Nils Johan Rud (født 24. juli 1908 i Ringsaker, død 7. juni 1993 i Asker) var en norsk forfatter og redaktør.

Nils Johan Rud
Født24. juli 1908[1][2]Rediger på Wikidata
Ringsaker
Død7. juni 1993[1][2]Rediger på Wikidata (84 år)
Asker
BeskjeftigelseSkribent, redaktør, redaktør, barnebokforfatter, journalist Rediger på Wikidata
SøskenBorghild Rud
BarnEspen Rud
NasjonalitetNorge[3]
Utmerkelser

Rud ga ut sin første roman Vi skal ha et barn i 1933, men han hadde skrevet mye for ukeblader i årene før. Han var eneforsørger for sin familie fra han var 15 år gammel.

Han var redaktør for Magasinet for Alle (opprinnelig Arbeidermagasinet) 1932–1970. En rekke kjente norske forfattere slapp opprinnelig til gjennom Arbeidermagasinet/Magasinet for Alle, og Rud fikk etter hvert et omdømme som mentor og hjelper for mer enn én generasjon forfattere. De som «begynte i Arbeidermagasinet» teller blant andre Tor Jonsson, Arthur Omre, Alf Prøysen og Inger Hagerup.

I 1982 vant Rud Gyldendals romankonkurranse med Ekko i det gamle tun (delt førstepris med Jon Michelet og Kaj Skagen). I 1972 ble han utnevnt til ridder 1. klasse av St. Olavs Orden.

Jazztrommeslager Espen Rud (født 1948) er hans sønn.

Bibliografi (utvalg)

rediger
  • Speidersaga – (1929)
  • Vi skal ha et barn – roman (1933)
  • Så stjeler vi et fattighus – roman (1934)
  • Jeg er ingen proletar – (1935)
  • Alle tiders største – (1936)
  • Han tør ikke være alene – roman (1938)
  • Jakten og kvinnen – roman (1939)
  • Drivende grenser– roman (1941)
  • Fredens sønner, Kvinner i advent og Vi var jordens elskere – romantrilogi
  • Markus og bålene – roman (1951)
  • Det var en lørdag aften – novellesamling (1959)
  • Eros leker – novellesamling (1969)
  • Av et halvt hundre år – erindringsbok (1974)
  • Ekko i det gamle tun – roman (1982)

Referanser

rediger
  1. ^ a b Brockhaus Enzyklopädie, Brockhaus Online-Enzyklopädie-id rud-nils-johan, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b Internet Speculative Fiction Database, ISFDB forfatter-ID 276705, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ LIBRIS, libris.kb.se, utgitt 15. oktober 2012, besøkt 24. august 2018[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker

rediger
Forrige mottaker:
Emil Boyson, Ernst Orvil og Tore Ørjasæter
Vinner av Gyldendals legat
Neste mottaker:
Ingeborg Møller og Aksel Sandemose
Forrige mottaker:
Tor Edvin Dahl
Vinner av Gyldendals legat
delt med Emil Boyson, Gunvor Hofmo, Bergljot Hobæk Haff og Tor Åge Bringsværd

Neste mottaker:
Pål Sundvor
Forrige mottaker:
Harald Sverdrup
Norsk vinner av Doblougprisen
Neste mottaker:
Magnhild Haalke
Forrige mottaker:
Helge Ingstad
Norsk kulturråds ærespris
Neste mottaker:
Arne Skouen