Åpne hovedmenyen
Olav Angell
Født4. august 1932
Trondheim
Død23. september 2018 (86 år)
Beskjeftigelse Språkforsker, oversetter, lyriker
Nasjonalitet Norge
Utmerkelser Bastianprisen, Norsk kulturråds oversetterpris (1993), Riksmålsforbundets litteraturpris (2002)

Olav Angell (født 4. august 1932 i Trondheim, død 23. september 2018 i Oslo[1]) var en norsk forfatter og oversetter, oppvokst i Oslo.

JazzjournalistRediger

Han var tidlig jazzinteressert i hovedstaden, der han ble president i Norsk Jazzforbund og redaktør for tidsskriftene Jazz Forum, Jazzbladet og Jazznytt. Han drev jazzprogram på NRK med Rolv Wesenlund og redigerte bokutgivelsen Jazz i Norge (1975) med Einar Økland og Jan Erik Vold.[2] Han var også redaktør av tidsskriftet Poesi.

BibliografiRediger

  • 1966Burlesk (dikt)
  • 1968Den elektriske blomsten (roman)
  • 1968Allen Ginsberg: Hyl og andre dikt (gjendiktning)
  • 1970Dig (noveller)
  • 1972Forræderen (roman)
  • 1975Perdido Perdido (roman)
  • 1979Der humlene suser (medforfatter) (roman)
  • 1981Topkapi (roman)
  • 1982Tiden en korketrekker (dikt)
  • 19836 amerikanske poeter etter 2. verdenskrig: USA Express (gjendiktning)
  • 1985Amerikansk poesi: Døden på undergrunnen (gjendiktning)
  • 1986Neptuns døtre (dikt)
  • 1987Afroamerikanske dikt: Masker og rytmer (gjendiktning)
  • 1991Oslo i skumring (roman)
  • 1994Snapshots (erindringsbok)
  • 1997Oslo ved midnatt (roman)
  • 1999Haiku 99 (dikt)
  • 2002Oslo i demring (roman)
  • 2007Det spesielle grep om tusjpennen (dikt)

OversettelserRediger

Hans mest kjente oversettelser:

Priser og utmerkelserRediger

ReferanserRediger

  1. ^ Wandrup, Fredrik (26. september 2018). «En gentleman innen jazz og diktning har lagt ned pennen». Dagbladet.no (norsk). Besøkt 26. september 2018. 
  2. ^ En kul katts krøniker fra NRK.
  3. ^ a b «Nekrolog». Aftenposten. 29. september 2018. s. 49. 

Eksterne lenkerRediger