Åpne hovedmenyen
Bergljot Hobæk Haff
Født1. mai 1925
Botne
Død12. februar 2016[1] (90 år)
Oslo
Barn Marianne Hobæk Haff
Utdannet ved Høgskolen i Oslo
Beskjeftigelse Skribent
Nasjonalitet Norge
Utmerkelser
10 oppføringer
Doblougprisen (1985), Brageprisen i skjønnlitteratur for voksne (1996), Amalie Skram-prisen (1995), Aschehougprisen (1989), Det Norske Akademis Pris (1988), Riksmålsforbundets litteraturpris (1996), Gyldendals legat (1962), Gyldendals legat (1974), Kritikerprisen (1962), Kritikerprisen (1996)
Sjangerroman

Bergljot Hobæk Haff (født 1. mai 1925 i Botne, død 12. februar 2016[2] i Oslo) var en norsk forfatter.

Liv og virkeRediger

BakgrunnRediger

Haff var datter av overlærer Lars Hobæk (1883–1938) og lærer Martha Aarvold (1895–1987). Hun tok examen artium ved Sandefjord gymnas i 1943, og ble utdannet lærer i Oslo og København. Etter lærerutdanning i Oslo bodde hun 24 år i Danmark.

ForfatterRediger

Haff fikk gjennom hele sitt forfatterskap kritikernes anerkjennelse for sine romaner, som gjennomgående har vært historiske romaner med originale synsvinkler. Det var først med to hovedbøker i bokklubb i 1983 og 1989 at hun ble et kjent navn for allmennheten, og Skammen som utkom i forfatterens 71. år, ble en publikumssuksess med sin skildring av et NS-barns liv gjennom 60 år. Suksessen ble senere fulgt opp med en dramatisering av SkammenNationaltheatret i 1999, med Anne Krigsvoll i hovedrolle som Idun Hov.[3]

Haffs bøker er oversatt til engelsk, fransk, nederlandsk, spansk, italiensk og latvisk.[2]

Bergljot Hobæk Haff var mor til Marianne Hobæk Haff som er professor i fransk lingvistikk.[2]

BibliografiRediger

  • Raset – roman (1956)
  • Liv – roman (1958)
  • Du finner ham aldri – roman (1960)
  • Bålet – roman (1962)
  • Skjøgens bok – roman (1965)
  • Den sorte kappe – roman (1969)
  • Sønnen – roman (1971)
  • Heksen – roman (1974)
  • Gudsmoren. En menneskelig komedie – roman (1977)
  • Jeg, Bakunin – roman (1983)
  • Den guddommelige tragedie – roman (1989)
  • Renhetens pris – roman (1992)
  • Skammen – roman (1996)
  • Sigbrits bålferd – roman (1999)
  • Den evige jøde – roman (2002)
  • Attentatet – roman (2004)

PriserRediger

Litteratur om HaffRediger

  • Zagar, Monika. «Bergljot Hobæk Haff: Skammen. Å tale med og for far» I: Norsk litterær årbok 2000
  • Bliksrud, Liv. «Metafysikk og tvisyn. Nedslag i Bergljot Hobæk Haffs forfatterskap» I: Norsk Litterær Årbok 1990
  • Bjørneboe, Therese. «Sør-afrikansk requiem. Intervju med Bergljot Hobæk Haff» I: Vinduet nr 1, 1989

ReferanserRediger

Eksterne lenkerRediger