10°50′7,2672″Ø
Grorud 1966 Grorud           Grorudbanen 59°57′41,087″N 10°52′54,124″Ø
Grønland 1966 Gamle Oslo           Fellesstrekningen 59°54′46,483″N 10°45′34,427″Ø
Gråkammen 1898 Vestre Aker   Holmenkollbanen 59°57′17,417″N 10°42′6,6312″Ø
Gulleråsen[2] 1898 Vestre Aker   Holmenkollbanen 59°57′19,894″N 10°41′47,476″Ø
Hasle 1966 Grünerløkka           Grorudbanen 59°55′31,087″N 10°47′40,034″Ø
Haslum 1924 Bærum       Kolsåsbanen 59°54′54,076″N 10°33′47,459″Ø
Hauger 1930 Bærum       Kolsåsbanen 59°54′39,445″N 10°30′38,567″Ø
Haugerud 1970 Alna     Furusetbanen 59°55′21,331″N 10°51′19,260″Ø
Hellerud 1967 Østensjø       Furusetbanen 59°54′36,284″N 10°49′47,831″Ø
Helsfyr[3] 1966 Gamle Oslo         Furusetbanen 59°54′41,450″N 10°48′13,248″Ø
Holmen 1935 Vestre Aker     Røabanen 59°56′46,666″N 10°39′59,792″Ø
Holmenkollen 1916 Vestre Aker   Holmenkollbanen 59°57′37,760″N 10°39′44,806″Ø
Holstein 1934 Nordre Aker           Sognsvannsbanen 59°57′37,451″N 10°44′25,987″Ø
Hovseter 1935 Vestre Aker     Røabanen 59°56′46,781″N 10°39′16,898″Ø
Høyenhall 1966 Østensjø         Lambertseterbanen 59°54′20,768″N 10°49′11,496″Ø
Jar 1942 Bærum       Kolsåsbanen 59°55′35,731″N 10°37′18,343″Ø
Jernbanetorget 1966 Sentrum           Fellesstrekningen 59°54′43,618″N 10°45′4,3596″Ø
Kalbakken 1966 Grorud           Grorudbanen 59°57′16,391″N 10°52′0,30000″Ø
Karlsrud 1966 Nordstrand         Lambertseterbanen 59°52′49,631″N 10°48′18,810″Ø
Kolsås 1930 Bærum       Kolsåsbanen 59°54′51,898″N 10°30′4,9176″Ø
Kringsjå 1934 Nordre Aker           Sognsvannsbanen 59°57′49,284″N 10°44′5,7480″Ø
Lambertseter 1966 Nordstrand         Lambertseterbanen 59°52′23,840″N 10°48′37,584″Ø
Lijordet 1951 Bærum     Røabanen 59°56′27,244″N 10°36′59,612″Ø
Lillevann 1916 Vestre Aker   Holmenkollbanen 59°58′49,732″N 10°39′10,933″Ø
Lindeberg 1978 Alna     Furusetbanen 59°55′58,724″N 10°52′55,513″Ø
Linderud 1966 Bjerke           Grorudbanen 59°56′27,514″N 10°50′21,170″Ø
Løren 2016 Grünerløkka         Lørenbanen 59°55′47,9″N 10°47′26,9″Ø
Majorstuen 1898 Frogner           Fellesstrekningen 59°55′47,654″N 10°42′53,752″Ø
Makrellbekken 1935 Vestre Aker     Røabanen 59°56′31,045″N 10°40′25,842″Ø
Manglerud 1966 Østensjø         Lambertseterbanen 59°53′52,645″N 10°48′44,766″Ø
Midtstuen 1898 Vestre Aker   Holmenkollbanen 59°57′40,676″N 10°40′58,480″Ø
Montebello 1942 Ullern       Kolsåsbanen 59°56′12,502″N 10°40′13,696″Ø
Mortensrud 1998 Søndre Nordstrand       Østensjøbanen 59°50′56,699″N 10°49′43,165″Ø
Munkelia 1966 Nordstrand         Lambertseterbanen 59°52′8,0904″N 10°48′45,000″Ø
Nationaltheatret 1928 Sentrum           Fellesstrekningen 59°54′54,162″N 10°43′58,940″Ø
Nydalen 2003 Nordre Aker           T-baneringen 59°56′55,910″N 10°45′54,900″Ø
Oppsal 1967 Østensjø       Østensjøbanen 59°53′34,318″N 10°50′24,724″Ø
Ringstabekk 2011 Bærum       Kolsåsbanen 59°54′58,255″N 10°35′37,306″Ø
Ris 1898 Vestre Aker   Holmenkollbanen 59°56′53,048″N 10°42′18,529″Ø
Risløkka 1966 Bjerke           Grorudbanen 59°55′56,478″N 10°49′21,767″Ø
Rommen 1974 Stovner           Grorudbanen 59°57′43,657″N 10°54′32,285″Ø
Romsås 1974 Grorud           Grorudbanen 59°57′44,179″N 10°53′26,797″Ø
Ryen 1966 Østensjø         Lambertseterbanen 59°53′44,905″N 10°48′20,221″Ø
Røa 1935 Vestre Aker     Røabanen 59°56′48,448″N 10°38′37,946″Ø
Rødtvet 1966 Grorud           Grorudbanen 59°57′5,0976″N 10°51′34,326″Ø
Sinsen 2006 Sagene           T-baneringen 59°56′17,106″N 10°46′52,835″Ø
Skogen 1916 Vestre Aker   Holmenkollbanen 59°58′30,886″N 10°38′50,694″Ø
Skullerud 1967 Østensjø       Østensjøbanen 59°52′0,31440″N 10°50′21,016″Ø
Skøyenåsen 1966 Østensjø       Østensjøbanen 59°53′55,918″N 10°50′11,458″Ø
Skådalen 1898 Vestre Aker   Holmenkollbanen 59°57′42,433″N 10°41′26,840″Ø
Slemdal 1898 Vestre Aker   Holmenkollbanen 59°56′59,626″N 10°41′44,383″Ø
Smestad 1912 Ullern       Kolsåsbanen 59°56′14,334″N 10°41′0,99240″Ø
Sognsvann 1934 Nordre Aker           Sognsvannsbanen 59°58′1,6572″N 10°44′2,1948″Ø
Steinerud 1900 Vestre Aker   Holmenkollbanen 59°56′20,699″N 10°42′15,642″Ø
Storo 2003 Nordre Aker           T-baneringen 59°56′40,362″N 10°46′43,565″Ø
Stortinget 1977 Sentrum           Fellesstrekningen 59°54′46,969″N 10°44′29,288″Ø
Stovner 1974 Stovner           Grorudbanen 59°57′45,418″N 10°55′24,290″Ø
Trosterud 1974 Alna     Furusetbanen 59°55′37,747″N 10°51′50,548″Ø
Tveita 1970 Alna     Furusetbanen 59°54′51,674″N 10°50′31,060″Ø
Tøyen 1966 Gamle Oslo           Fellesstrekningen 59°54′54,770″N 10°46′28,812″Ø
Tåsen 1934 Nordre Aker           Sognsvannsbanen 59°57′11,772″N 10°45′8,7804″Ø
Ullernåsen 1942 Ullern       Kolsåsbanen 59°55′50,286″N 10°39′17,266″Ø
Ullevål stadion 1934 Nordre Aker           Sognsvannsbanen 59°56′47,864″N 10°43′56,014″Ø
Ulsrud 1967 Østensjø       Østensjøbanen 59°53′23,892″N 10°50′57,941″Ø
Veitvet 1966 Bjerke           Grorudbanen 59°56′40,920″N 10°50′50,294″Ø
Vestli 1975 Stovner           Grorudbanen 59°58′20,366″N 10°55′45,613″Ø
Vettakollen 1898 Vestre Aker   Holmenkollbanen 59°57′35,687″N 10°41′44,538″Ø
Vinderen 1898 Vestre Aker   Holmenkollbanen 59°56′34,091″N 10°42′17,140″Ø
Voksenkollen 1916 Marka   Holmenkollbanen 59°58′48,274″N 10°39′54,695″Ø
Voksenlia 1916 Vestre Aker   Holmenkollbanen 59°58′0,97320″N 10°39′18,295″Ø
Vollebekk 1966 Bjerke           Grorudbanen 59°56′9,1140″N 10°49′51,740″Ø
Økern 1966 Bjerke           Grorudbanen 59°55′42,931″N 10°48′14,947″Ø
Østerås 1972 Bærum     Røabanen 59°56′22,002″N 10°36′30,913″Ø
Østhorn 1934 Nordre Aker           Sognsvannsbanen 59°57′24,998″N 10°44′59,204″Ø
Åsjordet 1942 Ullern       Kolsåsbanen 59°55′43,550″N 10°38′48,800″Ø

Nedlagte T-banestasjonerRediger

Som listen nedenfor viser, ligger alle nedlagte stasjoner i Oslo vest og Bærum. Årsaken til dette er at linjene på denne siden av byen opprinnelig var gamle forstadsbaner, med annen type materiell og holdeplasstruktur enn det nyere østlige nettet. Da det østlige og vestlige nettet ble slått sammen i 1990-årene, ble stasjoner nedlagt i forbindelse med overgangen til metrostandard (Sognsvannsbanen i 1992 og Røabanen i 1995). I 2006 ble også Kolsåsbanen stengt for oppgradering. Også da ble flere stasjoner besluttet nedlagt.

Navn Åpnet Nedlagt Nedleggelsesårsak Sted T-banestrekning Bilde Kartkoordinater
Bjørnsletta (gamle) 1942 2006 Bytte til metrostandard Ullern Kolsåsbanen   59°55′34″N 10°37′49″Ø
Egne hjem 1924 2006 Bytte til metrostandard Bærum Kolsåsbanen   59°55′09″N 10°35′45″Ø
Engerjordet 1905 1935 Lite kundegrunnlag, kort avstand til Slemdal og Ris Vestre Aker Holmenkollbanen   59°56′58″N 10°41′54″Ø
Frøen 1934 1993 Bytte til metrostandard Vestre Aker Sognsvannsbanen   59°56′08″N 10°42′33″Ø
Gjettum 1930 2006 Bytte til metrostandard Bærum Kolsåsbanen   59°54′22″N 10°31′17″Ø
Grini 1948 1995 Bytte til metrostandard Bærum Røabanen   59°56′58″N 10°37′48″Ø
Heggeli 1912 1995 Bytte til metrostandard Vestre Aker Røabanen   59°56′09″N 10°41′25″Ø
Huseby skole 1935 1995 Bytte til metrostandard Vestre Aker Røabanen 59°56′46″N 10°39′04″Ø
Husebybakken 1942

2006
1961

2008
For kort avstand til nabostasjonene
Midlertidig stasjon
Vestre Aker Kolsåsbanen   59°56′12″N 10°40′14″Ø
Lysakerelven 1942 2006 Bytte til metrostandard Vestre Aker Kolsåsbanen   59°55′33″N 10°37′52″Ø
Merradalen 1957 Provisorisk holdeplass Vestre Aker Kolsåsbanen 59°55′57″N 10°39′27″Ø
Nordberg 1932 1992 Oppgradering til metrostandard Nordre Aker Sognsvannsbanen   59°57′32″N 10°44′33″Ø
Ringstabekk (gamle) 1924 2006 Oppgradering til metrostandard Bærum Kolsåsbanen   59°55′13″N 10°36′03″Ø
Sørbyhaugen 1935 1995 Oppgradering til metrostandard Vestre Aker Røabanen   59°56′22″N 10°40′38″Ø
Tjernsrud 1924 2006 Oppgradering til metrostandard Bærum Kolsåsbanen   59°55′15″N 10°36′37″Ø
Ullernåsen (opprinnelige) 1942 Provisorisk holdeplass Vestre Aker Kolsåsbanen 59°55′47″N 10°39′12″Ø
Valkyrie plass 1928 1985 For kort plattform, kort avstand til Majorstuen Frogner Fellesstrekningen   59°55′41″N 10°43′06″Ø
Valler 1930 2006 Oppgradering til metrostandard Bærum Kolsåsbanen   59°54′33″N 10°32′02″Ø
Vestgrensa 1934 1999 Erstattet av Forskningsparken Nordre Aker Sognsvannsbanen   59°56′40″N 10°43′30″Ø
Volvat 1936 1997 For kort plattform Frogner Røabanen   59°55′58″N 10°42′15″Ø

ReferanserRediger

  1. ^ Alle stasjoner ligger inne i Oslo kommune og Bærum (Kolsåsbanen og Røabanen). Se dette kartet Arkivert 30. desember 2006 hos Wayback Machine. for å se bydelenes grenser sammen med andre opplysninger.
  2. ^ Bare i retning Frognerseteren
  3. ^ Helsfyr er endestasjon for linje 1 unntatt mandag til fredag 07-19, da den fortsetter til Bergkrystallen.

LitteraturRediger

Eksterne lenkerRediger