Oslos ordfører

Wikimedia-listeartikkel

Oslos ordfører er leder av Oslo bystyre. Ordføreren leder bystyrets møter og er kommunens rettslige representant. Hun er også byens fremste folkevalgte representant og kommunens ansikt utad.[2]

Oslos ordfører
Oslo komm.svg
Marianne Borgen
Typeordfører
Sittende
Marianne Borgen

siden 21. oktober 2015
VirkeområdeOslo
Utpekes avOslo bystyre
Første
embedsholder
Andreas Tofte
1837–38
Lønn1 410 073 kr[1]
Nettstedhttps://www.oslo.kommune.no/

Ordføreren har kontor i vestre tårn i Oslo rådhus.[3]

Oslo (tidligere Kristiania) ble utvidet med områder overført fra Aker kommune i 1859 og 1878. Kommunene ble slått sammen i 1948. Ordførere i Aker fremgår av liste over ordførere i Aker.

ListeRediger

Liste over ordførere i Oslo er en oversikt over ordførere i Oslo.

# Navn Fra Til Parti
Andreas Tofte
(1795–1852)
  1837 1838
Herman Foss
(1790–1853)
  1838 1841
John Iverssøn Randklev
(1796–1859)
(første gang)
  1839 1839
Christian Zetlitz Bretteville
(1800–1871)
  1841 1841
John Iverssøn Randklev
(1796–1859)
(andre gang)
  1842 1842
Erik Røring Møinichen
(1797–1875)
  1842 1843
Carl Andreas Fougstad
(1806–1871)
  1843 1845
Lars Rasch
(1797–1864)
(første gang)
  1845 1845
Christian Birch-Reichenwald
(1814–1891)
(første gang)
  1846 1846
Lars Rasch
(1797–1864)
(andre gang)
  1847 1852
Ulrik Anton Motzfeldt
(1807–1865)
  1853 1860
Frederik Stang
(1808–1884)
  1861 1861
Christian Birch-Reichenwald
(1814–1891)
(andre gang)
  1862 1862
August Thomle
(1816–1889)
  1863 1863
Christian Birch-Reichenwald
(1814–1891)
(tredje gang)
  1864 1866
Carl Johan Michelet
(1826–1902)
  1866 1868
Otto Joachim Løvenskiold
(1811–1882)
  1869 1876
Anders Sandøe Ørsted Bull
(1817–1907)
  1877 1878
Christian Schweigaard
(1838–1899)
(første gang)
  1879 1880
Anton Blumenthal Petersen
(1825–1891)
  1881 1884
Christian Schweigaard
(1838–1899)
(andre gang)
  1885 1888 H
Peter Birch-Reichenwald
(1847–1928)
  1889 1889 H
Karl Lous
(1847–1928)
  1889 1890 H
Bernhard Getz
(1850–1901)
  1891 1891 H
A. C. Bonnevie
(1846–1898)
  1892 1892 H
Evald Rygh
(1842–1913)
  1893 1894 H
Fredrik Stang Lund
(1859–1922)
  1895 1895 V
Elias Sunde
(1851–1910)
  1895 1897 V
Vollert H. Bøgh
(1855–1909)
  1898 1898 V
Edmund Harbitz
(1861–1916)
  1899 1901 H
J. Andersen Aars
(1852–1919)
  1902 1904 H
Johan Kristian Skougaard
(1847–1925)
  1905 1905 H
Fredrik Moltke Bugge
(1865–1938)
  1906 1908 H
Olaf Berg
(1859–1910)
  1909 1910 H
Cath. Bang
(1863–1929)
  1910 1910 H
Nicolaysen, LyderLyder Nicolaysen
(1866–1927)
  1911 1911 H
Heyerdahl, HieronymusHieronymus Heyerdahl
(1867–1959)
  1912 1914 H
Meinich, PeterPeter Meinich
(1869–1932)
  1915 1916 H
Jeppesen, CarlCarl Jeppesen
(1858–1930)
  1917 1919 Ap
Martinsen, HaavardHaavard Martinsen
(1879–1967)
  1920 1922 H
With, BorgerBorger With
(1872–1930)
  1923 1928 H
Indrebø, AdolfAdolf Indrebø
(1884–1942)
  1929 1931 Ap
Getz, EyvindEyvind Getz
(1888–1956)
  1932 1934 H
Torp, OscarOscar Torp
(1893–1958)
(første gang)
  1935 1935 Ap
Nilsen, TrygveTrygve Nilsen
(1893–1973)
(første gang)
  1935 1936 Ap
Torp, OscarOscar Torp
(1893–1958)
(andre gang)
  1936 1936 Ap
Nilsen, TrygveTrygve Nilsen
(1893–1973)
(andre gang)
  1936 1940 Ap
Gerhardsen, EinarEinar Gerhardsen
(1897–1987)
(første gang)
  1940 1940 Ap
Stranger, RolfRolf Stranger
(1891–1990)
(første gang)
  1940 1941 H
Jenssen, FritzFritz Jenssen[4][5]
(1886–1966)
  20. februar 1941 8. mai 1945 NS
Gerhardsen, EinarEinar Gerhardsen
(1897–1987)
(andre gang)
  mai[6][7] 1945 25. juni 1945 - ble statsminister Ap
Stranger, RolfRolf Stranger
(1891–1990)
(andre gang)
  1945 1945 H
Vik, ArnfinnArnfinn Vik
(1901–1990)
  1945 1947 Ap
Ordførere etter sammenslåingen med Aker i 1948
Stokke, Halvdan EyvindHalvdan Eyvind Stokke
(1900–1977)
  1948 1950 Ap
Bull, BrynjulfBrynjulf Bull
(1906–1993)
(første gang)
  1951 1955 Ap
Stranger, RolfRolf Stranger
(1891–1990)
(tredje gang)
  1956 1959 H
Bull, BrynjulfBrynjulf Bull
(1906–1993)
(andre gang)
  1960 1961 Ap
Stranger, RolfRolf Stranger
(1891–1990)
(fjerde gang)
  1962 1963 H
Bull, BrynjulfBrynjulf Bull
(1906–1993)
(tredje gang)
  1964 1975 Ap
Nordengen, AlbertAlbert Nordengen
(1923–2004)
  1976 24. oktober 1990 H
Myhre, Peter N.Peter N. Myhre
(1954–)
  24. oktober 1990 31. desember 1991 Frp
Sæbønes, Ann-MaritAnn-Marit Sæbønes
(1945–)
1. januar 1992 25. oktober 1995 Ap
Ditlev-Simonsen, PerPer Ditlev-Simonsen
(1932–)
  25. oktober 1995 29. august 2007 H
Kristiansen, SvennSvenn Kristiansen
(1940–)
  29. august 2007 17. oktober 2007 Frp
Stang, FabianFabian Stang
(1955–)
  17. oktober 2007 21. oktober 2015 H
Borgen, MarianneMarianne Borgen
(1951–)
  21. oktober 2015 SV

Se ogsåRediger

ReferanserRediger

  1. ^ vg.no/nyheter/innenriks/i/mB8lQE/foreslaar-loennskutt-for-politikere-vil-kutte-halv-million-av-egen-loenn
  2. ^ oslo.kommune.no/politikk/bystyret/ordforeren/
  3. ^ NRK
  4. ^ Fritz Jenssen (Nasjonal Samling) ble innsatt som ordfører i Oslo av Innenriksdepartementet i 1941. Han satt frem til frigjøringen i 1945.
  5. ^ NorgesLexi
  6. ^ Gerhardsen, Einar Fellesskap i krig og fred s. 145
  7. ^ Sverre Iversen fungerte som ordfører i noen dager, inntil Gerhardsen tiltrådte.

Eksterne lenkerRediger