Åpne hovedmenyen
Nils Johan Rud
Nils Johan Rud.jpg
Født24. juli 1908
Ringsaker
Død7. juni 1993 (84 år)
Asker
Søsken Borghild Rud
Barn Espen Rud
Beskjeftigelse Skribent, redaktør, redaktør, barnebokforfatter
Nasjonalitet Norge
Utmerkelse

Nils Johan Rud (født 24. juli 1908 i Ringsaker, død 7. juni 1993 i Asker) var en norsk forfatter og redaktør.

Rud ga ut sin første roman Vi skal ha et barn i 1933, men han hadde skrevet mye for ukeblader i årene før. Han var eneforsørger for sin familie fra han var 15 år gammel.

Han var redaktør for Magasinet for Alle (opprinnelig Arbeidermagasinet) 1932–1970. En rekke kjente norske forfattere slapp opprinnelig til gjennom Arbeidermagasinet/Magasinet for Alle, og Rud fikk etter hvert et omdømme som mentor og hjelper for mer enn én generasjon forfattere. De som «begynte i Arbeidermagasinet» teller blant andre Tor Jonsson, Arthur Omre, Alf Prøysen og Inger Hagerup.

I 1982 vant Rud Gyldendals romankonkurranse med Ekko i det gamle tun (delt førstepris med Jon Michelet og Kaj Skagen). I 1972 ble han utnevnt til ridder 1. klasse av St. Olavs Orden.

Jazztrommeslager Espen Rud (født 1948) er hans sønn.

Bibliografi (utvalg)Rediger

  • Speidersaga – (1929)
  • Vi skal ha et barn – roman (1933)
  • Så stjeler vi et fattighus – roman (1934)
  • Jeg er ingen proletar – (1935)
  • Alle tiders største – (1936)
  • Han tør ikke være alene – roman (1938)
  • Jakten og kvinnen – roman (1939)
  • Drivende grenser– roman (1941)
  • Fredens sønner, Kvinner i advent og Vi var jordens elskere – romantrilogi
  • Markus og bålene – roman (1951)
  • Det var en lørdag aften – novellesamling (1959)
  • Eros leker – novellesamling (1969)
  • Av et halvt hundre år – erindringsbok (1974)
  • Ekko i det gamle tun – roman (1982)

Eksterne lenkerRediger