Øystein Lønn

norsk forfatter

Øystein Lønn (født 12. april 1936, død 10. januar 2022[7]) var en norsk forfatter bosatt i Kristiansand.[8][9][10] Han fikk en rekke priser for sitt forfatterskap, blant annet Nordisk råds litteraturpris.[11]

Øystein Lønn
Født12. apr. 1936[1][2]Rediger på Wikidata
KristiansandRediger på Wikidata
Død10. jan. 2022[3]Rediger på Wikidata (85 år)
Beskjeftigelse Skribent, journalist, dramatikerRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata
SpråkNorsk[4][5]
Utmerkelser
6 oppføringer
Doblougprisen (1992), Nordisk råds litteraturpris (1996)[6], Brageprisen i skjønnlitteratur for voksne (1993), Aust-Agder fylkeskulturpris (1976), Gyldendals legat (1988), Vest-Agder fylkes kulturpris (2009)Rediger på Wikidata
SjangerRoman, kriminalroman, novelle
IMDbIMDb

Liv og virkeRediger

Lønn debuterte i 1966 med novellesamlingen Prosesjonen og fulgte opp med romanen Kontinentene i 1967. Han var på den tiden påvirket av den franske nyromanen. Den franske påvirkningen er tydeligst i romanen Hirtshals, Hirtshals (1975), men kan også sees i Arkeologene (1971)

Fortellingen Lu fra 1977 markerer et skille i Lønns forfatterskap. Den handler om en mann som ikke har begått en forbrytelse, men tror han har sett en. Derfor må han flykte. Etter dette blir flukttemaet framtredende i mange av Lønns romaner. Kriminalsjangeren begynte han å leke med allerede når han skrev Hirtshals, Hirtshals og fortsatte gjennom 1980-tallet.

Lønn tilbragte store deler av de første årene som forfatter i Spania der også romanen Veien til Cordoba (1981) ble skrevet. Hovedpersonen Blakey reiser dit for å besøke en syk venninne. I løpet av denne reisen konfronteres han flere ganger med sin radikale fortid, og han begynner å lure på hvordan og hvorfor han har blitt så konform. Vanens makt og bedagelighetens tvang introduseres som tema, og Lønn skal bruke de neste 20 årene på å fundere på disse tingene.

Fra 1984 til 1991 ga Lønn ut tre romaner som i en slags trilogi: Bjanders Reise, Tom Rebers siste retrett og Thomas Ribes femte sak. Disse tre bøkene er alle lagt til Sørlandet.[trenger referanse]

I 1993 fikk han Brageprisen for novellesamlingen Thranes metode og i 1996 Nordisk råds litteraturpris for novellesamlingen Hva skal vi gjøre i dag. Unni Straume filmatiserte tittelnovellen i denne Thranes metode med Petronella Barker og Bjørn Sundquist i hovedrollene i 1998. I 1999 kom romanen Maren Gripes nødvendige ritualer.

Etter tusenårsskiftet utga Lønn en ny romantrilogi: Ifølge Sofia (2001), Simens Stormer (2003) og Etter Sofia (2010). I disse introduseres tre, fire nye skikkelser som følges gjennom flere romaner. Hver roman har en ny hovedperson, men bipersonene dukker opp i flere av romanene.[trenger referanse]

Lønn skrev 14 romaner, fem novellesaminger og to skuespill. Han er oversatt til femten språk,[12] blant annet engelsk, tysk, fransk, nederlandsk, russisk og hindi.

BibliografiRediger

RomanerRediger

  • Kontinentene (1967)
  • Arkeologene (1971)
  • Hirtshals, Hirtshals (1975)
  • Lu (1977)
  • Veien til Cordoba (1981)
  • Bjanders reise (1984)
  • Tom Rebers siste retrett (1988)
  • Thomas Ribes femte sak (1991)
  • Maren Gripes nødvendige ritualer (1999)
  • Ifølge Sofia (2001)
  • Simens stormer (2003)
  • Etter Sofia (2010)
  • Fluktens nødvendige blindveier (2016)
  • Berners datter (2018)

NovellesamlingerRediger

SkuespillRediger

  • Hva skal vi gjøre i dag? : en akt for fire personer (1998). (Sammen med Gerhard Knoop)
  • Quisling. Undersøkelsen (2005). (Sammen med Finn Skårderud)

PriserRediger

ReferanserRediger

  1. ^ Babelio, Babelio forfatter-ID 195559[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Store norske leksikon, Store norske leksikon-ID Øystein_Lønn[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ direkte.vg.no[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ http://data.bnf.fr/ark:/12148/cb12268639n; Autorités BnF; besøksdato: 10. oktober 2015.
  5. ^ Tsjekkias nasjonale autoritetsdatabase, NKC-identifikator jo2002113161, fra Wikidata, http://autority.nkp.cz/ 
  6. ^ www.norden.org[Hentet fra Wikidata]
  7. ^ Dønvold-Myhre, Lars Barreto (11. januar 2022). «Forfatter Øystein Lønn er død». dagbladet.no (norsk). Besøkt 13. januar 2022. 
  8. ^ 85 års omtale i Aftenposten 12. april 2021
  9. ^ Øystein Lønn er død- bok365.no 11. januar 2022
  10. ^ Mode Steinkjer: Øystein Lønn er død - Han var en av norsk litteraturs fremste fortellere - Dagsavisen 11. januar 2022
  11. ^ Øystein Lønn - Gyldendal/Forfattere
  12. ^ Bjarne Buset: En litterær kjempe - Øystein Lønn (1936-2022) - Minneord i Klassekampen 14. januar 2022
  13. ^ Fylkeskulturprisen 2009 til forfatter Øystein Lønn Arkivert 10. august 2010 hos Wayback Machine.
  14. ^ Hederspris til Øystein Lønn! (Besøkt 29. januar 2021)

KilderRediger

Eksterne lenkerRediger

Forrige mottaker:
Hans Herbjørnsrud og
Tor Ulven
Vinner av Gyldendals legat
delt med Liv Køltzow

Neste mottaker:
Edvard Hoem og
Gunnar Staalesen
Forrige mottaker:
Torill Thorstad Hauger
og Kjell Erik Vindtorn
Norsk vinner av Doblougprisen
delt med Arnold Eidslott

Neste mottaker:
Lars Saabye Christensen
og Kolbein Falkeid
Forrige mottaker:
Dag Solstad
Vinner av Kritikerprisen
Neste mottaker:
Torgeir Schjerven
Forrige mottaker:
Einar Már Gudmundsson
Vinner av Nordisk råds litteraturpris
Neste mottaker:
Dorrit Willumsen